Pe măsură ce frunzele își schimbă culoarea, iar temperaturile scad, crește ușor și probabilitatea de îmbolnăvire, mai ales de răceală sau gripă. Din fericire, ai la dispoziție mai multe moduri prin care îți poți sprijini sistemul imunitar, în lunile de toamnă. 

Mănâncă alimente colorate, pline de vitamine și minerale

O alimentație echilibrată și variată te ajută să faci față mai ușor zilelor de toamnă. Alege legume și fructe bogate în antioxidanți (vitamina C, vitamina E, betacaroten), așa cum sunt:

  • Fructele și legumele violet (vinete, afine, varză roșie, mure, smochine, struguri, prune);
  • Fructe și legume roșii (căpșune, zmeură, mere, ardei roșu, tomate);
  • Fructe și legume galbene (banană, mago, lămâie, ananas, ardei galben).

Alte ingrediente care susțin imunitatea sunt usturoiul, ceapa, ghimbirul, hreanul, iaurtul, citricele și peștele. 

Bea o cantitate suficientă de apă

Vara, ne amintim la timp să bem apă, deoarece senzația de sete apare mai repede, pe fondul căldurii. Însă, începând cu lunile de toamnă, hidratarea necesită un pic de efort. 

Mulți oameni cred că, în lunile de toamnă și iarnă, riscul de deshidratare este apropiat de zero, însă acest lucru este fals. Deși nevoile fiecărei persoane diferă în funcție de greutate, vârstă și înălțime, un adult sănătos ar trebui să bea minimum 2 litri de lichide pe zi, chiar și toamna. Nevoia de lichide crește, dacă faci sport. 

Pentru a te asigura că ai mereu la îndemână o sursă de hidratare, poți opta pentru un dozator apa. Acesta îți oferă acces la apă curată și sănătoasă. 

Continuă să faci mișcare

Activitatea fizică regulată este foarte importantă în lunile de toamnă, atunci când zilele sunt mai scurte și scade numărul de ore de lumină naturală. Mișcarea susține mușchii, contribuie la un somn odihnitor și sprijină sistemul imunitar. Chiar și 30-60 de minute de plimbare zilnic, mai ales după trezire, sunt suficiente pentru a te înviora. 

Asigură-te că primești suficiente vitamine și minerale

În funcție de alimentație și la recomandarea medicului, poți lua un supliment, pentru a completa dieta. Toamna, sunt indicate suplimente precum vitamina D, pentru a suplini lipsa de expunere la soare, precum și vitamina C, implicată în funcțiile imunitare. 

Ia măsuri pentru a preveni infecțiile

Ai grijă de tine, pentru a evita gripa, COVID-19 sau alte infecții respiratorii. Poartă mască atunci când petreci mai mult timp într-o zonă aglomerată și spală-te pe mâini după ce vii în contact cu suprafețe străine (mânere de uși, bare, butoanele de la lift etc.).  

De asemenea, vaccinează-te împotriva gripei și/sau COVID-19, dacă ești eligibil. Vorbește cu medicul de familie și cu doctorul specialist (dacă este cazul), pentru a vedea care sunt cele mai bune opțiuni pentru tine. În general, vaccinul antigripal se recomandă tuturor persoanelor de peste 6 ani. 

Ia-o mai ușor

Pe măsură ce natura se retrage din activitatea lunilor de vară, așa facem și noi. Pentru a fi în echilibru cu ritmurile naturii, putem adopta o postură mai liniștită și relaxată. 

Toamna este anotimpul perfect să îți petreci serile învelit într-o pătură moale, cu un ceai fierbinte, o lumânare parfumată și o carte bună alături. Adesea, uităm cât de simplu este să fim prezenți fără televizor sau telefon. Lasă-ți timp să te relaxezi și să te bucuri de atmosfera zilelor tomnatice. 

De asemenea, poți ieși afară pentru a te bucura de culorile sezonului și de frunzele care foșnesc sub picioarele tale. O ieșire în natură sau doar în parcul din oraș te ajută să te relaxezi și să te conectezi la lumea din jur, bucurându-ți sufletul. 

Prin încorporarea unor obiceiuri sănătoase și revigorante pentru corp și suflet, îți vei susține sistemul imunitar și vei reduce riscul de îmbolnăvire, în lunile de toamnă. Ține minte că un stil de viață sănătos stă la baza unei imunități puternice. De aceea, este important să faci o prioritate din starea ta de bine. 

Sursa foto: Shutterstock

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda