Uleiul de ricin este folosit de mii de ani pentru a trata constipația, infecțiile pielii și artrita, însă acest produs natural are mult mai multe beneficii. Ignorat în trecut atunci când vine vorba de tratamentele cosmetice, în ultimii ani uleiul de ricin a început să fie din ce în ce mai căutat fie ca o alternativă la cremele de față, fie ca un ingredient-cheie în măștile pentru păr. 

Ce este uleiul de ricin și cum este obținut?
Care sunt beneficiile pentru păr ale uleiului de ricin?
Care sunt beneficiile pentru piele ale uleiului de ricin?
Care sunt beneficiile pentru sănătate ale uleiului de ricin?
Care sunt cele mai populare măști de față cu ulei de ricin?
Care sunt cele mai populare măști de păr cu ulei de ricin?
Contraindicații și reacții adverse în folosirea uleiului de ricin

Ce este uleiul de ricin și cum este obținut?

Uleiul de ricin se obține prin presarea la rece a boabelor de ricin (pe lângă producerea uleiului aceste semințe sunt folosite și în alimentație). Rezultatul este un lichid cu o culoare ce variază de la transparent la galben pal, miros specific și gust neplăcut (motiv pentru care este consumat alături de suc de fructe pentru a masca acest lucru). Uleiul de ricin și compușii săi sunt folosiți în medicină, cosmetică, gastronomie (mai ales sub formă de aditivi pentru alimente) și industrie. 

ulei de ricin


Citește și : Cum alegi produsele cosmetice 


Care sunt beneficiile pentru păr ale uleiului de ricin?

Uleiul de ricin nu ar trebui să lipsească din baia niciunei persoane. Dacă ai părul normal scoate în evidență strălucirea naturală, iar dacă te confrunți cu mătreață, dermatită sau alte probleme ale scalpului, poate fi un aliat de nădejde. Mai jos sunt avantajele pentru păr ale uleiului de ricin:

  • Reduce din căderea părului – uleiul de ricin conține acid ricinoleic care stimulează circulația la nivelul scalpului. Acest lucru contribuie la întărirea foliculului de păr și reduce căderea firelor. De asemenea, acizii grași omega 6 și omega 9 hrănesc firul de păr în profunzime și stimulează creșterea
  • Tratează mătreața – această problemă care dă bătăi de cap multora apare ca urmare a unui ten gras sau din cauzele mâncărimilor care apar ca simptome a unor infecții. Din fericire, uleiul de ricin are proprietăți antivirale, antibacteriene și antifungice, astfel devenind un aliat al celor care se confruntă cu mătreața. Mai mult, acidul ricinoleic prezent în uleiul de ricin echilibrează pH-ul scalpului și astfel reduce riscul de dezvoltare unui mediu prielnic mătreții

  • Reduce firele despicate – uleiul de ricin repară firele de păr și le întărește și astfel reduce riscul de despicare. Mai mult, acest ulei reduce din efectele negative ale vremii sau a unor produse cosmetice asupra cheratinei prezente în firul de păr 
  • Are efect similar balsamului de păr – aplicarea uleiului de ricin după șamponare permite obținerea unui luciu natural, întinde firul de păr (se va pieptăna mult mai ușor) și hidratează scalpul
  • Închide culoarea părului – repararea cheratinei, hrănirea firului de păr și hidratarea sa contribuie la închiderea nuanței părului 
  • Protejează firul de păr împotriva efectelor razelor soarelui și a folosirii produselor de hairstyling. De asemenea, aplicând săptămânal ulei de ricin, culoarea părului nu se va pierde la fel de repede (dacă ești vopsită)

Care sunt beneficiile pentru piele ale uleiului de ricin?

Uleiul de ricin este folosit de mii de ani pentru a trata probleme ale pielii dintre cele mai diverse, de la arsuri solare, la înțepături de insecte și infecții ale pielii. Mai jos sunt principalele beneficii pentru piele ale uleiului de ricin:

Hidratează pielea

Uleiul de ricin conține acid ricinoleic, un acid gras benefic cu rol umectant (reține apa din mediu și hidratează mult timp după aplicare). Datorită acestui efect, uleiul de ricin este folosit ca ingredient în loțiuni de corp, produse de machiaj și soluții de curățare. Mai mult, uleiul de ricin are o greutate moleculară mică motiv pentru care este ușor absorbit de piele. Cum multe produse din comerț conțin și ingrediente periculoase pentru piele, aplicarea directă a uleiului de ricin te poate feri de eventualele alergii sau iritații. În plus, uleiul de ricin este și accesibil (o sticlă de 250 ml costă aproximativ 15 lei) astfel că vei face economie atunci când vine vorba de îngrijirea corporală. 

Susține vindecarea rănilor

Aplicarea uleiului de ricin pe răni hidratează și hrănește pielea, grăbind vindecare. Uleiul de ricin permite formarea unei bariere de protecție între rană și mediu, astfel că scade mult riscul de infecție. De asemenea, reduce uscăciunea și acumularea celulelor moarte. Există chiar studii care arată că persoanele cu răni tratate cu ulei de ricin se vindecă mult mai repede decât cele care au apelat la alte forme de tratament. 

Reduce simptomele fasceitei plantare

Fasceita plantară apare ca urmare a inflamației țesuturilor tălpii (cele care leagă călcâiul de oasele degetelor). Potrivit unui studiu, aplicarea de ulei de ricin a redus atât inflamația cât și durerea asociată acestei afecțiuni. 

Are efect anti-inflamator

Acidul ricinoleic, principalul ingredient al uleiului de ricin are efect anti-inflamator iar studiile au arătat o reducere semnificativă atât a inflamației, cât și a durerii. Acest beneficiu asociat uleiului de ricin poate fi util mai ales persoanelor cu psoriazis sau artrită reumatică. 

Reduce acneea

Acneea este o problemă neplăcută a pielii care se manifestă prin puncte negre și coșuri dureroase. Proprietățile uleiului de ricin pot veni în ajutor. Acesta reduce inflamațiile, echilibrează pH-ul la nivelul pielii, reducând astfel prezența stafilococului auriu și are rol vital în eliminarea bacteriilor. În plus, uleiul de ricin hidratează pielea și calmează zonele inflamate ajutând astfel la ameliorarea acneei.

Previne ridurile

Uleiul de ricin conține antioxidanți care luptă împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi. Acumularea acestora din urmă accelerează procesul de îmbătrânire și grăbește apariția ridurilor și a liniilor fine. 

Calmează arsurile solare

Datorită conținutului nutritiv bogat, uleiul de ricin reduce arsurile solare prin combinația dintre efectul anti-inflamator, hidratarea în profunzime și hrănirea pielii (prin conținutul de acizi grași benefici). Datorită rolul de umectant, contribuie chiar și la reducerea cojirii pielii (apărută ca urmare a expunerii prelungite la soare). 

Este benefic persoanelor cu buze uscate

Uleiul de ricin este un ingredient comun multor rujuri sau balsamuri de buze. Acesta hidratează pielea uscată și o hrănește. Pentru a evita gustul neplăcut este bine să combini uleiul de ricin cu uleiul de cocos (raport 1:1).  

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale uleiului de ricin?

Pe lângă beneficiile pentru păr și piele, uleiul de ricin este folosit cu succes și în tratarea sau prevenirea unor probleme de sănătate. Mai jos sunt principalele beneficii pentru sănătate ale uleiului de ricin:

Are efect laxativ

Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale uleiului de ricin este efectul său laxativ. Consumat oral, uleiul de ricin este digerat la nivelul intestinului subțire, moment în care eliberează acidul ricinoleic. Acesta din urmă este absorbit de intestin iar eficacitatea sa se datorează efectului de stimulare a peristaltismul (mișcările intestinale). Cu alte cuvinte, uleiul de ricin este util în combaterea constipației (este considerat ca fiind unul dintre tratamentele miraculoase împotriva constipației). Mai mult, studiile au arătat că persoanele constipate care iau ulei de ricin resimt mult mai puțină durere în timpul defecării. 

Combate infecțiile fungice

Uleiul de ricin este cunoscut și pentru efectele sale anti-fungice. Potrivit cercetătorilor, uleiul de ricin elimină infecțiile fungice, mai ales Candida albicans (care cauzează infecții dentare) și asigură menținerea sănătății orale. Alte studii au arătat că uleiul de ricin poate fi folosit cu încredere în tratarea stomatitei (substanțele conținute în uleiul de ricin ajută la dezvoltarea unei bariere anti-inflamatoare). 

Reduce simptomele fibromului uterin

Fibromul reprezintă o tumoare benignă care se dezvoltă în uter. Printre simptome este constipația, care este redusă cu ajutorul uleiului de ricin (administrarea unei lingurițe dimineața pe stomacul gol este suficientă pentru a combate această neplăcere). Mai mult, doctorii cred că aplicarea de ulei de ricin direct pe zona pelviană poate ajuta la reducerea durerii și chiar stimulează circulația sângelui. Tratamentul medical poate veni la pachet cu efecte adverse neplăcute. 

Tratează hemoroizii

Hemoroizii constau în umflarea unor vene de pe rect sau anus și se manifestă prin disconfort și sângerări. Potrivit studiilor, uleiul de ricin este benefic în tratarea hemoroizilor datorită efectului său anti-inflamator (uleiul de ricin ameliorează simptomele caracteristice hemoroizilor). 

Reduce simptomele endometriozei

În cazul bolnavilor de endometriozei, țesutul care ar trebui să învelească uterul este situat în afara sa. Drept urmare apar dureri abdominale și menstre neregulate. Aplicarea uleiului de ricin pe abdomen poate ajuta la reducerea durerii (la recomandarea specialiștilor în medicină naturistă este bine să încălzești puțin uleiului înainte de aplicare) și relaxarea musculară (amestecă ulei de ricin cu 1-2 picături de ulei esențial de lavandă). Prin comparație, apelarea la tratamente medicale poate da peste cap echilibrul hormonal. 

Care sunt cele mai populare măști de față cu ulei de ricin?

Uleiul de ricin este folosit de sute de ani pentru înfrumusețare datorită rolului său hidratant, antibacterian și stimulativ. Pentru a evita folosirea de aditivi sau dacă vrei să ai grijă de buget, poți încerca una din măștile pe bază de ulei de ricin de mai jos.

Mască hidratantă pe bază de ulei de ricin

Această mască nu necesită clătire și cum ingredientele sunt naturale, tot ceea ce ai de făcut este să te bucuri de efectele benefice. Sunt doar trei ingrediente necesare (ulei de ricin, ulei de măsline și vitamina E). Amestecă ½ linguriță de ulei de ricin cu ½ linguriță de ulei de măsline și 1-2 picături de vitamina E. Aplică pe față cu mișcări circulare și masează 1-2 minute. A doua zi dimineață nu va mai fi nevoie să aplici o soluție de curățare a feței, este suficient să te clătești cu apă. Masca poate fi aplicată o dată pe săptămână.

Mască purificatoare pe bază de ulei de ricin

Dacă ai pielea sensibilă uită de măștile purificatoare din comerț. Prepară-ți singură masca amestecând 1 linguriță de ulei de ricin cu 1 lingură de zahăr brun, 1-2 picături de ulei esențial de lavandă sau mușețel. Aplică amestecul pe față și masează cu mișcări ușoare. Lasă pentru 5-10 minute apoi clătește cu apă călduță. Dacă ai tenul mixt sau normal, poți înlocui uleiul de lavandă cu cel de portocală sau grepfrut și zahăr cu o lingură de sare. Masca este utilă și dacă ești interesată de combaterea cearcănelor.

Mască pe bază de ulei de ricin pentru ten uscat

Uleiul de ricin penetrează pielea, o moaie și o hidratează în profunzime iar ingredientele sale susțin producția de colagen și elastină, oferind tenului un aspect tânăr (uleiul de ricin reprezintă una dintre alternative dacă vrei să ai grijă de ten fără investiții majore). Dacă ai pielea uscată amestecă jumătate de linguriță de ulei de ricin cu 1-2 picături de ulei de semințe de strugure (sau ½ linguriță de ulei de măsline) și o linguriță de mălai. Aplică amestecul obținut pe ten cu mișcări ușoare, lasă pentru 10-15 minute apoi clătește cu apă călduță. Dacă este nevoie, apelează la o bucată de bumbac pentru a îndepărta excesul de ulei. Alternativ, dacă ai tenul gras înlocuiește uleiul de semințe de strugure cu ulei de jojoba (½ linguriță) iar mălaiul cu argilă (jumătate de lingură). Masca poate fi aplicată o dată pe săptămână. 

Mască pe bază de ulei de ricin pentru arsuri solare

Datorită proprietăților calmante și antiinflamatoare, uleiul de ricin este ideal pentru a reduce principalele semne arsurilor solare. Amestecă ½ linguriță de ulei de ricin cu ½ linguriță de ulei de cocos, un ou și 1 lingură de fulgi de ovăz. Aplică amestecul pe față și lasă pentru 20 minute. Clătește cu apă călduță și absoarbe excesul de ulei cu o bucată de tifon din bumbac. Uleiul de ricin ajută la atenuarea inflamațiilor iar fulgii de ovăz și oul contribuie la calmarea pielii iritată. 

Mască pe bază de ulei de ricin pentru pungi sub ochi

Uleiul de ricin ajută la reducerea umflăturilor, calmează pielea iritată și susține producția de colagen. Pentru a reduce pungile sub ochi amestecă ½ linguriță de ulei de ricin cu ½ linguriță de ulei de migdale dulci și 1-2 picături de ulei de mușețel. Aplică prin masaj ușor și lasă peste noapte. Aceeași mască poate fi folosită și pentru a combate cearcănele. 

Mască pe bază de ulei de ricin pentru acnee

Uleiul de ricin hidratează pielea, ajută la menținerea unui tonus bun și reduce bacteriile. Pentru a reduce simptomele acneei amestecă ½ linguriță de ulei de ricin cu 1-2 picături de oțet și 1-2 picături de ulei de tămâie. Aplică pe ten și lasă pentru 15 minute. Clătește cu apă călduță și absoarbe excesul de ulei cu tifon din bumbac. 

Care sunt cele mai populare măști de păr cu ulei de ricin?

Dacă ai probleme cu scalpul sau doar vrei să ai părul strălucitor, plin de viață și frumusețe nu ar trebui să îți lipsească uleiul de ricin.

Mască pentru creșterea părului

Aplică ulei de ricin pe părul umed (poți folosi un spray cu apă pentru a umezi părul înainte). Pentru rezultate de durată, aplică ulei de ricin cu mișcări circulare pe scalp și lasă pentru 1-2 ore (cel mai bine, pentru mai multe ore, peste noapte). Dacă lași peste noapte apelează la o cască de duș pentru a evita pătarea lenjeriei de pat. Aplicare regulată a uleiului de ricin (nu mai des de o dată pe săptămână) ajută la creșterea unui fir de păr rezistent și strălucitor. Uleiul de ricin ajută, pe termen lung, la îmbunătățirea stării generale de sănătate. 

Mască pentru creșterea și grosime

Uleiul de ricin susține creșterea firului de păr și chiar ajută la obținerea unei grosimi naturale, aspecte foarte importante dacă te confrunți cu fire despicate și deteriorarea podoabei capilare. Pentru a combate mirosul neplăcut apelează la următoarea mască pentru creștere și grosime. Amestecă o lingură de ulei de ricin cu două linguri de ulei de măsline, o linguriță de ulei de migdale dulci și o linguriță de ulei de susan. Aplică amestecul de la rădăcina firului de păr până la vârfuri. Lasă pentru minim 60 minute (în mod ideal, peste noapte). Spală părul în mod normal cu șampon. Amestecul poate fi folosit inclusiv pentru a înfrumuseța genele în mod natural. 

Mască pentru mătreață

Dacă ai părul foarte uscat sau mătreață apelează la acest truc naturist pe bază de ulei de ricin. Amestecă o lingură de ulei de ricin cu o lingură de ulei de măsline și sucul de la jumătate de lămâie (dacă ai părul gras mai adaugă o lingură de miere și una de aloe vera). Aplică masca la rădăcina firului de păr lasă pentru 30 minute. Spală părul cu șampon. 

Mască hrănitoare

Amestecă o lingură de ulei de ricin cu o lingură de ulei de măsline și 5-6 petale de hibiscus (se găsesc la farmaciile naturiste). Ține pe foc amestecul pentru 10 secunde apoi aplică pe scalp masând ușor pentru 10-15 minute. Pune o cască de duș și lasă pentru o oră. Spală părul cu șampon. Poți repeta procesul săptămânal. Ca o alternativă la petalele de hibiscus poți folosi alte plante medicinale (de exemplu, frunze și flori de mușețel sau petale de lavandă). 

Contraindicații și reacții adverse în folosirea uleiului de ricin

Uleiul de ricin poate face minuni pentru sănătate, piele sau păr, însă o utilizare a unor cantități mult prea mari are efect contrar. Mai mult, anumite categorii de persoane ar trebui să evite cu totul acest produs. Aici intră copiii, persoanele cu boli cronice și femeile gravide sau care alăptează (uleiul de ricin poate afecta sarcina). 

Mai jos sunt câteva dintre efectele adverse asociate folosirii uleiului de ricin:

  • Poate induce nașterea – motiv pentru care ar trebui evitat de gravide
  • Poate cauza diaree – dacă o cantitate mică de ulei de ricin ajută la reducerea constipației, în cantități prea mari (mai mult de 1-2 lingurițe pe zi) duce la diaree
  • Poate cauza reacții alergice (manifestate prin erupții cutanate, umflarea pielii și senzația de mâncărime) – pentru a evita acest lucru, aplică puțin ulei de ricin pe o porțiune mică de piele pentru a vedea cum reacționezi

În cantități prea mari, uleiul de ricin poate provoca amețeli, vărsături, slăbiciune musculară, bătăi neregulate ale inimii și stare de confuzie. 

uleiul de ricin

Este bine de știut că dacă iei medicamente trebuie să vorbești cu medicul specialist înainte de a folos ulei de ricin.

În cantități mici, uleiul de ricin poate reduce din problemele de sănătate ale pielii sau ale părului. Evită să folosești ulei de ricin în cantități mari și te vei bucura doar de efectele benefice ale acestui produs natural.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda