Pastila de a doua zi se ia doar de 2 ori pe an – acesta este cu siguranţă unul dintre cele mai răspândite mituri pe care le-ai auzit pe acest subiect. Totuşi, nu toate vorbele din popor sunt exagerate, iar despre efectele secundare ale pastilei de a doua zi se spun multe, de aceea, este important s-o administrezi la timp și doar în anumite condiții, pentru a evita complicațiile. Află mai multe din articolul nostru.

Cum funcționează pastila de a doua zi
Când se administrează pastila de a doua zi
Când nu se administrează pastila de a doua zi
Posibile simptome după administrarea pastilei de-a doua zi

Pastila de a doua zi este soluția pentru a te asigură că, în urmă unui contact sexual neprotejat, nu vei rămâne cu o sarcină nedorită. Contrar convingerilor, majoritatea informațiilor vehiculate despre ea sunt mituri. Spre exemplu, pastila de a doua zi nu este o bombă hormonală periculoasă pentru organism și nici nu e nevoie să te rezumi la 2 administrări pe an, pentru că în caz contrar ajungi la infertilitate. Și nu determină avortul. Este posibil, însă, să-ți deregleze ciclul menstrual.

Cum funcționeaza pastila de a doua zi

Daca ai facut sex neprotejat, prezervativul s-a rupt, diafragma a alunecat din poziţia ei, ai uitat să iei 2-3 pilule anticoncepţionale la rând sau alte metode contraceptive au eşuat, pastila de-a doua zi este cea mai buna soluţie pentru a opri o sarcină nedorită.

Șansa de a rămâne gravidă este cea mai mare în cele două zile de dinainte si in timpul ovulației. Un ovul trăiește timp de 24 de ore, iar sperma poate trăi de la trei până la cinci zile, prin urmare, concepția poate fi introdusă la câteva zile după sex.

Cum funcționează? Ciclul menstrual normal este modificat, întârziind ovulația, astfel încât ovulul nu va fi eliberat din ovar. Există însă riscul ca pastila să îți irite uterul pentru a împiedica o posibilă sarcină, însă fără consecințe grave.

Dacă te întrebi cât costă pastile de a doua zi sau de unde o poți cumpăra, trebuie să știi că ea poate fi cumpărată de la orice faramacie, fără rețetă, și costă în jur de 50-70 de lei. 

toa heftiba 493436 unsplash

Când se administrează pastila de a doua zi

Cu cât pilula de a doua zi este luată mai repede dupa ce ai facut sex neprotejat, cu atât este mai mare rata de succes în prevenirea sarcinii. În mod ideal, pilula trebuie luată în decurs de 72 de ore, caz în care rata de eficacitate este de aproximativ 85%.

Dacă se administrează după 72 de ore, eficacitatea se reduce. La 120 de ore, riscul de sarcină este de cinci ori mai mare decât dacă este luat în decurs de 24 de ore de la contactul neprotejat.

După administrarea pilulei de dimineață, femeile ar trebui să utilizeze o metodă de contracepție, cum ar fi prezervativele, pentru restul ciclului lor.

Cercetările recente au arătat că, pe măsură ce greutatea unei femei crește, eficacitatea pilulei scade. Femeile obeze au de patru ori mai multe şanse decât cele sănătoase să rămână gravide.

Există medicamente care interacționează cu pilula de a doua zi: unele medicamente antiepileptice și medicamentele pentru tuberculoză și HIV. Aceste medicamente accelerează distrugerea pilulei de dimineață în organism.

Când nu se administrează pastila de a doua zi

Există însă şi recomandari pentru evitarea pastilei de a doua zi. Daca suspectezi o posibilă sarcină sau eşti deja însărcinată ori ai un istoric de alergii sau de hipersensibilitate la ingredientele pilulei, precum şi sângerări vaginale anormale, evit-o.

In plus, nu face abuz de ea, bazează-te pe prezervative sau anticoncepţionale zilnice – în cazul acestora din urma, aşteaptă până la următoarea menstruație pentru a începe să le utilizezi.

Nu au existat decese sau rapoarte de probleme grave după administrarea pilulei și este, de asemenea, sigur să o foloseşti în timp ce alăptezi. În cazul în care apare sarcina, nu există dovezi că medicamentul va dăuna fătului.

Posibile simptome dupa administrarea pastilei de-a doua zi

Efectele secundare ale pilulei de dimineață de obicei durează doar câteva zile și pot include:

  • Greață sau vărsături
  • Ameţeală
  • Oboseală
  • Durere de cap
  • Sensibilitate la sâni
  • Sângerări între menstruaţii sau menstruaţii mai abundente
  • Dureri abdominale inferioare sau crampe

Sperăm că te-am lămurit în privința celor mai importante informații despre pastila de a doua zi și o vei administra cu responsabilitate, fără a o prioritiza ca măsură de contracepție.

Sursa foto: Unsplash

 

Total
1
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*