Șamponul uscat este un produs sub formă de spray, pudră sau pastă cu uscare rapidă care curăță părul, absoarbe sebumul, conferă volum podoabei capilare și o împrospătează.

Care sunt avantajele șamponului uscat?
Care sunt dezavantajele șamponului uscat?
Când poți folosi șamponul uscat?
Cum se aplică șamponul uscat?
Cum funcționează șamponul uscat?
Cum alegi un șampon uscat în funcție de tipul de păr?
Cum să îți faci acasă șampon uscat?
Care sunt contraindicațiile în folosirea șamponului uscat?
Cât costă un șampon uscat și care sunt cele mai populare produse?

Deși devenit mai popular în ultimii ani, șamponul uscat a fost folosit încă din Antichitate atunci când pudra din făină de orez sau pudra de argilă erau folosite pentru a absorbi uleiul din păr. Prima mențiune a șamponului uscat în SUA a apărut în secolul al 18-lea, atunci când perucile erau impregnate cu o pudră parfumată care avea și rol de colorant.

Care sunt avantajele șamponului uscat?

Șamponul uscat este o soluție rapidă pentru curățarea și parfumarea părului atunci când nu ai timp să îl speli (șamponul uscat poate amâna spălarea părului 1-2 zile). Mai jos sunt câteva avantaje ale șamponului uscat:

  • Conferă volum – Aplică șamponul uscat la rădăcina părului și te vei putea bucura de mai mult volum în doi timpi și trei mișcări.
  • Redă strălucirea părului.
  • Permite spălarea mai rară a părului – Spălarea zilnică a părului poate elimina din uleiurile secretate de pielea capului. Folosirea șamponului uscat îți permite să amâni spălarea părului pentru 1-2 zile (șamponul uscat nu trebuie să înlocuiască spălarea clasică a părului).
  • Prelungește părul coafat – Dacă ți-ai făcut părul la coafor și vrei să te bucuri de el pentru cât mai mult timp, poți aplica șampon uscat.
  • Elimină mirosul neplăcut – Poate că părul arată bine, însă dacă ai fost la o petrecere unde s-a fumat sau au circulat alte mirosuri puternice, și părul tău se va “molipsi”. Șampoanele uscate, mai ales cele pe bază de pudră de orez, au un miros plăcut, reîmprospătând părul.
  • Prelungește culoarea părului după vopsire – Că alegi salonul sau te vopsești acasă, culoarea vibrantă se pierde după câteva spălări. Aplicând șampon uscat din când în când, vei prelungi durata de maximă intensitate a culorii.
  • Economisești timp – Colega de apartament nu mai iese din baie și s-ar putea să întârzii la serviciu sau să trebuiască să ieși la o întâlnire neprevăzută. Șamponul uscat îți vine în ajutor atunci când nu ai timp să îți speli părul. În câteva minute ești “ca scoasă din cutie”.
  • Facilitează coafatul și conferă aderență atunci când fixezi agrafele.

Care sunt dezavantajele șamponului uscat?

Ca și în cazul altor produse de îngrijire, există și câteva dezavantaje în folosirea șamponului uscat.

  • Prețul este uneori chiar și de șase ori mai mare decât cel al produselor obișnuite de styling.
  • Șamponul uscat nu este recomandat persoanelor cu mătreață sau dermatită.
  • Un tub de șampon uscat are aproximativ 200 ml, cât pentru 10-12 utilizări.
  • Folosirea unor cantități mari de șampon uscat poate face părul să pară mai murdar.
  • Dacă aplici prea mult șampon uscat și nu piepteni după uscare, firele de păr devin lipicioase.
  • Uneori, lasă reziduuri pe pielea capului sau pe firele de păr.
  • Uneori, unele branduri de șampoane uscate au un miros neplăcut – acest lucru este subiectiv și șamponul uscat al prietenei cele mai bune s-ar putea să nu ți se potrivească. Dacă ai cum să miroși o mostră înainte de cumpărare, nu ezita.
  • Uneori, firele de păr ajung să pară pleoștite.

Când poți folosi șamponul uscat?

În general, specialiștii nu recomandă folosirea zilnică a șamponului uscat, ci doar atunci când nu ai timp să speli părul sau vrei să eviți spălarea prea deasă.

De asemenea, șamponul uscat absoarbe excesul de sebum însă curățarea nu este în profunzime, așa cum este în cazul unei spălări normale. Mai jos sunt câteva cazuri în care poți folosi șamponul uscat.

  • După o zi la birou, înainte de a ieși în oraș.
  • După un antrenament intens la sală.
  • Atunci când mergi într-un weekend break.
  • Pentru a amâna cu o zi spălarea părului.
  • Dacă vrei un plus de volum sau pentru a face ca o anumită coafură să “țină”.

Cum se aplică șamponul uscat?

Folosirea șamponului uscat este destul de simplă, necesitând doar câteva minute. Etapele sunt redate mai jos:

  1. Piaptănă părul bine.
  2. Agită recipientul (dacă este spray) și ține-l la o distanță de aproximativ 25-30 cm de păr.
  3. Cu ajutorul unui pieptene împarte părul în secțiuni și aplică spray-ul la rădăcina fiecărei secțiuni pentru a te asigura că șamponul uscat acoperă în mod uniform suprafața. Similar, în cazul șamponului uscat sub formă de pudră, împarte părul în zone și aplică pudra la rădăcina firelor de păr.
  4. Masează ușor scalpul.
  5. Lasă 2-10 minute (în funcție de timpul menționat pe recipient – acesta poate varia de la un brand la altul) și apoi piaptănă din nou părul.

Cum funcționează șamponul uscat?

Alcoolul sau amidonul din șamponul uscat (în funcție de compoziția fiecărui produs) absoarbe excesul de ulei din păr, conferind un look proaspăt și un păr curat.

Șamponul uscat amână spălarea clasică pentru 1-2 zile, însă pe termen mai lung nu este la fel de eficient.

Cum alegi un șampon uscat în funcție de tipul părului?

Șamponul uscat nu este la fel pentru toate tipurile de păr. În general, este menționat pe ambalaj dacă acel șampon uscat este pentru păr deschis la culoare sau pentru bucle. Dacă ai scalpul sensibil, specialiștii recomandă alegerea unui produs pentru păr sensibil.

Mai jos este o listă cu principalele tipuri de șampon uscat:

    • șampon uscat pentru păr gras
    • șampon uscat pentru extra volum
    • șampon uscat pentru păr des
    • șampon uscat pentru păr cârlionțat – îmbogățit cu ulei de macadamia
    • șampon pentru păr uscat – cu acizi grași omega 3 și vitamina C
    • șampon uscat pentru păr deschis la culoare
    • șampon uscat pentru păr închis la culoare
    • șampon uscat pentru păr subțire – pe bază de cărbune activat

Cum să îți faci acasă șampon uscat?

Este foarte ușor să faci șampon uscat acasă. Tu ești cea care alege ingredientele, așa că nu vei avea surpriza vreunei alergii la anumite substanțe sau a unui miros neplăcut.

Combină pudră de argilă, pudră de talc, amidon din porumb sau bicarbonat de sodiu cu ierburi sau flori uscate de mentă, trandafir, lavandă sau altă plantă preferată.

Pune amestecul într-un borcan închis ermetic și lasă-l într-un loc ferit de soare și umiditate aproximativ patru săptămâni.

Parfumul floral este absorbit de pudră, iar în momentul aplicării șamponului uscat home-made părul va deveni curat și parfumat.

Este bine de știut că ar trebui să eviți uleiurile esențiale deoarece acestea anulează efectul absorbant al pudrei.

Care sunt contraindicațiile în folosirea șamponului uscat?

În general, dacă ai un scalp sănătos (fără mătreață sau dermatită) poți folosi fără probleme șamponul uscat.

Totuși, acest șampon nu ar trebui să înlocuiască spălarea clasică.  De asemenea, nu ar trebui să abuzezi de acest produs – excesul de șampon uscat încarcă părul și îl face să pară mai murdar.

Dacă ai pielea foarte sensibilă, șamponul usucă pielea capului și poate irita foliculii de păr.

Cât costă un șampon uscat?

Prețul unui șampon uscat pornește de la 12 lei și poate ajunge până la 60 lei, un recipient având 150-200 ml. Atunci când este sub formă de pudră, șamponul uscat este ceva mai scump (40-120 lei), cantitatea variind între 20 și 200 g.

Șamponul uscat este o modalitate simplă și rapidă prin care poți da un refresh părului atunci când ieși în oraș neplanificat sau când vrei să îți cruți podoaba capilară pentru încă o zi. Apelează la această soluție și bucură-te de un păr neted, ușor de pieptănat, curat și parfumat.

Sursa foto: Shutterstock

Total
4
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda