Apariția varicelor încă de la vârste fragede este tot mai întâlnită în ultimii ani la ambele sexe, iar din păcate nu multe persoane apelează la un tratament atunci când apar primele simptome, sperând ca problema să se rezolve de la sine.

Ce sunt varicele?
Care sunt simptomele varicelor?
Care sunt complicațiile asociate varicelor?
Care sunt cauzele apariției varicelor?
Care sunt factorii de risc?
Cum sunt diagnosticate varicele?
Cum pot fi tratate varicele?
Cum pot fi prevenite varicele?
Bibliografie

Ce sunt varicele?

Varicele sunt dilatări ale venelor superficiale de la nivelul pielii, ele putând apărea pe diverse zone ale corpului. Aceste dilatări apar atunci când valvele venelor își pierd din elasticitate. Varicele apar mai ales pe picioare și pe laba piciorului. Un caz particular de varice este reprezentat de hemoroizi. Aceștia sunt dilatații ale venelor din jurul anusului. Celelalte forme de varice se numesc telangiectaziile și vene reticulate însă au doar efect neplăcut estetic fără a se manifesta prin alte simptome. 

Alte forme de vene varicoase sunt telangiectaziile si venele reticulate, care au doar consecinte cosmetice, fara sa fie însoțite de alte simptome.

Care sunt simptomele varicelor?

Varicele nu sunt periculoase în sine (netratate însă pot duce la complicații) principalele simptome incluzând:

  • Vene închise la culoare (albastru închis spre violet)
  • Vene care par a fi răsucite
  • Vene umflate
  • Senzație de durere/arsură și de picioare grele (în special seara sau după o activitate fizică obositoare)
  • Senzație de furnicături
  • Crampe musculare (de la genunchi în jos)
  • Durere acută dacă stai mult timp în picioare sau pe scaun și apoi te așezi/ridici
  • Senzație de mâncărime (în jurul varicelor)
  • Umflarea gleznelor
  • Teleangiectazie (vase de sânge mici care formează rețele asemănătoare cu pânza de păianjen)
  • Decolorarea pielii
  • Inflamații ale pulpei piciorului
  • Sindromul picioarelor neliniștite
  • Rar, sângerări din zona varicoasă

Care sunt complicațiile asociate varicelor?

Netratate, varicele pot duce la complicații precum:

  • Ulcer – apare pe pielea de lângă varice, în special aproape de glezne. Ulcerul apare ca urmare a acumulării de lichid atunci când presiunea sângelui creează probleme pentru valvele venelor. În general, decolorarea pielii precede apariția ulcerului.
  • Cheaguri de sânge – umflarea anormală a venelor poate duce la formarea cheagurilor de sânge (boala poartă numele de tromboflebită)
  • Insuficiență cronică venoasă – fluxul sanguin este din ce în ce mai redus iar pielea este privată de oxigen și substanțe nutritive. Insuficiența venoasă poate evolua în eczeme, lipodermatoscleroză și ulcer varicos. 

Care sunt cauzele apariției varicelor?

Circulația din organism este asigurat de două componente importante, artere și vene. Arterele transportă sânge cu oxigen de la inimă la organe, piele și țesuturi, iar venele aduc sânge cu dioxid de carbon (la inimă) pentru ca procesul să fie din nou reluat. 

În cazul venelor de la picioare, aceste vase de sânge “lucrează” contra gravitației, motiv pentru care este nevoie de contracții musculare pentru ca sângele să fie împins în sus. 

Valvele din cadrul venelor sunt esențiale pentru a asigura fluxul sanguin normal – după trecerea sângelui, acestea se închid, pentru a nu mai permite sângelui să revină. Atunci când aceste valve sunt defectuoase apar varicele, iar picioarele devin slab vascularizate (motiv pentru care venele încep să își schimbe culoarea). 

Iată care sunt principalele cauze responsabile de apariția varicelor

  • Vârsta – pe măsură ce organismul îmbătrânește, venele își pierd din elasticitate, încep să se întindă mult prea mult, iar valvele venelor încep să slăbească (sângele începe să revină la picioare, în loc să meargă spre inimă). La femei, varicele apar în jurul vârstei de 30 de ani, iar la bărbați după 40 ani. 
  • Sarcina – în timpul sarcinii crește volumul de sânge din organism și în același timp scade fluxul acestuia la nivelul picioarelor, pentru a se concentra pe zona pelviană. Aceste schimbări normale apar pentru a proteja fătul, însă se remarcă prin efectele secundare – îngroșarea venelor de la nivelul picioarelor. În cazul gravidelor, varicele apar mai ales în a doua parte a sarcinii și dispar la 3-12 luni de la naștere. 
  • Timpul îndelungat petrecut în picioare sau pe scaun – sângele nu circulă normal dacă stai în aceeași poziție pentru câteva ore la rând
  • Lipsa de mișcare
  • Sedentarismul

Care sunt factorii de risc?

Oamenii de știință nu știu cu exactitate care este motivul pentru care valvele venelor încep să se deterioreze și în consecință apar varicele, însă există o serie de factori potențiali care cresc riscul de apariție a varicelor

  • Sexul – femeile sunt mult mai predispuse decât bărbații. Schimbările hormonale din perioada premenstruală, din sarcină sau menopauză au un impact asupra pereților venelor. De asemenea, terapia hormonală sau anticoncepționalele orale cresc riscul de varice.
  • Ereditatea – dacă ai rude apropiate care au avut varice, există șanse să ai și tu (unii doctori cred că ereditatea reprezintă principalul factor declanșator al varicelor)
  • Obezitatea – kilogramele în plus pun presiune asupra venelor din zona picioarelor
  • Existența cheagurilor de sânge
  • O tumoare în zona pelviană
  • Dezvoltarea anormală a vaselor de sânge (rar). 

Cum sunt diagnosticate varicele?

Lăsate netratate, varicele pot duce la complicații precum tromboflebita, dermatita, tromoboza, ulcerul varicos sau în cazuri grave, embolie pulmonară. În acest context, drumul la doctor poate lămuri dacă este vorba de varice sau doar de o circulație defectuoasă. 

Doctorul va realiza o examinare a piciorului afectat pentru pentru a putea pune un diagnostic corect. În unele cazuri este posibil ca doctorul să recomande realizarea unor teste precum: 

  • Testul Doppler – o ecografie reprezintă metoda prin care se verifică direcția de circulație a fluxului sanguin din vene; oferă o imagine reală asupra venelor superficiale și profunde. Acest test detectează, în același timp, cheagurile de sânge sau alte obstrucții care pot împiedica circulația normală.
  • Ecografie duplex color – în urma acestui test putem vedea imagini color cu structura venelor. Testul permite observarea anomaliilor și ajută la măsurarea vitezei sângelui în vene. 

varice

Cum pot fi tratate varicele?

Tratamentul varicelor depinde foarte mult de gravitatea afecțiunii și de cauza apariției acestora. Dacă afecțiunea este detectată din timp, poți apela la tratamentele naturiste care promit reglarea circulației sanguine la nivelul venelor picioarelor. Mai jos sunt metodele cele mai populare pentru trata venele varicoase:

Tratamente naturiste pentru varice

Tratamentul naturist nu se referă doar la consumul de alimente care fluidizează circulația sângelui, ci vizează și adoptarea unor obiceiuri sănătoase. 

Activitatea fizică

Activitatea fizică este una dintre cele mai populare metode de a trata varicele. Exercițiile fizice cu impact redus (mersul, înotul, yoga) pun sângele în mișcare, fără a avea un efect negativ asupra mușchilor. Mai mult, sportul regulat reglează presiunea sângelui în vene, un factor care contribuie la apariția varicelor. 

Ciorapii compresă

Ciorapii-compresă reprezintă o altă alternativă. Studiile spun că presiunea aplicată asupra picioarelor facilitează mișcarea sângelui spre inimă, iar voluntarii care au purtat astfel de ciorapi au resimțit o diminuare a durerii și a furnicăturilor. Acești ciorapi se găsesc în majoritatea farmaciilor. 

Folosirea uleiurilor esențiale

Aplicarea de uleiuri esențiale poate fi un alt tratament naturist pentru varice. Potrivit unor studii, uleiul esențial de castane sălbatice reduce durerea picioarelor, senzația de greutate și mâncărimea. De asemenea, uleiul esențial de pin maritim reduce umflăturile picioarelor. Este bine de știut că aceste uleiuri trebuie amestecate cu ulei de măsline sau cocos înainte de aplicare (1-2 picături la o lingură de ulei). Altfel, ar putea exista riscul de iritație a pielii sensibile.

Alimentație fără sodiu

Pentru a minimiza retenția de apă, nutriționiștii ne recomandă să evităm alimentele bogate în sodiu și să introducem în dieta zilnică alimente cu un conținut mare de potasiu (are rol în reducerea retenției de apă). Cele mai cunoscute astfel de alimente sunt migdalele, fisticul, carnea de pește (în special ton și somon), cartofii, lintea și fasolea albă și legumele cu frunze verzi (spanac, varză, salată verde). 

Mai mult, consumul de alimente bogate în flavonoizi îmbunătățește circulația, împiedică acumularea sângelui în vene și relaxează vasele de sânge. Legumele (în special, ceapa, spanacul și ardeiul gras), citricele, merele, fructele de pădure, ciocolata și usturoiul conțin surse importante de flavonoizi. 

Ținute lejere

Este foarte important să alegi haine lejere care nu împiedică circulația sanguină și să eviți încălțările cu toc. De asemenea, menținerea picioarelor sus, ideal la același nivel cu inima, va îmbunătăți circulația și va reduce din presiunea resimțită de venele picioarelor. 

crema pentru varice

Cremele pentru varice 

Pentru multă lume cremele par a fi cele mai bune produse pentru a trata venele varicoase. Mai jos sunt principalele ingrediente-cheie care reduc din simptomele bolii:

  • Crema cu extract de salcie, cuișoare și ghimbir – înlătură senzația de picioare grele și calmează durerea. Mai mult, ajută la reducerea inflamațiilor și reactivează circulația la nivel local
  • Crema cu extract de struguri roșii și gumă Boswellia serrata – elimină senzația de greutate din picioare, îmbunătățește circulația periferică și reduce dimensiunile venelor varicoase și oferă o stare de revigorare. Poate fi folosită și în mod preventiv dacă porți pantofi strâmți sau dacă stai ore în șir la birou
  • Crema cu extract de castane sălbatice, urzică, gălbenele și iederă – oferă elasticitate vaselor de sânge și ajută la înlesnirea circulației periferice
  • Crema cu extract de cimbru, nalbă, ulei de citrice și urzică – revigorează picioare obosite și reduce durerea. Nu trebuie aplicată dacă ai răni deschise deoarece poate crește riscul de iritații
  • Crema cu extract de iederă, salvie, nalbă și sare de zăcământ – ajută la drenare, calmează inflamațiile și susține circulația periferică. Rezultatele nu sunt spectaculoase, crema trebuind aplicată timp de câteva săptămâni pentru a vedea efectele
  • Crema cu ulei esențial de portocal și cânepă – revigorează picioarele obosite după o zi de stat jos, are rol anti-inflamator reducând durerea și se absoarbe repede în piele
  • Crema cu gălbenele, rășină de brad, esență de lavandă și extract de mărul lupului – calmează durerea, are rol cicatrizant și revigorează picioarele obosite
  • Crema cu extract de nămol sapropelic – ajută la eliberarea presiunii resimțite la nivelul picioarelor, reduce simptomele reumatismului și stimulează circulația la nivelul membrelor inferioare
  • Crema cu extract de ienupăr, castan, lămâie, splinuță, ghimpe pădureț și camfor – reduce din durerea resimțită la nivelul picioarelor, susține circulația și reduce senzația de glezne umflate

Este bine de știut că acest tratament trebuie aplicat zilnic pe o perioadă de minim 2-3 săptămâni pentru a vedea rezultate. 

Tratament medical pentru varice

Medicina a avansat mult în ultimii ani așa că nu mai trebuie să înduri senzația de picioare grele și varice. Invaziv sau non-invaziv ( reprezintă forme de tratament pe termen scurt și pot necesita drumuri frecvente la cabinetul doctorului), tehnicile și formele de cercetare medicală îți permit acum să revii la activitățile care îți fac plăcere în doar câteva săptămâni. 

Tot ce ai de făcut este să faci o programare, să oferi medicul informații cu privire la sănătatea picioarelor și a circulației periferice și prezența unor eventuale traumatisme. Informarea medicului cu privire la existența unor afecțiuni cronice este obligatorie deoarece persoanele bolnave necesită forme speciale de tratament, sunt sensibile la tratament sau medicația care o iau interacționează cu tratamentul pentru varice. 

Mai jos sunt cele mai importante modalități medicale de tratare a varicelor.

  • Scleroterapie – o procedură prin care medicul de specialitate injectează o soluție în zona varicoasă. Scleroterapia poate fi realizată în cabinetul doctorului și nu este pe lista formelor dureroase de tratament. Pacientul își poate vedea de activitățile zilnice după câteva săptămâni
  • Injectare cu spumă – un procedeu similar scleroterapiei. De această dată, doctorul injectează doar venele de mari dimensiuni cu  soluție cu spumă. 
  • Laser – eliminarea varicelor cu ajutorul laserului poate fi realizată doar în cazul venelor de mici dimensiuni sau a teleangiectaziei (un grup de vene mici care formează o rețea și sunt ușor vizibile). Aplicarea de pulsiuni laser ajută la vindecarea varicelor, fără a fi nevoie de folosirea acelor.
  • Flebectomie ambulatorie – doctorul va îndepărta varicele în mod invaziv, prin intermediul unor puncții la nivelul pielii. Procedeul implică anestezierea pacientului, iar perioada de recuperare este scurtă.
  • Chirurgie endoscopică a venelor – această formă de tratament presupune introducerea unei camere video minuscule pentru a vede interiorul venelor inflamate. Odată localizate, varicele vor fi eliminate chirurgical prin mici tăieturi incipiente. În unele cazuri se administrează medicamente de anestezie (epidurale, spinale sau chiar forme de anestezie generală) astfel că intervenția se realizează în condiții depline de siguranță. Recuperarea variază de la caz la ca motiv pentru care este bine să ceri informații suplimentare de la medic.

scleroterapie

Cum pot fi prevenite varicele?

Nu există o modalitate certă de a preveni varicele, însă doctorii recomandă o serie de sfaturi care odată adoptate pot reduce semnificativ riscul de a dezvolta varice. Mai jos sunt cele mai importante tehnici care te vor ajuta în prevenirea varicelor.

    • Este obligatoriu cel puțin 2 l de apă pe zi pentru a asigura hidratarea corpului și evitarea îngroșării sângelui venos
    • Evită hainele strâmte (pot bloca circulația) și tocurile înalte (pun presiune pe gambe)
    • Menține o greutate normală și evită retenția de apă prin consum de alimente bogate în potasiu
    • Fă mișcare regulat pentru a asigura circulația normală la nivelul picioarelor
    • Dacă stai mult în picioare sau la birou, mișcarea poate presupune 5 minute de activitate fizică ușoară (mers, dezmorțitul picioarelor) la fiecate 60 minute
    • Adoptă o dietă bogată în fibre și săracă în sodiu – ideală pentru a evita retenția de apă
  • Ține picioarele sus cât de des poți (nu ar trebui să atârne)
  • Nu sta cu picioarele încrucișate – doctorii cred că această poziție crește riscul de probleme circulatorii. 

Varicele creează disconfort și pot crea o stare de disconfort, mai ales în zilele călduroase când vrei să mergi la piscină. Tratarea primelor semne ale varicelor acasă, prin dietă și schimbări ale stilului de viață sau la medic, poate preveni apariția complicațiilor și te poate ajuta să te bucuri în continuare de activitățile preferate, indiferent dacă acestea au loc în interior sau în aer liber. 

Bibliografie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda