Fiecare dintre noi avem o stimă de sine care înglobează toate gândurile pe care le avem despre noi însene și care joacă un rol fundamental în aproape tot ceea ce facem. A avea un respect de sine sănătos este foarte important, deoarece te ajută să faci alegeri pozitive în viața ta de zi cu zi, să ai relații armonioase, să faci față situațiilor dificile şi îți oferă curajul de a fi tu însăți.

O stimă de sine scăzută poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății tale mentale, a deciziilor pe care le iei cu privire la viitorul tău și asupra relațiilor cu oamenii din jurul tău. Nu este ușor să îți placă fiecare aspect al personalității tale, dar să rămâi blocată pe aspectele negative îți poate reduce semnificativ stima de sine, ceea ce se poate traduce prin sensibilitate excesivă la critici, evitarea unor situații dificile, dar importante, procrastinare, anxietate și chiar depresie.

Chiar dacă nu este ușor, cel mai important este să crezi, în profunzime, că poți face o schimbare. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să îți îmbunătățești stima de sine.

Nu crede tot ce îți spui

Nu trebuie să crezi fiecare gând pe care îl ai despre tine însăți. Conștientizează că gândurile nu au un caracter definitv și sunt deseori influențate de factori pe care nu îi poți controla. De fiecare dată când ai un gând negativ la adresa propriei tale persoane, întreabă-te dacă el reflectă cu adevărat cine ești și învață să înlocuiești astfel de gânduri cu afirmații pozitive despre tine însăți, bazându-te pe experiențele plăcute din viața ta, pe momentele în care te-ai simțit apreciată, iubită, respectată sau importantă.

Ai grijă de corpul tău 

Mâncarea sănătoasă, bogată în nutrienți și sportul stimulează secreția de endorfine, opiaceele naturale ale corpului, ceea duce la o stare generală mai bună. Fie că alegi să dansezi la tine în sufragerie, să alergi în parcul din apropierea casei sau să mergi la yoga, mișcarea reprezintă un remediu natural împotriva stresului și te ajută să te simți mai energică, mai fericită și mai încrezătoare. În plus, te ajută și să arăți mai bine.

Relaxează-te 

În lumea agitată în care trăim, relaxarea a devenit luxul suprem. Pentru  o stimă de sine sănătoasă, fă-ți timp pentru activitățile tale preferate, care te ajută să te relaxezi. Uneori, este vorba despre lucruri foarte simple, cum ar fi o întâlnire cu prietenele, o plimbare în parc cu animalul de companie sau o conversație la telefon cu cineva drag. Orice ai prefera, asigură-te că, măcar de câteva ori pe săptămână, îţi găseşti timp pentru ceva ce te face fericită.  

Citește 

Cititul nu este numai o manieră excelentă de a te relaxa, dar ajută și la îmbunătățirea memoriei și a capacității de concentrare. Studiile au arătat că activitățile care mențin creierul stimulat, precum lectura pot preveni sau pot încetini progresul unor boli precum Alzheimerul și demența. Mai mult, fie că este vorba de autori clasici precum Charles Dickens sau de filosofi contemporani precum Yuval Noah Harari, lectura ne oferă noi perspective asupra vieții, ne face mai înțelegătoare și mai tolerante.

Respectă-ți promisiunile pe care ți le faci ție însăți 

Ca în absolut orice fel de relație, și în relația cu tine însăți este important să îți respecți promisiunile. Fie că este vorba despre o limită sănătoasă pe care ți-o impui (de exemplu, că vei cheltui mai puțini bani pe haine luna viitoare) sau despre o promisiune pe care ți-o faci ție însăți (că vei petrece mai mult timp cu partenerul de viață), este important să faci tot atâtea eforturi pentru a le respecta ca atunci când îți dai cuvântul în fața unei alte persoane. Să respecți angajamentele pe care le iei față de propria ta persoană îţi va oferi un sentiment de împlinire care va avea efecte extraordinare asupra stimei de sine.

Fii atentă cum vorbești cu tine 

Uneori avem tendința de a fi mai dure cu noi însene decât suntem cu cei din jur. Într-o situație dificilă, când te surprinzi spunându-ți lucruri neplăcute, întreabă-te: i-ai spune aceleași lucruri prietenei tale cele mai bine? Dacă ți-ai auzi copilul exprimându-se despre sine așa cum o faci tu la adresa ta ai fi mulțumită ? Este o tehnică de a te detașa de propriile tale gânduri și de a conștientiza că, de cele mai multe ori, nu există niciun motiv să fii atât de aspră cu tine însăți.   

În speranța că aceste sfaturi ți-au fost de ajutor sau te-au făcut să vezi lucrurile diferit, îți reamintim că este normal să ai și zile sau stări mai proaste. Cel mai important este să ne acordăm suficientă atenție ca să ne dăm seama când avem de-a face cu stări pasagere și când primim semnale că stima noastră de sine are nevoie de un impuls pozitiv.

Sursă studiu: (https://abcnews.go.com/Health/story?id=117588&page=1#.UZZr0Cv703Y)

Sursă foto: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda