Proiectul Choice, o inițiativă a cercetătorilor de la Universitatea Washington din St. Louis, a oferit femeilor accesul la orice metodă contraceptivă modernă pentru a analiza preferințele.  Un procent de 75% dintre participante au ales implantul contraceptiv și steriletul.

Chiar dacă este perspectiva unei metode contraceptive comode și eficiente pe o perioadă îndelungată de timp îți surâde, riscurile și dezavantajele sunt demne de luat în calcul înaintea programării unei intervenții. Iată ce trebui să știi despre administrarea și conviețuirea cu un sterilet.

Ce este și când a apărut steriletul
Tipuri de sterilet
Ce trebuie să știi despre procedură
10 avantaje ale utilizării steriletului
Care sunt dezavantajele
Cine nu poate folosi steriletul
Care sunt riscurile sau complicațiile
Care este prețul unui sterilet

Ce este și când a apărut steriletul

Istoria dispozitivelor intrauterine a început în secolului XX. Experimentele inițiale au atras prejudecăți, astfel încât în anii 1970 o versiune mai veche, numită Shield Dalkon, a fost retrasă de pe piață după ce efectele secundare au fost asociate cu infertilitate și infecții.

Dispozitivele moderne sunt mici, sigure, confecționate din plastic și lipsite de riscurile precedentelor modele. Mai mult decât atât, steriletul are o eficiență dovedită și o durată lungă de întrebuințare. Dar ce este, de fapt, acest dispozitiv?

Steriletul este o metodă modernă de evitare a unei sarcini nedorite, pe termen lung. Măsoară aproximativ 3,4 cm, se implantează în uter de un medic ginecolog și acționează între cinci și zece ani.

Ce face mai exact este să creeze un mediu ostil pentru spermatozoizi. Mai simplu, acționează ca un câmp de forță, ce nu permite spermatozoizilor să ajungă teferi la ovul și să-l fecundeze.

Tipuri de sterilet

Steriletul are două misiuni clare. Una este să atace spermatozoizii, iar cea de-a doua este să acționeze în zonele în care s-ar putea implanta un eventual ovul. Își îndeplinește aceste misiuni cu o rată de succes de 99%.

Există două tipuri de sterilet:

 1. Sterilet din cupru, fără hormoni
 2. Sterilet cu hormonal

Steriletul din cupru

Dispozitivul este format dintr-un cadru de plastic de care se prind inelele de cupru. În funcție de model, poate lua forma literei T, cele mai folosite, sau a literei U.

Ionii de cupru atacă spermatozoizii cu o eficiență dovedită de până la cinci ani. Fertilitatea revine imediat după extracție.


Avantaje:

 • cea mai îndelungată durată de viață, de până la 10 ani
 • nu cauzează dezechilibre hormonale
 • contracepție de urgență
 • poate fi folosit în perioada alăptării

Efecte secundare:

 • poate modifica frecvența sau abundența menstruației în primele luni de utilizare
 • poate cauza dureri mai intense în aceeași perioadă

Steriletul hormonal

Dispozitivele sunt similare ca dimensiune și utilitate. Odată instalat, acesta eliberează zilnic o doză de hormon numit progestin, care reduce frecvența ovulației, provoacă un mediu ostil implantării ovulului și îngroașă mucusul cervical ca să se opună pătrunderii spermatozoizilor.

Acest model este indicat preponderent femeilor care au trecut printr-o naștere, deoarece hormonii pot afecta fertilitatea pe viitor. Previne sarcina pentru o perioadă de aproape cinci ani, după care trebuie eliminat și înlocuit.


Avantaje:

 • protecție de până la cinci ani
 • reducerea fluxului  și a durerilor menstruale
 • ușurează perioada menstruației
 • efectele secundare sunt mai mici față de contraceptivele hormonale administrate oral

Efecte secundare:

 • dereglarea menstruației
 • riscul dezvoltării chisturilor ovariene
 • dereglări hormonale și simptome specifice: creșterea în greutate, acnee, dureri de cap, sensibilitatea sânilor.

Ce trebuie să știi despre procedură

Înainte de procedură, se face un consult ginecologic amănunțit și o consiliere cu privire la alternativele contraceptive existente. Implantarea se face doar de către un medic ginecolog.

Implantare

Medicii recomandă ca intervenția să fie programată în timpul menstruației, deoarece canalul cervical este mai flexibil, iar disconfortul mai mic. Iată ce se întâmplă în cabinet:

 1. Pacienta se așază pe pat, în poziția specifică unui consult ginecologic de rutină
 2. Medicul introduce un specul (instrumentul folosit și în testele de Papanicolau)
 3. Cervixul este deschis
 4. Se măsoară adâncimea uterului cu o sondă uterină, astfel încât medicul știe exact unde să poziționeze steriletul
 5. Dispozitivul este împins în vagin, deasupra cervixului, pană atinge partea superioară a uterului
 6. Rămâne un șnur mic atârnat de vârful inferior al steriletului, până la deschiderea colului uterin
 7. Medicul verifică printr-o ecografie dacă steriletul este stabil și fix

Odată fixat bine, rămâne aici și își face treaba o perioadă îndelungată. De regulă, medicul emite la final un document cu data introducerii, tipul de sterilet folosit și când trebuie să fie eliminat sau înlocuit. După inserție, pot apărea sângerări ușoare și crampe.

Procedura durează cel mult 20 de minute, iar durerea este relativă și depinde de la caz la caz. Medicii recomandă administrarea unui calmant înainte sau, în unele cazuri, aplică o anestezie locală la inserție.

Îngrijire

De capătul steriletului sunt legate cele două fire care rămân în vagin, fără a afecta actul sexual. Femeile pot verifica o dată la câteva zile poziția firelor. Dacă acestea sunt mai lungi sau mai scurte decât erau în momentul implantării, este semn că steriletul s-a deplasat, iar efectul contraceptiv este limitat.

Chiar și în absența unor efecte adverse sau a oricărei forme de disconfort, sunt recomandate vizite periodice la medicul ginecolog pentru verificarea poziției steriletului.

Extragerea

Procedura de extragere se face în câteva secunde prin tragerea de firele cadrului. Este foarte important ca atât implantarea, cât și extragerea să se facă de către un medic pentru a se evita perforația uterină sau infecțiile.

10 avantaje ale utilizării steriletului

-Are o eficiență de 99%

Funcționează la fel de bine ca sterilizarea sau implantul contraceptiv și este foarte eficient atâta timp cât este bine fixat. Spre deosebire de pilule, poți uita liniștită de el și își face în continuare treaba.

–  Menstruațiile pot deveni mai ușor de tolerat

În anumite cazuri, perioada de după implantare este mai delicată, sângerările sunt mai abundente și mai dese. Ulterior, dispozitivul poate ajuta la tratarea crampelor severe și a menstruațiilor abundente.

–  Nu afectează fertilitatea pe termen lung

Este o formă contraceptivă reversibilă – poți rămâne însărcinata imediat după ce renunti la el.

–  Protecție pe termen lung

În funcție de modelul ales și de felul în care acceptat de organism, steriletul poate fi folosit între trei și zece ani.

–  Efect imediat

Steriletul te protejează de o sarcină nedorită imediat după introducere.

–  Este comod

Steriletul este mic, nu poate fi simțit sau văzut.

–  Îmbunătățește viața sexuală

Pentru că oferă libertate și spontaneitate în beneficiul ambilor parteneri.

– Fără efectele secundare ale hormonilor

Pentru anumite persoane hormonii sintetici au efecte secundare, precum creșterea în greutate, acnee, dureri de cap sau sensibilitatea sânilor. Cu un sterilet din cupru nu există astfel de probleme.

–  Este convenabil

Nu mai este nevoie de vizite recurente la farmacie, un calendar precis al administrării pilulelor sau costuri recurente cu prezervativele.

–  Contracepție de urgență

Steriletul din cupru poate fi folosit ca contracepție de urgență dacă se implantează după trei până la cinci zile după sexul neprotejat.

Care sunt dezavantajele

Imediat după implantarea dispozitivului, pot apărea crampe și sângerări. Acestea sunt însă efecte temporare. Dezavantajele care pot apărea pe termen mai lung sunt:

 • Nu asigură protecție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală (metodă contraceptivă recomandată femeilor care au un partener sexual stabil)
 • Necesită controale ginecologice regulate pentru monitorizare
 • Pot apărea sângerări neregulate și crampe pe perioada menstruației
 • Poate fi respins, la propriu, de organism. Ce se întâmplă mai exact este că dispozitivul coboară din cavitatea uterină la nivelul colonului uterin. Din acest motiv, purtătoarea trebuie să verifice des că firele sunt la locul lor.

Cine nu poate folosi steriletul

Principalele contraindicații sunt:

 • Suspiciunea sau prezența unei sarcini
 • Infecțiile pelviene sau prezența unor boli cu transmitere sexuală (acestea se tratează înainte de montarea steriletului)
 • Alte boli grave pelviene, precum tuberculoza pelviană, cancer de col uterin sau alte tumori uterine
 • Alergia la cupru, în cazul steriletului din cupru, sau sensibilitatea la hormoni sintetici în cazul steriletului cu hormoni

Care sunt riscurile sau complicațiile

Riscurile sunt minime și nu ar trebui să apară dacă există un consult ginecologic amplu înainte de intervenție și dacă procedura este executată de un medic specialist.

Riscul cel mai grav, dar extrem de rar întâlnit, este ca dispozitivul să perforeze uterul când este introdus. Într-o astfel de situație, steriletul este extras de urgență și se începe un tratament cu antibiotice care înlătură riscul unei infecții.

Simptomele care pot semnala anumite probleme sunt disconfortul continuu, durerea abdominală, febră, sângerările și secrețiile anormale.

Care este prețul unui sterilet

Deși poate părea scump la început, se dovedește a fi o metodă contraceptivă ieftină pe termen lung. Odată montat, nu mai apar costuri recurente.

Costurile sunt:

 • Dispozitivul propriu-zis variază în funcție de model, între 200 lei pentru steriletul din cupru și 400 lei pentru un sterilet hormonal
 • Manopera majoritatea cabinetelor ginecologice oferă servicii de montare a steriletului pentru un preț aproximativ de 200 lei și 100 lei pentru extragere.
 • Consultul ginecologic anual – variază între 50 și 150 lei,  în funcție de renumele clinicii.

Pe lângă procentele absolute pe care le promit numeroasele metode contraceptive, cel mai important este ca tu să ai control 100% asupra sănătății tale sexuale. Scopul alegerii unei metode contraceptive potrivite merge dincolo de beneficiile aduse vieții sexuale și presupune revendicarea deplină a proprietății asupra corpului și sănătății proprii.

Sursă foto: Unsplash, Shutterstock

Total
1
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*