Afinul este un arbust pitic cu tulpini târâtoare, de culoare verde, regăsit în zonele alpine și subalpine, ce produce fructe zemoase și dulci-acrișoare, bogate în antioxidanți și vitamine. Acestea pot contribui la realizarea unui ceai sănătos, ce ameliorează simptomele unor afecțiuni comune: pietre la rinichi, guță, enterocolite, reumatism sau febră.t

Cum se prepară ceaiul de afin
Care sunt beneficiile ceaiului de afin
Care sunt contraindicațiile ceaiului de afin

Cum se prepară ceaiul de afin

Toarnă 30 de grame de afine deshidratate în 300 ml de apă fiartă și adaugă puțină lămâie. Ceaiul astfel obținut va fi acrișor și bogat în antioxidanți, substanțe benefice împotriva îmbătrânirii, dar și a bolilor.


Citește și : Cum alegi produsele cosmetice 


Poți înlocui fructele cu frunze de afin, pentru o infuzie de afin sau poți consuma extractul, tinctura, pulberea sau afinele macerate. Însă decoctul de afin poate contribui și la hidratare.

shutterstock 795386809

 Care sunt beneficiile ceaiului de afin

Frunzele de afin conțin tanin, arbutina, derivați antocianici, derivați flavonici, derivați antocianici, hidrochinonă, mirtilină, ericolină, neomirtilină. Fructele de afin conţin zaharuri, tanin, pectine, mirtilină, provitamina A, vitaminele B1, B2, C, E și PP, acid citric, acid oxalic, acid malic, acid benzoic, acid lactic, acid tartric și acid succinic, ceea ce se traduce printr-o gamă largă de utilizări ce pot ameliora simptomele mai multor boli.

Ceaiul de afin se poate administra atât intern, pentru ameliorarea unor afecțiuni, cât și extern, pentru îngrijirea pielii și intensificarea vindecării țesuturilor.

  • Recomandat pentru slăbit

Afinele au un conținut scăzut de calorii, dar sunt bogate în nutrienți. O ceaşcă de ceai de afine, de doar 84 de calorii, conține:

Fibre: 4 grame

Vitamina C: 24%

Vitamina K: 36%

Mangan: 25%

  •  Oferă antioxidanți

Afinele conțin cea mai mare cantitate de antioxidanți dintre fructele de pădure. Principalii compuși antioxidanți din afine aparțin unei familii mari de polifenoli, numite flavonoide. Astfel, afinele pot ajuta la neutralizarea unora dintre radicalii liberi ce dăunează ADN-ului nostru.

Într-un studiu de 4 săptămani, 168 de participanți au fost instruiți să bea câte un litru dintr-un amestec de afine și suc de mere, în fiecare zi. La sfârșitul studiului, deteriorarea ADN-ului oxidativ datorat radicalilor liberi a fost redusă cu 20%.

  •  Reglează colesterolul

Oxidarea nu se limitează la celulele și ADN-ul nostru. Este însă problematică atunci când lipoproteinele noastre (colesterolul “rău”) se supun acestui proces. De fapt, oxidarea colesterolului este un pas esențial în procesul bolii cardiace.

Din fericire pentru noi, antioxidanții din afine sunt puternic legați de nivelul redus de colesterol oxidat. O cantitate zilnică de 50 de grame de afine reduce oxidarea colesterolului cu 27% la participanții obezi, după o perioadă de opt săptămani, conform unui studiu american.

shutterstock 39794242

  •   Reduce tensiunea arterială

Afinele par să aibă beneficii semnificative pentru persoanele cu tensiune arterială ridicată, un factor major de risc pentru una dintre bolile mortale ale secolului în care trăim. În același studiu american, persoanele obeze cu risc crescut de afecțiuni cardiace au observat o reducere a tensiunii arteriale de 4-6%, după consumarea a 50 de grame de afine pe zi timp de opt săptămani.

  •   Îmbunătățește memoria

Stresul oxidativ poate accelera procesul de îmbătrânire a creierului, având efecte negative asupra funcției cerebrale. Conform studiilor efectuate pe animale, antioxidanții din afine tind să se acumuleze în zonele creierului care sunt esențiale pentru inteligenţă. Ele par să interacționeze direct cu neuronii în varstă, ceea ce duce la imbunătăţirea semnalizării celulare.

Studiile pe oameni au arătat, de asemenea, rezultate promiţătoare. În unul din acestea, 9 participanți vârstnici cu insuficienţă cognitivă uşoară au consumat zilnic suc de afine. După 12 săptămani, au observat imbunătăţiri în mai mulți markeri ai funcției cerebrale.

După un studiu de 6 ani cu peste 16.000 de participanți în vârstă, s-a constatat că afinele și căpșunele au contribuit la îmbătrânirea cognitivă cu până la 2,5 ani.

  • Diminueaza riscurile de diabet

Afinele sunt moderate în zahăr în comparație cu alte fructe. O ceașcă conține 15 grame, echivalentă cu un măr mic sau o portocală mare. Cu toate acestea, compușii bioactivi din afine par să depășească orice impact negativ al zahărului atunci când vine vorba de controlul zahărului din sânge.

Cercetările sugerează că afinele pot avea efecte benefice asupra sensibilității la insulină și asupra metabolismului glucozei. Aceste efecte anti-diabetice au fost demonstrate atât pentru sucul de afine, cât și în cazul extractului de afine.

Într-un studiu efectuat pe 32 de subiecți obezi cu rezistență la insulină, un extract de afine a determinat îmbunătățiri majore ale sensibilității faţă de acest hormon produs de pancreas. Îmbunătățirea sensibilității la insulină ar trebui să reducă riscul de sindrom metabolic și de diabet de tip 2, unele dintre cele mai mari probleme de sănătate din lume.

  •  Ameliorează problemele urinare

andrew welch 116539 unsplash

Infecțiile tractului urinar sunt o problemă frecventă la femei. Afinele conțin multe din aceleași substanțe active ce actionează împotriva acestor afecţiuni. Aceste substanțe se numesc anti-adezivi și ajută la prevenirea ataşării bacteriilor precum E. coli de peretele vezicii urinare.

  •  Relaxează musculatura

Exerciţiile exigente pot duce la dureri musculare şi oboseală. Aceasta se datorează, în parte, inflamației locale și stresului oxidativ în țesutul muscular.

Poţi aplica local ceai de afin pentru a reduce daunele care apar la nivel molecular, minimizând durerea.

Într-un studiu mic de 10 sportivi de sex feminin, afinele au accelerat recuperarea musculară după exerciții dure de picior.

Contraindicaţiile ceaiului de afin

În ciuda efectelor benefice, există și anumite efecte secundare, precum blocarea tranzitului intestinal, dacă îl consumi în cantități mari. Ai grijă însă şi nu confunda ceaiul de afin cu afinată, o băutură alcoolica nerecomandată diabeticilor.

eduard militaru 196832 unsplash

Dacă timpul îți permite, încearcă acum ceaiul de afin și profită de efectele sale benefice.

Sursa foto: Shutterstock & unsplash

 

Total
2
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda