Sindromul de ovar polichistic este o afecțiune hormonală care afectează între 2,2 și 26,7% dintre femeile de vârstă reproductivă (între 15 și 44 ani). Procentele sunt incerte, deoarece, spun doctorii, circa 70% dintre femeile cu sindrom de ovar polichistic nu sunt diagnosticate. Boala nu este vindecabilă, însă poate fi ținută sub control prin schimbări ale stilului de viață și medicație.

Care sunt simptomele sindromului de ovar polichistic?
Care sunt cauzele sindromului de ovar polichistic?
Cum este diagnosticat sindromul de ovar polichistic?
Cum poate fi tratat sindromul de ovar polichistic?
Cum poate fi prevenit sindromul de ovar polichistic?

Care sunt simptomele sindromului de ovar polichistic?

Primele simptome ale sindromului de ovar polichistic apar în jurul pubertății. Atunci când apar mai târziu, sunt cauzate de îngrășare. Mai jos sunt principalele simptome ale sindromului de ovar polichistic:

 • Menstruatii neregulate – prea lungi, prea scurte sau prea abundente. De asemenea, dacă ai mai puțin de nouă menstruatii pe an sau o diferență mai mare de 35 zile între acestea, ai un risc mai mare de sindrom de ovar polichistic
 • O producție excesivă de hormoni masculini – acest lucru duce la exces de păr pe față, spate și burtă (70% dintre femeile cu sindrom de ovar polichistic au pilozitate excesivă), acnee și un risc mai mare de alopecie (chelie)
 • Chisturi ovariene – ovarele își pot mări dimensiunea (peste limita normală) și pot apărea dificultăți în producția de ovule
 • Îngrășare – 80% dintre femeile cu sindrom de ovar polichistic sunt supraponderale sau obeze
 • Decolorări ale pielii  pe gât, sub sâni sau în zona inghinală
 • Dureri de cap

Care sunt posibilele complicații?

Nedetectat sau netratat, sindromul de ovar polichistic poate duce la numeroase probleme de sănătate și reprezintă un factor de risc în diabet și bolile cardiovasculare. Mai jos sunt principalele complicații ale sindromului de ovar polichistic:

Care sunt cauzele sindromului de ovar polichistic?

Nu se cunoaște cauza exactă a apariției sindromului de ovar polichistic, însă doctorii cred că este o îmbinare între factorul genetic, rezistența la insulină și inflamațiile dezvoltate în organism. Mai jos sunt sunt câteva detalii despre fiecare în parte:

 • Ereditatea – se crede că mai multe gene transmit afecțiunea deci există șanse mari ca dacă mama a avut sindrom de ovar polichistic afecțiunea să se transmită la fetiță
 • Producția excesivă de insulină – insulina este produsă de pancreas pentru a permite glucidelor din alimente să fie transformate în energie (care este apoi folosită de către organism). Producția excesivă de insulină stimulează producția de hormoni masculini care duce la două simptome ale sindromului de ovar polichistic – pilozitatea excesivă și dificultăți în ovulație.
 • Inflamațiile – apar atunci când leucocitele (celulele albe din sânge) acționează pentru a îndepărta infecțiile. Există chiar studii care au descoperit o legătură între inflamațiile din organism, obezitate și o producție anormal de mare de hormoni masculini.

Cum este diagnosticat sindromul de ovar polichistic?

Nu există un test pentru a stabili cu certitudine diagnosticul de sindrom de ovar polichistic, însă istoricul medical, informații despre iregularitatea menstruatiilor, precum și o serie de teste îi pot da indicii doctorului în privința diagnosticului. Mai jos sunt principalele teste care ajută la stabilirea diagnosticului de sindrom de ovar polichistic:

 • Examinare pelvină – pentru a detecta o modificare a organelor reproductive sau existența unor anomalii
 • Teste de sânge – pentru a măsura nivelul hormonilor, al glicemiei, colesterolului și trigliceridelor
 • Ecografie a aparatului reproducător – oferă o imagine a ovarelor precum și a membranei uterului (pentru a detecta existența chisturilor ovariene)
 • Măsurarea tensiunii arteriale – femeile cu sindrom de ovar polichistic au hipertensiune arterială

Cum poate fi tratat sindromul de ovar polichistic?

Nu există un tratament clar atunci când vine vorba de sindromul de ovar polichistic. Tot ceea ce pot face doctorii este să recomande medicamente și schimbări ale stilului de viață pentru a modera simptomele.

Ținta principală este excesul ponderal. Odată cu pierderea a 5-10% din greutatea corporală, menstruatia începe să se regleze și începe să scadă nivelul zahărului din sânge, al trigliceridelor, colesterolului, hipertensiunea arterială și riscul de infertilitate. Mai mult, studiile spun că o dietă săracă în carbohidrați (dar bogată în fructe, legume și cereale integrale) este cea mai potrivită atât pentru pierderea în greutate cât și pentru reducerea producției (excesive) de insulină.

De asemenea, tratamentul medicamentos, recomandat de doctor, va ajuta la menținerea în frâu a simptomelor. Mai jos sunt principalele medicamente recomandate pacientele cu sindrom de ovar polichistic:

 • Medicamente pentru reglarea menstruatiei și stimularea producție de hormoni feminini – în special combinații de anticoncepționale și suplimente cu progesteron. Echilibrarea hormonală va reduce riscul de cancer endometrial, va regla menstruatia și va diminua pilozitatea excesivă
 • Medicamente pentru stimularea ovulației – în special, clomifen, letrozol sau metformin (acesta ajută și la diminuarea producției excesive de insulină)
 • Medicamente pentru reducerea excesului de păr – mai ales, spironolactonă (atenție, deoarece poate produce defecte la naștere așa că nu este indicat dacă vrei să concepi) și eflornitină (pentru reducerea pilozității faciale)

Cum poate fi prevenit sindromul de ovar polichistic?

În lipsa unor cauze precise, nu se știe cum poate fi prevenit sindromul de ovar polichistic. Doctorii, însă, nu te descurajează și te îndrumă spre câteva lucrurile pe care le poți face pentru a reduce riscul de apariție a bolii. Mai jos sunt câteva lucruri care vor scădea riscul de apariție a sindromului de ovar polichistic:

 • Menținerea unei greutăți sănătoase înainte și după sarcină
 • Alegerea unei diete sănătoase sărace în carbohidrați pentru a evita hipertensiunea articulară și un nivel crescut al zahărului din sânge, a colesterolului “rău” și a trigliceridelor
 • Corectarea deficiențelor vitaminice sau minerale prin dietă sau suplimente alimentare – de exemplu, deficiența de complex de vitamine B crește riscul de producție excesivă de insulină și poate duce la diabet de tip 2 la nou-născut; un nivel redus al zincului este asociat unei producții reduse de hormoni feminini și apariției acneei (chiar și la maturitate). Nucile, semințele, carnea de vită (în moderație), iaurtul și spanacul conține cele mai mari surse de zinc și de B-uri
 • Reglarea nivelului fierului din sânge – un nivel redus al fierului este legat de anomalii menstruale (în special, menstre abundente și de lungă durată) și dezechilibre emoționale

Sindromul de ovar polichistic poate da peste cap viața multor femei, punând în pericol nu doar regularitatea menstruatiei, ci și posibilitatea de a rămâne însărcinate. Lăsat netratat poate deveni periculos, însă îmbinând câteva schimbări ale stilului de viață cu recomandările medicamentoase ale doctorului, te vei putea bucura din nou de viață.

Sursa foto: Pexels

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*