Despre carbohidrați se spun multe lucruri. Principalele mituri se leagă de faptul că îngrașă și că nu sunt benefici organismului. Pe de altă parte, tot sfaturi din popor recomandă să-i consumi înainte de a face efort, dar și după. Pentru a clarifica toate informațiile legate de carbohidrați, venim în spijinul tău cu un articol amplu, din care sperăm să extragi toate răspunsurile pentru întrebările tale.

Ce sunt carbohidrații
Tipuri de carbohidrați
Beneficiile carbohidraților
Contraindicațiile carbohidraților

Ce sunt carbohidrații

Carbohidrații se regăsesc în alimente, precum: toate cerealele (orez, quinoa, porumb, făină), unele legume (cartofii sunt bogați în carbohidrați, fasolea dar și unele legume verzi), paste, biscuiți, prăjituri, tort, pizza, bere, cidru, vin sau chiar popcorn.

Carbohidrații reprezintă un important grup alimentar. De fapt, conform piramidei alimentare, s-ar spune că ei sunt cel mai important grup de alimente, recomandat să acopere 45-65% din valoarea nutrițională zilnică, în special în cazul sportivilor. Și totuși, dacă vrei să slăbești, mulți experți recomandă reducerea consumului de carbohidrați. Cu atât mai mult cu cât noile teorii susțin că aceștia reprezintă singurul grup alimentar ne-esențial organismului, deoarece corpul își poate sustrage glucoza (combustibilul) din proteine.

Toate formele de carbohidrați, cu excepția fibrelor, sunt defalcate și transformate în zahăr în sângele nostru, indiferent dacă acei carbohidrați provin din bomboane sau din paste făinoase integrale. Fibrele alimentare fac parte din unele surse de carbohidrați care nu sunt digerate și, prin urmare, nu se împart în glucoză. (Asta înseamnă că nu trebuie să numeri gramele de fibre atunci când adaugi astfel de carbohidrați în regim).

Tipuri de carbohidrați

Unul dintre motivele pentru care subiectul carbohidrați este uşor confuz se referă la faptul că există carbohidrați “buni” și carbohidrați “răi” și chiar așa-numiții carbohidrați răi pot fi buni în anumite circumstanțe.

Carbohidrații răi sunt, în principal, alimentele procesate: prăjituri, sucuri carbogazoase, pâine albă sau orez alb. Ei nu mai conțin fibre, dar sunt goliți și de vitamine și minerale, fiind lipsiți total de nutrienți. Oferă un boost de energie, dar pot produce și creșteri bruște, apoi scăderi spectaculoase ale glicemiei. Cel mai rău este că se depun ușor, sub formă de grăsime.

În schimb, carbohidrații buni sunt cei care conțin fibre și se absorb gradual în organism, fără a provoca creșteri bruște ale glucozei, eliberând treptat energie pentru a rămâne fresh un timp îndelungat. Aceștia pot fi cartofi dulci, legume, cereale integrale, paste integrale, pâine integrală, orez brun, linte, banane sau fasole.

shutterstock 523563058

Beneficiile carbohidraţilor

Indiferent de tipul carbohidraților, nu depăși 6 porții totale de leguminoase, fructe și cereale pe zi și încearcă să închei mesele până la oră 18. Astfel, vei beneficia de avantajele nutritive ale carbohidraților, fără probleme.

Iată de ce îți recomandăm să introduci carbohidrații buni în meniul tău:

Energie

Carbohidrații reprezintă principala sursă de combustibil a organismului. Când consumi alimente, corpul le descompune in zahar și amidon și le absoarbe în sânge. În acel moment, ele devin glucoză. Corpul tau are nevoie de glucoză pentru energia necesară zilnic, de la respiraţie, până la antrenamente de fitness. În plus, creierul are nevoie de glucoză pentru a funcționa corect. Dacă nu consumi suficienți carbohidrați, poți deveni letargică și incapabilă să te concentrezi asupra sarcinilor simple.

Controlul greutății

Carbohidrații sunt adesea consideraţi responsabili pentru creșterea în greutate, dar adevărul este că ei sunt cruciali pentru controlul greutății. Se recomandă consumarea a 14 grame de fibre pentru fiecare 1.000 de calorii pe care le consumi în fiecare zi. Singurele surse de fibre sunt în carbohidrați, deci este aproape imposibil să obții o cantitate suficientă de fibre intr-o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați.

Mâncărurile bogate în fibre determină senzaţia de saţietate mai repede și satisfac apetitul pentru mai mult timp. Alimentele bogate în fibre sunt, în general, scăzute în calorii, astfel încât obținerea de fibre suficiente te poate ajuta să pierzi în greutate.

Sănătatea inimii

Fibrele împiedică acumularea colesterolului în artere și crearea blocajelor periculoase care pot duce la provocarea unui atac de cord sau unui accident vascular cerebral. Consumul de alimente integrale, cum ar fi fructele proaspete, legumele, făina integrală, ovăzul, tărâțele și quinoa, oferă fibre valoroase care iţi pot proteja inima.

Evită carbohidrații simpli, cum ar fi prăjiturile, biscuiții, produsele făcute cu făină albă și alimentele procesate, care au în general un nivel scăzut de fibre și adesea sunt bogate în grăsimi și zahăr.

Îmbunătățirea digestiei

Fibrele pot ajuta la prevenirea problemelor digestive, cum ar fi constipația și indigestia. Fibra insolubilă, tipul de fibră care nu se descompune în timpul digestiei, impinge alte alimente de-a lungul tractului digestiv şi accelerează procesul digestiv.

Fără un aport suficient de carbohidrați, este posibil să nu obții fibre suficiente pentru a menține sănătos sistemul digestiv.

Contraindicaţiile carbohidraţilor

Un motiv important pentru care răspundem diferit diverselor tipuri de diete este nivelul de carbohidrați pe care îl putem tolera. Nu există un nivel de carbohidrați care să fie cel mai bun pentru toți, deoarece diferitele organisme au abilități diferite de a manipula carbohidrații.

Unii oameni sunt capabili să proceseze niveluri ridicate de carbohidrați fără probleme. Cu toate acestea, nivelul ridicat de carbohidraţi (in special carbohidrati si zaharuri rafinate) poate provoca pe termen lung unei persoane sensibile la carbohidrati rezistenţă la insulină sau diabet. Cei care sunt carbo-sensibili se vor lupta să-și piardă sau să-și mențină greutatea.

shutterstock 724604485

Sperăm că ți-am lămurit curiozitățile legate de carbohidrați și înainte să urmezi vreo dietă care să-i limiteze (Atkins, Ketogenica), să iei în calcul rolul important în organism, precum și clasificarea lor în carbohidrați benefici și dăunători corpului tău.

Sursa foto: Shutterstock

Total
3
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*