filme de vazut

Dacă ai terminat cam toate episoadele din serialele de pe Netflix și ești în căutarea unui film bun, dar nici unul din cele recent apărute nu-ți face cu ochiul, de ce să nu te uiți în urmă? Poate era un film pe care ți-ai propus să-l vezi încă de la apariția trailer-ului dar apoi te-ai luat cu treaba și ai uitat sau poate nu ai avut timp să vezi cele mai bune filme ale ultimilor ani.  

Nicio grijă, avem pentru tine o listă cuprinzătoare cu câte zece filme de top pentru fiecare stil cinematografic. Aceste filme ocupă în prezent topurile clasamentului realizat de IMDB, care corelează popularitatea filmului cu notele acordate acestuia.

Așadar, parcurge și păstrează următoarea listă pentru unul dintre weekendurile viitoare, când vremea va lăsa de dorit și tot ce vei vrea să faci va fi să vezi un film bun.

Cele mai apreciate comedii ale anilor 2010 – 2018

1. Bridesmaids (2011)

Filmul și-a câștigat popularitatea în primul rând datorită fazelor comice memorabile care o în prim-plan pe Melissa McCarthy. O comedie despre domnișoare de onoare, prietenie și  unul dintre filmele care demonstrează că și filmele cu și despre femei pot fi extrem de amuzante.

Cu: Kristen Wiig, Melissa McCarthy, Rose Byrne, Maya Rudolph, Ellie Kemper, 

Regie: Paul Figg

2. Horrible Bosses (2011)

Trei prieteni pun la cale un plan pentru a scăpa, la propriu, de șefii lor. Asta îi aduce în fața unor situații complet noi pentru niște tipi cât se poate de comuni, fără prea multă experiență în planuri diabolice. O comedie de văzut cu prietenii într-o după-amiază de duminică cu ceva de ronțăit în brațe.

Cu: Jason Bateman, Charlie Day, Jason Sudeikis

Regia: Seth Gordon

3. The Grand Budapest Hotel (2014)

Acest film a fost distins cu patru premii Oscar și multe alte premii prestigioase. Distribuția de excepție a atras din prima clipă atenția asupra acestei pelicule, iar rezultatul nu a dezamăgit.

Filmul se centrează în jurul lui Gustave H., care a lucrat ca recepționer într-un faimos hotel european, între cele două războaie mondiale. Zero Moustafa, hamalul hotelului, devine prietenul lui de încredere, care îl ajută să ascundă un tablou de mare valoare pe care una dintre clientele frecvente ale hotelului, Madame D., i l-a lăsat prin testament lui Gustave. Recepționerul se trezește mai apoi arestat pentru moartea Doamnei D., iar de aici necazurile și aventurile se țin lanț.

Cu: Ralph Fiennes, F. Murray Abraham, Mathieu Amalric, Adrien Brody

Regie: Wes Anderson

2. The Conjuring (2013)

Familia Perron se mută într-o casă aflată pe locul unei ferme dezafectate. Atunci când fenomene inexplicabile înspăimântătoare încep să aibă loc în casă, aceștia îi cheamă în ajutor pe soții Warren, un cuplu de investigatori paranormali, care descoperă că întreaga zonă este bântuită de forțe satanice care nu vor pleca pe cale pașnică.

Cu: Patrick Wilson, Vera Farmiga, Ron Livingston, Lili Taylor

Regie: James Wan

3. The Cabin in the Woods (2012)

Cinci tineri decid să petreacă un weekend într-o cabană izolată din pădure, dar când ajung să exploreze subsolul acesteia, trezesc din greșeală un grup de criminali zombi, care ascund un secret.

Cu: Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Anna Hutchison, Fran Kranz

Regie: Drew Goddard

4. Get Out (2017)

Acest horror este în același timp o satiră care ascunde o temă mult mai profundă decât ar putea părea la prima vedere. Chris, un tânăr de culoare, și Rose, iubita lui, merg într-o vizită de un weekend la părinții acesteia. Chris observă că părinții lui Rose au un comportament nefiresc în preajma lui și pune totul pe seama rasei lui și a faptului că aceștia se simt ușor incomodați de relația interrasială dintre el și fiica lor. În scurt timp, însă, ajunge să descopere că reacția părinților lui Rose are o motivație mult mai întunecată la bază.

Spre surpriza lui Jordan Peele, care a scris și regizat acest film, Get Out! a fost nominalizat la categoria comedie în cadrul ceremoniei Globurilor de Aur, deși tema care stă la baza lui este profund ancorată în problematica rasismului.

Cu: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Bradley Whitford, Catherine Keener

Regie: Jordan Peele

5. It (2017)

În orășelul Derry, copiii încep să dispară treptat, iar în urma lor rămân doar urme sângeroase. Un grup de șapte copii decide să lupte împreună împotriva monstrului care caută să îi decimeze, un clovn malefic.

Cu: Bill Skarsgård, Jaeden Lieberher, Finn Wolfhard, Sophia Lillis

Regie: Andy Muschietti

6. Split (2016)

James McAvoy reușește să interpreteze magistral rolul unui individ care suferă de schizofrenie și se împarte între 23 de personalități distincte. Acesta răpește două adolescente care încearcă să comunice cu el și să elucideze care dintre aceste personalități ar putea fi convinsă să le dea drumul. Dar apoi apare și cea de-a 24-a fațetă a acestui om chinuit…

Cu: James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Haley Lu Richardson

Regie: M. Night Shyamalan

7. Insidious (2010)

Un cuplu caută un mod de a comunica cu fiul lor care a intrat într-o comă profundă în urma unui accident survenit în podul casei. Ei nu știu ce s-a întâmplat, dar în dorința de a afla răspunsul, ajung să descopere că anumite forțe paranormale pun stăpânire pe copilul lor, pe care încearcă să-l țină captiv într-un tărâm malefic numit The Further.

Cu: Patrick Wilson, Rose Byrne, Ty Simpkins, Lin Shaye

Regie: James Wan

8. 10 Cloverfield Lane (2016)

Michelle suferă un accident de mașină și se trezește într-un buncăr misterios, în care locuiesc doi bărbați. Aceștia sunt amabili cu ea și o ajută să se recupereze, spunându-i în același timp că lumea exterioară a căzut pradă unui atac extraterestru, pentru a o convinge să rămână în buncăr. Însă Michelle începe să observe că intențiile celor doi bărbați sunt dubioase și trebuie să decidă care este de fapt adevărul.

Cu: John Goodman, Mary Elizabeth Winstead, John Gallagher Jr., Douglas M. Griffin

Regie: Dan Trachtenberg

9. Alien: Covenant (2017)

Nava colonizatoare Covenant transportă peste 200 de coloniști aflați într-o stare de criogenie, ajungând să staționeze pe o planetă asemănătoare Pământului, pe care o explorează cu intenția de a construi o nouă lume. Însă acolo îi așteaptă pe coloniști pericole dincolo de orice așteptări.

Cu: Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup, Danny McBride

Regie: Ridley Scott

10. Sinister (2012)

Ellison Oswalt se mută într-o casă unde a avut loc o crimă îngrozitoare, cu scopul de a cerceta datele crimei și a le include în următorul lui roman. Aici, el descoperă câteva casete care îi dezvăluie faptul că autorul crimei este un criminal în serie, a cărui activitate s-a desfășurat pe parcursul a decenii întregi. După această revelație, chiar siguranța lui și a familiei sale ajunge să fie pusă în pericol.

Cu: Ethan Hawke, Juliet Rylance, James Ransone, Fred Dalton Thompson

Regie: Scott Derrickson

Filme SF

1. Interstellar (2014)

Nu departe de realitate, acest film pornește de la premisa distrugerii iminente a Pământului de dezastre diverse, foamete și secetă, singura speranță a omenirii fiind găsirea unei alte planete care să-i permită supraviețuirea. S-ar părea că o astfel de posibilitate există, iar o echipă de astronauți este trimisă în căutarea acelei noi planete.

Cu: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Mackenzie Foy

Regie: Christopher Nolan

2. The Hunger Games (2012)

Acest film este prima parte a poveștii lui Katniss, o tânără eroină din statul totalitar Panem. Acest stat este împărțit în 12 Districte și Capitala, iar din aceste districte sunt selectați câte doi tineri care să lupte până la moarte cu ceilalți, rămânând un singur învingător. Această înfruntare este filmată ca un show de televiziune, iar locuitorii din Panem sunt obligați să o urmărească, în timp ce la nivel înalt se fac pariuri pe viețile acestor tineri.

Katniss se oferă ca voluntar în această competiție, în locul surorii sale al cărei nume fusese tras la sorți. Ea și Peeta sunt reprezentanții celui de-al doisprezecelea district și au de înfruntat alți  tineri mai bine pregătiți și gata de orice pentru a ieși învingători.

Cu: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Stanley Tucci

Regie: Gary Ross

3. Gravity (2013)

Acest film include o distribuție de cinci stele și este povestea fictivă a doi astronauți care au pornit într-o misiune de rutină în spațiu, când deodată nava lor este distrusă, iar ei se găsesc plutind în gol. Fiind complet lipsiți de sprijin și de mijloace de comunicare, salvarea se află în mâinile lor.

Filmul a fost extrem de bine primit de critici și public și a câștigat chiar șapte premii Oscar, pe lângă alte 232 de distincții.

Cu: Sandra Bullock, George Clooney, Ed Harris, Orto Ignatiussen

Regie: Alfonso Cuarón

4. The Martian (2015)

Mark Watney, un astronaut aflat în misiune pe Marte, este prins de o furtună căreia echipa lui crede că nu i-a supraviețuit și este abandonat. Mark se angajează într-o cursă contratimp pentru a reuși să semnalizeze echipei lui și echipajului NASA că a supraviețuit, astfel încât să poată fi salvat la timp.

Cu: Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig, Kate Mara

Regie: Ridley Scott

5. Prometheus (2012)

După găsirea unor dovezi ale unei vizite extraterestre care ar fi avut loc pe Pământ, un echipaj explorează o nouă planetă care pare a fi locul de origine al omenirii. În speranța aflării mai multor detalii despre această vizită și despre originea Pământului, nava exploratorilor aterizează pe respectiva planetă, unde descoperă o piramidă care ascunde caverne cu extratereștri humanoizi aflați în stare de hibernare. Întrebările de-abia acum încep, iar unele scene prezintă similitudini cu seria Alien.

Cu: Noomi Rapace, Logan Marshall-Green, Michael Fassbender, Charlize Theron

Regie: Ridley Scott

6. Edge of Tomorrow (2014)

Un atac extraterestru amenință să nimicească Pământul și nimeni nu îi poate face față. Novicele Cage este trimis într-o misiune, în care moare rapid, dar apoi se trezește din nou la viață, doar pentru a muri iarăși în repetate rânduri. El își dă seama că retrăiește la nesfârșit aceeași zi și încearcă să adune indicii care să-l ajute să supraviețuiască, ba chiar să și lupte cu o minimă șansă de succes în fața extratereștrilor.

Cu: Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton, Brendan Gleeson

Regie: Doug Liman

7. Rise of the Planet of the Apes (2011)

Caesar, un cimpanzeu care a fost crescut de oameni, dobândește o inteligență umană și emoții tipic omenești în urma administrării unui medicament experimental. Odată ce crește, acesta este luat din mijlocul familiei în care a crescut, fiind dus într-un sanctuar pentru primate. Văzând nedreptățile la care sunt supuși semenii săi, Caesar le administrează tuturor același medicament experimental și îi îndeamnă pe aceștia la răscoală.

Cu: James Franco, Andy Serkis, Freida Pinto, Karin Konoval

Regie: Rupert Wyatt

9. Source Code (2011)

Căpitanul Colter Stevens face parte dintr-un program guvernamental care poate transplanta mintea și conștiința lui în corpul oricui, însă doar pentru opt minute. Astfel, el se trezește în corpul unui profesor care face naveta zilnică spre lucru cu trenul, în apropiere de Chicago.

Căpitanului i se spune că acel tren a explodat deja, iar trecutul nu se mai poate schimba, însă el este trimis înapoi în timp doar pentru a identifica locul unde a fost plasată bomba și teroristul responsabil de acest lucru. În caz contrar, o alt bombă va exploda într-un alt tren în ziua următoare. Totuși, Colter se întreabă dacă este adevărat că trecutul nu poate fi schimbat.

Cu: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga, Jeffrey Wright

Regie: Duncan Jones

10. Her (2013)

O poveste de dragoste între un bărbat care încă suferă după moartea soției și un soft programat să-i ofere companie celor însingurați. Filmul a câștigat Oscarul pentru scenariu original, iar premiul a fost, cu siguranță meritat. În plus, pelicula a mai fost nominalizată la alte 4 categorii, printre care și filmul anului.

Cu: Joaquin Phoenix, Amy Adams, Scarlett Johansson

Regia: Spike Jonze

Filme de animație

1. Toy Story 3 (2010)

Andy, copilul mult iubit de grupul de jucării din Toy Story, a crescut deja și se pregătește să meargă la facultate. Jucăriile sunt împachetate pentru a fi duse în pod, dar ajung din greșeală într-un centru de joacă de zi. Bietele jucării cred că au fost abandonate acolo, dar Woody refuză să renunțe la speranță și îi convinge pe confrații săi să caute o cale de a se întoarce acasă. Însă nu pleacă singuri, ci grupului i se alătură și alte personaje traumatizate de joaca dură din centru, inclusiv Ken, iubitul lui Barbie.

Cu: Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack, Ned Beatty

Regie: Lee Unkrich

2. How to Train Your Dragon – Cum să-ți dresezi dragonul (2010)

Unul dintre cele mai înduioșătoare filme de animație, Cum să-ți dresezi dragonul îl are ca personaj principal pe Hiccup (Sughiț), un tânăr viking cam neadaptat, care vrea să se alăture celorlați vikingi în lupta lor contra dragonilor care le pârjolesc și nimicesc ținutul.

Deși tatăl lui nu-l consideră suficient de puternic pentru a face asta, Hiccup reușește să doboare unul dintre cei mai temuți dragoni, din tagma Night Fury (Furia Nopții). Rănit, acesta cade la pământ, dar Hiccup nu reușește să-l omoare. În schimb, îl hrănește, îi pune numele Toothless (Știrbul) și îl îmblânzește.

Cu: Jay Baruchel, Gerard Butler, Christopher Mintz-Plasse, Craig Ferguson

Regie: Dean DeBlois, Chris Sanders

3. Frozen (2013)

Acest film a stârnit pasiuni nestăvilite în inimile copiilor și o reticență profundă în cazul unora dintre părinții lor, datorită sau din cauza coloanei sale sonore pe care am auzit-o cu toții ani la rândul.

Elsa are puterea de a îngheța orice în calea ei și se auto-izolează pentru ca ceilalți oameni din regat să nu aibă de suferit din cauza ei, mai ales sora ei Anna. Însă, din greșeală, în ziua încoronării sale, Elsa reușește să înghețe întreg ținutul și se vede nevoită să fugă de acolo, plină de amărăciune.

Anna pornește în căutarea ei și întâlnește personaje simpatice pe parcursul acestui drum, printre care un muntean, un ren și un om de zăpadă care o ajută în demersul ei. Dar, ca în orice poveste, amenințarea pândește după colț.

Cu: Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff, Josh Gad

Regie: Chris Buck, Jennifer Lee

4. Inside Out (2015)

Dacă ești în căutarea unei animații potrivite pentru copii și adulți de toate vârstele, Inside Out este soluția. Acesta redă noianul de emoții pe care le resimte Riley, o fetiță, atunci când trebuie să se mute cu familia ei în San Francisco.

Noua casă, școală și această perioadă din creșterea ei au un impact major asupra stării ei emoționale, care până atunci fusese controlată cu ușurință printr-un panou de control din mintea ei. Acum, emoțiile ei primordiale – Bucuria, Teama, Furia, Dezgustul și Tristețea – trebuie să învețe să lucreze împreună pentru a ajunge la un echilibru, care s-o ajute pe Riley să facă față tuturor acestor schimbări.

Cu: Amy Poehler, Bill Hader, Lewis Black, Mindy Kaling

Regie: Pete Docter, Ronnie Del Carmen

5. Despicable Me (2010)

Dacă povestea lui Gru ne-a plăcut și am cam uitat de ea, un fruct de neuitat al acestui film a fost armata de Minioni a lui Gru. Cu ajutorul acestora, Gru plănuiește să fure Luna. Planurile lui ajung să fie încurcate de trei fetițe orfane care reușesc să-i cucerească inima și să-l schimbe în bine.

Cu: Steve Carell, Jason Segel, Russell Brand, Julie Andrews

Regie: Pierre Coffin, Chris Renaud

6. Zootopia (2016)

Acțiunea acestui film se desfășoară într-o lume a animalelor, acestea având caracter antropomorf și slujbe, îmbrăcându-se și socializând asemenea oamenilor. Zootopia este o metropolă unde toate aceste mamifere trăiesc în deplină armonie, în aparență.

Apoi, Judy devine primul iepure primit în Academia de Poliție, nu fără oarecare scepticism și chiar amuzament. Judy este hotărâtă să rezolve un caz misterios, care pare să ascundă o conspirație de proporții. Pentru a elucida misterul, Judy se vede nevoită să apeleze la Nick, o vulpe șireată, al cărei comportament lasă de dorit…

Cu: Ginnifer Goodwin, Jason Bateman, Idris Elba, Jenny Slate

Regie: Byron Howard, Rich Moore, Jared Bush

7. Tangled (2010)

Când era bebeluș, prințesa Rapunzel a primit puterile de regenerare ale unei flori magice. Dorind să profite de acest har pentru a putea rămâne mereu tânără, Gothel o răpește pe Rapunzel și o închide într-un turn, unde Rapunzel va rămâne până la adolescență.

Într-o zi, tânărul Flynn escaladează turnul și, vrăjit de frumusețea lui Rapunzel, îi promite să o ducă într-o aventură de vis în locul unde se aprind luminițele pe care aceasta le vedea în fiecare an, de ziua ei, de la geamul turnului.

Cu: Mandy Moore, Zachary Levi, Donna Murphy, Ron Perlman

Regie: Nathan Greno, Byron Howard

8. Big Hero 6 (2014)

Hiro Hamada, un puști din San Fransokyo, și un robot gonflabil pe nume Baymax devin cei mai buni prieteni. Când un dezastru iminent amenință orașul, Hiro își cooptează echipa de prieteni – Baymax, Go Go Tomago, Wasabi, Honey Lemon și Fred – pentru a desluși misterul acelei amenințări și a preveni distrugerea orașului.

Cu: Ryan Potter, Scott Adsit, Jamie Chung, T.J. Miller

Regie: Don Hall, Chris Williams

9. Brave (2012)

Prințesa Merida este o tânără neînfricată și o arcașă desăvârșită. Aceasta sfidează legile antice ale regatului său și decide să pornească într-o aventură pentru a-și croi propriul drum în viață. Însă face greșeala de a cere ajutorul unei vrăjitoare, greșeală în urma căreia un blestem se abate asupra întregii familii regale. Merida se vede nevoită să lupte pentru a-și îndrepta greșeala și a dezlega blestemul.

Cu: Kelly Macdonald, Billy Connolly, Emma Thompson, Julie Walters

Regie: Mark Andrews, Brenda Chapman, Steve Purcell

10. Wreck-It Ralph – Ralph Strică-Tot (2012)

Inspirată dintr-un joc video, această animație este centrată în jurul lui Ralph, care reușește să strice tot, după cum îi spune numele, fiind un personaj negativ în jocul electronic din care face parte. Dar Ralph vrea să fie și el iubit asemenea personajelor pozitive și decide să evadeze din propriul joc și să se infiltreze într-un alt joc, unde să devină un erou. Din păcate, acțiunea sa neprevăzută declanșează acțiunile unui dușman care amenință să eradicheze toate jocurile arcade din lume.

Cu: John C. Reilly, Jack McBrayer, Jane Lynch, Sarah Silverman

Regie: Rich Moore

Aceasta este lista filmelor care s-au bucurat de cea mai mare popularitate în ultimii opt ani. Acestea sunt în același timp și unele dintre cele mai bune lungmetraje din această perioadă, dar suntem siguri că ai câteva filme preferate care n-au prins un loc în acest clasament. Lista rămâne așadar deschisă, și așteptăm cu interes sugestiile tale!

Total
2
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda