Uleiul de ricin este folosit de mii de ani pentru a trata constipația, infecțiile pielii și artrita, însă acest produs natural are mult mai multe beneficii. Ignorat în trecut atunci când vine vorba de tratamentele cosmetice, în ultimii ani uleiul de ricin a început să fie din ce în ce mai căutat fie ca o alternativă la cremele de față, fie ca un ingredient-cheie în măștile pentru păr.

Care sunt beneficiile pentru păr ale uleiului de ricin?
Care sunt beneficiile pentru piele ale uleiului de ricin?
Care sunt beneficiile pentru sănătate ale uleiului de ricin?
Contraindicații și reacții adverse în folosirea uleiului de ricin

Care sunt beneficiile pentru păr ale uleiului de ricin?

Uleiul de ricin nu ar trebui să lipsească din baia niciunei persoane. Dacă ai părul normal scoate în evidență strălucirea naturală, iar dacă te confrunți cu mătreață, dermatită sau alte probleme ale scalpului, poate fi un aliat de nădejde. Mai jos sunt beneficiile pentru păr ale uleiului de ricin:

  • Reduce din căderea părului – uleiul de ricin conține acid ricinoleic care stimulează circulația la nivelul scalpului. Acest lucru contribuie la întărirea foliculului de păr și reduce căderea firelor. De asemenea, acizii grași omega 6 și omega 9 hrănesc firul de păr în profunzime și stimulează creșterea
  • Tratează mătreața – această problemă care dă bătăi de cap multora apare ca urmare a unui ten gras sau din cauza mâncărimilor cauza de anumite infecții. Din fericire, uleiul de ricin are proprietăți antivirale, antibacteriene și antifungice, astfel devenind un aliat al celor care se confruntă cu mătreața. Mai mult, acidul ricinoleic prezent în uleiul de ricin echilibrează pH-ul scalpului și astfel reduce riscul dezvoltării unui mediu prielnic mătreții
  • Reduce firele despicate – uleiul de ricin repară firele de păr și le întărește și astfel reduce riscul de despicare. Mai mult, acest ulei reduce din efectele negative ale vremii sau a unor produse cosmetice asupra cheratinei prezente în firul de păr
  • Are efect similar balsamului de păr – aplicarea uleiului de ricin după șamponare permite obținerea unui luciu natural, întinde firul de păr (se va pieptăna mult mai ușor) și hidratează scalpul
  • Închide culoarea părului – repararea cheratinei, hrănirea firului de păr și hidratarea sa contribuie la închiderea nuanței părului
  • Protejează firul de păr împotriva efectelor razelor soarelui și a folosirii produselor de hairstyling. De asemenea, aplicând săptămânal ulei de ricin, culoarea părului nu se va pierde la fel de repede (dacă ești vopsită)

Care sunt beneficiile pentru piele ale uleiului de ricin?

Uleiul de ricin este folosit de mii de ani pentru a trata probleme ale pielii dintre cele mai diverse, de la arsuri solare, la înțepături de insecte și infecții ale pielii. Mai jos sunt principalele beneficii pentru piele ale uleiului de ricin:

Hidratează pielea

Uleiul de ricin conține acid ricinoleic, un acid gras benefic cu rol umectant (reține apa din mediu și hidratează mult timp după aplicare). Datorită acestui efect, uleiul de ricin este folosit ca ingredient în loțiuni de corp, produse de machiaj și soluții de curățare. Cum multe produse din comerț conțin și ingrediente periculoase pentru piele, aplicarea directă a uleiului de ricin te poate feri de eventualele alergii sau iritații. În plus, uleiul de ricin este și accesibil (o sticlă de 250 ml costă aproximativ 15 lei) astfel că vei face economie atunci când vine vorba de îngrijirea corporală.

Susține vindecarea rănilor

Aplicarea uleiului de ricin pe răni hidratează și hrănește pielea, grăbind vindecare. Uleiul de ricin permite formarea unei bariere de protecție între rană și mediu, astfel că scade mult riscul de infecție. De asemenea, reduce uscăciunea și acumularea celulelor moarte. Există chiar studii care arată că persoanele cu răni tratate cu ulei de ricin se vindecă mult mai repede decât cele care au apelat la alte forme de tratament.

Reduce simptomele fasceitei plantare

Fasceita plantară apare ca urmare a inflamației țesuturilor tălpii (cele care leagă călcâiul de oasele degetelor). Potrivit unui studiu, aplicarea de ulei de ricin a redus atât inflamația cât și durerea asociată acestei afecțiuni.

Are efect anti-inflamator

Acidul ricinoleic, principalul ingredient al uleiului de ricin are efect anti-inflamator iar studiile au arătat o reducere semnificativă atât a inflamației, cât și a durerii. Acest beneficiu asociat uleiului de ricin poate fi util mai ales persoanelor cu psoriazis sau artrită reumatică.

Reduce acneea

Acneea este o problemă neplăcută a pielii care se manifestă prin puncte negre și coșuri dureroase. Proprietățile uleiului de ricin pot veni în ajutor. Acesta reduce inflamațiile, echilibrează pH-ul la nivelul pielii, reducând astfel prezența stafilococului auriu și are rol antibacterian. În plus, uleiul de ricin hidratează pielea și calmează zonele inflamate.

Previne ridurile

Uleiul de ricin conține antioxidanți care luptă împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi. Acumularea acestora din urmă accelerează procesul de îmbătrânire și grăbește apariția ridurilor și a liniilor fine.

Calmează arsurile solare

Datorită conținutului nutrițional bogat, uleiul de ricin reduce arsurile solare prin combinația dintre efectul anti-inflamator, hidratarea în profunzime și hrănirea pielii (prin conținutul de acizi grași benefici). Datorită rolul de umectant, contribuie chiar și la reducerea cojirii pielii (apărută ca urmare a expunerii prelungite la soare).

Este benefic persoanelor cu buze uscate

Uleiul de ricin este un ingredient comun multor rujuri sau balsamuri de buze. Acesta hidratează pielea uscată și o hrănește. Pentru a evita gustul neplăcut este bine să combini uleiul de ricin cu uleiul de cocos (raport 1:1).  

Sursă foto: Shutterstock

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale uleiului de ricin?

Pe lângă beneficiile pentru păr și piele, uleiul de ricin este folosit cu succes și în tratarea sau prevenirea unor probleme de sănătate. Mai jos sunt principalele beneficii pentru sănătate ale uleiului de ricin:

Are efect laxativ

Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale uleiului de ricin este efectul său laxativ. Consumat oral, uleiul de ricin este digerat la nivelul intestinului subțire, moment în care eliberează acidul ricinoleic. Acesta din urmă este absorbit de intestin, stimulând astfel peristaltismul (mișcările intestinale). Mai mult, studiile au arătat că persoanele constipate care iau ulei de ricin resimt mult mai puțină durere în timpul defecării.

Combate infecțiile fungice

Uleiul de ricin este cunoscut și pentru efectele sale anti-fungice. Potrivit cercetătorilor, uleiul de ricin elimină infecțiile fungice, mai ales Candida albicans (care cauzează infecții dentare) și asigură menținerea sănătății orale. Alte studii au arătat că uleiul de ricin poate fi folosit cu încredere în tratarea stomatitei (substanțele conținute în uleiul de ricin au rol anti-inflamator).

Reduce simptomele fibromului uterin

Fibromul reprezintă o tumoare benignă care se dezvoltă în uter. Unul dintre simptomele fibromului este constipația, care este redusă cu ajutorul uleiului de ricin. Mai mult, doctorii cred că aplicarea de ulei de ricin direct pe zona pelviană poate ajuta la reducerea durerii și chiar stimulează circulația sângelui.

Tratează hemoroizii

Hemoroizii constau în umflarea unor vene de pe rect sau anus și se manifestă prin disconfort și sângerări. Potrivit studiilor, uleiul de ricin este benefic în tratarea hemoroizilor datorită efectului său anti-inflamator.

Reduce simptomele endometriozei

În cazul bolnavilor de endometriozei, țesutul care ar trebui să învelească uterul este situat în afara sa. Drept urmare apar dureri abdominale și menstre neregulate. Aplicarea uleiului de ricin pe abdomen poate ajuta la reducerea durerii (este recomandat să încălzești puțin uleiului înainte de aplicare) și relaxarea musculară (amestecă ulei de ricin cu 1-2 picături de ulei esențial de lavandă).

Contraindicații și reacții adverse în folosirea uleiului de ricin

Uleiul de ricin poate face minuni pentru sănătate, piele sau păr, însă folosirea unor cantități mult prea mari are efect contrar. Mai mult, anumite categorii de persoane ar trebui să evite cu totul acest produs. Aici intră copiii, persoanele cu boli cronice și femeile gravide sau care alăptează.

Mai jos sunt câteva dintre efectele adverse asociate folosirii uleiului de ricin:

  • Poate induce nașterea – motiv pentru care ar trebui evitat de gravide
  • Poate cauza diaree – dacă în cantități mici ajută la reducerea constipației, în cantități prea mari (mai mult de 1-2 lingurițe pe zi) duce la diaree
  • Poate cauza reacții alergice (manifestate prin erupții cutanate, umflarea pielii și senzația de mâncărime) – pentru a evita acest lucru, aplică puțin ulei de ricin pe o porțiune mică de piele pentru a vedea cum reacționezi

În cantități prea mari, uleiul de ricin poate provoca amețeli, vărsături, slăbiciune musculară, bătăi neregulate ale inimii și stare de confuzie.

Este bine de știut că dacă iei medicamente trebuie să vorbești cu doctorul înainte de a folos ulei de ricin.

În cantități mici, uleiul de ricin poate reduce din problemele de sănătate ale pielii sau ale părului. Evită să folosești ulei de ricin în cantități mari și te vei bucura doar de efectele benefice ale acestui produs natural.

Sursa foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*