Dermatologii cred că între 80 și 90% dintre femei sunt afectate de celulită. Cu un aspect care amintește de coaja de portocală, celulita este, mai degrabă, o problemă de natură estetică, decât una de sănătate.

Care sunt cauzele apariției celulitei?
De câte tipuri este celulita?
Cum poate fi tratată celulita?
Care sunt cele mai răspândite mituri despre celulită?
Sfaturi pentru persoanele care au celulită

Care sunt cauzele apariției celulitei?

Nu se știe exact care este cauza apariției celulitei, însă dermatologii spun că apare ca urmare a interacțiunii dintre țesutul conjunctiv de la nivelul pielii și stratul de grăsime de dedesubt. Atunci când celulele grase ajung printre celulele conjunctive apare celulita. Bărbații au o așezare a acestor celule puțin mai diferita, motiv pentru care există foarte puține cazuri de bărbați cu celulită. Mai jos sunt câțiva factori care cresc riscul de apariție a celulitei:

  • Factori hormonali – primele semne ale celulitei apar după pubertate iar aceasta începe să se răspândească după sarcină și imediat după menopauză, atunci când fluxul de sânge care alimentează țesutul conjunctiv de sub piele începe să își diminueze debitul. Aceste schimbări hormonale duc la o producție mai mică de colagen și o dezvoltare a celulelor adipoase, lucruri care contribuie la apariția celulitei. Subțierea și pierderea elasticității pielii odată cu vârsta cresc și mai mult riscul de apariție a celulitei.
  • Factori genetici – anumite gene pot influența apariția celulitei. Metabolismul, distribuirea celulelor adipoase de sub piele și ritmul sistemului circulator, toate sunt influențate genetic și astfel pot crește riscul de a avea celulită.
  • Factori controlabili (de exemplu stilul de viață) – o dietă nesănătoase în care predomină grăsimile saturate și trans, carbohidrații și excesul de sare și zahăr favorizează formarea celulitei. Similar, un stil de viață sedentar, fumatul și lenjeria intimă limitează fluxul sanguin în zonele predispuse la celulită (coapse, șolduri și burtă). De asemenea, se crede că și luarea de contraceptive poate reprezenta un factor de risc.
  • Îngrășarea sau pierderea bruscă a kilogramelor ca urmare a unei diete sau ca un simptom al unei boli.

De câte tipuri este celulita?

Celulita este de două tipuri și avansează progresiv în patru stadii. Primul tip de celulită este cel superficial, care poate fi observat doar atunci când strângi pielea de pe coapse între degete sau apare în anumite poziții ale picioarelor (de exemplu, atunci când stai picior peste picior). Al doilea tip de celulită este vizibil permanent, datorită aspectului de coajă de portocală. Mai jos sunt cele patru stadii ale formării celulitei, de la stadiul invizibil, la observarea ușoară cu ochiul liber:

  • Stadiul 1 – sângele nu mai ajunge normal în straturile superficiale ale pielii, celulele adipoase își dublează dimensiunile, iar apa începe să se acumuleze ca urmare a unei circulații deficitare. În acest stadiu, celulita nu este vizibilă.
  • Stadiul 2 – pielea continuă să se deterioreze, celulele adipoase încep să devină din ce în ce mai numeroase și începe să fie observat aspectul de coajă de portocală.
  • Stadiile 3 și 4 – metabolismul încetinește în această zonă, la fel și circulația (pielea devine deshidratată, iar nutrienții nu mai ajung în aceste straturi superficiale ale pielii). Celulele adipoase încep să fie înconjurate de proteine, fapt care va duce la observarea unor micronoduli în piele. Aspectul de coajă de portocală este vizibil din orice poziție.

Cum poate fi tratată celulita?

În cazul celulitei nu poate fi vorba de un tratament unic care să îndepărteze această problemă neplăcută a pielii. Pentru a avea rezultate, tratamentul medical sau alternativ ar trebui combinat cu o schimbare a stilului de viață (o dietă sănătoase și activitate fizică regulată). Mai jos sunt câteva posibile tratamente care au oferit rezultate promițătoare în reducerea celulitei:

  • O dietă care să permită slăbirea sănătoasă (pierderea rapidă a kilogramelor în plus poate chiar agrava celulita)
  • Masaj cu radiofrecvență și tehnologie infraroșu – astfel este stimulară circulația la nivelul dermei precum și rehidratarea pielii. Rezultatele acestui tratament pot dura până la șase luni
  • Liposucție cu laser – o tehnologie nouă care distruge celulele adipoase și întinde pielea (simpla liposucție poate agrava aspectul de portocală)
  • Aplicarea topică a unei creme cu retinol (o formă a vitaminei A) – oferă o atenuare a celulitei după șase luni
  • Criolipoliză – o procedură non-invazivă prin care sunt înghețate celulele adipoase iar pielea devine mai netedă după doar trei ședințe a câte 60 minute fiecare

Care sunt cele mai cunoscute tratamente naturiste?

Celulita poate fi tratată și prin metode naturiste, de la masaj și ceaiuri la împachetări și băi detoxifiante. Mai jos sunt câteva metode care au oferit rezultate în reducerea aspectului de coajă de portocală:

  • Masaj uscat – trebuie făcut cu o perie cu peri naturali. Acest masaj asigură deschiderea porilor și promovează circulația. Secretul este să realizezi mișcări ușoare spre inimă (jos-sus, dinspre coapsele cu probleme, de exemplu, spre inimă) evitând mișcările circulare. Cel mai benefic este să realizezi acest masaj cu câteva minute înainte de duș. Dacă vrei să ameliorezi celulita de pe burtă sunt indicate mișcări circulare invers acelor de ceasornic. Mișcările ar trebui să fie suficient de ferme pentru a pune sângele în mișcare însă fără a lăsa pielea roșie sau iritată.
  • Gelatină – are mai multe beneficii, fie că este consumată ca atare sau aplicată ca mască pe zona cu probleme. Gelatina susține pielea sănătoasă, ajută la eliminarea surplusului de apă din organism și îmbunătățește aspectul pielii.
  • Scrub de cafea (50 g cafea, 3 linguri de zahăr, 2 linguri de ulei de cocos) – masajul și exfolierea specifică ajută la stimularea limfei iar cafeina strânge pielea, reducând efectul de coajă de portocală. Aplică amestecul cu mișcări circulare, lasă pentru 10-20 minute, apoi clătește cu apă călduță. Tratamentul trebuie aplicat de 2-3 ori pe săptămână, primele rezultate apărând după cel puțin o lună.
  • Exerciții cu gantere Kettlebell – aceste exerciții lucrează șoldurile, coapsele, mușchii fesieri și burta, deci fix zonele predispuse la celulită. Pierderea în greutate, dezvoltarea mușchilor și arderea grăsimilor atenuează aspectul tern al pielii afectate de celulită.
  • Acizi grași Omega 3 – există o teorie potrivit căreia consumul excesiv de acizi grași saturați și trans poate duce la pierderea elasticității pielii. Pentru a combate acest lucru poți înlocui grăsimile nesănătoase cu acizi grași Omega 3. Aceștia sunt prezenți în carnea de pește oceanic (somon, macrou, sardine etc) nuci și semințe.
  • Băi detoxifiante – nu există dovezi științifice care să ateste că celulita apare ca urmare a acumulării de toxine însă în ciuda acestui neajuns băile detoxifiante sunt benefice pentru piele și oferă un aspect mult mai sănătos zonelor afectate de celulită. Pentru o astfel de baie detoxifiantă ai nevoie de 200 g sare Epson, 50 g bicarbonat de sodiu, 3 picături ulei esențial de eucalipt și 8 picături ulei de jojoba. Amestecă bine și pune totul într-un borcan închis etanș. Pune două linguri atunci când faci baie.
  • Împachetări anticelulitice – un astfel de tratament ajută la eliminarea grăsimii și ajută la obținerea unei piei ferme, procedura ajutând la eliminarea toxinelor prin transpirație. Pentru o astfel de împachetare anticelulitică ai nevoie de 200 g argilă verde, 4 linguri de ulei de măsline, 70 g sare de mare și apă călduță. Amestecă bine ingredientele apoi aplică rezultatul pe zona cu probleme și împachetează cu folie alimentară. Apelează la acest tratament de cel mult două ori pe săptămână.
  • Suc natural anticelulitic – pune la storcătorul de fructe sau la blender o grefă, două portocale, sucul de la ¼ lime și o bucățică de ghimbir dat pe răzătoare. Dă sucul la frigider pentru cel puțin o oră apoi consumă-l. Dacă bei zilnic un astfel de suc vei vedea primele rezultate după circa 4-5 săptămâni. Atenție! Dacă suferi de o boală cronică s-ar putea să nu poți consuma grepfrut (acest fruct afectează modul în care sunt metabolizate medicamentele).

Care sunt cele mai răspândite mituri despre celulită?

Celulita apare doar la femeile supraponderale. Dacă mănânci sănătos scapi de celulită. Mit sau adevăr? Poți vedea mai jos cele mai răspândite mituri despre celulită:

  • Mitul 1 – Celulita înseamnă grăsime (Fals). În realitatea, celulita evoluează dintr-un strat adipos prezent la toate femeile între dermă și stratul muscular. Vârsta, factorii genetici sau stresul prelungit contribuie la subțierea dermei, făcând loc denivelărilor specifice celulitei.
  • Mitul 2 – Doar femeile supraponderale au celulită (Fals). De fapt, până la 90% dintre femei pot avea celulită indiferent de forma corpului sau de procentul de grăsime. Genetica, înaintarea în vârstă (și pierderea fermității) precum și fluctuațiile mari de greutate (slăbirea într-un timp prea scurt) pot crește riscul de celulită.
  • Mitul 3 – Slăbitul va duce la dispariția celulitei (Parțial fals). Celulita apare atunci când țesutul conjunctiv este subțiat de prezența celulelor adipoase care, între timp, s-au dublat ca dimensiune. Pentru a favoriza refacerea țesutului conjunctiv este nevoie de exerciții fizice pentru redefinirea tonusului muscular, deci simpla slăbire prin dietă nu este suficientă.
  • Mitul 4 – Există tratamente medicale/cosmetice care distrug în totalitate celulita (Fals). Chiar și tratamentele medicale scumpe nu sunt pentru totdeauna. Deși reduc aspectul pielii afectate de celulită, aceste tratamente trebuie repetate iar și iar pentru a preveni reapariția problemelor (chiar și tratamentele invazive atenuează celulita pentru maxim doi ani).
  • Mitul 5 – Bărbații nu au celulită (Fals). Bărbații pot avea celulită însă acest lucru se întâmplă destul de rar. Celulita apare mai ales la femei datorită felului în care este distribuit țesutul adipos. Celulita la bărbați, deși rară, apare în cazurile de obezitate sau atunci când există o cantitate prea mare de hormoni feminini.
  • Mitul 6 – Scapi de celulită dacă te hidratezi corespunzător. Celulita nu apare ca urmare a unei acumulări de toxine, așa că nu o vei “pierde” dacă bei apă.
  • Mitul 7 – Dacă ții dietă și faci sport vei scăpa de celulită. Sportul și alimentația sănătoasă sunt esențiale unui stil de viață sănătos și pot chiar reduce riscul de celulită, însă dacă ai deja piele cu aspect de coajă de portocală, există șanse mici ca sportul și dieta să fie suficiente.
  • Mitul 8 – Cremele speciale te scapă de celulită (Fals) – în ciuda promisiunilor de pe etichete nu există o cremă care să vindece celulita. Aplicarea unor creme, loțiuni sau chiar masajul anticelulitic atenuează temporar pielea cu aspect de coajă de portocală, însă va trebui să apelezi la aceste forme de tratament întreaga viață.
  • Mitul 9 – Hainele pe care le porți pot avea efect anticelulitic (Fals). Este important să porți haine comode atunci când mergi la sală; purtarea unor haine care promit eliminarea celulitei este doar un vis frumos. De fapt, unele haine mult prea strâmte au efectul opus. Bandele elastice foarte strânse ale pantalonilor contribuie și ei la agravarea celulitei deoarece reduc din fluxul sanguin care ar trebui să ajungă în zonele cu probleme.
  • Mitul 10 – Celulita apare doar după menopauză (Fals).  Există o probabilitate mare ca celulita să apară după menopauză însă pielea cu aspect de coajă de portocală nu ocolește pe nimeni (în general, celulita apare după pubertate). Stresul, dieta și factorii genetice contribuie la apariția celulitei cu mult înainte de 45 ani.

Sfaturi pentru persoanele care au celulită

Celulita nu este o raritate (8 din 10 prietene de-ale tale o au) însă pentru multă lume reprezintă o problemă atunci când vine vorba de purtarea unor fuste scurte sau când vine vara și vrei să te bronzezi. Mai jos sunt câteva sfaturi care te vor ajuta să îți ții celulita sub control și în același timp, să nu pierzi niciun moment important din viața ta din cauza ei:

  • Mergi la masaj de 1-2 ori pe săptămână sau realizează masaj acasă (de exemplu, ulei de cocos și 1-2 picături de ulei de arbore de ceai) și folosește o roletă specială. Masajul nu trebuie să dureze mai mult de 5-10 minute iar la final pielea va fi mult mai fermă (nu forța deoarece riști să iriți pielea).
  • Limitează stresul – stresul stimulează producția de insulină care duce la acumulare de grăsime. Apelează la meditație, yoga sau o simplă plimbare prin parc pentru a ține stresul sub control.
  • Fă dușuri reci – nu trebuie să îngheți de frig sub duș, ci doar să îndrepți capul de duș spre zonele afectate de celulită (șolduri, fese, picioare) pentru a stimula circulația.
  • Fă mișcare – este foarte important să faci sport zilnic (trebuie pus accent mai ales pe exercițiile speciale pentru picioare și abdomen) pentru a preveni răspândirea celulitei.
  • Redu sau elimină cu totul zahărul – evită biscuiții, dulciurile din comerț, sucurile carbogazoase și alte alimente similare.
  • Consumă ceai verde – acesta conține antioxidanți care ajută la reducerea celulitei. Bea cel mult două cești pe zi.
  • Renunță la fumat – nicotina slăbește colagenul din piele, crescând astfel riscul de sedimentarea a celulitei
  • Scoate din garderobă hainele modelatoare sau prea strâmte – alege în schimb haine comode care permit circulația normală a sângelui

Celulita afectează o majoritate covârșitoare a femeilor și nu s-a descoperit încă o modalitate prin care poate fi eliminată în totalitate. Ce poți face? Să te bucuri de fiecare zi, să adopți un stil de viață sănătos și să incluzi în programul săptămânal tratamente pentru a reduce aspectul de coajă de portocală.

Sursa foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda