Articol realizat împreună cu 


 

Oricât de comodă ai fi și oricât de bine te-ai simți în pielea ta, e important să nu neglijezi machiajul zilnic și să nu îl păstrezi doar pentru ocazii speciale. Efectele unui machiaj de impact nu trebuie subestimate: chiar dacă lucrezi într-un mediu business foarte sobru, s-a demonstrat științific faptul că un machiaj atent nu te face să apari frivolă, ci dimpotrivă, mai competentă și mai încrezătoare decât în situația în care nu ai fi machiată deloc.

Având în vedere că ochii sunt cea mai importantă trăsătură a feței, cea care determină felul în care te percep ceilalți, e clar de unde trebuie să începi, nu-i așa?

Ce nu trebuie să îți lipsească din trusa de machiaj pentru ochi?
Baza de machiaj: secretul unei priviri expresive și luminoase
Cum te machiezi în funcție de culoarea ochilor
Cum te machiezi în funcție de ocazie
Tehnici de make-up, pas cu pas
Demachierea corectă și întreținerea tenului

Ce nu trebuie să îți lipsească din trusa de machiaj pentru ochi?

Pentru că se spune că nu poți pleca la vânătoare fără pușcă, primul pas pe care trebuie să-l faci odată ce te-ai hotărât să înveți să te machiezi cât mai profesionist este să te asiguri că ai toate instrumentele necesare. Și probabil nu vei fi surprinsă când vei constata fie că trusa ta de machiaj conține mult mai puține ustensile decât ar fi de dorit, fie că ai o mulțime de ustensile pe care nu le-ai folosit deloc și cu care nu știi ce să faci. Să le luăm însă pe rând, pe toate.


Citește și : Cum alegi produsele cosmetice


Machiajul ochilor începe cu baza, care poate fi constituită din următoarele:

  • Cremă hidratantă
  • Fond de ten
  • Corector sau concealer
  • Iluminator sau anticearcăn
  • Primer.

Cumpără Primer L OREAL PARIS  🛒Preț : 51,99 lei

Cumpără Corector MAYBELLINE NEW YORK  🛒Preț : 36,99 lei

Cumpără Fond de ten REVLON Colorstay  🛒Preț : 39,99 lei

Cumpără Iluminator MAKEUP REVOLUTION  🛒Preț : 28,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de produse de makeup

 

Următorul pas va fi conturarea sprâncenelor. Pentru aceasta vei avea nevoie de:

  • Pieptene pentru sprâncene
  • Un creion special, un liner special sau fard și pensulă pentru sprâncene
  • O pensulă evantai

Dacă ai suficientă dexteritate pentru a te ocupa singură, integral, de sprâncenele tale, poți adăuga pe listă și:

  • O pensetă pentru fire lungi
  • O pensetă pentru fire scurte
  • O forfecuță  

După ce îți conturezi sprâncenele cu fard-pudră, este posibil să observi că o parte din pudră a căzut pe pomeții obrajilor, pe arcadă sau chiar pe pleoape. În acest caz va intra în scenă pensula evantai, care îți va îndepărta de pe față toate particulele nedorite, fără să lase niciun fel de urme.   

Urmează etapa cea mai interesantă, cea în care te joci cu culorile pe pleoapă și pe arcadă. O recomandare foarte bună este să îți alegi o paletă de farduri cât mai bogată – pe piață există o multitudine de variante disponibile, iar paletele sunt organizate în așa fel încât să îți pună la dispoziție o gamă de culori armonioasă, cu toate nuanțele neutre standard de care vei avea nevoie cel mai des și accente de culoare în aceeași tonalitate. Uneori, aceste kituri vor include și alte componente utile, cum ar fi nuanțe de blush, ruj sau luciu de buze.

Nu neglija însă nici kiturile mici, cu două, patru sau șase culori. Ele își pot dovedi utilitatea atunci când este vorba de o nuanță intensă, de senzație, pe care nu o găsești într-o gamă standard, cuminte, dar și atunci când îți dorești să porți mereu cu tine în geantă un kit foarte mic și compact cu care să îți poți retușa machiajul oricând și oriunde ai nevoie.  

Fardurile de pleoape se găsesc într-o varietate de texturi: mate, semi-mate, satinate, sidefate, strălucitoare, metalizate sau cu efect umed.

Fardurile pot fi aplicate cu pensule speciale, de diferite forme, mărimi și tipuri, în funcția de zona pe care o machiezi și de efectul pe care dorești să-l obții. Nu este indicat să folosești pensulele mici care vin la pachet cu paletele de farduri, fiindcă acestea sunt de regulă de calitate destul de slabă, iar dacă vrei un machiaj cât mai aproape de cel profesionist, va trebui să folosești mai multe pensule de diferite tipuri: una singură cu burețel nu îți va fi în niciun caz de ajuns.

Ultimii pași sunt conturarea ochilor și definirea genelor. Pentru aceasta, poți folosi:

  • Creionul dermatograf
  • O ascuțitoare pentru dermatograf
  • Un eyeliner
  • Tuș (baton, cremă sau lichid) aplicat cu o pensulă subțire specială
  • Mascara

Cumpără Mascara L OREAL VOLUME COLLAGENE  🛒Preț : 57,99 lei

Cumpără Eyeliner PUPA MILANO  🛒Preț : 47,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de produse de makeup

 

Dacă folosești dermatograf, nuanța acestuia poate fi „pierdută” ușor, cu o pensulă, pe pleoapă. Spre deosebire de acesta, eyelinerul și tușul vor crea contururi clare, foarte definite și mai rezistente în timp.   

Mascara este obligatorie, nu doar pentru că scoate în evidență genele, făcându-le mai lungi și mai dese, dar și pentru că, pe parcursul machiajului, e foarte probabil ca de gene să se fi prins particule de fard deschise la culoare care să le facă aproape invizibile.

Dacă este nevoie, vei apela din nou la pensula evantai pentru îndepărtarea urmelor nedorite de culoare de pe restul feței.

Baza de machiaj: secretul unei priviri expresive și luminoase

Deseori motivul pentru care machiajul nu arată bine este faptul că baza de machiaj nu a fost aplicată complet și corect. Multă lume crede că machiajul înseamnă culoare pentru ochi și buze și se concentrează pe asta, uitând faptul că ochii și buzele sunt doar părți ale unui ansamblu care trebuie gândit și îngrijit ca atare.

Dincolo de importanța pe care baza de machiaj o are pentru sănătatea tenului (hidratare, protecție împotriva poluării sau chiar factor de protecție solară), aceasta poate ascunde multe din imperfecțiuni și îți pune în valoare mult mai bine trăsăturile pe care dorești să le subliniezi, oricare ar fi acestea. În plus față de asta, pe lângă calitatea produselor folosite, baza de machiaj este al doilea factor care face diferența între un machiaj rezistent în timp și unul care „curge” după câteva ore.

Crema hidratantă este necesară pentru a preveni ridurile, pentru a hidrata tenul și a-l proteja de agresiuni exterioare.

Cumpără Cremă hidratantă Nutri Gold L OREAL PARIS  🛒Preț : 43,99 lei

 

După aceasta urmează fondul de ten, pe care va trebui să îl aplici și sub ochi, pentru a porni de la aceeași culoare de bază pe toată fața.

Deasupra lui poți aplica fie corectorul (baton, lichid, creion sau compact), fie iluminatorul. Important este ca acestea să fie mai deschise decât nuanța fondului de ten, pentru a-ți accentua mai mult ochii prin contrast (fardul și conturul vor fi, de regulă, mai închise), pentru a-ți lumina privirea și a acoperi eventualele cearcăne sau alte imperfecțiuni.

Ulterior, vei aplica primerul pe toată zona căreia intenționezi să-i dai culoare cu fardul de ochi. Acest strat de machiaj nu trebuie să lipsească, deoarece el ajută la fixarea tuturor celorlalte straturi care vor urma, machiajul tău va rezista mai mult în timp, iar fardul nu va mai face cute între pleoape și arcadă.

Pentru ca sprâncenele tale să arate cât mai natural, nuanța cu care le conturezi nu ar trebui să fie negru, ci doar o nuanță închisă de fard gri sau maro, care umple golurile dintre firele de păr și le definește mai bine forma.

Dacă ai sprâncenele dese, vei avea nevoie de puțin contur într-o nuanță nu foarte închisă. Pensula potrivită pentru sprâncene este una mică și îngustă, de conturare.

Cumpără Pensulă pentru sprâncene ILU  🛒Preț : 18,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de produse de makeup

 

Creionul dermatograf este util mai ales pentru persoanele ale căror sprâncene sunt discontinue și a căror formă trebuie retușată mai serios. Din motive de igienă, va trebui să folosești pentru sprâncene un alte dermatograf decât cel cu care îți vei contura ochii, mai ales dacă îi conturezi și în interior.

Cum te machiezi în funcție de culoarea ochilor

Principalul factor în funcție de care alegem culorile cu care ne machiem este culoarea ochilor, și pe bună dreptate. Cu toate acestea, ei sunt parte dintr-un ansamblu cromatic care include și culoarea părului, a sprâncenelor și a tenului, iar alegerile finale ar trebui să țină cont de întreg tabloul.

Vestea bună care simplifică lucrurile este că, la fel ca în cazul vestimentației, nu există culori pe care nu trebuie să le porți. Indiferent care este paleta ta cromatică, poți purta orice culoare dorești, doar că nu în orice nuanță și nu oricum sau în orice cantitate.

Secretul principal al unui efect cromatic reușit este însă chiar combinarea mai multor culori de fard. Chiar dacă îți dorești să fii machiată într-o singură culoare, impresia estetică dorită va trebui creată prin alăturarea altor culori, atât din gamă (diverse nuanțe ale aceleiași culori de bază), cât și a unora mai îndepărtate și a mai multor nuanțe neutre care să deschidă sau să închidă la culoare anumite suprafețe.   

Idei de machiaj pentru ochi căprui

Ca regulă generală, cel mai impresionant efect se atinge atunci când culoarea principală aleasă pentru machiaj este complementară culorii ochilor.

Ochii căprui sunt cel mai des întâlniți și cel mai ușor de machiat, fiind practic variațiuni de maro, o culoare neutră. Culorile neutre sunt naturale și se potrivesc mereu cu orice, așa că, dacă ai ochii căprui, va fi aproape imposibil să dai greș. Dacă ești unul din cazurile rare cu ochi (aproape) negri, te vei putea juca aproape cu orice culori dorești.

Cumpără Paletă farduri de pleoape MAKEUP REVOLUTION 🛒Preț : 79,99 lei

 

Cele mai potrivite farduri vor fi cele metalizate, cu tonuri de auriu, cupru, cobalt, diverse tonuri de maro, mov sau gri.

Dacă vrei un look mai aproape de natural, se recomandă culorile mai deschise, pentru un look dramatic vor funcționa culori mai închise sau combinații de culori care să ofere contraste. În general, te vei orienta spre o gamă de culori sau alta în funcție de cum se armonizează acestea cu nuanța tenului.      

De asemenea, dacă ai ochii căprui, îți poți permite dermatograf, liner sau mascara în culori îndrăznețe.

Idei de machiaj pentru ochi albaștri

Ochii albaștri sunt puși în evidență cel mai bine de culorile metalice și sidefate, cu nuanțe de gri, argintiu, albastru închis, violet, lavandă sau rozuri reci. Pentru un contrast mai bun, culoarea din imediata apropiere a irisului trebuie să fie întunecată. Odată realizat acesta, pe restul pleoapei și pe arcadă te poți juca așa cum dorești cu luminile și umbrele.

Idei de machiaj pentru ochi verzi

Ochii verzi sunt cei mai pretențioși și mai dificil de machiat, iar culoarea principală în jurul căreia se vor învârti majoritatea nuanțelor tale este violetul.

Cumpără Paletă farduri de pleoape RIMMEL Magnif eyes 🛒Preț : 49,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de produse de makeup

 

Alte variante atractive vor fi și nuanțe puternice de verde care să accentueze irisul (dar neapărat în combinație cu altceva care să dea contrastul necesar) și diverse tonuri de ruj.

La fel ca în cazul ochilor albaștri, fardurile metalizate și sidefate vor fi mult mai de efect decât cele mate.

Cum te machiezi în funcție de ocazie

Al doilea aspect pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când alegi cum să te machiezi este ocazia: atât evenimentul, cât și locul și momentul zilei.

Machiajul de zi cu zi

Machiajul de zi cu zi este machiajul nepretențios, ușor de realizat, pe care îl poți purta în timpul zilei și care este potrivit și pentru serviciu. Chiar dacă optezi pentru un machiaj simplu, asta nu înseamnă că poți sări peste baza de machiaj – dimpotrivă, ea rămâne la fel de importantă, poate chiar mai importantă, atât timp cât nu vei pune foarte mult accent pe trăsături, iar luminozitatea și sănătatea vor fi reflectate de nuanța generală a tenului tău.

Cumpără Iluminator MAKEUP REVOLUTION 🛒Preț : 36,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de produse de makeup

 

Machiajul de zi cu zi poate fi un machiaj simplu (fond de ten și contur cu dermatograf sau liner, mascara și eventual câteva umbre în colțul ochilor), dar și ceva mai elaborat, cum ar fi un smokey eyes în tonuri cuminți, neutre, și culori deschise, apropiate de nuanțele pielii.  

Machiajul pentru ocazii speciale

Ocaziile speciale nu reprezintă numai nunți și sărbători. În funcție de specificul lor (locație, dress code, atmosferă, invitați etc.), o ieșire cu ocazia unei aniversări, un concert sau un alt eveniment cultural pot fi și ele ocazii de a-ți exersa creativitatea și de a-ți exercita puterea de atracție prin intermediul machiajului.

Poți apela, în acest caz, la toată gama de instrumente și accesorii: smokey eyes, culori puternice, combinații de culori îndrăznețe sau gene false, precum și rujuri în culori puternice. Atenție: dacă optezi pentru un ruj puternic colorat, s-ar putea să constați că este mai bine să rămâi la un machiaj al ochilor mai discret, fie din punct de vedere al gradului de acoperire, fie al culorii. Dacă pui însă accentul pe ochi, buzele va trebui să capete o nuanță mai discretă, mai aproape de natural.                  

Un lucru semnificativ de avut în vedere la ocaziile speciale este faptul că, de cele mai multe ori, acestea se desfășoară seara și noaptea, și implică și multe fotografii sau chiar filmări. În aceste situații este indicat să te machiezi în lumină artificială și să te machiezi mai intens decât ai face-o într-o ocazie obișnuită. Lumina artificială stinge culorile machiajul, iar în fotografii și în filmări ele vor apărea chiar și mai puțin perceptibile, așa că dacă te interesează în mod special felul în care vei arăta în fotografii sau înregistrări, fă-ți curaj și plusează fără inhibiții.

Ca regulă generală, chiar dacă te simți mai bine să o faci într-o lumină naturală sau una artificială, înainte de a ieși din casă verifică cum arăți într-o lumină cât mai apropiată de cea în care îți vei petrece cele mai multe și mai semnificative momente ale zilei, și fă retușurile de rigoare. Felul în care se vede machiajul tău poate varia foarte mult în funcție de lumina în care te afli.                     

Tehnici de make-up, pas cu pas

Acum că știi către ce trebuie să tinzi în funcție de situație, e timpul să treci la treabă și să înveți exact cum se aplică fiecare tip important de machiaj.

Machiajul simplu

Machiajul simplu este potrivit pentru a fi purtat zi de zi, iar principalele lui avantaje sunt faptul că se aplică ușor, rapid și îți accentuează trăsăturile fără să fie pretențios.

În acest tutorial poți vedea cum se realizează un look simplu cu doar câteva culori în nuanțe naturale, cu eyeliner și mascara.

De asemenea un machiaj simplu de zi cu zi se poate baza și pe o conturare foarte atentă a ochilor cu tuș.

Machiajul smokey eyes

Machiajul smokey eyes este, de regulă, cel mai tentant machiaj pentru ocazii speciale. Iar vestea bună este că e mult mai ușor de realizat decât pare la prima vedere. Tot ce vă trebuie este multă atenție în parcurgerea etapelor – și răbdare pentru început, după puțin exercițiu vei reuși să fii și tu rapidă – și curaj în combinarea nuanțelor.  

Machiajul „ochi de pisică”

În esență, efectul de „ochi de pisică” se obține prin linia de contur a ochilor. Dacă este trasată corect, acest machiaj poate fi purtat și într-un mod foarte simplu, peste nuanțe de fard discrete și naturale, fie cu smokey eyes sau cu degradeuri și combinații diverse de farduri.

Machiajul potrivit în funcție de forma ochilor

Chiar dacă ai trecut prin toți pașii prezentați mai sus și ai reușit mai multe tipuri de make-up, lecția nu s-a terminat. Mai este nevoie să descoperi care sunt cele mai potrivite machiaje pentru tine în funcție de forma ochilor tăi.

Cumpără Creion de ochi RIMMEL 🛒Preț : 24,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de produse de makeup

Dacă crezi că ai ochii prea mici, prea apropiați, prea îndepărtați, prea proeminenți, adânciți în orbite sau, pur și simplu, vrei să le dai uneori o formă diferită, machiajul poate corecta aceste lucruri prin câteva trucuri simple, pe care le poți deprinde dacă ești atentă la următoarele materiale video:

Pentru ochii mici:

Pentru ochii mari:

Pentru ochii apropiați sau adânciți:

Pentru ochii depărtați:

Pentru purtătoarele de ochelari:

Demachierea corectă și întreținerea tenului

Nu putem încheia acest articol fără să atragem atenția și asupra faptului că demachierea corectă este un pas la fel de important ca toate celelalte. Demachierea zilnică este obligatorie, chiar dacă nu ai fost machiată deloc pe parcursul zilei, deoarece toate impuritățile care agresează tenul în timpul zilei trebuie eliminate.

În niciun caz nu trebuie să te duci la culcare fără să-ți fi îndepărtat machiajul.

Caută-ți produsele potrivite pentru demachiere în funcție de tipul tău de ten, iar dacă ai un ten mai sensibil, cere ajutorul unui specialist dermatolog.

Ce ar trebui să folosești?

Dacă ai tenul uscat, va trebui să cauți loțiuni hidratante care să conțină ingrediente precum uleiul de măsline, glicerină, unt de nucă de cocos, acid hialuronic, vitaminele A, E și C.  

Produsele cele mai bune pentru tenul gras sunt pe bază de apă, fără uleiuri și alcool în compoziție. Acestea trebuie să îndepărteze sebumul în exces. Ingredientele recomandate sunt sărurile de mare, levănțica și rozmarinul.

Pentru tenul mixt se recomandă produse de curățare blândă. Ingredientele recomandate sunt acidul salicilic și benzoil-peroxid, agenți antibacterieni, glicerină, vitamina A și retinol.

Tenul sensibil cere o atenție sporită. Va trebui să eviți alcoolul și substanțele acide, vitamina C și cremele cu parfum. Te vor ajuta uleiul de jojoba, uleiul din arbore de ceai sau glicerina.

La final, mai trebuie să ții minte un ultim lucru de căpătâi: deși îl folosim deseori pentru a atrage privirile, scopul machiajul este în primul rând să te facă să arăți sănătoasă și odihnită și să te simți în cea mai bună formă cât mai des posibil. Cu excepția unor situații speciale în care dorim să ne jucăm și să abordăm un look dramatic, machiajul ar trebui să te reprezinte pe tine și să îți accentueze trăsăturile într-un mod armonios, nu să ți le ascundă sub un strat gros de „tencuială”, făcându-te de nerecunoscut.  

Sursa foto: Shutterstock

Total
831
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda