ceai de hibiscus

Indiferent de vârstă, sănătatea ar trebui să aibă prioritate pentru oricare dintre noi. Nu mai este niciun secret că cel mai bun remediu împotriva bolilor este prevenirea acestora printr-un stil de viață sănătos. La fel de cunoscut este și faptul că, pe termen lung, este mai eficient să combați stările de rău prin metode naturale. Dacă aceste metode pot deveni un ingredient-cheie al vieții de zi cu zi, cu atât mai bine!

Una dintre soluții este cât se poate de plăcută și la îndemâna oricui: ceaiul de hibiscus – unul din cele mai vechi și exotice preparate, cu un gust care se aseamănă cu sucul de merișoare. Se combină perfect cu scorțișoara, cuișoarele, nucșoara sau ghimbirul și se consumă la fel de bine atât pe timpul verii, datorită efectului răcoritor, cât și în sezonul rece.


Citește și : Cum alegi produsele cosmetice 


Florile de hibiscus emană o frumusețe luxuriantă și poartă încărcătura simbolică a unor civilizații antice. Denumit și trandafirul chinezesc, hibiscusul este originar din nordul Africii și sud-estul Asiei. Se cultivă de mii de ani în regiunile tropicale și subtropicale, precum Egipt, Thailanda, Mexic sau China, unde a fost folosit pentru prima oară în scopuri terapeutice. În medicina ayurvedică, practicată în India, rădăcinile de hibiscus sunt folosite pentru vindecarea tusei și tratarea căderii sau albirii părului, datorită conținutului ridicat de vitamina C.

Atunci când hibiscusul devine parte integrată a unui stil de viață, contribuie la buna dispoziție a celor care îl consumă în viața de zi cu zi. Proprietățile sale calmante și reconfortante combat efectele stresului. Dacă este băut la micul dejun, ceaiul de hibiscus poate înlocui cu succes cafeaua de dimineață. Beneficiile hibiscusului nu se opresc însă aici. Întrebuințările sale sunt multiple, având mai multe proprietăți benefice sănătății chiar și decât ceaiul verde.

>> Video  Better than green tea?

Actiunile ceaiului de hibiscus

Beneficiile multiple ale hibiscusului oferă destul de multe motive pentru care ceaiul de hibiscus ar trebui să fie consumat cu regularitate, indiferent că vorbim de prevenirea sau combaterea unor simptome. Proteinele, fibrele, calciul, fierul, betacarotenul, niacina și acidul ascorbic sunt doar câteva din substanțele active din componența plantei, care o plasează pe lista remediilor naturiste. Așadar, bogat în componente binefăcătoare pentru organism, hibiscusul își asumă mai multe roluri:

  • Antihipertensiv – trei cești de ceai pe zi, timp de trei săptămâni, pot face minuni pentru cei care suferă de hipertensiune. Hibiscusul are proprietăți antiinflamatoare, drept urmare poate reduce presiunea sângelui cu până la 10 puncte, conform unui studiu realizat la Universitatea Tufts din Boston.
  • Diuretic – consumul de hibiscus crește frecvența urinărilor, simultan cu scăderea presiunii arteriale.
  • Antispastic intestinal și uterin – ceaiul de hibiscus poate fi un remediu de încredere în combaterea durerilor menstruale și chiar în prevenirea cancerului de colon.
  • Antiseptic – datorită conținutului bogat de vitamina C, consumul de hibiscus întărește sistemul imunitar al organismului.
  • Tonifiant – consumat în cantități optime, ceaiul de hibiscus tonifică pielea și îi conferă elasticitate.
  • Antioxidant – există studii care demonstrează că substanțele active din hibiscus neutralizează radicalii liberi din țesuturile și celulele organismului, ajutând la prevenirea și tratarea bolilor de ficat.
  • Antifebril – ceaiul de hibiscus se poate bea și rece, având un efect răcoritor care ajută la scăderea febrei.

Ce alte beneficii are ceaiul de hibiscus?

Integrat într-un stil de viață echilibrat, ceaiul de hibiscus este ideal pentru prevenirea și combaterea anxietății, anemiei, constipației și chiar a cancerului. Însă se poate consuma și ocazional, atunci când este vorba de o răceală care slăbește sistemul imunitar, de simptome menstruale sau reducerea oboselii. Nu în ultimul rând, hibiscusul are proprietăți care reduc acumularea de grăsime și ajută la eliminarea toxinelor, drept pentru care se găsește în foarte multe produse care favorizează pierderea kilogramelor în exces.

  • Combaterea anxietății – În componența hibiscusului se găsesc flavonoizi (pigmenți ai plantelor, cunoscuți și sub denumirea de vitamina P), recunoscuți pentru proprietățile antidepresive. Prin urmare, ceaiul de hibiscus ajută la calmarea sistemului nervos, relaxând corpul și mintea.
  • Prevenirea constipației și tratarea infecțiilor urinare – Ceaiul de hibiscus este renumit pentru îmbunătățirea sistemului digestiv. Substanțele active din componența sa stimulează mișcările intestinale, astfel că o dietă cu ceai de hibiscus se poate dovedi extrem de eficientă în combaterea constipației. Totodată, hibiscusul poate fi folosit ca remediu împotriva infecțiilor urinare, datorită acțiunii sale antiseptice.
  • Lupta împotriva cancerului – Ceaiul de hibiscus conține PCA (protocatechuic acid), o substanță activă care are proprietăți antioxidante și previne formarea celulelor canceroase. Un studiu realizat de Institutul de Biochimie de la Colegiul Medical Chung Shan din Taiwan arată că hibiscusul induce apoptoza, proces care previne proliferarea haotică a celulelor din organism.
  • Menținerea tensiunii arteriale în limite normale – Hibiscusul este un remediu natural ideal pentru persoanele care se confruntă cu hipertensiune sau boli de inimă.  Conform unui raport AHA (American Heart Association), publicat în 2008, ceaiul de hibiscus scade tensiunea arterială. De asemenea, un studiu realizat de Odigie IP demonstrează că hibiscusul are proprietăți care protejează inima și ajută la controlul hipertensiunii.
  • Reducerea nivelului colesterolului și a zahărului din sânge – Datorită proprietăților antioxidante, hibiscusul ajută la scăderea colesterolului dăunător din organism, prevenind degradarea vaselor de sânge. Astfel, consumul de ceai de hibiscus reduce cantitatea lipidelor și a concentrației de glucoză din sânge, fiind un remediu benefic pentru persoanele care suferă de diabet, după cum arată mai multe studii realizate de-a lungul timpului.
  • Detoxifierea și pierderea în greutate – Este demonstrat faptul că hibiscusul încetinește absorbția de amidon și glucoză, favorizând pierderea în greutate. Odată ajuns în organism, hibiscusul inhibă producția de amilază, reducând absorbția carbohidraților.
  • Combaterea durerilor menstruale – Hibiscusul este remediul natural perfect pentru reducerea crampelor și durerilor menstruale. Datorită faptului că ajută la refacerea echilibrului hormonal, poate preveni și alte simptome menstruale, precum starea de depresie și bulimia (mâncatul în exces).
  • Atenuarea oboselii și îmbunătățirea activității intelectuale și fizice – Ceaiul de hibiscus este o băutură cu proprietăți calmante și reconfortante, care revigorează organismul și învinge oboseala cronică și stresul. Infuziile cu hibiscus sunt un instrument util în tratarea afecțiunilor pe fond nervos.
  • Prevenirea anemiei – Consumarea ceaiului de hibiscus în mod regulat este un aliat puternic împotriva anemiei, datorită fierului regăsit în componența plantei.

>> Video   Health Benefits of Hibiscus Tea & Side Effects

Contraindicatii si efecte adverse

Deși este un remediu util pentru multe afecțiuni ale organismului, există câteva situații în care consumul de hibiscus nu este indicat:

    • În timpul sarcinii – Consumul de hibiscus poate duce la un avort spontan, din cauza stimulării menstruației.
    • În perioada alăptării
  • În timpul tratamentelor contraceptive – Consumul ceaiului de hibiscus pe o perioadă lungă de timp poate scădea nivelul estrogenului din organism, reducând astfel fertilitatea.
  • Dacă ai tensiune arterială mică – Hibiscusul favorizează scăderea tensiunii arteriale, astfel că trebuie evitat de persoanele care suferă de hipotensiune.

Nu este indicată prepararea ceaiului cu o cantitate mare de hibiscus, deoarece poate produce efecte halucinogene. În plus, excesul de ceai de hibiscus poate duce la intoxicarea organismului. Doza maximă recomandată este de șase cești.

Cum poate fi consumat hibiscusul

Având în vedere întrebuințările sale multiple, hibiscusul poate fi folosit fie în cosmetică, sub formă de pulbere, în prepararea de măști pentru ten sau păr, fie în consumul alimentar, sub formă de ceai, vin (în caz de febră, hipertensiune sau oboseală cronică) sau macerat la rece.

UTILIZAREA PULBERII DE HIBISCUS PENTRU PĂR

Pulberea de petale de hibiscus se folosește pentru stimularea creșterii părului și prevenirea încărunțirii înainte de vreme. În amestec cu apa devine o pastă care, aplicată pe rădăcinile părului, poate face minuni pentru întărirea firului de păr sau combaterea depigmentării. În combinație cu pudra de amla, tulsi sau lotus, hibiscusul devine un tratament excelent pentru păr.

UTILIZAREA PULBERII DE HIBISCUS PENTRU TEN

Folosit sub formă de măști cosmetice pentru ten, hibiscusul ajută la reînnoirea celulelor, conferă luminozitate pieliireduce ridurile existente și previne apariția altora. Acizii din pudra de hibiscus oferă un efect de revitalizare a tenului. De asemenea, hibiscusul se adaugă în compoziții cosmetice cu efect exfoliant, creme sau măști faciale.

CEAIUL DE HIBISCUS, DE AJUTOR ÎN CURELE DE SLĂBIRE

Ceaiul de hibiscus este recunoscut pentru efectul său antiadipos. Consumat în cantități optime, oferă o senzație de sațietate, are efect diuretic și reduce absorbția de carbohidrați. În plus, ceaiul de hibiscus nu conține calorii și conferă o senzație răcoritoare și revigorantă.

Mod de preparare: se face infuzie cu o linguriță de hibiscus (aproximativ 2,5 grame) în 250 ml apă fierbinte, timp de 8-10 minute. Se adaugă, după gust, miere, scorțișoară sau ghimbir.

Retete de ceai de hibiscus

Hibiscusul se poate servi atât în anotimpul rece, sub formă de ceai cald, cât și pe timpul verii, sub formă de Iced Tea, fresh și foarte răcoros. Ambele variante sunt foarte ușor de preparat.

AGUA DE JAMAICA

Ingrediente:

  • 8 căni de apă
  • ½ cană de flori de hibiscus
  • ½ cană de zahăr
  • Opțional: rom, ghimbir, lămâie feliată

Mod de preparare:

  1. Se pun la fiert 4 căni de apă.
  2. Când apa dă în clocot, se adaugă florile de hibiscus și zahărul.
  3. Se adaugă ghimbir, după gust.
  4. Se lasă amestecul la fiert timp de aproximativ 2 minute, timp în care se amestecă ocazional.
  5. După ce se ia recipientul de pe foc, se acoperă cu un capac și se lasă la infuzat timp de 10 minute.
  6. Se strecoară ceaiul și se adaugă restul de 4 căni de apă rece.
  7. Se adaugă rom, după gust.
  8. Se adaugă gheață și se asezonează cu lămâie, după gust.

CEAI CALD

Ingrediente:

  • 3 căni de apă
  • 3 lingurițe de flori de hibiscus
  • 1 sau 2 lingurițe de miere
  • 1 baton de scorțișoară
  • Sucul de la o portocală

Mod de preparare:

  1. Se pune apa la fiert.
  2. Când apa dă în clocot, se adaugă florile de hibiscus și scorțișoara.
  3. După ce se ia vasul de pe foc, se acoperă cu un capac și se lasă la infuzat aproximativ 15 minute.
  4. Se strecoară ceaiul.
  5. Se adaugă sucul de portocală și mierea, după gust.

Sursă foto: Unsplash

Total
2
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda