Folosite de mii de ani în tratarea diferitelor afecțiuni, ceaiurile rămân un remediu natural foarte folosit și în ziua de azi. Desigur, trebuie consumate cu moderație și trebuie ales tipul de ceai potrivit în funcție de efectul dorit, pentru că unele plante pot fi dăunătoare în anumite situații. Iată de ce e bine să știi cum se prepară corect ceaiul și care sunt plantele medicinale recomandate pentru tratarea anumitor boli.

Cele mai sănătoase plante pentru ceai
Ceaiurile pentru slăbit
Ceaiurile în sarcină
De ce și când dăunează consumul de ceai
Ceaiul în tratamentele cosmetice
Alte întrebuințări ale ceaiului

Ceaiurile sunt folosite de milenii pentru vindecarea sau ameliorarea unor boli, de la probleme digestive la afecțiuni dermatologice, neurologice și chiar tulburări psihice, precum anxietatea, depresia, insomnia. Desigur, medicina a evoluat și a găsit remedii pentru multe dintre aceste boli, dar ceaiurile rămân în continuare o terapie complementară foarte eficientă.


Citește și : Cum alegi produsele cosmetice 


Studii recente au demonstrat că unele tipuri de plante, consumate sub formă de ceai, au un efect benefic în scăderea nivelului glicemiei și colesterolului, în pierderea în greutate și pot chiar să reducă riscul apariției unor forme de cancer.

1. Cele mai sănătoase plante pentru ceai

Există foarte multe plante medicinale, din care poate fi preparat ceaiul ca remediu pentru diferite afecțiuni. Astfel, la magazinele cu produse naturiste găsim foarte multe ceaiuri pentru boli ale ficatului sau rinichilor, ceaiuri pentru slăbit și detoxifiere, ceaiuri antiadipoase, dar și ceaiuri pentru stimularea imunității, pentru ameliorarea răcelilor și reducerea febrei sau pentru relaxare. Gravidele, femeile care alăptează și persoanele care suferă de diabet trebuie să aibă însă grijă când consumă ceaiuri medicinale și să ceară înainte sfatul medicului.

Iată care sunt cele mai căutate plante pentru prepararea ceaiurilor: cuișoare, anason, mușețel, scorțișoară, ghimbir, ginseng, pătrunjel, mentă, trifoi, măceșe, fenicul, păpădie, brusture, zmeură, rozmarin, salvie, valeriană, frunze de căpșuni.

În acest articol vei găsi informații despre beneficiile fiecărui tip de ceai în parte și indicațiile sale terapeutice.

Ceai de cuișoare

Origine: Cuișoarele sunt un condiment folosit din cele mai vechi timpuri, atât pentru prepararea alimentelor, cât și pentru vindecarea unor boli. Planta este originară din Insulele Maluku, Indonezia, dar crește și în India, Pakistan, Tanzania, Madagascar sau Sri Lanka.

ceai de cuisoare

Proprietăți:

Ingredientul activ din cuișoare este un ulei esențial aromat care se numește eugenol și care are un rol antibacterian important, fiind și un bun stimulent pentru digestie.

Beneficii pentru organism:

Ceaiul de cuișoare este folosit pentru a combate greața, dar și ca soluție orală în cazul unor infecții. Cel mai frecvent este folosit însă pentru afecțiunile digestive, greață, balonare sau paraziți intestinali.

Totodată, ceaiul acesta este recomandat pentru spălarea tenului acneic, deoarece dezinfectează și distruge bacteriile. În plus, lasă un miros foarte plăcut pe piele. Multe persoane folosesc ceaiul de cuișoare și pentru a curăța suprafețele unde se gătește, cum ar fi masa din bucătărie sau blatul de lucru.

Sub formă de comprese, ceaiul are rol analgezic și poate fi folosit în caz de artrită, dureri musculare sau de articulații.

Ceai de anason

Origine: Anasonul este o plantă care crește în zona mediteraneană, însă se găsește și în Asia de Sud-Vest.

ceai de anason

Proprietăți:

Anasonul are în compoziție substanțe cu efect similar estrogenului.

Beneficii pentru organism:

Având efect estrogenic, anasonul este folosit foarte des de către femeile care vor să-și stimuleze lactația în perioada de alăptare, dar și pentru a crește apetitul sexual, pentru a combate durerile menstruale și a ușura nașterea. De asemenea, este folosit pentru a combate constipația, balonarea, gazele, mai ales în cazul copiilor mici, care suferă și de colici.

Ceaiul de anason poate fi folosit și ca expectorant, are rol diuretic, ajută la combaterea insomniei, astmului. Aplicat direct pe piele, tratează psoriazisul și scabia.

Ceai de mușețel

Origine: Mușețelul se găsește acum pretutindeni, dar prima menționare datează din Egiptul antic, unde era folosit în scop cosmetic, dar și pentru a trata febra. De asemenea, grecii și romanii îl foloseau ca plantă medicinală, dar și pentru aroma sa plăcută.

musetel

Proprietăți:

Substanțele pe care le conține planta de mușețel au efect calmant, antiinflamator, antioxidant și astringent. De aceea, mușețelul este recomandat pentru probleme dermatologice, dar și intestinale sau psihice.

Beneficii pentru organism:

Mușețelul este, probabil, cea mai folosită plantă pentru ceai medicinal, care poate fi consumat inclusiv de către copiii mici, dar în cantități moderate. Ceaiul este recomandat mai ales pentru relaxare și pentru combaterea insomniei, ca sedativ ușor. Este util și pentru dureri de stomac sau dureri menstruale.

Aplicat local, ameliorează problemele dermatologice precum eczemele, dermatita de contact, iritațiile sau ulcerațiile bucale. Poate fi folosit și pentru ameliorarea durerilor provocate de hemoroizi, de vaginită sau pentru iritația de scutec. Multe persoane îl folosesc și în caz de infecții ale urechilor sau infecții oculare. Planta este însă contraindicată femeilor însărcinate și celor care alăptează, unele studii arătând o creștere a riscului de avort. De asemenea, unele persoane pot fi alergice la mușețel.

Ceai de scorțișoară

Origine: Scorțișoara este un condiment originar din Sri Lanka, menționat în textele chinezești încă din anul 2800 î.e.n.

ceai de scortisoara

Proprietăți:

Pe lângă utilizarea larg răspândită în alimentație, pentru condimentare, scorțișoara are și un rol benefic pentru organism. Conține antioxidanți naturali și reduce nivelul glicemiei și pe cel al colesterolului.

Beneficii pentru organism:

Un studiu realizat în 2013 arată că acest condiment scade nivelul colesterolului și al trigliceridelor. Este de asemenea indicat pentru cei care suferă de diabet tip 2, deoarece poate să scadă nivelul glicemiei cu până la 29%. Scoarța de scorțișoară, din care se prepară ceaiul, conține foarte puține calorii, de aceea această băutură este recomandată și pentru persoanele care vor să slăbească. Totodată, acest condiment are rol antiviral și antibacterian, fiind recomandat și în caz de răceală sau infecții cu bacterii sau fungi, precum E.coli sau candida. Are, de asemenea, un important rol antiinflamator și stimulează circulația sângelui, fiind recomandată și în caz de constipație, dureri de articulații, varice, artrită.

Ceai de ghimbir

Origine: Ghimbirul este o plantă rădăcinoasă folosită pentru condimentarea alimentelor, dar și ca plantă medicinală. Planta provine din pădurile tropicale din sudul Asiei, probabil din India, însă în prezent nu se mai găsește în sălbăticie, fiind doar cultivat.

ceai de ghimbir

Proprietăți:

Ghimbirul conține puține calorii și este foarte bogat în minerale și vitamine. Stimulează secreția de salivă și are un gust specific, ușor iute, iritant.

Beneficii pentru organism:

Ceaiul de ghimbir este indicat pentru a combate greața și starea de vomă, însă poate provoca arsuri la stomac în cazul persoanelor care au o anumită sensibilitate. Această plantă este recomandată pentru durerile musculare, în special după efort fizic, dar și pentru ameliorarea durerilor menstruale. Totuși, consumul excesiv poate avea efecte foarte neplăcute: arsuri la stomac sau diaree.

Ceai de ginseng

Origine: Ginsengul poate fi întâlnit în America de Nord și în estul Asiei, în zone cu o climă mai rece. Planta este folosită de mii de ani în medicina tradițională chineză, pentru tratarea a numeroase afecțiuni.

ceai de ginseng

Proprietăți:

Există mai multe tipuri de ginseng, fiecare fiind recomandat pentru anumite probleme de sănătate.

Beneficii pentru organism:

Ginsengul asiatic este folosit în caz de diabet, tulburări de gândire și disfuncție erectilă. Ceaiul de ginseng este și o băutură foarte energizantă, recomandată celor care suferă de hipotensiune. Ginsengul american este recomandat mai ales pentru tratarea diabetului, ameliorarea durerilor menstruale și prevenirea gripei și răcelilor. Ginsengul siberian este util pentru ameliorarea herpesului. Ceaiul de ginseng nu este recomandat copiilor.

Ceai de pătrunjel

Origine: Pătrunjelul este un condiment foarte folosit, inclusiv în bucătăria românească, însă puțină lume știe că planta are și efecte benefice pentru sănătate. În trecut, ceaiul de pătrunjel era foarte des folosit. Pătrunjelul provine din zona mediteraneană, însă acum se găsește peste tot în Europa, fiind folosit însă și în Asia și America.

ceai de patrunjel

Proprietăți:

Pătrunjelul este foarte bogat în nutrimente, conține multe vitamine, minerale, antioxidanți și flavonoide. Are un conținut ridicat de acid folic, vitaminele K, C și A și betacaroten.

Beneficii pentru organism:

Ceaiul de pătrunjel crește imunitatea organismului și este recomandat inclusiv în terapiile anticancer, antitumorale, deoarece inhibă dezvoltarea tumorilor, mai ales la plămâni. Ceaiul de pătrunjel este indicat și în caz de tuse, dar și pentru afecțiuni cardiovasculare, ajutând la protejarea vaselor de sânge. Pătrunjelul conține apiol, o substanță estrogenică, aceasta stimulând contracțiile uterine. De aceea, nu este recomandat femeilor însărcinate, însă este foarte util în timpul travaliului și imediat după naștere. De asemenea, este un ceai diuretic și are efect antiinflamator.

Ceai de mentă

Origine: Un tip de ceai foarte des consumat și apreciat inclusiv pentru aroma sa deosebită este ceaiul de mentă. Planta provine din Asia și zona mediteraneană și este folosită în scop medicinal din cele mai vechi timpuri.

ceai de menta

Proprietăți:

Aroma sa deosebită ajută la stimularea digestiei și la împrospătarea respirației.

Beneficii pentru organism:

Cel mai cunoscut efect pentru ceaiul de mentă este ameliorarea durerilor de stomac, mai ales în caz de diaree, arsuri gastrice sau colon iritabil. Totodată, aroma sa are un efect răcoritor, revigorant și chiar benefic în caz de anxietate, fiind recomandat pentru persoanele care doresc un energizant natural și sănătos. Menta este utilă și ca expectorant, ajutând la eliminarea mucusului din căile respiratorii, arată un studiu realizat la Universitatea Maryland.

Ceai de trifoi

Origine: Trifoiul este o plantă care se găsește preponderent în emisfera nordică, dar este întâlnită și în Africa sau America de Sud.

ceai de trifoi

Proprietăți:

Substanțele din această plantă au efecte de purificare a sângelui, dar și antispastice și expectorante.

Beneficii pentru organism:

Ceaiul de trifoi este recomandat pentru detoxifiere, în boli de piele precum eczeme, iritații, psoriazis. Planta ameliorează problemele provocate de bronșită, reduce febra și este un sedativ ușor. De asemenea, este recomandată în boli inflamatoare, precum artrita, și ca terapie complementară la menopauză, ameliorând simptomele neplăcute. Acest ceai nu trebuie consumat de persoanele care au probleme cu coagularea sângelui și nici de către femeile însărcinate.

Ceai de măceșe

Origine: Măceșele sunt mici fructe ale unei plante care poate fi întâlnită acum aproape pretutindeni, deși originea ei este în Chile.

macese

Proprietăți:

Măceșele pot fi consumate crude sau în dulceață, sirop, dulciuri sau sub formă de ceai, având o aromă acrișoară, foarte plăcută. Micile fructe sunt foarte bogate în vitamina C, flavonoide și antioxidanți.

Beneficii pentru organism:

Deoarece conțin mulți antioxidanți, măceșele sunt recomandate pentru bolile cardiovasculare, în caz de artrită și în prevenirea cancerului. De asemenea, inhibă acțiunea radicalilor liberi, care provoacă îmbătrânirea prematură. O altă utilizare frecventă a ceaiului de măceșe este în cazul combaterii infecțiilor virale și bacteriene. Totodată, acest ceai întărește sistemul imunitar.

Ceai de fenicul

Origine:  Feniculul este o plantă mediteraneană folosită de sute de ani în scop terapeutic. Ceaiul este foarte aromat și are un gust ușor amărui.

ceai de fenicul

Proprietăți:

Această plantă are efect antiviral și antibacterian, însă este folosită și pentru reglare hormonală.

Beneficii pentru organism:

Ceaiul de fenicul este recomandat pentru prevenirea răcelilor, ajută la relaxarea mușchilor și are efect sedativ, fiind recomandat în caz de insomnie. De asemenea, această băutură este indicată pentru femeile care alăptează, pentru că stimulează secreția de lapte. Poate fi dat și copiilor care suferă de colici, deoarece ajută la combaterea diareei, constipației, flatulenței și altor probleme digestive. Ceaiul nu este recomandat femeilor însărcinate, deoarece conține estragol, un compus estrogenic.

Ceai de păpădie

Origine:Provenind din Eurasia și America de Nord, această floare este folosită din cele mai vechi timpuri  ca plantă medicinală, chiar dacă gustul ei este ușor amărui.

ceai de papadie

Proprietăți:

Păpădia conține multe vitamine, în special vitaminele A, C și D, mult zinc, fier, potasiu și magneziu.

Beneficii pentru organism:

Ceaiul de păpădie este consumat pentru bolile de ficat (rădăcina florii), afecțiuni digestive, dar și renale (mai ales frunzele de păpădie). Această plantă este diuretică, reglează activitatea bilei și a ficatului. De asemenea, este recomandată în caz de boli dermatologice (acnee, eczeme) și tulburări digestive, precum balonarea. Ceaiul nu trebuie consumat de persoanele care suferă de ulcer sau gastrită.

Ceai de brusture

Origine: Brusturele este o plantă care crește în Europa și Asia și este folosită de mult timp, mai ales ca diuretic și pentru a trata bolile digestive.

ceai

Proprietăți:

Brusturele conține foarte mulți antioxidanți, care ajută la prevenirea și tratarea mai multor afecțiuni.

Beneficii pentru organism:

Ceaiul de brusture este indicat pentru detoxifiere, ajutând la eliminarea toxinelor din sânge și stimularea circulației. Un studiu realizat în anul 2011 a arătat un posibil efect benefic de inhibare a tumorilor, în cazul carcinomului pancreatic. De asemenea, este util pentru stimularea potenței masculine și pentru a trata bolile de piele (acnee, eczeme, psoriazis).

Ceai de frunze de zmeur

Origine: Zmeura este un fructul unui arbust întâlnit de obicei în zonele nordice, mai răcoroase. Se poate consuma sub formă de ceai de fructe, dar ceaiul medicinal este făcut din frunzele acestei plante.

ceaiul de frunze de zmeura

Proprietăți:

Frunzele de zmeur cresc fertilitatea femeilor, având proprietăți de reglare hormonală. Conțin, de asemenea, multe vitamine și minerale (vitaminele C, B, E, fier, potasiu, magneziu).

Beneficii pentru organism:

Ceaiul din frunze de zmeur este recomandat în special femeilor care au probleme hormonale sau care sunt infertile. Totodată, stimulează contracțiile uterine și astfel ajută la o naștere mai ușoară și mai rapidă. De asemenea, protejează inima, reduce inflamația și ajută în cazul afecțiunilor digestive. Este indicat și în cazuri de indigestie, dureri ale articulațiilor, hipertensiune arterială, probleme dermatologice, răceală.

Ceai de rozmarin

Origine: Rozmarinul este o plantă originară din zona Mediteranei, folosită drept condiment în multe bucătării ale lumii. Planta are însă și multe acțiuni benefice pentru sănătate.

ceai de rozmarin

Proprietăți:

Plantă cu o puternică aromă, rozmarinul stimulează digestia, are efect antioxidant și protejează de cancer și boli cardiovasculare.

Beneficii pentru organism:

Deoarece stimulează circulația, ceaiul de rozmarin este indicat pentru prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer. Stimulează memoria și gândirea mai ales la persoanele în vârstă. Cel mai des însă, ceaiul este recomandat pentru a scăpa de indigestie sau dispepsie ori alte tulburări digestive. Uleiul de rozmarin poate fi folosit la spălarea părului, prevenind apariția mătreții. Planta nu trebuie consumată în timpul sarcinii.

Ceai de salvie

Origine: Salvia este o plantă care crește în sudul Europei și în zona Mediteranei. Folosită de secole în medicina naturistă, salvia este foarte apreciată și pentru gustul ei plăcut, fiind și un condiment foarte utilizat.

ceai de salvie

Proprietăți:

Salvia este o plantă diuretică, expectorantă, are efecte antiinflamatorii, antioxidante și antimicrobiene.

Beneficii pentru organism:

Ceaiul de salvie este recomandat pentru combaterea radicalilor liberi, în tratarea febrei și răcelilor, dar și pentru tulburări digestive. De asemenea, este indicat pentru creșterea poftei de mâncare.

Ceai de valeriană

Origine: Regăsită în flora spontană din Asia și Europa, valeriana este o plantă folosită de mii de ani pentru a trata insomnia și alte tulburări ale somnului.

ceaiul de val

Proprietăți:

Valeriana are efect anxiolitic și sedativ foarte puternic.

Beneficii pentru organism:

Ceaiul de valeriană este consumat pentru a combate stresul, anxietatea, insomnia, depresia, dar și în cazul unor dureri de cap, migrene sau tulburări digestive. Planta are efect și în tulburările provocate de menopauză, dar și în cazul durerile musculare sau de articulații.

Ceai de frunze de căpșuni

Origine: Provenind din Chile, căpșunile sunt acum apreciate în întreaga lume datorită fructelor delicioase. Și frunzele pot fi însă valorificate, consumate sub formă de ceai medicinal.

ceai de frunze capsuni

Proprietăți:

Frunzele căpșunilor conțin multe minerale și vitamine, având rol esențial mai ales în tratarea bolilor gastrointestinale.

Beneficii pentru organism:

Ceaiul din frunze de căpșuni ameliorează problemele digestive, fiind recomandat pentru greață, balonare, diaree, crampe. De asemenea, este util în artrită sau reumatism, reducând inflamația articulațiilor.

Reguli de bază pentru prepararea corectă a ceaiului

Prepararea ceaiului este foarte simplă, însă trebuie să ții cont de câteva reguli importante, pentru ca băutura să iasă așa cum îți dorești. În primul rând, apa folosită trebuie să fie cât mai pură, adică să fie filtrată de impurități; cel mai bine ar fi să folosești apă de izvor sau minerală, îmbuteliată. Apa trebuie să fie încălzită până când la suprafață apar bule, deci nu e bine să dea în clocot.

Apa trebuie să aibă temperatura potrivită, iar aceasta diferă în funcție de tipul de ceai pe care îl prepari. De exemplu, ceaiul verde are nevoie de o apă ceva mai rece, pentru ca aroma lui să fie mai intensă. În schimb, pentru ca un ceai negru să fie mai dulce la gust, trebuie ca apa să fie mult mai fierbinte.

Și timpul de infuzare diferă de la un tip de ceai la altul. Astfel, ceaiul verde trebuie infuzat mai puține minute, iar cel negru are nevoie de mai mult ca să-și lase aroma.

ceainic

Și materialul din care este fabricat recipientul în care va fi preparat ceaiul contează foarte mult. Spre exemplu, un ceainic din fier sau din lut chinezesc păstrează mult mai bine căldura apei. În schimb, porțelanul și sticla se vor răci mult mai repede. Prin urmare, un ceai verde sau alb, care are nevoie de apă mai rece, trebuie preparat în ceainic din porțelan, iar ceaiul negru ar trebui făcut într-unul din fier.

Iată câteva sfaturi concrete pentru prepararea ceaiului:

  • Fierbe apă într-un ibric
  • Când apa este la punctul de fierbere, oprește focul
  • Pune apa fierbinte în ceainic
  • Adaugă frunzele de ceai în ibric
  • După infuzare, scoate frunzele de ceai.

Iată și câteva sfaturi despre timpul necesar pentru infuzare și cantitatea de frunze necesară pentru o ceașcă:

  • Ceaiul alb: 2-3 lingurițe de plantă, infuzat 3 minute
  • Ceaiul verde: 1-2 lingurițe de frunze, infuzat 1-3 minute
  • Ceaiul oolong: 2-3 lingurițe, timpul necesar: 3 minute
  • Ceaiul negru: 1-2 lingurițe, timp de 2-5 minute

În filmulețul de mai jos poți vedea cum se prepară corect ceaiul:

În cazul ceaiurilor din plante medicinale, nu există o anumită metodă de preparare. Fiecare plantă are nevoie de un anumit mod de pregătire, în anumite cantități, în funcție de efectul dorit, de aceea trebuie respectate de fiecare dată instrucțiunile de pe cutie sau cele ale terapeutului care a făcut recomandarea.

2.Ceaiurile pentru slăbit

O metodă foarte bună pentru a pierde în greutate este folosirea ceaiurilor pentru slăbit. Ele asigură hidratarea necesară organismului, dar și o parte din cantitatea de nutrimente de care corpul nostru are nevoie. Multe plante conțin vitamine și minerale și taie pofta de mâncare.

Tipuri de ceaiuri. Acțiune și beneficii

Există mai multe tipuri de plante care ne pot ajuta să slăbim dacă le consumăm sub formă de ceai. Ele ajută la arderea grăsimilor, reduc apetitul și conferă senzația de sațietate. Spre deosebire de pastilele de slăbit, ceaiurile sunt 100% naturale și asigură hidratarea, care este esențială pentru sănătatea organismului.

Ceai de soc

Acțiune:

Socul are efect laxativ și diuretic, ajutând astfel la eliminarea toxinelor din organism și la pierderea în greutate.

Beneficii:

Ceaiul de soc ajută la scăderea în greutate, reduce țesutul adipos și poate fi folosit și sub formă de comprese, pentru eliminarea celulitei. De asemenea, ceaiul stimulează transpirația, o altă metodă prin care scăpăm rapid de kilogramele în plus.

Sfaturi de consum:

Pentru infuzie trebuie să folosești 3 lingurițe de flori de soc uscate și 250 ml apă fierbinte. Se lasă la infuzat 10-15 minute. Trebuie băut neîndulcit, până la trei căni pe zi, timp de două săptămâni, apoi o săptămână pauză. Tratamentul poate fi reluat de mai multe ori, timp de aproximativ trei luni.

ceainic si ceai

Ceai negru

Tipuri:

Există mai multe tipuri de ceai negru: chinezesc, indian, amestec de ceai negru sau ceai negru aromatizat (care conține și diferite fructe, condimente sau flori).

Acțiune:

Ceaiul negru conține flavonoide, care inhibă o enzimă digestivă și astfel se reduce asimilarea grăsimilor și caloriilor. De asemenea, conține cafeină, care stimulează lipoliza și întregul metabolism.

Beneficii:

Acest ceai ajută la arderea grăsimilor și poate înlocui alte băuturi. O ceașcă de ceai negru conține numai două calorii. În plus, energizează organismul, datorită cafeinei, și stimulează imunitatea prin flavonoidele pe care le conține.

Sfaturi de consum:

Dacă vei bea ceai negru înainte de masă, vei avea o senzație de sațietate și vei mânca mai puțin.

Prepară ceaiul folosind o lingură de frunze la o cană de apă. Pune frunzele în apa fierbinte și lasă la infuzat timp de cinci minute. Ceaiul se bea pe stomacul gol, de cel puțin trei ori pe săptămână.

Ceai de coada-calului

Acțiune:

Coada-calului este o plantă cu efect diuretic, ajutând la eliminarea apei din organism. Are și rol detoxifiant și îmbunătățește aspectul pielii, părului și unghiilor.

Beneficii:

Ceaiul făcut din această plantă ajută la eliminarea toxinelor din organism și a surplusului de lichide, dar totodată asigură nutrimentele necesare pentru sănătatea organismului.

Sfaturi de consum:

Planta se fierbe în apă timp de cinci minute, apoi se lasă la infuzat în apa fierbinte încă cinci minute. Pentru o cură completă, trebuie să bei zilnic trei cești de ceai, timp de o lună și jumătate.

Ceai de urzică

Acțiune:

Ceaiul de urzică este un bun detoxifiant, conține potasiu și multe alte minerale care vor conferi energie organismului.

Beneficii:

Acest tip de ceai nu conține multe calorii și ajută la reducerea poftei de mâncare. Curăță organismul de grăsimi și toxine și asigură o digestie sănătoasă, ajutând astfel la pierderea în greutate.

Sfaturi de consum:

Toarnă peste o lingură de urzici o ceașcă de apă fierbinte și lasă la infuzat câteva minute. Strecoară ceaiul și bea zilnic până la patru cești de ceai, cu înghițituri mici, fără să adaugi zahăr. O cură este recomandat să dureze 30 de zile.

Ceai de anghinare

Acțiune:

Anghinarea este un bun detoxifiant, are acțiune laxativă și este un eficient tonic digestiv.

Beneficii:

Ceaiul de anghinare scade glicemia și colesterolul, este diuretic și ajută la eliminarea toxinelor. De asemenea, previne retenția de apă în organism și ajută la eliminarea grăsimii.

Sfaturi de consum:

Pune la infuzat o lingură de plantă în 250 ml de apă fierbinte și lasă acoperit totul timp de 15 minute. Ceaiul se strecoară și se bea la temperatura camerei, cu 30 de minute înainte de masă, câte două-trei căni pe zi. Cura trebuie să dureze 30 de zile. Dacă vrei să îndulcești puțin ceaiul, folosește miere în loc de zahăr.

Ceai verde

Tipuri:

Există mai multe sortimente de ceai verde: soiuri chinezești, japoneze, ceai verde jasmine și ceai verde aromatizat (cu flori sau fructe adăugate).

Acțiune:

Stimulează arderea grăsimilor prin accelerarea metabolismului, previne depunerea grăsimilor și constipația, conține cafeină și mulți antioxidanți.

Beneficii:

Ceaiul ajută la eliminarea grăsimii, energizează organismul și accelerează metabolismul, astfel încât acesta va arde mai multe calorii. Dieta cu ceai verde dă rezultate mai ales în asociere cu exercițiile fizice.

Sfaturi de consum:

Toarnă apă fierbinte peste un pliculeț de ceai și lasă la infuzat timp de patru-cinci minute. Bea zilnic câte patru-cinci căni de ceai verde, la masă sau înainte de masă.

Ceai roșu (rooibos)

Acțiune:

Conține multe minerale, antioxidanți, este diuretic și previne constipația.

Beneficii:

Ceaiul roșu ajută la eliminarea toxinelor din organism și la un tranzit intestinal normal, prevenind constipația.

Sfaturi de consum:

Pune o linguriță de ceai la o cană de apă și lasă la infuzat timp de 10 minute. Este bine să fie consumat călduț. Bea zilnic cel puțin patru căni de ceai.

Ceai alb

Tipuri:

Există foarte multe sortimente de ceai alb, cele mai apreciate provenind din China și Sri Lanka.

Acțiune:

Conține cafeină, care ajută la arderea mai rapidă a caloriilor, reduce pofta de mâncare și pofta de dulciuri și nu conține calorii.

Beneficii:

Ceaiul alb ajută la detoxifierea organismului, la arderea mai rapidă a caloriilor, susține funcția hepatică și stimulează eliminarea grăsimilor.

Sfaturi de consum:

Este recomandat să bei trei căni de ceai pe zi, pentru a te bucura de efectele benefice ale ceaiului alb.

Ceai din cozi de cireșe

Acțiune:

Este un ceai diuretic și are efect antioxidant, ajută la eliminarea apei din organism și stimulează funcția rinichilor. Accelerează metabolismul și arderea caloriilor.

Beneficii:

Ceaiul ajută la pierderea în greutate, dar și la eliminarea celulitei.

Sfaturi de consum:

Fierbe șase-șapte linguri de cozi de cireșe într-un litru de apă, timp de patru minute. Bea zilnic aproximativ un litru de ceai, timp de două săptămâni, apoi fă pauză două săptămâni și poți relua cura. Ceaiul trebuie băut călduț, între mesele principale.

3. Ceaiurile în sarcină

Femeile însărcinate trebuie să fie foarte atente la orice alimente consumă, iar ceaiurile nu fac excepție. Doar pentru că sunt naturale nu înseamnă că nu pot avea efecte adverse, unele foarte grave. De aceea, există ceaiuri recomandate pentru gravide și mămici și ceaiuri care sunt complet interzise în aceste perioade.

sarcina

Iată mai jos o listă foarte utilă:

Ceaiurile permise

  • Ceai de mentă (înlătură greața, ajută digestia)
  • Ceai de mușețel (înlătură greața, ajută digestia)
  • Ceai de gălbenele
  • Ceai de măceșe
  • Ceai de fructe (coacăze, lămâie, fructe de pădure)
  • Ceai de tei (are efect relaxant)
  • Ceai verde (doar ocazional)

Ceaiurile interzise

  • Ceai de pelin (stimulează menstruația)
  • Ceai de salvie (stimulează menstruația)
  • Ceai de coada-șoricelului (stimulează menstruația)
  • Ceai negru (conține multă cafeină)
  • Ceai de lemn-dulce (stimulează contracțiile uterine)
  • Ceai de crușin (este laxativ)
  • Ceai de senna (este laxativ)
  • Ceai de passiflora (stimulează contracțiile uterine)
  • Ceai de pătlagină (stimulează contracțiile uterine)
  • Ceai de frunze de zmeur (stimulează contracțiile uterine)

Ceaiurile pentru lactație

  • Ceai de anason
  • Ceai de fenicul
  • Ceai de cimbrișor
  • Ceai de mentă
  • Ceai de urzică
  • Ceai de chimion

Ceaiurile pentru o sarcină mai ușoară

  • Ceai de soc (elimină greața)

  • Ceai de hibiscus (elimină greața)
  • Ceai de cătină (elimină greața)
  • Ceai de ghimbir (elimină greața)
  • Ceai de mușețel (conține calciu și magneziu, este calmant)
  • Ceai de urzică (are vitamine, potasiu și fier)

4. De ce și când dăunează consumul de ceai

Consumate în cantitate prea mare sau fără recomandarea unui specialist, ceaiurile pot face mai mult rău decât bine. Spre exemplu, taninul din ceai poate să irite stomacul sau să deregleze tranzitul intestinal.

De asemenea, ceaiul de mentă ar trebui evitat dacă suferi de constipație. Cafeina din anumite tipuri de ceai poate provoca insomnie sau poate chiar să ducă la tulburări cardiace, în cazul celor care nu au voie să consume această substanță. Efectul diuretic al unor ceaiuri poate duce la deshidratare și la probleme renale, dacă este consumat abuziv.

Desigur, femeile însărcinate trebuie să evite ceaiurile cu efect estrogenic, cele care pot provoca nedorite contracții uterine sau chiar avort.

5. Ceaiul în tratamentele cosmetice

Ceaiurile pot fi un foarte bun tratament și pentru problemele dermatologice. Există multe tratamente cu ceai, care se aplică sub formă de comprese cu infuzie. Desigur, consumul de ceai va spori și mai mult efectul benefic.

Ceaiul alb, spre exemplu, este foarte bun pentru a preveni apariția ridurilor și pentru a menține tinerețea tenului.

Tenul acneic poate fi tratat cu ajutorul compreselor cu ceai verde. Acesta este util și pentru psoriazis. Ceaiul verde poate fi folosit și pentru a proteja părul de efectele nedorite ale poluării. Trebuie doar să te clătești pe păr cu infuzia de ceai verde, după ce te-ai spălat pe cap.

Tot ceaiul verde este un tratament eficient împotriva celulitei. Prepară o infuzie de ceai verde și iederă și aplică la fiecare patru ore comprese înmuiate în acest amestec, pe zonele afectate de celulită. Compresele trebuie menținute pe piele o jumătate de oră.

O infuzie de ceai de mentă și tei va revigora imediat tenul obosit. Ține pe față o compresă înmuiată în infuzie, timp de 20 de minute.

Ceaiul rooibos este foarte eficient pentru ten acneic, ars de soare sau iritat. Acesta este bogat în antioxidanți și are efect antiseptic. Rooibos este recomandat și pentru tratarea tenului uscat, deoarece hidratează foarte bine.

6. Alte întrebuințări ale ceaiului

Pliculețele de ceai nu trebuie aruncate după utilizare. Le poți folosi din nou, în moduri la care nu te-ai fi gândit până acum. Iată câteva sugestii de întrebuințare pentru plicurile folosite de ceai:

  • Fierbe pliculețele în apă și apoi, cu o lavetă umedă, șterge parchetul și mobila de praf, pentru a curăța petele și a da strălucire lemnului
  • Resturile din plicurile de ceai pot fi puse în apa cu care uzi florile, pentru că le vor hrăni
  • Pune plicurile de ceai în apa din cadă sau în ligheanul pe care îl folosești pentru pedichiură, vor ajuta la hidratarea pielii
  • Pune două plicuri în frigider, apoi aplică-le reci peste pleoape, timp de 10 minute, pentru a scăpa de cearcăne
  • Aplică un pliculeț de ceai pe pielea iritată după epilat sau bărbierit, pentru a calma iritația
  • Carnea poate fi marinată în ceai negru
  • Apa în care au fiert resturi de ceai verde poate fi folosită pentru a curăța covoarele.

Prin urmare, ceaiurile pot avea numeroase întrebuințări și efecte benefice asupra noastră. Pot fi folosite ca remedii naturiste pentru boli, pentru slăbit, ca tratamente cosmetice sau pentru a ne înfrumuseța locuința. Sunt 100% naturale, ieftine și ușor de procurat, putând fi găsite în farmacii sau magazine de specialitate. Este însă esențial să cunoaștem cum trebuie să preparăm și să folosim corect un anume ceai, pentru că altfel pot să apară efecte adverse destul de grave.

Sursa foto: Unsplash

Total
47
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda