Pastila de a doua zi se ia doar de 2 ori pe an – acesta este cu siguranţă unul dintre cele mai răspândite mituri pe care le-ai auzit pe acest subiect. Totuşi, nu toate vorbele din popor sunt exagerate, iar despre efectele secundare ale pastilei de a doua zi se spun multe, de aceea, este important s-o administrezi la timp și doar în anumite condiții, pentru a evita complicațiile. Află mai multe din articolul nostru.

Cum funcționează pastila de a doua zi
Tipuri de pastile de a doua zi
Când se administrează pastila de a doua zi
Când nu se administrează pastila de a doua zi
Cât de des se administrează
Cât de eficientă este pastila de a doua zi
Interacțiunea cu alte medicamente
Mituri despre pastila de a doua zi
Posibile simptome după administrarea pastilei de-a doua zi

Pastila de a doua zi este soluția pentru a te asigură că, în urmă unui contact sexual neprotejat, nu vei rămâne cu o sarcină nedorită. Contrar convingerilor, majoritatea informațiilor vehiculate despre ea sunt mituri. Spre exemplu, pastila de a doua zi nu este o bombă hormonală periculoasă pentru organism și nici nu e nevoie să te rezumi la 2 administrări pe an, pentru că în caz contrar ajungi la infertilitate. Și nu determină avortul. Este posibil, însă, să-ți deregleze ciclul menstrual.

Cum funcționează pastila de a doua zi

Daca ai facut sex neprotejat, prezervativul s-a rupt, diafragma a alunecat din poziţia ei, ai uitat să iei 2-3 pilule anticoncepţionale la rând sau alte metode contraceptive au eşuat, pastila de-a doua zi este cea mai buna soluţie pentru a opri o sarcină nedorită.

Șansa de a rămâne gravidă este cea mai mare în cele două zile de dinainte si in timpul ovulației. Un ovul trăiește timp de 24 de ore, iar sperma poate trăi de la trei până la cinci zile, prin urmare, concepția poate fi introdusă la câteva zile după sex.

Cum funcționează? Ciclul menstrual normal este modificat, întârziind ovulația, astfel încât ovulul nu va fi eliberat din ovar. Există însă riscul ca pastila să îți irite uterul pentru a împiedica o posibilă sarcină, însă fără consecințe grave.

Dacă te întrebi cât costă pastile de a doua zi sau de unde o poți cumpăra, trebuie să știi că ea poate fi cumpărată de la orice farmacie, fără rețetă, și costă în jur de 50-70 de lei. 

pastila de a doua zi

Tipuri de pastile de a doua zi

Există mai multe tipuri de pastile de a doua zi: combinații de estrogen și progestin (o formă artificială a progesteronului secretat în mod natural de organism), medicamente doar pe bază de progestin și medicamente anti-progestine (care blochează efectele biologice ale progesteronului din organism). 

Combinații de estrogen și progestin

Trebuie să fie luate la maxim 72 ore de la contactul sexual. Această metodă contraceptivă este cunoscută și sub numele de “regimul Yuzpe” și constă în luarea a 2-5 pastile odată care ajută la inhibarea ovulației. Este mai puțin populară decât alte metode, fiind folosită în țările în curs de dezvoltare din Asia sau Africa, acolo unde metodele contraceptive populare sunt stigmatizate. 

Medicamente pe bază de progestin

Una dintre cele mai populare alternative pentru pastila de a doua zi este levonorgestrel. Aceste trebuie luată o dată sau de două ori la distanță de 12 ore (o pastilă se împarte în două). Este eficientă timp de 72 ore pentru a împiedica o sarcină nedorită. În România, anticoncepționalele pe bază de levonorgestrel sunt eliberate fără prescripție medicală. Levonorgestrel acționează prin întârzierea eliberării ovulelor din ovare, împiedicarea atașării de uter precum și reducerea riscului de unire dintre spermatozoid și ovul. Există un risc ca acest anticoncepțional să nu funcționeze pentru femeile de peste 75 kg. 

Medicamente anti-progestine

Cel mai popular antiprogestin este acetatul de ulipristal, o substanță care este eficientă timp de 120 ore după sex. Inhibă sau încetinește ovulația și schimbă structura pereților uterului astfel încât oul să nu se depună. Este bine de știut că ar trebui să aștepți cel puțin cinci zile până la folosirea unei alte forme contraceptive hormonale (anticoncepționale, injecții, implant sau inele vaginale) și să optezi în schimb pentru utilizarea prezervativului sau a diafragmei ca metodă contraceptivă. De asemenea, trebuie evitate în cazul în care crezi că ești însărcinată deoarece poate duce la malformații la naștere. Nu trebuie luată mai mult de o dată într-un ciclu menstrual. Fetele care nu au încă menstruație și femeile la postmenopauză ar trebui să evite acetatul de ulipristal. Este eliberată de farmacii doar pe bază de prescripție eliberată de medic. O alternativă la fel de eficientă este mifepriston care este eliberată tot pe bază de prescripție medicală. 

Când se administrează pastila de a doua zi

Cu cât pilula de a doua zi este luată mai repede dupa ce ai facut sex neprotejat, cu atât este mai mare rata de succes în prevenirea sarcinii. În mod ideal, pilula trebuie luată în decurs de 72 de ore, caz în care rata de eficacitate este de aproximativ 85%.

Dacă se administrează după 72 de ore, eficacitatea se reduce. La 120 de ore, riscul de sarcină este de cinci ori mai mare decât dacă este luat în decurs de 24 de ore de la contactul neprotejat.

După administrarea pilulei de dimineață, femeile ar trebui să utilizeze o metodă de contracepție, cum ar fi prezervativele, pentru restul ciclului lor.

Cercetările recente au arătat că, pe măsură ce greutatea unei femei crește, eficacitatea pilulei scade. Femeile obeze au de patru ori mai multe şanse decât cele sănătoase să rămână gravide. 

Există medicamente care interacționează cu pilula de a doua zi: unele medicamente antiepileptice și medicamentele pentru tuberculoză și HIV. Aceste medicamente accelerează distrugerea pilulei de dimineață în organism.

Când nu se administrează pastila de a doua zi

Există însă şi recomandari pentru evitarea pastilei de a doua zi. Daca suspectezi o posibilă sarcină sau eşti deja însărcinată ori ai un istoric de alergii sau de hipersensibilitate la ingredientele pilulei, precum şi sângerări vaginale anormale, evit-o.

In plus, nu face abuz de ea, bazează-te pe prezervative sau anticoncepţionale zilnice – în cazul acestora din urma, aşteaptă până la următoarea menstruație pentru a începe să le utilizezi.

Nu au existat decese sau rapoarte de probleme grave după administrarea pilulei și este, de asemenea, sigur să o foloseşti în timp ce alăptezi. În cazul în care apare sarcina, nu există dovezi că medicamentul va dăuna fătului.

Cât de des se administrează

Poți apela la pastila de a doua zi oricând crezi că este nevoie (este bine să nu apelezi la ele mai des de 1-2 ori într-un ciclu menstrual). Această metodă contraceptivă de urgență nu ar trebui folosită în continuu deoarecele nu este la fel de eficientă în prevenirea sarcinii așa cum sunt contraceptivele clasice, inelele vaginale,  injecțiile sau dispozitivele intrauterine. 

Mai mult, folosirea frecventă a contracepției de urgență poate destabiliza menstrele (un lucru nedorit dacă dorești să eviți apariția sarcinii) și poate crește riscul de sângerări abundente, dureri de cap, urinare anormală (mai rară sau mai frecventă) și vărsături. Oboseala tipică anticoncepționalelor poate fi combătută consumând fructe și legume proaspete, carne slabă și cereale integrale. 

Există inclusiv studii care spun că femeile care aleg să folosească pastila de a doua zi în mod regulat au un risc de 20-35% mai mare de a rămâne însărcinate în următoarele 12 luni prin comparație cu cele care iau contraceptive obișnuite. 

Un motiv în plus pentru a evita folosirea continuă a pastilei de a doua zi este prețul ceva mai mare prin comparație cu metodele contraceptive clasice. 

Cât de eficientă este pastila de a doua zi

Acetatul de ulipristal și pastilele de mifepriston sunt mai eficiente decât levonorgestrel care este mai eficientă decât metoda Yuzpe. Potrivit datelor oficiale, medicamentele pe bază de levonorgestrel au o eficiență de 81%. 

O analiză din 1999 care a studiat eficiența metodei Yuzpe a concluzionat că are o eficientă de 74%. Studiile ceva mai recente (din 2003) au redus eficiența sa până la 47-53%

Merită știut că eficiența este maximă atunci când pastila este administrată în primele 12 ore de la actul sexual. În ceea ce privește eficiența pastilei de mifepriston (luată la cel mult 120 ore de la sex) studiile au concluzionat că este eficientă în 83% din cazuri. Principalul neajuns în acest caz este întârzierea menstruației. 

În fine, pastilele de levonorgestrel încep să își piardă din eficiență în cazul femeilor de peste 75 kg și devin complet inutile dacă ai peste 80 kg. Doctorii recomandată se te orientezi spre alte tipuri modalități care împiedică contracepția (de exemplu, folosirea prezervativului/a diafragmei, folosirea unui inel vaginal sau aplicarea unui plasture cu proprietăți contraceptive). 

Interacțiunea cu alte medicamente

Majoritatea pastilelor de a doua zi interacționează cu alte tipuri de medicamente fie le scad eficiența, le potențează sau, din cealaltă tabără, medicamentele scad din eficacitatea pilulelor contraceptive. Mai jos sunt principalele medicamente care interacționează cu pastila de a doua zi:

  • barbituricele (sedative recomandate în anxietate și epilepsie)
  • bosentan (medicație pentru hipertensiune articulară)
  • carbamazepin (anti-epileptic)
  • felbamat (anticonvulsiv)
  • griseofulvină (antifungic)
  • oxcarbazepină (anticonvulsiv)
  • fenitoină (anticonvulsiv)
  • rifampicină (antibiotice)
  • topiramat (antiepileptic)
  • medicație pentru infecțiile cu HIV (mai ales, efavirenz, darunavir, cobicistat și atazanavir)
  • acitretină (medicație pentru psoriazis)
  • adapalene (medicație pentru acnee, keratoză pilară și alte probleme ale pielii)
  • apixaban (medicație împotriva formării cheagurilor de sânge)
  • aprepitant (medicație împotriva cancerului)
  • boceprevir (medicație pentru hepatită C)
  • colestiramină (medicație pentru hipercolesterolemie)
  • colestipol (medicație pentru scăderea colesterolului “rău”)
  • clobazam (anxiolitic)
  • ciclosporini (medicație cu rol imunosupresor recomandat în artrită reumatoidă, boala Crohn, psoriazis)
  • dabigatran (anticoagulant)
  • dabrafenib (medicament pentru tratarea cancerului)
  • deferasirox (medicament pentru reducerea excesului de fier din sânge)
  • dexametazonă (medicamente pentru alergii, artrită și probleme ale pielii)
  • exenatidă (medicament pentru diabet de tip 2)

Mituri despre pastila de a doua zi

Există o mulțime de mituri despre pastila de a doua zi de la efectele adverse catastrofale la compoziția incertă a medicamentelor. Mai jos sunt câteva dintre cele mai populare mituri despre pastila de a doua zi:

  • “Dacă o folosești des devii infertilă” 

Complet fals. Dacă apare fenomenul de infertilitate în cuplu asta nu înseamnă neapărat că problema este la tine. Este bine ca ambii parteneri să vorbească cu un specialist pentru a detecta cine are probleme de fertilitate și ce tratament trebuie urmat. Doctorul va fi în măsură, pe baza analizelor, să facă recomandări pentru tratamentele adecvate pentru a corecta (dacă se poate) problema de sănătate. Chiar dacă nu vrei acum să ai un copil asta nu înseamnă că nu trebuie să te preocupi de pericolele care îți pot ieși în cale

  • “Pastila de a doua zi este un amestec hormonal periculos pentru organism” 

Fals. O pilulă conține circa 1,5 mg de levonorgestrel (cea mai populară substanță pentru pastila de a doua zi de la noi) care trebuie administrată în primele 72 ore de la sex pentru a evita o sarcină nedorită. Dacă nu faci un obicei din consumul de levonorgestrel, doza de după sexul neprotejat nu îți va aduce noi simptome. În cazuri foarte, rare apar simptome tipice unui consum regulat de anticoncepționale (dureri de cap și stare de greață)

  • “Pilula trebuie luată de maxim două ori pe an”

poți apela la pilula de a doua zi oricând ai nevoie. Trebuie însă să știi că pastila este făcută pentru cazuri de urgență. Luarea sa nu atrage după sine probleme de sănătate însă o administrare continuă poate reduce gradul de prevenire a sarcinii

  • “Pastila de a doua zi îți dă ciclul menstrual peste cap” 

Parțial adevărat. Dacă iei pastila de a doua zi în mod continuu există șanse mari de dezechilibrare a ciclul menstrual. De aceea este recomandat să o folosești doar în situații de urgență și să lași câteva zile (5-7 zile) până apelezi la o altă metodă contraceptivă. Este bine de știut că pastila de a doua zi îți poate afecta ciclul menstrual și dacă urmezi un alt tratament medical (anumite substanțe pot interacționa). Vorbește cu specialistul, oferă-i detalii cu privire la simptomele frecvente pe care le ai după ce iei pilula (dureri de cap, vărsături etc) și cere-i sfatul. Poată că problemele menstruale au alte cauze sau combaterea lor constă într-o ajustare a orei la care iei medicamentele tale

  • “Pastila de a doua crește riscul de avort” 

Fals. Pilula contraceptivă nu mai poate avea niciun efect dacă au trecut 72-120 ore (în funcție de ce pastilă iei) de la contactul sexual. Dacă ai luat pastila după acest timp sarcina își urmează evoluția firească. Pastila de a doua zi nu este una avortivă. Aceasta din urmă se ia sub stricta supraveghere a doctorului, după confirmarea sarcinii

  • “Dacă ai luat pastila de a doua zi astăzi, vei fi protejată 2-3 zile” 

Nu este garantat și nu trebuie să lași lucrurile la întâmplare. Eficiența pilulei nu lasă loc de interpretări. Eficiența sa scade pe măsură cu trecerea orelor dar și în funcție de metabolismul fiecărei femei (de exemplu, femeile peste 75 kg metabolizează mai greu substanța activă și au șanse mari de a rămâne însărcinate chiar dacă au luat pilula). De asemenea, tratamentele pentru boli imunitare, de nutriție sau cardiovasculare pot scădea eficiența pastilei. Pentru toate aceste motive, este important să iei pastila de a doua zi imediat după contactul sexual (cel mai bine, în primele 12 ore)

Posibile simptome după administrarea pastilei de-a doua zi

Efectele adverse ale pilulei de dimineață de obicei durează doar câteva zile și pot include:

  • Greață sau vărsături
  • Ameţeală
  • Oboseală
  • Durere de cap
  • Sensibilitate la sâni
  • Sângerări între menstruaţii sau menstruaţii mai abundente
  • Dureri abdominale inferioare sau crampe

Sperăm că te-am lămurit în privința celor mai importante informații despre pastila de a doua zi și o vei administra cu responsabilitate, fără a o prioritiza ca măsură de contracepție.

Total
1
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda