Ceaiul este cea de-a doua băutură din lume, după apă, din punct de vedere al volumului consumat. Cea mai mare cantitate de ceai este produsă anual în China, India și Kenya, iar China, India și Rusia conduc în clasamentul statelor în care se savurează cele mai multe cești de ceai. În fruntea acestei industrii se află ceaiul negru, cel mai popular sortiment de la nivel global.

Zilnic, în lume se consumă minimum 20 de miliarde de cești de ceai, iar ceaiul negru se află pe primul loc
Ceaiul negru – produs din greșeală în China, adorat de restul lumii
Cum se deosebește ceaiul negru de cel verde? Metodele prin care se obține ceaiul negru
Ritualul pregătirii ceștii de ceai perfecte
Valoarea nutrițională și efectele benefice ale consumului de ceai negru
Știai că acest ceai are și efect antirid? Proprietăți cosmetice
În ce situații este contraindicat ceaiul negru?

Zilnic, în lume se consumă minimum 20 de miliarde de cești de ceai, iar ceaiul negru se află pe primul loc

Ceaiul negru este cel mai consumat sortiment de ceai din lume, băut ca atare sau în diverse amestecuri și branduri produse în lumea întreagă. De exemplu, multe dintre ceaiurile britanice cunoscute pentru savoarea lor puternică, precum Earl Grey, English Breakfast sau Irish Breakfast Tea sunt realizate dintr-un amestec de ceai negru și diverse alte plante aromate.

pasted image 0

Ceaiul negru – produs din greșeală în China, adorat de restul lumii

Ceaiurile se consumau în China încă de acum 5000 de ani, fiind o parte integrantă a culturii și a ritualurilor zilnice ale localnicilor. Apoi, la începutul secolului al XVII-lea, această băutură a fost adusă de către exploratorii olandezi în Europa, răspândindu-se ulterior în coloniile britanice și pe întreg Globul.

Totuși, conform primelor atestări documentare, ceaiul negru a fost produs pentru prima dată în China de-abia în secolul al XVI-lea, dintr-o eroare. Atunci când expedițiile armatei în provincia Fujian au tulburat activitatea de la fabrica de ceai din zonă, frunzele pregătite pentru producerea de ceai verde au fost lăsate să se oxideze mai mult decât era cazul. Apoi, când procesul de producție s-a reluat, pentru a nu pierde întreaga cantitate de materie primă, frunzele au fost supuse unui proces accelerat de uscare, pe lemne de pin. Astfel s-a descoperit o metodă diferită de producere a ceaiului și a rezultat unul dintre primele soiuri de ceai negru cunoscute – Lapsang Souchong.

Așadar, atât ceaiul verde, cât și cel negru se obțin din frunzele aceluiași arbust – Camellia Sinensis -, prin proceduri de prelucrare diferite. Mai mult, ceaiurile care nu conțin astfel de frunze, dar sunt realizate din diverse alte plante, nu sunt considerate ceaiuri, ci simple infuzii. Chiar și în zilele noastre, în China predomină consumul de ceai verde, a cărui aromă este mai delicată. Ceaiul negru a fost utilizat în această zonă mai degrabă ca o monedă de schimb în negocierile cu țările învecinate, iar în prezent cea mai mare parte a ceaiului negru produs în China nu este consumată aici, ci este exportată.

Această conjunctură s-a dovedit a fi una avantajoasă atât pentru China, cât și pentru restul lumii, care a ajuns să adore ceaiul negru. Acest tip de ceai, puternic oxidat, își păstrează aroma și prospețimea pentru un timp mai îndelungat decât cel verde, motiv pentru care poate fi transportat mai ușor fără a-și pierde calitățile.

Cum se deosebește ceaiul negru de cel verde? Metodele prin care se obține ceaiul negru

Toate ceaiurile produse din frunzele de Camellia Sinensis sunt considerate ceaiuri-medicament, fiind utilizate în medicina tradițională asiatică și nu numai. Totuși, diferențele dintre metodele de producere a acestora le conferă diverselor sortimente de ceaiuri proprietăți diferite.

tea

Ceaiurile neoxidate și semi-oxidate sunt produse în urma unei procesări minimale, pentru a-și păstra prospețimea. De exemplu, ceaiul verde este obținut prin încălzirea rapidă a frunzelor, la abur, și uscarea imediată. Astfel, frunzele nu se oxidează, iar acest ceai are o aromă delicată. Ceaiul verde este o sursă bogată de polifenoli și antioxidanți și are o cantitate mai mică de cofeină decât cel negru – între 5 și 20 de miligrame.

Ceaiul negru, în schimb, este supus unui proces de oxidare care îi schimbă culoarea și gustul, dându-i o aromă caramelizată, fructată sau chiar afumată. Ceaiul negru este mai acid, conținând mai multă cofeină – între 45 și 60 de miligrame.

Acesta se poate obține prin două proceduri:

 • Metoda tradițională. Frunzele de ceai sunt lăsate la uscat până când încep să se ofilească, apoi sunt rulate și manevrate pentru a le „învineți” și a începe procesul de oxidare, care le va schimba culoarea și gustul. Apoi sunt uscate la căldură, pentru a opri oxidarea. Pe tot parcursul acestui proces, frunzele rămân aproape întregi și-și păstrează uleiurile esențiale care vor fi eliberate în momentul încălzirii lor în apa pentru ceai.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/IAID_gUolRM” frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen></iframe>

 • Metoda accelerată. Frunzele sunt tăiate mărunt de la bun început, pentru a scurta procesul de oxidare și cel de uscare, care se realizează la o temperatură mai înaltă decât în prima metodă. Această metodă transformă producerea ceaiului într-un proces industrial, în urma căruia frunzele sunt puse în pliculețele tipice pentru ceai. Din păcate, în acest proces sunt distruse uleiurile esențiale și este afectată complexitatea aromelor.

Ritualul pregătirii ceștii de ceai perfecte

Pentru o ceașcă perfectă de ceai negru nu ai nevoie de ustensile de bucătărie speciale, ci doar de puțin timp și atenție la detalii. Însă lucrul cel mai important este calitatea ceaiului, care ar trebui să fie sub formă de frunze (libere) de ceai, nu sub formă de pulbere inclusă în pliculețele de unică folosință din comerț.

Așadar, vei avea nevoie de următoarele:

 • ibric;
 • ceainic, opțional;
 • strecurătoare sau infuzor;
 • lingură;
 • ceașcă;
 • apă suficientă pentru o ceașcă de ceai;
 • 2-3 grame de frunze de ceai sau o linguriță cu vârf;
 • în mod opțional: lapte, lămâie, zahăr sau miere.

Ceai negru

Mod de preparare:

 1. Încălzește apa și oprește focul chiar înainte ca aceasta să dea în clocot (la aproximativ 90 de grade Celsius).
 2. Pune frunzele direct în ceainic sau, dacă nu folosești un ceainic, pune-le într-un infuzor pe care să-l așezi în ceașcă.
 3. Toarnă apa.
 4. Acoperă ceainicul sau ceașca și, eventual, pune un prosop în jurul lor pentru a păstra căldura cât timp frunzele infuzează.
 5. Lasă frunzele de ceai în apă timp de 3-5 minute, în funcție de aroma dorită.
 6. Apoi, toarnă apa din ceainic în ceașcă, strecurând frunzele, sau scoate infuzorul din ceașcă.
 7. Opțional, adaugă încet laptele, lămâia sau îndulcitorul ales.
 8. Frunzele întregi de ceai pot fi folosite chiar și de două-trei ori, mai ales dacă plănuiești să îți pregătești încă un ceai în aceeași zi, dar va trebui să le lași mai mult la infuzat de fiecare dată, pentru a obține aceeași intensitate a gustului.

Valoarea nutrițională și efectele benefice ale ceaiului negru

O ceașcă de ceai are doar două calorii, iar consumul regulat de ceai negru vine cu multiple efecte benefice pentru sănătate. Printre substanțele benefice prezente în ceai se regăsesc: teină, aminoacizi, uleiuri volatile și antioxidanți, pe lângă complexul de vitamine B, K și minerale precum magneziu, potasiu și fosfor.

oriento 566638 unsplash

Printre efectele benefice ale consumului regulat de ceai negru se află următoarele:

 • Acesta este un stimulent mai blând pentru organism și poate înlocui cu succes cafeaua. Ceaiul negru conține între 45 și 60 de miligrame de teină, iar cafeaua are între 95 și 185 de miligrame de cofeină.

Teina și cofeina sunt substanțe aproape identice, singura diferență dintre ele fiind sursa de proveniență și modul în care organismul le procesează. Cofeina are rolul de a stimula intens sistemul nervos, însă efectul său este de scurtă durată. În schimb, teina stimulează producerea undelor Alfa, având efect relaxant și crescând capacitatea de concentrare, în același timp.

Ceai negru 1

 • Protejează sistemul nervos, iar studiile efectuate indică faptul că ar putea avea un rol în prevenția bolilor degenerative ale creierului.
 • Conform cercetărilor din domeniu, antioxidanții (polifenoli și catechine) din ceaiul negru au un rol important în protecția celulară și au potențialul de a reduce riscul incidenței anumitor tipuri de cancer, precum cancerul ovarian, cancerul pulmonar și cancerul de prostată.

Cercetătorii au identificat un compus chimic numit TF-2, care are rolul de a inhiba dezvoltarea anumitor formațiuni canceroase, omorând celulele canceroase, fără a le vătăma pe cele normale.

 • Tot antioxidanții au un rol important în protecția cardiacă, îmbunătățind vasodilatația și prevenind formarea cheagurilor de sânge. În plus, substanțele active din ceaiul negru cresc fluxul sangvin, reducând tensiunea arterială și nivelul colesterolului din sânge.
 • Taninul prezent în acest tip de ceai îi dă savoare, dar are și un efect benefic pentru sistemul imunitar, ținând departe gripa și hepatita.
 • Igiena orală este și ea îmbunătățită prin consumul de ceai negru. Acesta previne dezvoltarea bacteriilor responsabile de apariția cariilor și halitoză.
 • Prin consumul acestui ceai, simptomele anumitor boli gastrice și intestinale sunt atenuate, iar digestia și activitatea intestinală sunt reechilibrate.
 • În plus, polifenolii și taninul încetinesc absorbția de grăsimi, iar ceaiul negru poate fi de ajutor în procesul de slăbire, conform unui studiu desfășurat de către cercetătorii de la Universitatea California.

Ceai negru 2

Știai că acest ceai are și efect antirid? Proprietăți cosmetice

Pentru piele:

 • Acest tip de ceai ține la distanță ridurile prin stimularea circulației sangvine subcutanate. Pentru a beneficia de proprietățile sale, se recomandă aplicarea de comprese cu ceai negru atât la nivelul feței, cât și în zonele cu celulită.
 • Diminuează petele maronii cauzate de îmbătrânire și expunerea pielii la soare. Pentru acest lucru, se aplică un tratament local cu comprese de trei ori pe săptămână. Compresele se lasă să acționeze câteva minute, înainte de a clăti tenul.
 • Combate tenul gras, dacă îl prepari așa cum ai face-o pentru a-l bea, dar îl utilizezi pentru a te spăla pe față de trei ori pe săptămână.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/AMF238Jyn48″ frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen></iframe>

 • În plus, ceaiul negru calmează arsurile solare și, totodată, are efect bronzant, dacă adaugi în apa din cadă câteva pliculețe, la fiecare baie.
 • Antioxidanții din acest ceai accelerează regenerarea pielii și o protejează împotriva factorilor externi.
 • În plus, ceaiul negru are efect antibacterian și diminuează transpirația picioarelor, reducând și mirosul în același timp.

Pentru păr:

 • Teina din ceaiul negru ajută la menținerea sănătății părului, reducând vizibil numărul firelor de păr căzute.
 • Acest ceai inclus în apa din cada de baie are efect de vopsea naturală asupra părului, fiind ideal pentru intensificarea nuanțelor de păr ale persoanelor șatene sau brunete.

În ce situații este contraindicat ceaiul negru?

Din cauza faptului că este energizant, consumul de ceai negru are anumite contraindicații:

 • Nu ar trebui consumat seara.
 • Nu ar trebui consumat de către copii.
 • Femeile care alăptează ar trebui să consume acest ceai cu moderație și doar după o discuție cu un medic specialist.
 • Ar putea diminua absorbția fierului, motiv pentru care ar trebui consumat doar între mese. Din acest motiv, nu este recomandat în cazul celor care suferă de anemie sau în cazul femeilor însărcinate.
 • Ceaiul negru este mai acid decât alte tipuri de ceai și poate agrava simptomele ulcerului.
 • Ar putea afecta modul de absorbție a anumitor antibiotice și poate chiar anula efectul somniferelor.
 • Poate încetini coagularea sângelui și ar trebui consumat cu măsură de către cei care suferă de anumite afecțiuni care-i predispun la hemoragii.

Totuși, concentrația substanțelor care stau la baza acestor contraindicații nu este atât de ridicată încât să pună probleme serioase, câtă vreme ceaiul negru este infuzat în suficientă apă și este consumat cu moderație.

shutterstock 424551019

Ținând cont de toate proprietățile lui benefice pentru organismul uman, ceaiul negru este încă una din acele minuni naturale care ne sunt la îndemână pentru a ne menține sănătatea. Alege, după gust, un ceai negru de calitate și consumă-l în fiecare dimineață, ca parte a rutinei tale. Astfel, vei putea chiar înlocui cafeaua cu un stimulent mai blând, dar eficient pentru energia ta zilnică un timp mai îndelungat.

Imagini: Unsplash, The Indian Spot, Shutterstock, Amazon, Etsy

Total
22
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*