nutritionist

În ultimii ani, subiectul nutriției sănătoase este din ce în mai prezent în viețile noastre. Nici nu este de mirare. Aceste grafice arată într-un mod foarte elocvent cum ni s-a schimbat stilul de viață și de alimentație pe parcursul ultimelor decenii sau chiar secole, rezultatul fiind un procent din ce în ce mai mare de persoane supraponderale și obeze.

Munca pe care o prestăm e din ce în ce mai sedentară, mâncarea este din ce în ce mai ieftină și mai procesată, dormim mai puțin, meniul este mult prea ofertant și alimentele mai bogate în zahăr ca niciodată… Cu toate acestea, e bine să știi că îngrășarea și efectele sale neplăcute sunt doar unul din multitudinea de motive pentru care o consultație la nutriționist îți poate îmbunătăți viața semnificativ. Să vedem, așadar, despre ce este vorba.

Când știi că ai nevoie de un specialist în nutriție?
Cu ce se ocupă un specialist în nutriție?
Nutriționist sau medic dietetician?
Nutriționist sau diete alese din proprie inițiativă?
Cum găsesc un nutriționist bun?
Consultația la nutriționist – cum să te pregătești
La ce rezultate să te aștepți?

Când știi că ai nevoie de un specialist în nutriție?

Prima serie de motive care te pot determina să consulți un nutriționist se leagă de excesul de greutate. Cel mai probabil, acesta este „motorul” principal care aduce oamenii în cabinetul unui specialist în nutriție, fiindcă este cel mai vizibil și cel mai deranjant, atât din punct de vedere fizic, cât și estetic.

De asemenea, se întâmplă foarte des ca oamenii să apeleze la un specialist abia după ce au încercat deja pe cont propriu diverse diete, ceaiuri și tratamente, alese pe bază de intuiție sau în funcție de recomandările altor persoane, și au constatat că acestea nu funcționează pentru ei. Fie nu reușesc să slăbească atât cât și-ar dori, fie nu reușesc să mențină greutatea dorită după ce au slăbit deja, fie încep să aibă carențe și diverse neplăceri în urma unor diete nepotrivite și sunt nevoiți să redreseze situația.

meniu personalizat

Există însă și o mulțime de alte situații în care este necesară o vizită la nutriționist pentru elaborarea unui regim personalizat. Iată care sunt acestea:

  •        Persoane care suferă de o serie de boli care le impun să renunțe la anumite alimente și să-și adapteze dieta; spre exemplu diabetul, bolile cardiovasculare, colesterolul ridicat, intoleranțele la diverse substanțe sau alimente.   
  •        Persoanele care fac sport de performanță și care au nevoie de o dietă care să le acopere necesarul determinat de efortul fizic pe care îl fac în mod constant.
  •        Persoanele cu tulburări de apetit alimentar cum ar fi lipsa poftei de mâncare, foamea exagerată, mâncatul compulsiv.
  •        Persoanele cu probleme digestive, care suferă frecvent de balonări, constipație, diaree sau reflux acid.
  •        Persoanele care au probleme cu somnul sau se simt mereu obosite și lipsite de energie, deoarece deseori aceste probleme sunt cauzate de o digestie proastă sau de o corelare slabă între regimul alimentar și necesitățile reale ale corpului.
  •        Persoanele preocupate de un stil de viață sănătos și de o alimentație corectă, dar care sunt debusolate în noianul de informații, adeseori contradictorii, pe care le găsesc în media sau printre cunoștințe, pe acest subiect, și nu se mai simt în măsură să facă singure alegerile corecte.  
  •        Persoanele cu copii care au nevoie de diete potrivite pentru dezvoltarea optimă a celor mici sau care vor să țină pasul cu ritmul lor de creștere.
  •        În final, să nu uităm nici de persoanele care doresc să se îngrașe.

Cu ce se ocupă un specialist în nutriție?

Dar cum te poate ajuta un specialist în nutriție în toate aceste cazuri?

Ei bine, el este specialistul care îți poate oferi o dietă personalizată, în funcție de regimul tău de viață și de obiectivul pe care ți l-ai propus înainte de a intra în cabinetul lui.  

El va lua în considerare tipul de activități pe care le ai zilnic, vârsta, sexul, înălțimea, greutatea, starea de sănătate, eventualele sensibilități, alergii sau afecțiuni, chiar și preferințele culinare (nu, nu îți spune imediat că trebuie să renunți la ce îți place cel mai mult).

Scopul lui este să conceapă un stil de alimentație funcțional pe care să îl poți menține pe termen lung și care să te ajute să fii mai sănătos, mai energic, pentru a te simți mai bine în pielea ta.

shutterstock_336426953

Nutriționist sau medic dietetician?

În privința nutriționiștilor și a medicilor specializați în probleme de nutriție, există o confuzie a termenilor destul de mare. În România, persoanele care prescriu regimuri alimentare declarându-se nutriționiști pot să fie sau să nu fie medici, nutriționist fiind practic un termen generic prin care e desemnată orice persoană care oferă consultații referitoare la nutriție și prescrie diete.

Medicii nutriționiști sunt absolvenți ai facultăților de medicină cu durata de șase ani, cu rezidențiat în nutriție, diabetologie și boli metabolice. Un astfel de medic este calificat în diagnosticarea și tratamentul diabetului și al altor boli metabolice (diabetul de sarcină, dislipidemii, diselectrolitemii, hipovitaminoze, avitaminoze, obezitate, componente metabolice alte bolilor cardiovasculare etc.).

Pe lângă aceștia, există nutriționiștii dieteticieni. Ei nu sunt neapărat medici, ci absolvenți ai unor cursuri diverse de specializare în nutriție și dietetică.

În România, exercitarea profesiei de dietetician a fost reglementată legal în 2015, pentru a evita situațiile în care persoane fără pregătirea necesară oferă consultații de nutriție și dietetică:

Nutriționist sau diete alese din proprie inițiativă?

După cum probabil bănuiești deja, într-o dietă nu este vorba doar despre ce, cât și când mănânci, ci despre o schimbare semnificativă în stilul tău de viață. Și nu e vorba doar de faptul că de acum înainte nu vei mai mânca orice ai chef oricând ai chef și va trebui să fii atent mereu la alegerile pe care le faci.

Pe de o parte, intri într-o altfel de relație cu corpul tău. Înveți să îl cunoști mai bine și înveți să îl asculți. Începi să îți dai seama cum uneori lucrurile pe care ți le dorești dintr-un motiv sau altul nu sunt neapărat cele mai bune pentru tine. Se întâmplă des ca mâncarea și băuturile să ne păcălească. Ne pot păcăli prin aditivi alimentari care au rolul de a potența gustul, creând pofte false, ne pot păcăli prin puterea obișnuinței sau prin contextul în care ne întâlnim cu ele, prin asocierile emoționale pe care ni le trezesc.

Consultația făcută de un nutriționist bun și regimul recomandat de acesta te pot ajuta să treci de acest nivel, să te debarasezi de obiceiuri și reflexe create artificial și să ajungi să percepi și să urmezi nevoile reale, benefice pentru corpul tău.

Un specialist în nutriție te ajută să economisești timp și bani, oferindu-ți o soluție eficientă, astfel încât nu vei mai fi nevoit să treci de la o dietă la alta, să încerci un ceai-minune după altul sau un alt set de pastile, sperând că poate de data asta soluția aleasă va funcționa.

Mai mult decât atât, eviți efectele secundare și complicațiile care pot apărea atunci când îți dezechilibrezi organismul cu diete-experiment care se dovedesc a fi nepotrivite pentru tine.

Cel mai comun efect al curelor de slăbire încercate la întâmplare este efectul yo-yo. Acesta apare atunci când slăbești mult și rapid în urma unei diete, dar te îngrași la loc atunci când te întorci la alimentația obișnuită, datorită modificărilor metabolice survenite în timpul dietei. Astfel ești nevoită să ții dieta aproape încontinuu sau să treci de la una la alta, încercând diverse soluții, ca să menții greutatea la o valoare acceptabilă. Dacă vrei să urmezi o cură de slăbire, un specialist în nutriție îți va recomanda atât cura potrivită cât și un meniu pe termen lung cu ajutorul cărora să îți poți menține greutatea stabilă în jurul valorii pe care ți-o dorești.

shutterstock_593362727

Părerea unui specialist este cu atât mai importantă cu cât dietele pe care te gândești să le încerci sunt mai extreme, iar acest lucru este valabil nu doar pentru curele de slăbire, ci și pentru cele de detoxifiere. Dacă te gândești să treci la vreun regim în care consumi mâncare foarte puțină sau foarte puțin variată (batoane proteice, sucuri și smoothie-uri, chiar și regimuri vegane sau raw vegane) trebuie să te asiguri că organismul tău le va putea suporta fără să ajungă să sufere de carențe și dezechilibre, și, până la urmă, trebuie să stabilești dacă sunt cu adevărat necesare sau dacă nu îți poți atinge cumva țelurile cu un regim mult mai ușor de ținut.

foodiesfeed.com_healthy-berries-for-snack-close-up

Dacă te-am convins că nu este în regulă să încerci diverse diete în funcție de modă, în funcție de recomandările prietenilor sau cunoștințelor sau în funcție de diverse reclame pe care le găsești pe internet, vrem să-ți atragem atenția și asupra ceaiurilor și a pastilelor pentru slăbit.

Acestea pot fi și ele la fel de periculoase dacă sunt administrate fără supervizarea unui specialist. Pastilele pentru slăbit pot dăuna în special datorită faptul că multe dintre ele nu sunt simple suplimente alimentare sau adjuvante, ci medicamente în adevăratul sens al cuvântului.

Chiar dacă farmaciști ți le pot vinde pe unele fără rețetă sau vor încerca chiar să îți recomande ei un produs sau altul, nu lua pastile fără o recomandare de la medic. Chiar dacă nu-ți vor crea probleme, dacă nu sunt potrivite pentru situația ta este posibil să nu aibă efect și să cheltui degeaba.

De altfel, ar trebui să te consulți măcar cu medicul de familie chiar și înainte să începi să iei suplimente alimentare, atâta timp cât nu știi ce reprezintă și ce efecte au toate substanțele pe care acestea le conțin și nu le confrunți cel puțin cu niște analize de sânge.

Un nutriționist te poate ajuta și să înțelegi mai bine etichetele alimentelor. El îți va putea explica ce ingrediente se ascund în spatele unor denumiri care par inofensive sau ce ingrediente te pot pune pe piste greșite (sarea se ascunde, de exemplu, în toți aditivii care conțin sodiu, zahărul este prezent și în siropul de porumb, în zaharoză, fructoză, glucoză sau maltoză).

Untitled design

Dacă ți-ai propus țeluri nerealiste, îți va atrage atenția asupra acestui lucru și te va îndruma către ceva realizabil.

De asemenea, este posibil și să te motiveze mai mult decât te-ai motiva tu singur atunci când încerci diverse diete pe cont propriu.

Cum găsesc un nutriționist bun?

Ca să ajungi la un nutriționist potrivit pentru tine, trebuie în primul rând să îți fie foarte clar de la ce stadiu pleci în ceea ce privește starea ta de sănătate și unde vrei să ajungi, fie doar din punct de vedere al sănătății și al stării de bine generale, fie și din punctul de vedere al greutății.

Înainte de a începe căutarea fă-ți un set complet de analize, mergi la medicul de familie (dacă ești sănătos) sau la specialistul recomandat, dacă ai niște probleme de sănătate de care ai deja cunoștință.

Dacă starea ta de sănătate este optimă, iar țelurile tale se leagă de slăbit sau nu sunt prea complexe, te poți orienta către un nutriționist care ți-a câștigat încrederea sau ți-a fost recomandat de cineva.

Dacă ai însă o serie de probleme, cel mai sigur este să cauți un medic cu specializare în nutriție. Un simplu nutriționist ar putea să nu fie conștient de unele contraindicații sau de felul cum ar putea interacționa o serie de diete mai mult sau mai puțin standard în combinație cu tratamentele pe care le iei.  

Mai trebuie să iei în considerare și faptul că multe tulburări de alimentație pot avea în spate o cauză de natură psihologică. Spre exemplu, atât tulburările de apetit, cât și cele de somn fac parte din galeria de simptome ale depresiei. Un medic bun aflat în fața unor analize îți va pune și o serie de întrebări legate de stilul și ritmul tău de viață și va putea să își dea seama dacă este cazul unei intervenții de ordin psihologic, din partea unui specialist.

Consultația la nutriționist – cum să te pregătești

Prima consultație la nutriționist are ca scop o anamneză cât mai detaliată. Trebuie să stabiliți împreună cât mai clar de la ce stadiu pleci și ce îți dorești să obții în viitor.

În principiu, nu ar trebui să ajungi la nutriționist fără un set complet de analize de sânge standard, care să include VSH (viteza de sedimentare a hematiilor), grupa sangvină și Rh-ul, hemograma, nivelul colesterolului, fibrinogenul, transaminazele, hormonii TSH, T3 și T4 secretați de tiroidă, creatinina, proteinele totale, calciul și mineralele, glicemia. La acestea se va adăuga și sumarul de urină.

Dacă ai sau suspectezi că ai avea anumite afecțiuni, vei adăuga, desigur, și analizele specifice necesare.

Întâlnirea va dura în jur de oră, iar specialistul îți va pune diverse întrebări legate de stilul tău de viață, regimul alimentar și istoricul medical, precum și de istoricul dietelor pe care le-ai mai ținut până atunci și al efectelor lor. O idee bună este să începi să ții un jurnal alimentar, dar și al stilului de viață (timpul de lucru, sedentar sau în mișcare, cel de odihnă etc.) cu câteva săptămâni înainte de prima consultație. Acesta va oferi informații concrete care că vor ajuta în decursul colaborării.   

La ce rezultate să te aștepți?

Pe scurt, la rezultatele pe care ți le va indica specialistul tău. Nu există răspunsuri general valabile, așa cum nu există nici diete general valabile.

Este bine să te obișnuiești din start cu ideea că, dacă vrei să obții un anumit rezultat, va trebui să aplici efectiv toate îndrumările pe care ți le dă nutriționistul și să nu încerci să trișezi. Indiferent dacă el va observa sau nu (cel mai probabil, va observa), nu vei face altceva decât să te păcălești pe tine însăți.

Dacă nutriționistul tău îți sugerează sau îți promite niște rezultate care nu te satisfac, nu-ți lua imediat zborul spre un altul și nu te opri la cel care îți promite marea cu sarea. Dacă ai dubii sau nemulțumiri, cere explicații. E posibil ca așteptările tale să fie nerealiste sau ca ritmul în care îți dorești tu să slăbești sau să îți schimbi dieta să nu fie sănătos pentru corpul tău.

În concluzie, indiferent ce obiective ți-ai stabilit în ce privește alimentația ta, atâta timp cât te documentezi cu atenție, te consulți cu un specialist și îi urmezi recomandările cu încredere și seriozitate, succesul este ca și garantat. Tu ți-ai stabilit obiectivele pentru sezonul acesta?

Total
2
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda