uleiuri cosmetice

Uleiurile naturale sunt folosite de mii de ani pentru a obține un ten sănătos fără acnee, roșeață sau imperfecțiuni apărute odată cu înaintarea în vârstă. Că e vorba de hidratare, de hrănire sau de reducerea inflamației, unul dintre uleiurile naturale de mai jos îți poate fi de mare ajutor.

Ulei de jojoba
Ulei de migdale amare
Ulei de măceșe
Ulei de măsline
Ulei de avocado
Ulei de floarea-soarelui
Ulei de arbore de ceai
Ulei de nucă de cocos
Ulei de macadamia presat la rece
Ulei din semințe de cactus
Unt de cacao
Unt din sâmburi de strugure
Ulei de crin alb macerat în ulei de floarea-soarelui
Ulei de trandafir Rosa Mosqueta
Unt de Shea
Unt de mango
Ulei de ricin presat la rece
Ulei de argan
Ulei din semințe de morcov
Ulei din germeni de grâu
Precauții în folosirea uleiurilor naturale
Cât costă uleiurile naturale

Ulei de jojoba

Uleiul de jojoba are o textură ceroasă, fiind un ingredient cheie în loțiuni de corp, creme sau șampoane. Dacă atunci când este încorporat în aceste produse, conținutul de ulei este deseori incert, apelând la sticluța de ulei de jojoba pur te vei putea bucura de toate beneficiile sale.

  • Are proprietăți antiinflamatoare datorită zincului din conținut.
  • Este neiritant, fiind acceptat de toate tipurile de ten.
  • Hidratează pielea.
  • Este bogat în vitamina E și complexul de vitamine B.
  • Poate fi folosit pentru a trata acneea, eczemele, psoriazisul, arsurile solare, precum și petele pigmentare.

Ulei de migdale amare

Uleiul de migdale amare elimină impuritățile tenului și hidratează pielea în profunzime. Deși este tolerat de orice tip de ten, acest tip de ulei natural este recomandat mai ales în cazul tenului uscat. Mai jos sunt câteva dintre principalele proprietăți ale uleiului de migdale amare.

  • Are rol antibacterian, antiviral, și fungicid.
  • Calmează stările de nervozitate prin masaj local.
  • Tratează mătreața și alte probleme ale scalpului care au cauze fungice.

Este bine de știut că uleiul de migdale amare conține cianură de hidrogen, o substanță periculoasă. Din acest motiv este recomandat să aplici acest ulei în cantități mici (1-2 picături) sau să îl combini cu alte uleiuri naturale.

Sursă foto: Pinterest

Ulei de măceșe

Uleiul de măceșe conține vitamine, acizi grași și antioxidanți care fac minuni pentru tenul imperfect, iar pentru norocoasele care au tenul normal reprezintă o alternativă la crema hidratantă. Mai jos sunt câteva dintre cele mai importante beneficii ale uleiului de măceșe.

  • Conține vitamina A cu rol în tonifierea pielii.
  • Are rol anti-aging, reducând ridurile, liniile fine și petele pigmentare.
  • Tratează eczemele și psoriazisul.
  • Iluminează tenul datorită conținutului de vitamina C.
  • Are rol antiinflamator, diminuând cicatricile.

Evită uleiul de măceșe dacă ai ten acneic, deoarece duce la dilatarea porilor.

Ulei de măsline

Uleiul de măsline este cunoscut mai ales pentru beneficiile obținute prin utilizarea în alimentație; însă proprietățile sale depășesc acel “univers”, uleiul fiind folosit și în cosmetică. Mai jos sunt câteva dintre cele mai importante beneficii cosmetice ale uleiului de măsline.

  • Are rol antimicrobian și conține vitamina E, fiind ideal pentru a înlocui demachiantul din comerț.
  • Este potrivit pentru toate tipurile de ten, inclusiv tenul sensibil.
  • Poate înlocui demachiantul, îndepărtând chiar și cea mai bună mascara.
  • Este hidratant – poate înlocui astfel loțiunea de corp (este nevoie de masaj pentru ca uleiul să intre în piele și să nu păteze hainele).
  • Tratează acneea, psoriazisul, eczemele și alte probleme ale pielii.

Ulei de avocado

Uleiul extras din avocado este unul dintre cele mai populare ingrediente din produsele de îngrijire a tenului, conținând vitamine (A, B-urile, D, E) și acizi grași esențiali. Mai jos sunt câteva dintre cele mai răspândite proprietăți ale uleiului de avocado:

  • Are rol antiinflamator.
  • Are proprietăți anti-aging, reducând liniile fine, ridurile și petele pigmentare.
  • Stimulează producția de colagen.
  • Ajută la tratarea imperfecțiunilor feței, inclusiv cicatrici, zgârieturi sau psoriazis.

Ulei de floarea-soarelui

Uleiul de floarea-soarelui are un conținut de grăsimi saturate în proporție de aproximativ 50%, motiv pentru care acest ulei este unul dintre cele mai nocive din alimentație. Însă atunci când vine vorba de ten, face minuni. Mai jos sunt câteva dintre beneficiile cosmetice ale uleiului de floarea-soarelui:

  • Are rol hidratant, fiind perfect pentru masaj.
  • Nu cauzează alergii.
  • Este bogat în vitamina A, D și E.
  • Este potrivit pentru toate tipurile de ten, fiind recomandat mai ales tenurilor uscate sau îmbătrânite prematur.
  • Are proprietăți emoliente.
  • Protejează împotriva radiațiilor UV.
  • Tratează acneea, psoriazisul și alte probleme ale pielii.
  • Conține antioxidanți care neutralizează radicalii liberi (care pot duce la îmbătrânirea prematură a tenului).

Ulei din arbore de ceai

Uleiul din arbore de ceai este util pentru toate regiunile corporale – calmează scalpul iritat, reduce problemele tenului, susține sănătatea picioarelor. Mai jos sunt cele mai importante proprietăți cosmetice ale uleiului din arbore de ceai.

  • Are proprietăți antibacteriene, fiind recomandat mai ales pentru tratarea acneei (curăță porii și hidratează tenul).
  • Are rol antifungic, fiind potrivit pentru diverse infecții de la nivelul piciorului care pot provoca înroșire, senzație de arsură, sau mâncărimi; pentru efecte de durată ține picioarele într-un lighean cu apă în care ai adăugat 5-7 picături de ulei din arbore de ceai.
  • Reduce efectele tenului gras.
  • Tratează eczemele, psoriazisul și alte probleme de acest tip (trebuie aplicat de 2-3 ori pe zi).

Ulei de nucă de cocos

Uleiul de nucă de cocos este unul dintre uleiurile complete, putând fi folosit atât în alimentație cât și în tratamente cosmetice. Mai jos se află o serie de beneficii ale acestui ulei.

  • Hidratează pielea în profunzime.
  • Protejează împotriva radiațiilor UV.
  • Reduce mătreața și iritațiile scalpului; aplică pe părul uscat, lasă pentru 30 minute și apoi spală părul cu șamponul preferat.
  • Calmează pielea iritată.
  • Are rol anti-aging, amânând apariția ridurilor.
  • Poate fi folosit chiar și de persoanele cu ten sensibil .
  • Hidratează și hrănește buzele crăpate.
  • Are rol de demachiant natural, îndepărtând chiar și cel mai rezistent rimel.

Ulei de macadamia presat la rece

Uleiul de macadamia este cunoscut pentru concentrația mare de acid palmitoleic (acid gras Omega 7) esențial pentru menținerea elasticității pielii. Mai jos sunt câteva dintre proprietățile uleiului de macadamia presat la rece.

  • Conține nutrienți importanți – complexul de vitamine B, fosfor, fier, calciu – care hrănesc tenul uscat.
  • Tratează imperfecțiunile ale pielii – acneea, psoriazisul, ridurile, petele pigmentare.
  • Hidratează pielea în profunzime.
  • Tratează vergeturile.
  • Are rol antiinflamator, vindecând rănile și zgârieturile superficiale.
  • Neutralizează radicalii liberi.
  • Hidratează scalpul uscat și reduce căderea părului.
  • Vindecă buzele crăpate.

Este bine de știut că dacă ai alergie la nuci sau anumite semințe este posibil să fii alergică și la uleiul de macadamia. Întreabă doctorul înainte a folosi acest ulei.

Ulei din semințe de cactus

Cunoscut datorită cantității mari de antioxidanți (cu efect antirid), uleiul din semințe de cactus este unul dintre cele mai complete uleiuri naturale, fiind potrivit atât pentru tenul tânăr cât și pentru tenul matur sau îmbătrânit prematur. Mai jos sunt câteva dintre cele mai populare beneficii cosmetice ale uleiului din semințe de cactus.

  • Atenuează cearcănele și pungile sub ochi.
  • Reduce cicatricile, eczemele și alte probleme ale pielii.
  • Redă luminozitatea tenului.
  • Stimulează producția de colagen.
  • Hidratează și hrănește pielea, putând înlocui fără probleme crema hidratantă de față sau loțiune de corp.
  • Are efect antiinflamator fiind potrivit pentru a trata zgârieturile și rănile minore.
  • Are rol anti-aging, reducând ridurile, liniile fine și petele pigmentare.
  • Neutralizează efectele radicalilor liberi.
  • Susține creșterea sănătoasă a părului.

Unt de cacao

Untul de cacao este benefic pentru organism atunci când este un ingredient al ciocolatei, dar și consumat ca atare. În stare naturală, conține numeroase substanțe nutritive (vitamina E și K, Omega 3, Omega 6), fiind benefic pentru piele.

  • Conține antioxidanți care stopează efectele radicalilor liberi.
  • Repară pielea crăpată de pe coate, genunchi, buze.
  • Elimină petele roșii, acneea, eczemele și dermatita.
  • Nu irită pielea, putând fi aplicat pe orice tip de ten.
  • Hidratează și hrănește pielea, îmbunătățind elasticitatea.
  • Conține substanțe fitochimice, o serie de compuși care încetinesc procesul de îmbătrânire și protejează împotriva radiațiilor UV.

Ulei din sâmburi de strugure

Uleiul din sâmburi de strugure este considerat de specialiști ca fiind un elixir al frumuseții. Mai jos sunt câteva dintre beneficiile acestul ulei.

  • Conține vitamina E, acid linoleic, zinc, cupru, seleniu și polifenoli – o combinație anti-aging considerată a fi de 50 de ori mai eficientă decât vitamina E și de 20 de ori mai puternică decât vitamina C.
  • Tratează acneea.
  • Are rol antiinflamator, antibacterian și regenerant.
  • Are proprietăți hipoalergenice care îl fac potrivit chiar și pentru cel mai sensibil ten.

Ulei de crin alb macerat în ulei de floarea-soarelui

Un simbol al regalității, crinul alb este folosit din timpuri străvechi pentru a reda frumusețea tenului. Mai jos sunt principalele beneficii ale uleiului de crin alb macerat în ulei de floarea-soarelui.

  • Redă luminozitatea tenului.
  • Previne apariția petelor pigmentare și amână apariția ridurilor și a liniilor fine.
  • Atenuează roșeața, psoriazisul, și alte probleme similare.
  • Calmează inflamațiile.
  • Tratează pielea crăpată (de pe coate, genunchi, buze).
  • Este potrivit pentru toate tipurile de ten.

Ulei de trandafir Rosa Mosqueta

Uleiul de trandafir Rosa Mosqueta este recomandat mai ales persoanelor cu tenul matur, folosirea sa atenuând semnele îmbătrânirii premature a tenului. Mai jos sunt câteva proprietăți cosmetice ale uleiului de trandafir Rosa Mosqueta.

  • Conține vitamina A, vitamina C, acizi grași Omega 3 și Omega 6 care diminuează ridurile și liniile fine.
  • Este potrivit mai ales pentru tenurile uscate și mature.
  • Stimulează producția de colagen, crescând elasticitatea pielii.
  • Repară pielea afectată de eczeme, psoriazis sau dermatită.
  • Tratează cicatricile, vergeturile și arsurile (minore) ale pielii.
  • Tonifică și curăță tenul, putând înlocui loțiunea tonică din comerț.
  • Redă luminozitatea tenului.
  • Protejează împotriva razelor nocive ale soarelui.

 

Sursă foto: Pinterest

Unt de Shea

Numit și “aurul femeilor”, untul de Shea este unul dintre cele mai populare ingrediente din industria cosmetică. Acest ulei solid conține vitaminele A, D, E, acid linoleic și are o serie de beneficii pentru piele.

  • Stimulează producția de colagen.
  • Are rol exfoliant, eliminând celulele moarte.
  • Susține procesul de vindecare a rănilor și zgârieturilor minore.
  • Calmează zonele iritate.
  • Hidratează pielea în profunzime, ajută la eliminarea toxinelor și tratează vergeturi din timpul sarcinii și nu numai.
  • Reduce semnele eczemelor, a psoriazisului, sau a dermatitei.
  • Este potrivit pentru a trata iritațiile la bebeluși.
  • Conține acizi grași care asigură hidratarea și hrănirea pielii.

Unt de mango

Untul de mango este cunoscut mai ales datorită rolului său hidratant. Mai jos se află o listă de beneficii ale acestuia.

  • Calmează iritațiile tenului.
  • Protejează împotriva radiațiilor UV.
  • Menține elasticitatea pielii.
  • Repară pielea crăpată a buzelor.
  • Are rol antirid, hidratând și hrănind pielea.
  • Stimulează producția de colagen.
  • Repară rănile și zgârieturile superficiale.
  • Reduce acneea.
  • Este indicat mai ales pentru tenul uscat și părul degradat.
  • Previne apariția mătreții.
  • Este potrivit pentru pielea sensibilă a bebelușilor.

Ulei de ricin presat la rece

Uleiul de ricin presat la rece are un conținut mare de acizi grași nesaturați esențiali (Omega 6 și Omega 9) care contribuie la regenerarea pielii. Mai jos sunt cele mai importante beneficii cosmetice ale acestui ulei.

  • Are rol antiinflamator, calmând iritațiile pielii.
  • Aplicat pe scalp, previne căderea părului.
  • Aplicat pe cuticule, ajută la întărirea unghiilor.
  • Susține vindecarea rănilor și a zgârieturilor minore.
  • Are rol antioxidant, stopând efectele radicalilor liberi.
  • Are proprietăți emoliente.
  • Tratează “piciorul de atlet” (denumire dată infecțiilor fungice).

 

Sursă foto: Pinterest

Ulei de argan presat la rece

Bogat în acizi grași Omega 3 și Omega 6, precum și vitamina A și E, uleiul de argan presat la rece este ideal pentru hidratarea pielii și hrănirea sa în profunzime. Mai jos sunt principalele proprietăți cosmetice ale acestui ulei.

  • Reduce ridurile și liniile fine.
  • Previne apariția vergeturilor.
  • Stimulează producția de colagen, contribuind astfel la recăpătarea elasticității pielii.
  • Conține antioxidanți esențiali pentru blocarea activității radicalilor liberi.
  • Tratează acneea și calmează arsurile minore.
  • Hidratează și hrănește pielea uscată a piciorului; masează cu 1-2 picături, pune o pereche de șosete și lasă peste noapte..

Este bine de știut că unele persoane cu alergie la nuci sau semințe pot avea o sensibilitate pronunțată la uleiul de argan.

Ulei din semințe de morcovi

Conținutul de vitamina A din semințele de morcov fac din acest ulei un adevărat elixir pentru întinerirea pielii. Mai jos sunt câteva dintre cele mai importante beneficii ale acestui ulei.

  • Crește producția de colagen (care duce la recuperarea elasticității pielii).
  • Reduce ridurile, petele pigmentare și liniile fine.
  • Redă luminozitatea pielii.
  • Tratează rănile, eczemele și psoriazisul.
  • Este potrivit pentru orice tip de ten însă este recomandat în special tenului matur.

Ulei din germeni de grâu

Conținutul de antioxidanți și fitosteroli face ca uleiul din germeni de grâu să fie ideal pentru pielea uscată, lipsită de elasticitate. Mai jos sunt cele mai importante beneficii ale acestui ulei.

  • Susține regenerarea celulară.
  • Tonifică pielea.
  • Amână apariția ridurilor și a liniilor fine.
  • Este potrivit pentru masajul pielii uscate de pe față, bust sau picioare.
  • Previne și tratează vergeturile.
  • Ajută la vindecarea cicatricilor și rănilor minore.
  • Calmează inflamațiile și reduce mâncărimile.
  • Stopează acțiunea radicalilor liberi.
  • Protejează tenul de factorii de mediu – praf, soare, ger.
  • Este acceptat de toate tipurile de ten însă este recomandat mai ales tenului matur.

Precauții în folosirea uleiurilor naturale

Siguranța trebuie să fie cuvântul de ordine atunci când vine vorba de folosirea uleiurilor naturale. De aceea, este important să te adresezi doctorului dacă suferi de o boală cronică. Respectă câteva sfaturi simple și te veni putea bucura în deplină siguranță de efectele benefice ale uleiului natural.

  • Unele uleiuri sunt toxice în cantități mari – asigură-te că folosești 1-2 picături la o aplicare sau valoarea maximă trecută pe ambalaj.
  • Nu aplica ulei natural pe zona sensibilă din jurul ochilor – în cazul contactului accidental folosește o dischetă demachiantă muiată în ulei de floarea-soarelui (nu șterge cu apă!).
  • Nu toate uleiurile naturale sunt potrivite pentru femeile însărcinate sau care alăptează – întreabă doctorul pentru a fi sigură.
  • În general, uleiurile naturale nu sunt recomandate persoanelor cu epilepsie, alergii sau astm, și nici persoanelor cu sensibilitate la uleiuri esențiale.

Cât costă uleiurile naturale?

Costul uleiurilor naturale variază în funcție de locul cumpărării și de sursa uleiului (uleiul organic, de exemplu, își păstrează proprietățile nutriționale intacte). Mai jos este o listă cu prețuri orientative pentru fiecare ulei natural în parte.

  • Ulei de jojoba – 13 lei pentru o sticluță de 50 ml.
  • Ulei de migdale amare – 25 lei pentru o sticluță de 10 ml.
  • Ulei de măceșe – 39 lei pentru o sticluță de 50 ml.
  • Ulei de măsline – 34 lei pentru o sticlă de 1 L.
  • Ulei de avocado – 13 lei pentru o sticluță de 100 ml.
  • Ulei de floarea-soarelui – 12 lei pentru o sticlă de 1 L.
  • Ulei de arbore de ceai – 44 lei pentru o sticluță de 100 ml.
  • Ulei de semințe de cactus – 61 lei pentru o sticluță de 10 ml.
  • Ulei de nucă de cocos – 45 lei pentru o sticlă de 900 ml.
  • Ulei de macadamia presat la rece – 50 lei pentru o sticluță de 100 ml.
  • Unt de cacao – 10 lei pentru un recipient de 100 ml.
  • Ulei din sâmburi de strugure – 25 lei pentru o sticluță de 100 ml.
  • Ulei de trandafir Rosa Mosqueta – 21 lei pentru o sticluță de 50 ml.
  • Unt de Shea – 8 lei pentru un recipient de 100 ml.
  • Unt de mango – 30 lei pentru un recipient de 100 g.
  • Ulei de semințe de morcovi – 32 lei pentru o sticluță de 10 ml.
  • Ulei de ricin presat la rece – 27 lei pentru o sticluță de 60 ml.
  • Ulei de crin alb macerat în ulei de floarea-soarelui – 14 lei pentru o sticluță de 50 ml.
  • Ulei de argan presat la rece – 22 lei pentru o sticluță de 50 ml.
  • Ulei din germeni de grâu – 31 lei pentru o sticluță de 100 ml.

Uleiurile naturale pot înlocui loțiunile tonice, exfoliantul, crema de față, loțiunea de corp și o mulțime de alte produse pe care le folosești deja și care pot avea ingrediente toxice pentru organism. Creează rețete inedite combinând aceste uleiuri cu flori uscate, zeamă de lămâie sau coloranți naturali (de exemplu, șofran), pentru a te bucura de un produs parfumat și sănătos. Mirosul excepțional te va încânta iar corpul tău îți va mulțumi pentru grija pe care i-o acorzi.

Sursa foto: Shutterstock

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*