De câte ori ai văzut în ultima lună acele reclame în care eşti sfătuită să bei doi litri de lichide pe zi? Probabil de multe ori. Însă nu se spune nicăieri câte medicamente sunt prea multe. Medicina naturistă vine, dacă nu ca un înlocuitor al medicinei alopate, atunci ca un adjuvant pentru sănătatea ta. Iar salvia şi ceaiul de salvie, în special, ocupă un loc important pe lista plantelor care nu doar te fac mai sănătoasă, ci şi mai plină de energie.

Despre salvie
Ce este salvia
Tipuri de salvie
Cum arata si unde se cultiva salvia
Ce proprietati are salvia
Cum se foloseste salvia

Ceaiul de salvie
Prepararea ceaiului de salvie
Beneficiile utilizarii ceaiului de salvie
Beneficiile utilizarii ceaiului de salvie pentru par si piele
Contraindicatiile in consumul de salvie
Folosirea salviei in bucatarie

Despre salvie

Folosită în bazinul Mării Mediterane încă din Antichitate, salvia s-a bucurat de multă popularitate şi, astfel, s-a răspândit pe tot cuprinsul Europei şi al Americii de Nord. Ca rudă îndepărtată a mentei, chiar numele său vine din latinescul „a salva”. Astfel, nu e de mirare că vindecătorii greci şi romani au ridicat-o în slăvi, considerând-o „regina ierburilor medicinale”.

Ce este salvia

Denumirea de Salvia officinalis, cum apare pe multe ambalaje de la farmaciile naturiste, se datorează faptului că a fost recunoscută ca plantă medicinală. În lunga sa istorie a fost folosită nu doar pentru contribuţia asupra sănătăţii, ci şi ca ajutor cosmetic şi „armă secretă” în bucătării. În zilele noastre, salvia este cultivată și pentru proprietăţile menţionate mai sus, dar şi ca plantă de apartament.


Citește și : Cum alegi produsele cosmetice


Tipuri de salvie

Există numeroase tipuri de salvie, fiecare fiind folosită pentru un scop precis:

  • Salvia officinalis (salvia de bucătărie) – una dintre cele mai cunoscute varietăți de salvie, aceasta are flori de culoare roz și este folosită deseori pe post de condiment, mai ales în preparatele mediteraneene. Având un gust ușor amărui, nu este recomandată pentru folosirea în combinație cu alte condimente;

shutterstock 586847414

  • Salvia splendens (ornamentală) – plantă decorativă de grădină, acest tip de salvie este ușor de recunoscut datorită florilor sale de culoare roșie, alb sau mov;

shutterstock 215295538

  • Salvia miltiorrhiza (dar și Salvia officinalis) și alte varietăți înrudite – cu efecte revigorante, acest tip de salvie se găsește la mai toate farmaciile naturiste, sub formă de plantă uscată sau ca tinctură;

shutterstock 111316001

  • Salvia divinorum – o varietate de salvie folosită încă din Evul Mediu în America de Sud de către șamani, datorită efectelor sale halucinogene. Marii preoți din acele regiuni credeau că astfel primesc mesaje de la divinitate (de unde și numele). În zilele noastre, acest tip de salvie este considerată un medicament psihotrop și poate fi cumpărată în mod legal în Europa.

shutterstock 648432166

Cum arată și unde se cultivă salvia

Salvia are nevoie de mult soare pentru a creşte. Astfel, cel mai bun mediu este unul însorit, cu pământ umed, preferabil în zonele sudice ale ţării. Are o tulpină lemnoasă care poate atinge chiar şi 1,2 m înălțime. Această plantă perenă are frunze lungi colorate verde deschis, pe care sunt dispuse frunzuliţe în formă ovală sau de lance.

Frunzele mari au o textură catifelată şi pot creşte până la 5 cm, în funcţie de tipul de salvie cultivat. Frunzele mici seamănă cu partea finisată a unei broderii, având marginile rotunde. Acestea sunt de culoare verde-gri pe partea din faţă şi de un verde mai deschis la interior. Salvia are un miros puternic, specific acestui tip de plantă. Ea înfloreşte în mijlocul verii, florile variind de la alb, la albastru şi violet.

Ce proprietăți are salvia

Indiferent că alegi să o cultivi acasă sau să o cumperi sub formă de pulbere, oțet, sau ulei esențial, salvia are numeroase proprietăți. În primul rând este un stimulent tonic atât în afecțiunile digestive, cât și în cele de natură nervoasă.

De asemenea, salvia are și proprietăți antiinflamatoare, dovadă stând nu doar numărul mare al celor care spun că s-au vindecat de inflamații ale tractului digestiv, ci și observațiile doctorilor.

Recunoscută pentru efectul său antiseptic și antibacterian, salvia este folosită pentru a trata afecțiunile cavității bucale, acizii din plantă acționând mai ales asupra stafilococului auriu, Escherichia coli (E. coli) și Salmonella.

Având rol relaxant, consumul de salvie sub formă de ceai, pulbere sau tinctură contribuie la calmarea persoanelor agitate, reducând și starea de amețeală.

Cum se folosește salvia

Salvia are o mulţime de întrebuinţări. Bogată în vitaminele A, C, K, E şi complexul B, dar și în minerale precum calciu, potasiu, zinc, fier şi magneziu, salvia este bogată în uleiuri volatile, fapt pentru care frunzele şi florile sunt cele mai folosite părţi din această plantă. Astfel, salvia poate fi folosită sub formă de infuzii, vin, oţet, cataplasme, ulei sau tincturi. De asemenea, pe lângă rolul decorativ în grădină, frunzele verzi pot fi folosite pentru a oferi un gust inedit salatelor sau, uscate, pe post de condiment.

Ceaiul de salvie

Poate cea mai populară utilizare a salviei este sub formă de ceai. Acest ceai poate fi băut fierbinte, lăsat la temperatura camerei pentru a fi folosit pentru gargară sau folosit pentru uz extern.

Prepararea ceaiului de salvie

O băutură fără cafeină, ceaiul de salvie poate fi băut fierbinte sau cu gheaţă (în funcţie de preferinţe). Pentru a beneficia de toate calitățile sale medicinale, ceaiul de salvie se prepară punând o lingură de frunze uscate într-o ceaşcă, peste care se toarnă 250 ml apă aflată la punctul de fierbere.

După 7 minute de infuzare, ceaiul se poate consuma. O reţetă ceva mai neconvenţională recomandă să adaugi zeamă de lămâie după gust şi o linguriţă de zahăr sau miere.

ceaisalvie@womenontop 2.1

Sursa foto: Pexels

Beneficiile utilizării interne a ceaiului de salvie

Ceaiul de salvie are efecte benefice asupra sănătăţii, demonstrate pe parcursul ultimilor două mii de ani. Acestea variază de la rolul sau antioxidant, la efectul antidiabetic, adjuvant în răceală, afecţiuni digestive, menopauză, dureri menstruale, îndepărtarea mucozităţilor bucale, albirea dinţilor, reducerea colesterolului, dar şi ca adjuvant în cazul tulburărilor psihice.

Efectul antioxidant al ceaiului de salvie și beneficiile asupra organismului

Antioxidanţii au rolul de a îndepărta toxinele şi de a anihila efectele nocive ale radicalilor liberi asupra organismului. Prin întreaga lor activitate, aceştia preîntâmpină semnele îmbătrânirii premature şi scad riscul apariției bolilor de inimă şi a cancerului. Consumul de ceai de salvie bogat în flavonoizi şi acizi fenolici este o sursă importantă de antioxidanţi, iar oamenii de ştiinţă au demonstrat că este suficient ca o persoană să consume acest tip de ceai timp de patru săptămâni pentru ca primele efecte să apară.

Efectul antidiabetic al ceaiului de salvie

Deşi s-au făcut mai multe studii pentru a afla care sunt efectele ceaiului de salvie asupra persoanelor care suferă de diabet, părerile încă sunt împărţite. Unii oameni de ştiinţă susţin că ceaiul scade nivelul glucozei din sânge, iar alţii sunt de părere că se „bat cap în cap” cu medicamentele antidiabet şi își anulează reciproc efectele. Cel mai recentstudiu pe această temă a arătat că ceaiul scade într-adevăr nivelul glucozei din sânge, însă doar în cazul persoanelor cu predispoziţie la diabet. La diabetici, consumul de ceai de salvie are un efect mult prea puternic şi astfel duce la scăderea glucozei până la un prag periculos pentru sănătate.

Cum ajută ceaiul de salvie la tratarea răcelilor

În cazul răcelii, pe de altă parte, părerea este unanimă, ceaiul de salvie este benefic. Consumul regulat diminuează tusea şi răceala. Pentru a trata răceala este recomandat ca, odată ce te-ai îmbolnăvit, să consumi trei sau patru ceşti de ceai de salvie pe zi. Salvia este de ajutor şi în cazul gripei, consumul de ceai ajutând la înlăturarea oboselii.

Beneficiile ceaiului de salvie asupra sistemului digestiv

Ceaiul de salvie are o suită de beneficii și asupra sistemului digestiv, de la stimularea digestiei pentru persoanele care se refac după o perioadă de slăbiciune fizică, la „desfacerea” componentelor grele din unele mâncăruri, pentru a fi mai uşor de digerat. Acidul rosmarinic din acest ceai previne spasmele gastrice, gastritele şi arsurile stomacale şi contribuie la înlăturarea simptomelor indigestiei. Mai mult, substanţele responsabile pentru gustul său amar stimulează secreţiile digestive, mobilitatea intestinelor şi activitatea bilei. De asemenea, consumul a două-trei ceşti de ceai de salvie pe zi diminuează flatulenţa şi balonarea.

Ceaiul de salvie și efectele menopauzei

Transpiraţia (nocturnă) specifică menopauzei se poate trata prin consumul a trei-șase jumătăţi de ceaşcă de ceai de salvie rece. Salvia este benefică în acest caz datorită conţinutului bogat în estrogeni vegetali.

Ceaiul de salvie și durerile menstruale

Datorită conţinutului de fitoestrogeni, ceaiul de salvie este benefic atât pentru regularizarea menstrelor, cât şi pentru diminuarea durerii. Uleiurile esenţiale din această plantă şi taninii reduc transpiraţia excesivă de pe durata ciclului menstrual.

Îndepărtarea mucozităților bucale cu ajutorul ceaiului de salvie

Afecţiunile mucoasei bucale pot fi tratate destul de simplu cu ceaiul de salvie. Gingivitele, aftele şi amigdalita sunt diminuate prin folosirea ceaiului sub formă de gargară, de cinci-șase ori pe zi.

Albirea dinților cu ajutorul ceaiului de salvie

Folosit în gargară, ceaiul de salvie, folosit la temperatura camerei, opreşte sângerările gingivale şi reduce producţia excesivă de salivă. Consumat cald, acest ceai contribuie la albirea dinţilor şi la păstrarea sănătăţii lor pentru mai mult timp.

Reducerea nivelului colesterolului cu ajutorul ceaiului de salvie

Un studiu din 2009 a demonstrat că două ceşti de ceai de salvie pe zi, consumate timp de patru săptămâni, au efecte surprinzătoare asupra colesterolului – la două săptămâni de la încheierea experimentului, nivelul colesterolului rău scăzuse cu 16%. Reţeta care a dus la acest succes constă în adăugarea a 300 ml de apă fierbinte peste 4 g de frunze uscate de salvie. Ceaiul este lăsat să se aşeze timp de cinci minute, după care este consumat.

Beneficiile ceaiului de salvie pentru tulburările psihice

Mai multe studii au arătat că salvia are efecte benefice asupra pierderilor de memorie și contribuie la încetinirea instalării bolii Alzheimer, uleiul de salvie fiind folosit și el cu succes în experimentele pe pacienți cu pierderi de memorie. De asemenea, consumul unei singure cești de ceai de salvie reduce stările de anxietate și oferă o stare de calm, iar folosirea frunzelor proaspete pentru ceai are un efect relaxant chiar mai puternic. Astfel, consumul de ceai de salvie este benefic în momentele stresante, experții demonstrând că această plantă oferă o stare de bine chiar și atunci când suntem sub presiune. Consumat pe termen lung, ceaiul de salvie diminuează efectele demenței și depresiei, potrivit unui studiu din 2014.

ceaisalvie@womenontop 3.0

Sursa foto: Pexels

Beneficiile ceaiului de salvie pentru uz extern

Consumat cald sau rece, acest ceai poate ameliora boli dintre cele mai diverse, iar prin utilizarea sa externă ceaiul de salvie ajută la păstrarea sănătăţii părului şi a culorii sale naturale, la îndepărtarea mătreţii şi în tratamentul infecţiilor de piele, precum şi la reducerea excesului de sebum.

Utilizarea ceaiului de salvie pentru sănătatea părului

Ceaiul de salvie este extrem de benefic pentru păr. Beta-sisterolul din această plantă areefecte remarcabile în prevenirea căderii părului. Pentru efecte maxime, experții ne sfătuiesc nu doar să ne clătim părul după spălare cu ceai de salvie la temperatura camerei, ci și să amestecăm trei picături de ulei esențial de salvie cu aceeași cantitate de ulei de rozmarin și de ulei de mentă și să ne masăm scalpul de două ori pe zi.

Îndepărtarea mătreții cu ajutorul ceaiului de salvie

Pentru îndepărtarea mătreţii, scalpul trebuie masat cu ceaiul preparat prin adăugarea unei linguri de frunze uscate la o ceaşcă de apă fierbinte. Ceaiul obţinut este foarte puternic şi, pe lângă dispariţia mătreţii, te vei putea bucura şi de un plus de strălucire a părului.

Colorarea părului cu ajutorul ceaiului de salvie

Salvia poate fi folosită pentru a colora părul alb şi pentru a oferi o mai mare intensitate nuanţelor de brunet şi şaten. Pentru a obţine aceste rezultate va trebui să faci un ceai din frunze proaspete de salvie (acestea au concentraţii mai mari de elemente esenţiale). După ce ai adăugat apă fierbinte, va trebui să laşi totul la infuzat timp de trei minute, după care poți să strecori. Lichidul astfel obţinut va trebui lăsat pentru trei ore, după care va fi folosit la colorarea părului.

Utilizarea ceaiului de salvie în tratarea infecțiilor la nivelul pielii

Datorită proprietăţilor sale antibacteriene, ceaiul de salvie este ideal pentru tratarea infecţiilor pielii. Ceaiul de salvie rece este unul dintre cele mai bune tratamente pentru afecţiuni ale pielii precum eczemele sau psoriazisul.

Tratamentul naturist al acneei cu ajutorul ceaiului de salvie

Proprietăţile sale antifungice, antiseptice şi antibacteriene reprezintă o combinaţie numai bună pentru combaterea acneei. Folosind ceaiul de salvie rece pe post de soluţie hidratantă, vei reduce inflamatia, iar pielea ta va rămâne curată şi împrospătată.

Reglarea excesului de sebum cu ajutorul ceaiului de salvie

Datorită uleiului esenţial din frunzele de salvie, ceaiul contribuie la reducerea excesului de sebum. Poţi prepara apa tonică acasă, fierbând o lingură de salvie uscată în 250 ml de apă. Pune amestecul deoparte timp de 30 de minute, după care strecoară. Foloseşte un disc demachiant îmbibat în ceai rece şi masează zonele cu probleme.

Contraindicațiile în consumul de salvie

Ca în cazul oricărui produs naturist sau medicamentos, excesul dăunează. Astfel, e bine să ai în vedere simptomele care pot apărea atunci când bei prea mult ceai de salvie, cum afectează sarcina şi cu ce medicamente nu se „înţelege”.

Consumul excesiv de ceai de salvie și posibilele efecte adverse

Este bine de ştiut că nu trebuie să consumi mai mult de trei ceşti de ceai de salvie pe zi. Consumul excesiv cauzează ameţeli, dureri abdominale şi vărsături. În cazuri rare a fost afectat ficatul şi a provocat convulsii. Aşadar, este bine să treci pe la un doctor înainte de a începe să consumi ceai de salvie în mod regulat.

Deşi poate fi folosit pentru a trata răcelile la copii, în cantităţi mari (două-trei ceşti pe zi) devine periculos, cele mai întâlnite manifestări ale excesului de ceai de salvie la copii fiind gura uscată, afectarea rinichilor, vertij, creşterea bătăilor inimii şi vărsături. În cazul folosirii sale externe, unii copii pot dezvolta iritaţii ale pielii. Pentru a împiedica apariţia acestor efecte nedorite, este recomandat să combini salvia cu mentă sau cu lavandă.

Consumul de ceai de salvie în timpul sarcinii

De asemenea, este bine să eviţi ceaiul de salvie dacă eşti însărcinată. Deşi are o mulţime de beneficii, salvia nu este recomandată datorită conţinutului de substanţe esenţiale care duc nu doar la uscarea gurii, ci şi la inflamarea buzelor, dureri abdominale şi ameţeli. Deşi nu există multe studii care să confirme efectele negative asupra sarcinii, American Pregnancy Association ne sfătuieşte să evităm pe cât posibil ceaiurile din plante cu uleiuri volatile pentru că acestea ar putea cauza avort spontan, naşteri premature sau rănirea fetusului.

Interferențele ceaiului de salvie cu anumite medicamente

Dacă iei medicamente, lucrurile se complică. Pe scurt, ceaiul de salvie, cu efectul său calmant, consumat cu un sedativ duce la oboseală excesivă, în combinaţie cu medicamentele pentru diabet poate duce la scăderea excesivă a glucozei din sânge, iar efectele medicamentelor anticonvulsive sunt reduse la zero.

Folosirea salviei în bucătărie

În bucătărie, salvia este folosită pe post de condiment (dar nu numai), oferind un gust inedit alimentelor. Astfel, frunzele de salvie pisate care se găsesc pe rafturile supermarketurilor pot fi folosite pentru a oferi un plus de aromă fripturilor de curcan sau porc.

În zonele mediteraneene din care a plecat această plantă, încă este folosită în reţete ca saltimbocca (un amestec de prosciutto şi salvie marinat într-un amestec de vin, ulei de măsline şi apă sărată), risotto cu dovleac, supe de fasole şi diverse sosuri aromatice.

De asemenea, frunzele proaspete dau un plus de savoare sandvișurilor cu mozzarella sau fontina.

Dacă arunci câteva frunze printre cărbunii încinşi ai grătarului, te vei putea bucura de preparate învăluite în fumul de salvie (care, conform tradiţiei şamanilor din America de Nord, alungă spiritele rele).

Dacă nu eşti fascinată de gustul de salvie, poţi lăsa oricând câteva frunze proaspete într-un borcan de miere. După câteva săptămâni, aceasta capătă o aromă puternică şi poate fi folosită atât pentru a da aromă preparatelor din pește, cât şi pentru marinare sau pe post de îndulcitor în ceai.

Salvia este una dintre cele mai complete plante medicinale. Cu beneficii atât curative, cât şi cosmetice sau culinare, salvia, în general, şi ceaiul de salvie în particular nu ar trebui să lipsească din casa niciunei persoane preocupate de sănătatea sa.

Sursa main foto: Unsplash

Total
115
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda