Articol realizat împreună cu 


Semințele de in provin, după cum le spune și numele, de la planta de in – una dintre cele mai vechi culturi din lume, originară din Egiptul Antic. Numele latin al inului este Linum Usitatissimum, în traducere, „cel mai folositor“, drept dovadă și multiplele sale utilizări încă din cele mai vechi timpuri (grecii și romanii consumau semințele de in de acum 4.000 de ani), atât ca aliment, cât și ca medicament.

Informații generale despre semințele de in
Proprietăți și beneficii ale semințelor de in
Contraindicații ale semințelor de in
Tratamente cosmetice pe bază de semințe de in
Măcinate sau întregi – cum e mai bine să consumi semințele de in?
Uleiul de in și făina de in – două superalimente
Știați că … ?

Informații generale despre semințele de in

Principalul beneficiu pentru care erau recunoscute la vremea aceea era cel adus sistemului digestiv dar, de-a lungul timpului, studiile au demonstrat că aceste semințe joacă un rol foarte important asupra întregii sănătăți a organismului. Carol cel Mare credea atât de mult în beneficiile semințelor de in, încât le cerea tuturor supușilor săi să le consume, ba a creat chiar și legi pentru a se asigura de acest lucru. Hipocrate a scris și el, la vremea lui, despre utilitatea semințelor de in în combaterea durerilor abdominale.


Citește și : Cum alegi produsele cosmetice


Aspect

Te întrebi cum poți recunoaște semințele de in din multitudinea de semințe deja existente în comerț? Ei bine, ele au aspectul unor bobițe plate, puţin mai mari decât cele de susan, cu un înveliș tare și o culoare care variază de la maro-roșcat la auriu.

La noi, un kilogram de semințe de in costă în jur de 6 lei. Se găsesc ca atare în ambalaje de 200 g, 500 g și 1 kg sau în mixuri de semințe, combinate cu alte tipuri de semințe (miez de floarea-soarelui crud, miez de dovleac crud, susan ș.a.).

image3

Calorii

În materie de calorii, semințele de in sunt ideale pentru a pierde din greutate (aspect pe care îl vom detalia mai jos), 100 de grame din aceste semințe conținând:

  • 534 de calorii
  • 29 g carbohidrați
  • 42 g grăsimi
  • 18 g proteine
  • 1,6 g zaharuri

Valori nutritive

Înainte de a trece punctual la beneficiile dovedite științific ale semințelor de in, iată o vedere de ansamblu asupra a ceea ce oferă organismului acest aliment:

  • Fibre solubile, dar și insolubile
  • Proteine cu grad ridicat de digestibilitate și valoare biologică
  • Vitamine precum cele din grupa B , vitamina C și vitamina E
  • Săruri minerale: fosfor, magneziu, cupru, sodiu, calciu, fier, zinc, potasiu și mangan
  • Acizi omega-3 și omega-6, foarte importanți pentru o bună funcționare a sistemului cardiovascular
  • Acid linoleic, stearic, oleic și palmitic
  • Aminoacizi
  • Mucilagii cu efecte benefice asupra tractului digestiv

Proprietăți și beneficii ale semințelor de in

        Principalul motiv pentru care semințele de in au devenit renumite îl reprezintă conținutul mare de omega-3 pe care îl au. E drept că nu îl depășește pe cel al alimentelor-campion în omega-3 (uleiul de pește și carnea de pește gras, cum ar fi somonul), dar seminţele de in sunt cea mai bogată sursă vegetală de omega-3, reprezentând o alternativă excelentă pentru cei care nu consumă carne de niciun fel, în perioada postului sau, pur și simplu, în completarea unei diete echilibrate.

Semințele de in contribuie la scăderea colesterolului și mențin sănătatea sistemului cardiovascular

        Spuneam că unul dintre principalele atuuri pentru care sunt recomandate semințele de in îl reprezintă conținutul bogat în acizi grași polinesaturați omega-3. Acizii grași omega-3 conțin acid alfa-linoleic, una dintre cele două forme esențiale de acizi grași pe care trebuie să le aducem în organism prin alimentație, pentru a putea produce alte tipuri de grăsimi de care corpul are nevoie ca să funcționeze la parametri optimi. Acizii grași omega-3 din semințele de in reduc nivelul colesterolului total și al colesterolului „rău“ (LDL).

        La nivelul sistemului cardiovascular, consumul regulat de semințe de in contribuie la:

  • subțierea sângelui
  • prevenirea acumulării de plăci arteriale
  • protecția vaselor de sânge
  • scăderea tensiunii arteriale
  • reducerea valorii trigliceridelor
  • micșorarea răspunsului inflamator al organismului
  • scăderea riscului de atac cerebral

image8

Semințele de in ajută la slăbit

        Semințele de in se numără printre alimentele care sunt indicate într-o cură de slăbire, deoarece conțin substanțe care stimulează arderea depozitelor de grăsimi din corp. Fibrele pe care le conțin mențin senzația de sațietate, iar acizii grași omega-3 te ajută să ții sub control pofta de dulciuri.

        Dacă ai obiceiul nesănătos de a ronțăi adesea între mese, poți lua în calcul adăugarea semințelor de in în diverse băuturi, pentru a-ți potoli senzația de foame.

image2

Iată cum se prepară băutura pe bază de semințe de in:

  • toarnă un litru de apă fiartă peste 3 linguri de semințe de in;
  • lasă compoziția să stea peste noapte, de preferat într-un vas acoperit;
  • strecoară compoziția de dimineață (se va transforma într-o pastă moale și gelatinoasă), iar lichidul obținut consumă-l pe durata întregii zile, de trei-patru ori/zi.

image5

Prepară acest ceai de semințe de in de seara, pentru a permite acestora să-și păstreze proprietățile benefice. Nutriționiștii recomandă ca, pentru a ne bucura de toate calitățile nutritive ale semințelor de in, acestea să fie consumate după ce au fost lăsate la hidratat timp de șase ore. Este foarte important ca pe durata zilelor în care consumi băutura pe bază de semințe de in (10 zile cu 10 zile pauză) să bei și multă apă, în caz contrar existând riscul de a apărea obstrucții intestinale.

Pe lângă faptul că stimulează arderea grăsimilor, semințele de in reduc apetitul alimentar – pentru că absorb lichidul cu până la de șase ori greutatea lor – și estompează în mod vizibil celulita. Le mai poți consuma cu succes și în amestec cu cereale, în iaurt, salate sau piureuri.

        Bineînțeles, ca în cazul oricărei cure ținute responsabil și într-un mod sănătos, se recomandă consumul de semințe de in în completarea unei diete echilibrate și sănătoase și practicarea unui sport, fie el și ușor.

Semințele de in ajută la reducerea constipației

        Primele beneficii pentru care au fost recunoscute semințele de in au fost cele asupra tractului digestiv, mai exact efectul laxativ al acestora. Întrucât sunt bogate în fibre, ele favorizează absorbția nutrimentelor și reduc constipația.

        Băutura pe bază de semințe de in detaliată mai sus este recomandată și pentru efectul calmant pe care îl are asupra stomacului și a intestinelor, dar și în sindromul colonului iritabil (contribuie la curățarea colonului).

Semințele de in pot reduce riscul de cancer

        Pe lângă acizi grași esențiali și fibre alimentare, semințele de in conțin și o substanță numită lignină. Aceasta reprezintă o categorie aparte de fitoestrogeni (echivalentul hormonilor la plante), substanțe care acționează foarte asemănător estrogenilor, hormonii sexuali feminini. Lignina are o capacitate antioxidantă importantă, fiind capabilă să neutralizeze o mare parte din radicalii liberi din organism. Deși se găsește în mai multe plante, semințele de in se numără printre cele mai bune surse de lignină – conțin de 800 de ori mai multă lignină decât alte produse vegetale.

Lignina conferă semințelor de in calitatea de arme antitumorale. Mai multe studii au arătat că lignina are proprietăți antiangiogenice, adică oprește formarea de noi vase de sânge la nivelul tumorilor canceroase existente. Calitățile anticancer ale semințelor de in sunt asigurate și de acizii grași omega-3, care previn dezvoltarea celulelor canceroase, împiedicându-le să se atașeze de celulele sănătoase ale corpului.

Potrivit unui studiu canadian realizat pe mai bine de 6.000 de femei, s-a dovedit că un consum de semințe de in reduce cu până la 18% riscul de a dezvolta cancer de sân. Și nu doar femeilor le sunt benefice semințele de in, ci și bărbaților, scăzând șansele de a dezvolta cancer de prostată.

Astfel, consumând cu regularitate semințe de in, ne putem proteja împotriva cancerelor de prostată, de colon, de sân și chiar de piele, conform cercetărilor.

Dieta cu semințe de in recomandată în caz de diabet

        Diabetul zaharat de tip 2 este o problemă majoră de sănătate la nivel mondial. Acesta se caracterizează prin niveluri ridicate ale zahărului din sânge, ca urmare a incapacității organismului de a secreta insulina sau rezistența la aceasta.

Există studii care au demonstrat că persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care au adăugat 10-20 de grame de pudră de semințe de in în dieta zilnică, timp de cel puțin o lună, au înregistrat scăderi de 8-20% ale glicemiei.

image9

Acest efect de scădere a glicemiei se datorează în special conținutului de fibre insolubile din semințele de in. Cercetările au descoperit că fibrele insolubile încetinesc eliberarea de zahăr în sânge și echilibrează nivelul zahărului din sânge. Condiția esențială pentru acest lucru, însă, este consumul zilnic al acestor semințe.

Semințele de in pot reduce simptomele menopauzei

        Simptomele neplăcute ale menopauzei, precum bufeurile, pot fi ameliorate prin consumul de semințe de in. Responsabilă pentru acest lucru este tot lignina din aceste semințe (enterolactona produsă de lignanii semințelor de in, mai exact), care favorizează producția de estrogen, reducând astfel simptomele menopauzei.

Contraindicații ale semințelor de in

        Am văzut multiplele beneficii pe care semințele de in le pot avea asupra organismului, de la îmbunătățirea digestiei la scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului „rău”, reducerea riscului de cancer și scăderea glicemiei.

        Ce trebuie știut însă este că aceste semințe prezintă și câteva contraindicații și efecte adverse, îndeosebi asupra unor anumite categorii de persoane.

        De exemplu, femeilor însărcinate sau care alăptează li se recomandă limitarea consumului de semințe de in, din cauza conţinutului acestora în substanţe care acţionează precum estrogenii. Întrucât nu există suficiente studii în acest sens, iar cele deja existente au rezultate contradictorii – pe de o parte se afirmă că ar opri fătul din evoluție, pe de altă parte că ar ajuta la dezvoltarea creierului –, cel mai înțelept ar fi să se evite consumul acestora sau să se ceară sfatul unui medic avizat.

        Și în cazul copiilor se recomandă o discuție prealabilă cu medicul pediatru, din cauza efectului laxativ pe care îl au semințele de in.

        În cazul adulților, nu există anumite contraindicații ale semințelor de in dacă, atenție, nu se depășește doza zilnică recomandată.

Care este doza zilnică de semințe de in recomandată?

  • Copii: medicii pediatri nu recomandă depășirea a 3 lingurițe de semințe de in măcinate pe zi, mai ales din cauza efectului laxativ.
  • Adulți: de la 3 la 6 lingurițe
  • Femei însărcinate sau cele care alăptează: maximum 2 lingurițe de semințe de in pe zi, în cazul în care ele sunt absolut necesare. După cum spuneam, nu există studii științifice care să fi examinat îndeaproape efectele complexe și pe termen lung în cazul gravidelor.

image7

Posibile efecte adverse ale consumului de semințe de in

        Valabil pentru orice lucru în viață, inclusiv pentru substanțele benefice pentru sănătate, echilibrul, lipsa exceselor este foarte important pentru buna funcționare a organismului. De aceea, în cazul administrării dozate recomandate, efectele adverse sunt rare. Totuși, printre acestea se pot număra:

  • Meteorism intestinal (acumulare de gaze), flatulență, dureri abdominale, greață, constipație sau diaree, balonări (mai ales în perioada de debut a consumului)
  • Cazuri izolate de reacții alergice
  • Este contraindicat consumul de semințe de in în cazul dezechilibrelor hormonale de orice tip, femeilor care suferă de fibrom, endometrioză sau ovare polichistice (din cauza conținutul de fitoestrogeni care acționează în mod similar cu estrogenul)
  • Persoanele cu obstrucție intestinală ar trebui să evite semințele de in, fiindcă acestea au un conținut crescut de fibre alimentare și pot tulbura suplimentar tranzitul.

Totodată, este foarte important ca toate persoanele care aleg să includă în dieta lor semințele de in, indiferent de starea de sănătate, să se hidrateze corespunzător, fiindcă fibrele alimentare pot deregla tranzitul intestinal.

Nu în ultimul rând, s-a constatat că preparatele pe bază de semințe de in care se administrează intern pot reduce absorbția substanțelor din medicamente.

image6

  • Medicamente administrate pe cale orală: Din cauza efectului laxativ pe care îl au, semințele de in afectează atât gradul de absorbție al unor medicamente, cât și eficacitatea acestora. Se poate evita interacțiunea nedorită consumând doza de semințe cu una-două ore înainte de medicamentele administrate pe cale orală.
  • Medicamente antidiabetice: Semințele de in scad nivelul zahărului din sânge, asemenea medicamentelor antidiabetice, de aceea cumularea celor două poate duce la o scădere periculoasă a glicemiei. Atenție, așadar, la folosirea medicamentelor care conțin glimepirid, gliburid, insulină, pioglitazon, rosiglitazonă, clorpropamid, glipizid, tolbutamid.
  • Medicamente  anticoagulante/antitrombocite: Ca și în cazul antidiabeticelor, vorbim despre un cumul de efecte. Medicamentele anticoagulante (gen aspirină, clopidogrel, diclofenac, ibuprofen, naproxen, dalteparină, enoxaparină, heparină, warfarină), ca și semințele de in, încetinesc procesul de coagulare a sângelui, deci se recomandă evitarea administrării concomitente, existând risc de hemoragii sau de apariție a vânătăilor.
  • Estrogeni (anticoncepționale și terapii hormonale): Specialiștii sunt precauți în privința administrării concomitente a celor două, din cauza conținutului de fitoestrogeni din semințele de in, care acționează în mod similar cu estrogenul.
  • Antibiotice: În acest caz efectul este invers – nu semințele de in influențează efectul antibioticelor, ci antibioticele anulează efectul semințelor de in, întrucât această clasă de medicamente distruge bacteriile de la nivelul intestinului responsabile cu descompunerea substanțelor conținute în semințele de in. Practic, cele două se pot administra concomitent, nu există contraindicații în acest sens, doar că efectele benefice pot întârzia să apară sau pot lipsi cu desăvârșire.

Tratamente cosmetice pe bază de semințe de in

        Beneficiile semințelor de in sunt dovedite nu doar la interiorul organismului, în starea de sănătate a acestuia, ci și la exterior, în tratamente de înfrumusețare.

Cumpără Lapte de corp cu semințe de in BIELENDA | 🛒Preț : 36,99 lei

Cumpără Ulei pentru corp cu semințe de in BIELENDA | 🛒Preț : 36,99 lei

Cumpără Unt pentru corp cu semințe de in BIELENDA | 🛒Preț : 30,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice

 

Măști de față pe bază de semințe de in

image11

  • Mască pentru un ten curat: pisează o linguriță de semințe de in și amestecă pudra astfel obținută cu o linguriță de iaurt. Întinde masca pe față și las-o să acționeze timp de 15 minute. Are efecte spectaculoase asupra tenului tern și ridat.

Cumpără Ser-cremă hrănitor cu ulei de semințe de in BIELENDA | 🛒Preț : 17,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice

 

  • Mască pentru catifelarea tenului: prepară o mască din semințe de in puse la hidratat peste noapte apoi fierte, scurse și pasate la blender. Pasta obținută se întinde pe față și pe gât și se lasă aproximativ 20 de minute, după care se îndepărtează cu apă caldă. Este ideală pentru orice tip de ten, dar și ca tratament rapid pentru iritațiile pielii. Poate fi folosită și pentru gomaj.
  • Mască pentru lifting facial: amestecă într-un vas, timp de câteva minute, o treime de cană de apă fiartă cu o lingură de semințe de in, apoi acoperă preparatul cu un prosop de hârtie și păstrează-l așa până seara. Strecoară preparatul înainte de folosire și utilizează doar apa gelatinoasă densă în care semințele de in și-au lăsat substanțele nutritive. După spălarea pielii, aplică soluția pe față și pe decolteu cu ajutorul unei dischete demachiante. După uscarea primului strat, aplică încă unul și încă unul, până ajungi la cinci straturi. La final, clătește pielea cu apă și aplică o cremă, un serum sau un ulei hidratant. Pentru rezultate vizibile, se recomandă măcar 12 aplicări.

Măști de păr pe bază de semințe de in

image10

  • Pune la fiert într-un ibric cu 200 de ml de apă, timp de 5 minute, 30 de grame de semințe de in într-o sită deasă sau într-un instrument care să evite împrăștierea semințelor în apă (pliculeț de hârtie sau într-un instrument tip sită, sub formă de glob, folosit pentru prepararea ceaiului). După fierbere și răcire (minimum o oră), lichidul – plin de mucilagiu lăsat de semințele de in – se va transforma într-un gel. Adaugă peste el două linguri de zeamă de lămâie și câteva picături din uleiul tău esențial preferat, pentru aromatizare. Amestecă bine ingredientele și masca pentru păr este gata. Dacă nu folosești întreaga cantitate, ea poate fi depozitată în frigider fără a-și pierde proprietățile, timp de o săptămână.

Cumpără Șampon cu extract de semințe de in FARMONA | 🛒Preț : 11,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice
  • Prepară o mască din semințe puse la înmuiat peste noapte, apoi fierte, scurse și pasate cu blenderul. Aceasta va menţine coafura în zilele cu umezeală sau vânt puternic pentru că sigilează umiditatea firului de păr, menținându-i forma. Un alt beneficiu este că pasta stimulează creșterea firelor de păr, atunci când este utilizată la masajul scalpului.

Cumpără Balsam cu extract de semințe de in FARMONA | 🛒Preț : 10,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice

 

Măcinate sau întregi – cum e mai bine să consumi semințele de in?

Semințele de in se pot consuma atât măcinate, cât și întregi (dar, în acest caz, numai în anumite condiții). Totuși, se recomandă a fi cumpărate întregi, și nu gata măcinate, pentru că partea lor interioară – cea mai prețioasă din punct de vedere nutriţțional – își pierde proprietățile destul de repede atunci când este expusă la lumină (oxidează). Cel mai bine este să cumpărăm semințele de in întregi și să le măcinăm noi înșine (în râşniţa de cafea, de exemplu) cu puțin timp înainte de a le consuma.

Motivele pentru care se recomandă măcinarea lor este acela că sucurile gastrice nu reușesc să spargă învelișul tare al semințelor și, prin urmare, ele sunt eliminate fără a fi digerate.

image12

Semințe de in întregi

Sfatul nutriționiștilor este de a consuma semințele de in întregi numai după ce au fost lăsate în prealabil la hidratat/înmuiat timp de minimum șase ore, întrucât corpul nostru nu le poate digera, așadar le elimină întregi și, astfel, multe dintre substanțele lor nutritive se pierd. Atenție la cantitatea de lichid pe care o adăugați, întrucât semințele de in absorb până la de șase ori greutatea lor.

Semințe de in măcinate

Pentru a profita din plin de proprietățile semințelor de in, acestea trebuie măcinate doar cu puțin timp înainte de folosire, pentru a evita oxidarea grăsimilor la contactul cu oxigenul din aer și, din nou, pierderea unor substanțe benefice. Avantajul este, în acest caz, că vor fi mai ușor de digerat și vă veți bucura de toate calitățile acestor semințe-minune.

Cum se păstrează semințele de in?

Semințele de in se păstrează întregi într-un loc uscat, răcoros și întunecat, deci ferite de lumină și căldură, și nu mai mult de 90 de zile. În caz contrar, există riscul de a râncezi, din cauza conținutului mare de ulei, ceea ce le poate face nu doar neplăcute la gust, ci chiar toxice.

În cazul în care au fost măcinate, semințele de in se păstrează exclusiv în frigider, pentru maximum 24 de ore. Dacă nu le-ai consumat în scurt timp de la măcinare, nu le mai folosi. Ele nu sunt nocive pentru sănătate în acest mod, dar devin inutile, întrucât și-au pierdut mare parte din proprietăți.

image13

Rețete culinare pe bază de semințe de in

        Semințele de in sunt foarte versatile, putând fi introduse în dieta de zi cu zi a întregii familii în diverse combinații și preparate:

  • cu musli sau cu cereale
  • în salate de fructe
  • în piureuri
  • în salate de legume, alături de legume la grătar, cu legume trase în tigaie sau fierte
  • în ciorbe sau în supe
  • în chefir sau în iaurt (pe stomacul gol dimineața, pentru reglarea tranzitului intestinal) sau pe post de gustare
  • cu lapte vegetal
  • în diverse dulciuri de casă (prăjituri, brioșe, clătite) sau în pâine (în care, pentru efecte complete asupra sănătății, se recomandă folosirea făinii integrale).

image16

Brioșe cu semințe de in și dovleac (12 bucăți)

image14

Ingrediente:

  • 200 grame de făină integrală
  • 100 grame de semințe de in
  • 5 grame de praf de copt
  • 1 linguriță și jumătate de scorțișoară
  • 1 linguriță de praf de ghimbir
  • (alte mirodenii preferate)
  • 150 de grame de sirop de arțar
  • 500 grame de piure de dovleac
  • 1 ou mare
  • 100 ml lapte
  • 100 ml apă
  • 1 linguriță de vanilie
  • 80 ml de ulei de cocos
  • 100 grame stafide
  • 100 grame nuci

Preparare:

  • Încălzește cuptorul la 200 de grade. Amestecă făina, semințele de in (hidratate în prealabil), praful de copt, mirodeniile și siropul de arțar într-un castron.
  • Într-un alt castron, amestecă dovleacul, ouăle, laptele, apa, vanilia și uleiul de cocos și bate-le cu telul până se omogenizează.
  • Toarnă încet compoziția cu dovleac peste ingredientele uscate. Amestecă ușor și adaugă apoi stafidele și nucile.
  • Toarnă aluatul în formele de brioșe tapetate cu ulei de cocos sau unt. Lasă-le la copt timp de 20-25 de minute, până când se rumenesc deasupra.

Sursă rețetă: bucataras.ro

Chifteluțe de cartofi cu semințe de in (4 porții)

image15

Ingrediente:

  • 400 de grame de cartofi
  • 80 g semințe de in
  • 20 grame de parmezan ras
  • piper negru
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 legătură de arpagic
  • câteva frunze de busuioc proaspăt
  • 1 pumn de oregano proaspăt
  • 2 linguri ulei de măsline

Timp de preparare: 75 de minute

Dificultate: Medie

Mod de preparare:

  • Se fierb cartofii în coajă, în apă cu puțină sare.
  • După ce au fiert, îi cureți de coajă și îi zdrobești, amestecându-i cu parmezanul ras, un praf de sare, piperul proaspăt măcinat, jumătate din cantitatea de semințe de in (40g), pătrunjelul, oregano, busuiocul și arpagicul tocate mărunt și cele două linguri de ulei de măsline. Din acest amestec vei forma chifteluțele, în mărimea dorită, fie rotunde și mai mici, fie mai mari și mai plate.
  • Prăjești timp de 2-3 minute restul de semințe de in (40g) într-o tigaie antiaderentă.
  • După ce ai modelat chifteluțele de cartofi, le tăvălești prin semințele de in prăjite, apăsând foarte ușor, în așa fel încât semințele să se lipească de suprafața chifteluțelor.
  • Pui chifteluțele de cartofi pe o tavă acoperită cu hârtie de copt stropită cu puțină apă și le dai la cuptor, la foc mic, pentru maximum o oră.
  • Îți vei da seama că sunt complet gătite atunci când la exterior sunt rumenite. Interiorul va rămâne pufos.

Poftă bună!

Uleiul de in și făina de in, două superalimente

        Pe lângă semințele consumate ca atare, în starea lor pură (măcinate sau întregi), există încă două alimente pe bază de semințe de in, cu aceleași efecte benefice asupra organismului, care pot fi cu ușurință incluse în alimentația ta:

Uleiul de in

Este versiunea ideală pentru vegetarieni (dar nu numai), pentru că este un înlocuitor perfect al uleiului de pește, grație conținutului însemnat de acizi grași omega-3.

Poate fi folosit atât pentru uz extern (extrem de benefic pentru piele, păr și unghii), cât și pentru uz intern – în salate, sosuri, smoothie-uri sau shake-uri. Nu îl folosi la gătit (în preparare termică), întrucât își va pierde calitățile nutritive!

Cel mai bun ulei de in este cel obținut prin presarea de semințe proaspete, prelucrate la temperaturi scăzute (la rece, de preferat) și ambalat în recipiente care se închid ermetic, întrucât se deteriorează ușor la căldură, lumină și în contact cu oxigen. După deschidere, se păstrează la frigider pentru a preveni râncezirea și pierderea proprietăților.

Uleiul din semințe de in este disponibil sub formă de lichid îmbuteliat sau capsule gelatinoase.

seminte de in

Făina de in

        Făina de in se poate cumpăra gata preparată de la magazinele cu profil naturist sau se poate obține în casă, chiar de către tine, prin măcinarea semințelor de in (folosind râșnița de cafea, de exemplu). Evident că varianta home-made este recomandabilă, întrucât poate fi folosită în stare proaspătă, prin măcinarea strict a cantității pe care ai de gând să o consumi.

        Există și o cură pe bază de făină din semințe de in și iaurt/chefir/lapte bătut, care s-a dovedit a fi benefică în detoxifierea intestinelor:

  • În prima săptămână: 1 lingură de făină de in/100 ml iaurt/chefir/lapte bătut
  • În a doua săptămână: 2 linguri de făină de in/100-150 ml iaurt/chefir/lapte bătut
  • În a treia săptămână: 3 linguri făină de in/150 ml iaurt/chefir/lapte bătut

image18

Consumă preparatul astfel obținut în fiecare zi, pe post de mic-dejun, și timp de două ore după administrare nu mai mânca nimic. Pentru un gust mai bun, poți adăuga și miere în acest amestec.

Știați că … ?

  1. Semințele de in sunt cea mai bogată sursă vegetală de omega-3?
  2. Au multiple beneficii asupra organismului, printre care: scăderea nivelului de colesterol, menținerea sănătății sistemelor cardiovascular și digestiv, reducerea riscului de cancer, a constipației, a simptomelor menopauzei și a greutății corporale?
  3. Pe vremea lui Carol cel Mare, existau legi care să reglementeze consumul de semințe de in în rândul populației?
  4. Pot fi utilizate atât pentru uz intern, cât și extern, în tratamente de înfrumusețare a tenului și a părului, oferindu-le hidratare și protecție?
  5. Sunt mai eficiente dacă se consumă proaspăt măcinate?
  6. Se consumă întregi doar după ce au fost hidratate în prealabil timp de minimum șase ore?
  7. O lingură de semințe de in măcinate are în jur de 36 de calorii, iar una de semințe întregi are în jur de 50 de calorii?
  8. Rețin lichidul cu până la de șase ori greutatea lor, ceea ce le recomandă în cure de slăbire și tonifiere?
  9. Pot fi folosite sub formă de gel în gastronomie, ca un liant alimentar, înlocuind ouăle în diverse preparate, datorită mucilagiului conținut (se folosesc trei linguri de gel, obținut prin fierberea semințelor de in în apă, pentru fiecare ou înlocuit)?
  10. Pot interacționa cu diverse substanțe active din medicamente, de aceea se recomandă prudență în consumarea lor în paralel cu un tratament medicamentos?

image19

Dacă până acum nu te-ai gândit să ții o cură cu semințe de in – cel mai probabil din cauza faptului că nu ai știut ce beneficii îți pot aduce acestea – poate n-ar fi rău să iei în calcul includerea lor în dieta ta zilnică. Fie ca să ameliorezi anumite simptome, să previi anumite afecțiuni la care ai putea fi expusă, să scapi de cele câteva kilograme în plus care te nemulțumesc sau, pur și simplu, pentru a avea o dietă mai sănătoasă și mai bogată în substanțe nutritive, aceste semințe îți pot fi de un real ajutor!

Sursă foto: Shutterstock

Total
129
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda