Indiferent dacă ești într-o relație sau pe cont propriu, vizionarea unui film de dragoste nu are cum să nu te relaxeze și să nu te binedispună. Și chiar dacă se va lăsa cu lacrimi pe alocuri, cele mai bune filme romantice ne amintesc că nicio poveste de dragoste nu este perfectă și că fluturii în stomac ne scot din amorțeală și ne determină să gonim în calea fericirii. 

Așa că aprovizionează-te cu snacks-uri, ideal sănătoase, cheamă-ți cele mai bune prietene la tine sau, de ce nu, convinge-ți iubitul să vizionați împreună un film de dragoste și pregătește-te pentru îmbarcarea în caruselul de emoții. Am pregătit o listă a celor mai apreciate filme de dragoste de-a lungul timpului, dar și o listă a celor mai recente ecranizări romantice. 

Top 20 cele mai bune filme romantice din istorie
Top 7 filme de dragoste din 2019

Cele mai bune filme romantice din istorie

Șansele sunt foarte mari să fi vizionat cel puțin o dată o parte din filmele la care ne-am gândit, însă nu e nimic mai plăcut să revezi un film romantic care ți-a plăcut și te-a marcat într-o altă etapă a vieții tale. În plus, îl vei privi cu alți ochi și cu multă nostalgie. Deci din nou, un maraton de filme romantice este alegerea perfectă pentru o seara de prietene, ca în perioada studenției. 

#1 Casablanca (1842)

Probabil cea mai frumoasa poveste de dragoste din istoria cinematografiei și cu referințe istorice din cel de al II-lea război mondial. El, aventurier, se îndrăgostește iremediabil de ea, misterioasa Isa, și decid să fugă împreună. Ea îl părăsește pentru ca mai apoi să reapară căsătorită cu un alt el, șef important al rezistenței antinaziste. Multă melodramă, incertitudine, pasiune și cadre nemuritoare. 

#2 The Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Filmul definește iubirea prin prisma eșecului unei relații, o situație cu care oricine se poate identifica. În esență, rămâi cu ideea că este mai bine să iubești și să pierzi, decât să nu fi iubit deloc. Chiar dacă protagoniștii se luptă cu suferința despărțirii, ei nu renunță cu ușurință la amintirile care au condus către ea. Iar personajele sunt atât de umane, încât le vei îndrăgi cu siguranță și vei suferi alături de ele. 

#3 Amélie (2004)

În urma unui sondaj online din 2008, Amélie a fost nominalizat drept cel mai bun film al deceniului. Cadrele sunt vibrante, personajele excentrice, iar muzica nostalgică acompaniază cele mai frumoase situații prin care trece frumoasa Amélie. Și ce e cel mai fain este că vei începe să privești lumea prin lentilele ei de basm. Un film ca o poezie de dragoste, plin de sensibilitate și metafore. 

#4 Gone with the wind (1939)

Frankly, my dear, I don’t give a damn” este o replică devenită iconică pentru povestea de iubire dintre Clark Gable și Vivien Leigh. Nu te lăsa descurajată de anul de lansare al filmului pentru că nu vei fi dezamăgită de arta cinematografică și cadrele primului film color de asemenea dimensiuni. Povestea este superbă, iar ecranizarea a primit nu mai puțin de 10 premii Oscar. 

#5 Before sunrise (1995)

Doi tineri se întâlnesc într-un tren și ajung să-și petreacă o seară împreună, în Viena. Ambii știu că au la dispoziție doar momentul prezent, ceea ce lasă loc de conversații reale și o descoperire reciprocă dincolo de probabilitatea unui viitor împreună. Cadrele sunt superbe, replicile provocatoare, iar prestația lui Ethan Hawke și Julie Delpy cât se poate de naturală. Ei sunt doi călători care se îndrăgostesc într-un tren din Europa și asta este tot ce contează.

#6 Annie Hall (1977)

Cine spune că micile și marile drame din dragoste nu pot fi tratate cu umor? Mai ales când îl avem în scenă chiar pe Woody Allen, un actor new-jorkez nevrotic – rol care i se potrivește de minune – ce rememorează obsesiv fosta relație în căutarea unui înțeles. Romantic, sarcastic, glumeț și melodramatic, personajul are flashback-uri și dialoguri spumoase cu sine însuși, cu celelalte personaje și chiar cu publicul. Deci pregătește-te să ți se adreseze întrebări și să pornești în căutarea unui sens alături de Woody. 

#7 The Notebook (2004)

Un film clasic în rândul poveștilor de dragoste consacrate, peste care nu poți trece fără să verși câteva lacrimi. Povestea este despre puterea îndelungată a iubirii și despre miracolele care îi transformă pe oameni când se îndrăgostesc. Și mai are rost să menționăm că Ryan Gosling joacă în rol principal, alături de frumoasa Rachel McAdams? Sunt absolut superbi!

#8 Call me by your name (2017)

Este vara anului 1983 în nordul Italiei, iar adolescentul Elio Perlman este pe cale să descopere cele mai inocente și puternice sentimente de dragoste, pasiune și dorință. Oliver, un cărturar fermecător american care lucrează la doctorat, ajunge ca intern pe perioada verii, însărcinat să-l ajute pe tatăl lui Elio. În strălucirea soarelui și sub toropeala zilelor interminabile, Elio și Oliver descoperă frumusețea imensă a dorinței pe parcursul unei veri care le va schimba viața. 

#9 Titanic

O poveste de dragoste din adâncurile Oceanului Atlantic. Filmul spune povestea dramatică a scufundării vasului Titanic cu Leonardo Di Caprio și Kate Winslet în rol principal. Cadrul este foarte aproape de adevărata tragedie și prezintă o poveste de dragoste frumoasă, cu un sfârșit tragic.

#10 About time (2013)

Când Tim află că poate călători în timp și își poate schimba destinul, se întoarce în trecut să-și cucerească femeia visurilor. Darul îl scapă de suferință și-l ajută să salveze mai multe vieți, însă joaca cu timpul se dovedește a fi periculoasă. About Time este o comedie romantică despre dragoste dincolo de rigorile timpului și despre minunile care se întâmplă chiar dacă nu poți schimba trecutul. 

#11 The theory of everything (2014)

Filmul spune povestea extraordinară a uneia dintre cele mai strălucite minți ale lumii, astrofizicianul Stephen Hawking, care se îndrăgostește în perioada studenției la Cambridge și în scurt timp primește diagnosticul ce-i schimbă cursul vieții. Apariția și evoluția bolii ajung să coincidă cu debutul carierei sale de succes în fizică. Cu Jane luptând neobosită de partea sa, Stephen pornește în cea mai ambițioasă lucrare științifică, studiind lucrul pe care-l are acum cel mai puțin: timpul. Împreună, sfidează medicina și știința de la momentul respectiv, atingând mai mult decât au putut vreodată să viseze.

#12 Breakfast at Tiffany’s (1961)

Ea este libertină, independentă și nestatornică. Asta până când îi pică cu tronc un vecin abia mutat în clădire și este nevoită să-și regândească prioritățile. Audrey Hepburn oferă una dintre cele mai elegante și spectaculoase interpretări în această versiune fermecătoare și ușor sentimentală a faimoasei povești scrise de Truman Capote.

#13 Love me if you dare (2003)

Jumătate comedie comică romantică și jumătate comedie neagră, filmul franțuzesc Jeux d’Enfants urmărește felul în care doi tineri se joacă cu destinul și cu iubirea, din copilăriei până la maturitate. Julien și Sophie se întâlnesc întâi la vârsta de opt ani și încep un joc al provocărilor, inițial amuzant și apoi tot mai periculos și mai frustrant. Povestea îmbină magia amintirilor cu durerea iubirii ce scapă printre degete. 

#14 Silver Linings Playbook (2012)

 

Pat pare că a pierdut totul – casa, locul de muncă și soția. După ce a petrecut opt luni într-o instituție de stat, Pat decide să-și reconstruiască viața, să rămână pozitiv și să-și recâștige soția. Când o întâlnește pe Tiffany, o fată misterioasă cu propriul bagaj de suferințe, lucrurile se complică. Tiffany se oferă să-l ajute pe Pat să se reconecteze cu soția, dar doar dacă el va face ceva foarte important pentru ea, în schimb. Pe măsură ce înțelegerea lor se desfășoară, începe să se formeze o legătură neașteptată și ambele vieți capătă sens. 

#15 500 days of Summer (2009)

Comedia romantică neliniară este despre un bărbat care se îndrăgostește până peste cap de o femeie fascinantă, al cărei singur defect este că nu crede în dragoste. Romantic incurabil, el se agață de fiecare lucru pe care îl au în comun, fiind convins că destinul lor este să fie împreună și face tot posibilul să o convingă că dragostea lor este reală. O comedie romantică atipică care îți va aminti de obsesiile adolescentine și de dragostea neîmpărtășită. 

#16 Meet Joe Black (1998)

Întâlnirea cu Joe Black spune povestea unui bărbat influent a cărui viață și familie sunt  marcate brusc de sosirea unui tânăr enigmatic. Prezența străină se îndrăgostește de frumoasa fiică a lui Parrish, Susan. Consecințele acestei povești sunt profunde, complicate și amare pentru că Joe Black a venit cu o misiune de la care nu se poate abate. 

#17 One day (2011)

Cele mai frumoase și triste povești de dragoste sunt afectate de așa numitul bad timing. Este și blestemul Emei și a lui Dexter, care își petrec puțin timp împreună chiar înainte de absolvirea colegiului și rămân prieteni pe viață. Ea este muncitoare și are principii puternice, iar el se transformă într-un bărbat fermecător și bogat, care se așteaptă ca lumea să stea la picioarele lui. Din timp în timp, se regăsesc și asistăm la scene de prietenie, luptă, speranțe și oportunități ratate, râsete și lacrimi. Undeva de-a lungul călătoriei, cei doi realizează că ceea ce au căutat a fost acolo dintotdeauna. Pe măsură ce înțeleg semnificația întâlnirii lor, se conformează naturii iubirii și vieții în sine.

#18 Crazy, Stupid, Love. (2011)

Filmul deschide o incursiune hilară în lumea întâlnirilor romantice, cu o grămadă de scene la care vei râde cu gura până la urechi. Crazy, Stupid. Love a cucerit cu umorul și scenele nebune, dar și cu substratul romantic. 

#19 A walk to remember (2002)

A Walk to Remember este apogeul filmelor lacrimogene. Povestea este una clasică, el este un bad boy și se îndrăgostește de cea mai inocentă fată. Tatăl ei se opune cu un motiv justificat, ea fiind pe moarte. În ciuda deznodământului, trăiesc împreună povestea vieții lor. Spoiler alert: vei asculta pe repeat melodia You a trupei Switchfoot după vizionarea filmului. 

#20 Love Actually (2003)

Un film romantic potrivit pentru vacanță pentru că acțiunea are loc în preajma Crăciunului. Evenimentele urmăresc 10 povești despre iubire, despărțire, disperare, singurătate, furie și regăsire. Iar dacă privești cu atenție, povestea lor este povestea tuturor. Love Actually are și o distribuție pe cinste cu Colin Firth, Keira Knightley, Liam Neeson, Alan Rickman, Emma Thompson, Hugh Grant în centrul evenimentelor. 

Top 7 filme romantice din 2019

Chiar dacă filmele următoare nu au avut timp să fie urmărite și cotate mai serios pe Imdb, fiind ecranizări foarte recente, cu siguranță merită o șansă la o duminică seara în fața canapelei. 

#1 Five Feet Apart

Stella și Will sunt doi adolescenți ce se luptă cu o afecțiune severă a sistemului respirator. Se întâlnesc într-o clinică și, în ciuda atracției, sunt nevoiți să păstreze distanța fizică. Will este rebel și nonconformist, iar Stella îl inspiră treptat să iubească viața și îl salvează de el însuși, chiar dacă orice atingere între cei doi este în afara limitelor. 

#2 Long Shot

Fred este un jurnalist libertin și talentat, cu o inclinație evidentă către probleme. La polul opus, Charlotte este o femeie influentă și sofisticată, cu o carieră de succes în diplomație și aspirantă la poziția de Președinte. Aparent, cei doi nu au nimic în comun, doar că, în trecut, Charlotte obișnuia să fie bona lui Fred. Când aceștia se reîntâlnesc întâmplător, ea este este fermecată de umorul lui Fred și îl angajează la impuls ca purtător de cuvânt și consilier. Acesta este total nepregătit pentru lumina reflectoarelor, ceea ce dă naștere unor incidente periculoase, iar chimia dintre protagoniști generează scântei și mult umor. 

#3 Gloria Bell

Gloria este o femeie divorțată care își petrece zilele ancorată în rutina unei slujbe de birou și nopțile pe ringul de dans, dând frâu liber energiei prin cluburile din Los Angeles. După ce îl întâlnește pe Arnold într-o seară de dans, se trezește în această ipostază nouă complicată. Pe de-o parte este entuziasmată de dragostea pasională, pe de altă parte se confruntă cu incertitudinile dateting-ului, reconfigurarea propriei identității și limitările familiei.

#4 The Aftermath

Acțiunea filmului se petrece în Germania, după cel de-al II-lea Război Mondial. Lewis este un colonel britanic, responsabil de refacerea orașului. Se mută împreună cu soția lui într-o casă impozantă, pe care o împart cu vechii proprietari, un văduv neamț și fiica lui care are un temperament complicat. În această atmosferă încărcată, ura și durerea generează pasiunii și trădării neașteptate. 

#5 Isn’t It Romantic

Dacă îți plac comediile fantastice în care un eveniment neașteptat schimbă complet realitatea protagoniștilor și percepția lor asupra vieții, Isn’t it romantic este o ecranizare recentă destul de bună. Natalie este o arhitectă cu o stimă de sine scăzută și care, implicit, nu prea este luată în seamă la locul de muncă. După ce este acostată de un hoț, se accidentează și se trezește într-un spital, într-o nouă realitate, care o învață să fie mai încrezătoare și să se autoaprecieze. Bineînțeles, personajul masculin fermecător este nelipsit, iar povestea de dragoste va fi cu happy end. 

#6 After

Tessa este o studentă conștiincioasă, cuminte și loială prietenei ei din liceu. Ajunsă la facultate, este înarmată cu ambiții mari pentru viitorul ei, dar lumea sa păzită se deschide atunci când îl întâlnește pe misteriosul și rebelul Scott. Acesta pune la îndoială tot ceea ce credea că știe despre ea însăși și despre ce vrea de la viață.

#7 All the Bright Places

Finch și Violet se întâlnesc în vârful unui turn. Amândoi consideră sa sară, dar și să se salveze unul pe celălalt de la a face asta. Devin prieteni, iar Finch o învață pe Violet cum să trăiască frumos, în timp ce tot ce își dorește el este să moară. Pe măsură ce se luptă cu rănile fizice și emoționale ale trecutului, cei doi încep să dea însemnătate locurilor și momentelor pe care le explorează. Povestea oferă o imagine umană și optimistă asupra bolilor psihice, a impactului lor asupra relațiilor și a puterii vindecătoare a iubirii.  

Gata, planul este pregătit. Pregătește pijamaua, pernele colorate, o sticlă de rose, snacks-uri și dă sfoară-n țară. Începe maratonul de filme romantice. Vizionare plăcută 📽️

Total
3
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda