Primele mențiuni ale folosirii cosmetice ale argilei au fost consemnate acum peste 4000 de ani pe tăblițele din Mesopotamia. În acele timpuri argila era folosită datorită proprietăților antiseptice și antiinflamatoare. Se spune că însăși Cleopatra, regina Egiptului, folosea măști cu argilă pentru a-și menține tenul tânăr.

Deși este tolerată de toate tipurile de ten, argila este recomandată mai ales persoanelor cu tenul gras sau predispus la acnee. Argila curăță murdăria, absoarbe grăsimea și vindecă semnele acneei.

De câte tipuri este argila?
De unde provine argila?
Pentru ce tip de ten sunt măștile de argilă?
Ce măști de argilă poți folosi pentru a avea pielea perfectă?
Care sunt beneficiile argilei?
Care sunt contraindicațiile în folosirea argilei?

De câte tipuri este argila?

Argila cosmetică este de mai multe tipuri, fiecare având proprietăți specifice.

  • Argila albă

Argila albă (cunoscută și sub numele de argilă caolin) are rol exfoliant, putând înlocui unele produse din comerț. Acest tip de argilă este recomandat mai ales tenurilor sensibile, fiind deseori un înlocuitor al cremei de ras (de exemplu, în combinație cu o lingură de miere și jumătate de ulei de măsline). Pentru măști, combinațiile optime sunt cu iaurt, lapte degresat sau piure de castraveți pentru un efect revigorant, sau cu ovăz pentru a calma tenul sensibil. Este una dintre cele mai tolerabile tipuri de argilă.


Citește și : Cum alegi produsele cosmetice


  • Argila galbenă

Argila galbenă are un grad de absorbție superior argilei albe. Este potrivită pentru toate tipurile de ten însă este recomandată mai ales tenului matur și uscat. În măștile de față, argila galbenă exfoliază pielea, stimulează circulația și reîmprospătează tenul. Se potrivește mai ales cu ingrediente în culori similare, îmbinându-se perfect cu mierea pentru a hrăni tenul în profunzime. Aplicată în combinații cu uleiurile vegetale (ulei de măsline sau soia), argila galbenă are efect antiaging și întărește firele subțiri de păr.

  • Argila roșie

Argila roșie, deși acceptată de toate tipurile de ten, are o putere mare de absorbție fiind recomandată mai ales tenului gras. De asemenea, acest tip de argilă poate fi folosit în măști antiacneice (nu mai mult de o dată pe săptămână) și în cataplasme detoxifiante. Dacă vrei să faci săpun în casă, argila roșie reprezintă o alternativă la coloranții din comerț. Mai mult, aplicată pe obraji sau pleoape, poate înlocui produsele de make-up cu ingrediente artificiale.

  • Argila roz

Argila roz este recomandată mai ales tenurilor sensibile sau foarte uscate. Pudra în combinație cu alte ingrediente naturale (uleiuri, sucuri de fructe sau legume, miere etc.) absoarbe toxinele și excesul de sebum și în același timp protejează pielea împotriva iritațiilor. Culoarea vibrantă a argilei roz o face ideală pentru a da culoare săpunurilor și cremelor de exfoliere preparate în casă.

  • Argila verde

Argila verde stimulează reîntinerirea pielii prin mai multe procese. Îndepărtează punctele negre și excesul de sebum, tratează semnele acneei și reduce liniile fine și ridurile. Este recomandată mai ales tenului matur gras sau mixt. Aplicată pe scalp în combinație cu uleiuri vegetale sau sucuri de fructe combate mătreața.

  • Argila albastră

Argila albastră este perfectă pentru tenul sensibil și matur. Elimină punctele negre, reduce petele pigmentare, și stimulează producția de colagen. De asemenea, elimină celulele moarte, după aplicarea măștilor cu argilă albastră pielea devenind mult mai fermă. Aplicată pe scalp, această argilă protejează firele de păr împotriva efectelor nocive ale factorilor de mediu (soare, vânt, ger).

  • Argila gri

Argila gri este potrivită tenului acneic, fiind recomandată mai ales adolescenților, și femeilor în perioada premenstruală.

  • Argila Fuller’s Earth

Argila Fuller’s Earth este unul dintre cele mai absorbante tipuri de argilă cosmetică. Astfel, este recomandată persoanelor cu tenul gras și matur. Are efect de iluminare a tenului, fiind potrivită în tratarea petelor pigmentare. În combinație cu apa de trandafiri stimulează circulația. Nu se aplică mai des de o dată pe săptămână pentru că poate usca prea mult tenul.

  • Argila violet

Argila violet curăță și întinde pielea, fiind potrivită mai ales pentru tenul matur, uscat sau sensibil. Poate înlocui fardul de obraz sau pleoape.

De unde provine argila?

Argila provine din descompunerea cu acid carbonic a unor roci sau din cenușă vulcanică, având o compoziție chimică tolerabilă pentru corpul uman: 49% oxid de siliciu, 5,6% aluminiu, 4,4% oxid de fier, 4,2% oxid de magneziu, 3% oxizi alcalini, 7,4% apă.

Există două tipuri de argilă, primară și secundară. Argila primară se depune pe sol și rămâne la locul formării iar argila secundară este transportată de apă și formează sedimente într-o altă locație.

Sursă foto: Pinterest

Ce măști de argilă poți folosi pentru a avea pielea perfectă?

Argila cosmetică poate fi “modelată” într-o mulțime de rețete care să curețe, să îngrijească și să redea strălucirea pielii. Argila nu trebuie aplicată mai des de o dată pe săptămână, deoarece are un caracter absorbant puternic și poate duce la uscarea pielii.

De asemenea, nu trebuie uitată rețeta de bază la care se adaugă alte ingrediente specifice fiecărei zone. Astfel pentru bază este nevoie de o lingură de argilă (dacă aplici pe zone mai mari, de exemplu pe coapse, este nevoie de o cană), o linguriță de miere, jumătate de lingură de apă (sau iaurt sau apă florală) și o lingură de ulei de măsline. Alternativ, poți înlocui uleiul de măsline cu ulei de migdale dulci, ulei de jojoba sau alt ulei preferat care se “înțelege” bine cu tenul tău; dacă îți place să încerci lucruri noi poți înlocui mierea cu ou, poți adăuga o linguriță de mălai la masca de față etc.

Masca pentru față și gât constă în combinarea rețetei de bază cu două linguri de lapte de migdale și 1-2 picături de ulei esențial de santal. Dacă ai tenul uscat, pune și o picătură de ulei esențial de măceșe. Amestecă bine, aplică pe față și lasă să acționeze 15-20 minute.

Pentru a avea un bust ferm poți amesteca rețeta de bază cu 1-2 linguri de infuzie de frunze de salvie și 1-3 picături de ulei de migdale presat la rece. Lasă să acționeze 10 minute apoi clătește cu apă călduță.

Pentru a realiza masca pentru coapse ai nevoie, pe lângă rețeta de bază, și de două linguri de suc proaspăt de gutui sau mere verzi și de o lingură de ulei de sâmburi de struguri. Lasă să acționeze 15 minute.

Pentru tratarea vergeturilor amestecă la rețeta de bază două linguri ulei de avocado, o lingură de suc de morcovi și jumătate de lingură de ulei de sâmburi de struguri. Aplică pe zona cu probleme și lasă să acționeze 10-15 minute.

Celulita poate fi tratată prin amestecarea rețetei de bază cu zeama de la jumătate de lămâie, o lingură de ulei esențial de portocale dulci și o lingură de cafea măcinată. Aplică pe zona afectată și acoperă cu folie alimentară. Lasă timp de o oră și apoi clătește cu apă călduță.

Pentru a combate mătreața sau pentru a hrăni firele subțiri de păr, amestecă două linguri de argilă cu două linguri de apă și o lingură de oțet de mere. Aplică pe scalp și pe firele de păr. Lasă să acționeze timp de 10 minute, apoi spală părul cu șampon.

Care sunt beneficiile argilei?

Folosită de mii de ani, argila are numeroase beneficii care fac din acest produs o alternativă naturală și sănătoasă (are puține efecte secundare) la măștile din comerț. Mai jos sunt câteva dintre beneficiile argilei.

  • Curăță tenul – Praful, excesul de sebum, poluarea, toate afectează pielea sensibilă a feței. Măștile de argilă datorită puterii de absorbție extrag aceste impurități, tenul devenind ca prin minune mult mai curat și fin la atingere.
  • Are efect iluminator reducând petele pigmentare.
  • Tratează eczemele și psoriazisul.
  • Detoxifică pielea.
  • Desfundă și micșorează porii – Porii încep să se lărgească atunci când sunt acoperiți de exces de sebum, praf sau bacterii. Argila elimină aceste impurități și permite astfel porilor să revină la dimensiunea normală.
  • Asigură o piele întinsă și sănătoasă – Argila conține silicați esențiali pentru formarea țesutului conjunctiv prezent în mușchi, oase, și piele. Acești silicați sunt responsabili pentru strălucirea naturală a dinților și a tenului. Practic aplicarea regulată a măștilor cu argilă va permite nu doar curățarea tenului de imperfecțiuni ci și obținerea unei piei fine, întinse, sănătoase.
  • Susține întinerirea tenului – Măștile cu argilă curăță tenul de impurități, ajută la reducerea ridurilor și iluminează fața. De asemenea, susțin producția de colagen, accelerează vindecarea problemelor pielii și stimulează circulația.

Care sunt contraindicațiile în folosirea argilei?

Aplicată doar în combinație cu apa, argila poate usca și mai mult tenul uscat și poate irita tenul sensibil, motiv pentru care măștile cu argilă includ și uleiuri vegetale prietenoase pentru piele.

De asemenea, utilizarea excesivă a măștilor cu argilă (mai mult de o dată pe săptămână) poate duce la uscarea pielii chiar și în prezența altor ingrediente naturale.

Înainte de a aplica masca trebuie făcut un test de alergie, iar în momentul aplicării argila nu trebuie să fie întinsă în apropierea ochilor, a nărilor, a urechilor sau a altor zone sensibile. Efectele secundare includ uscarea pielii și apariția erupțiilor cutanate.

Măștile cu argilă nu trebuie să se usuce complet atunci când sunt aplicate, pentru că încep să absoarbă apa din piele. În timp, acest lucru poate duce la apariția prematură sau accentuarea ridurilor și a liniilor fine.

Este bine de știut că femeile însărcinate sau care alăptează nu ar trebui să folosească măști pe bază de argilă înainte de a întreba doctorul.

De asemenea, măștile cu argilă sunt interzise persoanelor care au boli cronice și persoanelor anemice (argila afectează capacitatea de absorbție a fierului); mai mult, cercetătorii spun că au existat cazuri de intoxicație cu argilă (pudra a fost inhalată înainte de prepararea măștilor).

O mască cu argilă poate înlocui o zi petrecută la salonul de înfrumusețare. Amestecă ingredientele naturale, aplică masca și în câteva minute te vei putea bucura de o piele fină, sănătoasă, fără impurități.

Sursa foto: Shutterstock

Total
2
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda