Castelele din România au fost asociate, de-a lungul secolelor, cu legende fantastice și mistere de nepătruns. Privite din afară, fațadele castelelor, peisajul care le înconjoară și poveștile despre acestea sunt suficiente pentru a ne aprinde imaginația și a ne invita la visare. Dar nu-i așa că vrei mai mult?

Un nou trend: turismul la castel
Castele care oferă programe de vizitare
Castele care oferă pachete de cazare

Un nou trend: turismul la castel

Se știe deja, cele mai mari castele din Transilvania trezesc fascinația turiștilor străini în căutare de legende spectaculoase, fapt care a contribuit semnificativ la plasarea României pe harta circuitului turistic internațional. Castelul Bran, Castelul Corvinilor sau Peleșul se regăsesc adesea în topurile celor mai frumoase castele, din Europa sau la nivel mondial, precum cele realizate de El Pais sau Thrillist, printre altele. Însă România nu duce lipsă de diversitate la acest capitol, datorită castelelor, fortărețelor sau palatelor clădite de-a lungul istoriei, fiecare cu farmecul său unic, care poartă amprenta acelor vremuri.

Datorită interesului crescând pentru legendele create în jurul lor, unele dintre cele mai frumoase castele ale României au fost renovate sau recondiționate în ultimii ani și și-au deschis porțile, pentru a le oferi turiștilor o experiență cât mai valoroasă. Reședințele rezervate cândva doar prinților și familiilor de viță nobilă oferă acum facilități turistice precum tururi organizate, servicii de protocol pentru evenimente speciale sau chiar opțiuni pentru cazare. Această tendință nu le este indiferentă nici românilor, care caută să redescopere România și destinațiile inedite pe care aceasta la poate oferi.

Datorită internetului și platformelor pentru rezervări online, precum TripAdvisor, ofertele actuale ajung rapid la turiști din întreaga lume, care își pot rezerva instantaneu pachetul de servicii dorit. Dar hai să vedem care sunt castelele unde putem petrece o zi de vis sau unde putem chiar să înnoptăm și în ce condiții.

Castele pe care merită să le vizitezi

Castelul Bran

Str. General Traian Mosoiu nr. 24, Bran, județul Brașov | www.castelulbran.ro

Foto: Shutterstock

Castelul Bran este, fără îndoială, cel mai vizitat obiectiv turistic de acest fel din România, ajungând la peste 830.000 de vizitatori în 2017. Turiștii străini reprezintă mai bine de 60% din numărul total de vizitatori, mai ales datorită legendei care învăluie acest castel – supranumit „Castelul lui Dracula”. Deși administratorii castelului subliniază distincția dintre legendă și realitate, fără îndoială povestea face parte din succesul promovării acestui obiectiv.

Istoria castelului este una îndelungată și întortocheată, pornind de la o fortăreață ridicată de cavalerii teutoni, fiind folosit în funcție de nevoile vremii, ca fortăreață, graniță și punct vamal, pentru a fi dat apoi în folosul Ocolului silvic regional. Ulterior, castelul își recapătă gloria de altădată, fiind transformat în reședința de vară a familiei regale a României. În timpul Reginei Maria, castelul pur și simplu înflorește, datorită amenajării parcului din jur, cu două iazuri și o Casă de Ceai. Treptat, se mai adaugă și alte mici proprietăți, precum o casă de musafiri, o biserică de lemn, locuințe pentru personal, grajduri și garaje. Principesa Ileana construiește la Bran spitalul „Inima Reginei”, dar apoi e nevoită să părăsească țara, în timpul regimului comunist. În cele din urmă, în 1993, după o istorie zbuciumată, Castelul Bran devine muzeu și reintră în circuitul turistic.

Program de vizitare. Muzeul este deschis zilnic, chiar și în zilele de sărbătoare, când se înregistrează un mare aflux de turiști. Programul variază în funcție de sezon, iar costul biletului variază și el, între 40 de lei pentru adulți și 5 lei pentru grupuri de copii, organizate.

Ce poți vedea aici. Din păcate, în urma perioadei comuniste, în acest castel au mai rămas puține obiecte aparținând familiei regale. Însă pot fi văzute colecții permanente de mobilier și armament din secolele XIV-XIX, precum și expoziții temporare care pun în valoare portul popular, cultura, arta și tradițiile românești. De asemenea, muzeul a fost inclus și în circuitul Nopții Europene a Muzeelor, oferindu-le turiștilor dornici de adrenalină ocazia de a vizita „Castelul lui Dracula” la ceas de seară.

Casa de Ceai găzduiește petreceri de Halloween, Ziua Copilului, Crăciun sau Anul Nou, precum și spectacole de muzică sau de teatru, show-uri culinare sau degustări de vinuri. De asemenea, Casa de Ceai, anumite spații și grădinile castelului pot fi rezervate la cerere pentru mese festive, petreceri private sau spectacole.

Înainte de a părăsi Castelul Bran, de la magazinul dedicat vei putea achiziționa suvenire, vinuri de colecție, albume sau cărți despre acest castel, ca memento și material de lectură pe drumul spre casă.

Imagini: Shutterstock și www.castelulbran.ro

Castelul Corvinilor

Strada Castelului 1-3, Hunedoara, județul Hunedoara | www.castelulcorvinilor.ro

Foto: Munții Carpați

Castelul Corvinilor a marcat de asemenea un record de vizitatori în 2017, numărul acestora depășind 330.000 de persoane. În social media, fotografiile cu acest castel sunt printre cele mai apreciate din lume, fiind asemuit adesea cu Academia Hogwarts din cărțile cu Harry Potter sau cu fortărețele și castelele din filmele cu hobbiți. Nu e deloc surprinzător, deci, faptul că acest castel a fost, nu o singură dată, platou de filmări pentru producții autohtone și hollywoodiene. Legendele întunecate care planează asupra acestui loc au devenit chiar subiect de documentar, când Travel Channel a poposit aici în căutare de activități paranormale.

Istoria castelului a început în secolul al XIV-lea, prin ridicarea unei fortărețe. Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei, a dispus ulterior transformarea fortificației într-un castel, care a suferit de-a lungul timpului modificări, din motive de natură atât civilă, cât și militară. În perioada următoare, aproximativ 5 milioane de euro vor fi investiți în lucrări de reabilitare a monumentului istoric.

Program de vizitare. Castelul poate fi vizitat zilnic, cu excepția principalelor zile de sărbătoare. Costul biletului variază între 30 de lei pentru adulți și 5 lei pentru studenți. În plus, pentru ghidaj în limba română sau engleză și pentru permisiunea de a face fotografii se percep taxe suplimentare. Programul și planul tarifar sunt afișate pe pagina de prezentare.

Ce poți vedea aici. Castelul Corvinilor este considerat cel mai bine conservat monument medieval din sud-estul Europei, însă interiorul are un aer rece și auster, specific perioadei istorice pe care o reprezintă. Aici au loc adesea expoziții și festivaluri de muzică sau artă medievală, precum olărit, pictură pe ceramică sau manufacturarea și mânuirea armelor medievale. În urma lucrărilor de reabilitare, administratorii acestuia doresc să amenajeze interiorul castelului, investind în expoziții permanente de mobilier, vestimentație și armament, care să ilustreze aspecte din viața medievală. În plus, numărul în creștere de turiști a încurajat realizarea de investiții în zonă, în urma cărora în apropierea castelului va fi ridicat un parc de aventură de 5 ha, un restaurant și un hotel de lux, printre altele.

Imagini: Muzeul Castelul Corvinilor

Castelul Károlyi

Carei, județul Satu Mare | e-castellum.eu

Foto: Castelul Karolyi

Castelul Károlyi din Carei, supranumit „Peleșul Transilvaniei”, reunește diverse stiluri arhitecturale care-i reflectă istoria tumultuoasă și atrage peste 50.000 de turiști pe an într-un oraș mic, de numai 20.000 de locuitori. Acest lucru se datorează în mare parte eforturilor de reabilitare a acestui monument istoric, care s-au desfășurat începând din 2010, grație programelor europene de finanțare.

Istorie. Acest castel a fost distrus și reconstruit de mai multe ori de-a lungul istoriei sale de peste cinci secole. Astfel, reședința din secolul al XV-lea a familiei Károlyi a devenit cetate, apoi castel, fiind utilizată de-a lungul vremii ca sanatoriu, cazino, școală militară sau casă de cultură, printre altele, până la forma actuală a castelului, ca obiectiv turistic.

Program de vizitare. Castelul poate fi vizitat de marți până duminică, cu excepția principalelor zile de sărbătoare. Momentan, datorită accesării fondurilor europene, vizitarea acestui obiectiv este gratuită, iar superba sală de la parter, sala de expoziție și capela pot fi închiriate pentru ședințe foto sau evenimente, contra cost. Din păcate, pagina de prezentare a castelului nu oferă toate detaliile, însă pagina de Facebook a Castelului Károlyi este actualizată constant, iar programări pentru grupuri și alte informații privind vizitarea acestui obiectiv se pot obține la numărul de telefon 0261/864.981 (Muzeul municipal Carei).

Ce poți vedea aici. Castelul este amplasat pe o proprietate cu o suprafață de 10 hectare – declarată parc dendrologic ocrotit – unde se găsesc peste 200 de specii de arbori. Construcția are 130 de încăperi, iar 10 dintre acestea au fost puse la dispoziția publicului și găzduiesc expoziții cu obiecte și piese de mobilier de la sfârșitul secolului al XVIII-lea sau figuri de ceară, precum și activități culturale sau evenimente artistice, cum ar fi piese de teatru sau concerte.

Imagini: Castelul Karolyi

Castelul Peleș

Aleea Peleșului nr. 2, Sinaia | peles.ro

Foto: Balkan Trails

Castelul Peleș, alături de Castelul Pelișor, a devenit un simbol pentru istoria monarhiei românești, găzduind vizite, negocieri și tratate care au influențat cursul istoriei țării noastre. Printre cele mai importante evenimente, trecute în revistă de Digi 24:

„Au fost în vizită oficială la Castelul Peleș regii Oscar al II-lea și Gustav al V-lea al Suediei, prințul de Wales, viitorul rege Eduard al VII-lea al Marii Britanii, Regina regentă Ema a Țărilor de Jos, împăratul Franz Joseph I al Austro-Ungariei, moștenitorul tronului austro-ungar, Arhiducele Franz Ferdinand. În timpul vizitei împăratului Franz Joseph I la Castelul Peleș s-a semnat tratatul bilateral între România și Austro-Ungaria.”

Istoria. Castelul Peleș a fost construit la inițiativa Regelui Carol I al României, pentru a-i fi reședință de vară, după ce acesta s-a îndrăgostit de peisajul montan din zonă. Clădirea a  devenit ulterior unul dintre cele mai importante monumente istorice ale Europei, fiind și primul castel electrificat din spațiul european. În acest castel a copilărit și Majestatea Sa Regele Mihai, care l-a descris astfel: „Castelul Peleș este un simbol al independenței și puterii țării noastre. Cea mai frumoasă coroană regală este încrederea și dragostea românilor, iar valoarea ei stă în propriile merite ale României.” După abdicarea Regelui Mihai, castelul a fost confiscat de autoritățile comuniste, intrând pentru o vreme în circuitul turistic, ca Muzeu Național. După căderea comunismului, castelul a fost deschis spre vizitare publicului larg, iar în 2007 proprietatea a fost retrocedată familiei regale.

Program de vizitare. Vizitele se desfășoară de miercuri până duminică în cadrul programului de iarnă și de marți până duminică în timpul verii. Costul biletului de intrare la Castelul Peleș variază între 30 de lei pentru adulți și 7,5 lei pentru studenți sau copii, iar pentru vizitarea Castelului Pelișor prețul biletului variază între 20 de lei și 5 lei, pentru diferitele categorii de vârstă. Se acordă gratuitate în condiții speciale, însă pentru tururi opționale și pentru permisiunea de a fotografia sau filma se percep taxe suplimentare. Programul și planul tarifar sunt afișate pe pagina de prezentare a castelului.

Ce poți vedea aici. Castelul are un număr total de 160 de camere și este deschis publicului în proporție de 35%. Aici poate fi văzut un patrimoniu impresionant, de la lemnărie sculptată cu cea mai mare migală și colecții de vitralii, până la piese de mobilier și arme care datează încă din secolul al XV-lea. În plus, expozițiile temporare de artă aparținând diferitelor curente artistice și conferințele pe teme istorice și culturale atrag, la rândul lor, vizitatori în număr mare. Cochetul magazin de suvenire oferă și el prilejul de a luat la plecare cel puțin o amintire materială inspirată de gloria vremurilor de altădată.

Imagini: Flickr, peles.ro, Pinterest

Castele unde poți chiar să te cazezi

Castelul Cantacuzino

Bușteni, Str. Zamorei nr. 1, județul Prahova | www.cantacuzinocastle.com

cantacuzino fb 5

Foto: Castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino din Bușteni a fost construit la cererea Prințului Gheorghe Cantacuzino, fost ministru al României la începutul secolului XX. Acesta se apropie mai mult de stilul unei case nobiliare, prin detaliile arhitecturale și designul său interior. Castelul este înconjurat de un parc cu cascade și fântâni arteziene, iar decorațiunile precum vitralii, console sau plafoane cu grinzi pictate îi conferă un farmec aparte și un pronunțat caracter romantic.

Servicii oferite:

  • Vizite: castelul și galeria de artă pot fi vizitate în fiecare zi a săptămânii, pentru o taxă de maximum 30 de lei pentru adulți, copiii având gratuitate; salonul principal, scările de marmură și lemn, grota din fața castelului sau turnul de vânătoare sunt doar unele dintre atracțiile locului.
  • Ședințe foto profesionale, pe bază de programare;
  • Servirea mesei la restaurantul cu specific franțuzesc:
  • Cazare la Hunter`s Lodge, vilă construită înainte de 1930 și situată în grădina castelului; conform declarațiilor administratorilor proprietății, cabana este ideală pentru patru adulți și doi copii, iar rezervările se fac telefonic sau prin e-mail.
  • Găzduirea de evenimente diverse în saloanele de la parter și etaj, precum și în grădina castelului, de la evenimente corporate, la nunți, petreceri private sau manifestări culturale;
  • Acces în parcul de aventură aflat la intrarea în curtea castelului, care include cățărare și tiroliene, tir cu arcul sau închiriere de biciclete mountain bike și echitație.

Prețurile pentru aceste servicii sunt afișate pe pagina de prezentare a castelului sau pot fi obținute la cerere, apelând la datele de contact afișate pe aceeași pagină.

Imagini: Castelul Cantacuzino

Castelul Haller

Ogra, județul Mureș | castelhaller.ro

Haller1

Foto: Castelul Haller/Csibi L. Casaba

Construit în secolul al XVII-lea, Castelul Haller a aparținut, pe rând, mai multor familii nobiliare, iar din 2011 funcționează ca pensiune de patru stele cu restaurant și cramă. Având aspectul unui conac burghez elegant și atent restaurat, castelul este decorat cu piese de mobilier în stil retro și păstrează încă, în multe camere, podeaua originală și tavanul boltit.

Servicii oferite:

  • Cazare în pensiunea cu 13 camere, pentru prețuri între 180 și 370 de lei/noapte, în funcție de tipul camerei;
  • Servirea mesei la restaurantul cu specific românesc, dar și cu specialități din bucătăria internațională;
  • Degustări de vin în crama proprie;
  • Găzduirea de evenimente diverse, de la evenimente cu caracter corporate, la petreceri private;
  • Ofertă wellness și SPA în centrul de recreere aflat pe proprietatea castelului; acesta include un bazin cu apă sărată și bazin pentru copii, saună, jacuzzi, salon de masaj, precum și o cameră tip salină.

Rezervări și oferte pot fi obținute la cerere, apelând la datele de contact afișate pe pagina de prezentare a castelului.

Imagini: Castelul Haller/Insignum

Castelul Kálnoky

Micloșoara nr. 201, județul Covasna | www.transylvaniancastle.com

Kalnoky

Foto: Kalnoky Castle

Castelul Kálnoky datează din secolul al XVII-lea, fiind construit pentru a servi drept conac de vânătoare al contelui Kálnoky. După o istorie îndelungată și o perioadă de jumătate de secol în care castelul a fost părăsit, urmată de un proces atent de restaurare, în 2017 castelul a fost deschis publicului. Acum, castelul găzduiește Muzeul vieții transilvănene, iar lângă acesta se află pensiunea administrată de Contele Tibor Kálnoky, formată din case de oaspeți care oferă 11 camere spre închiriere. Datorită prieteniei dintre Prințul Charles și familia Kálnoky, Contele administrează și proprietatea Prințului, care se află în Zălan, la 50 de km distanță de Micloșoara. Încasările obținute prin serviciile de turism oferite sunt redirecționate în folosul lucrărilor de restaurare a patrimoniului cultural, pentru recondiționarea și conservarea caselor tradiționale săsești din zonă.

Grație susținerii oferite de Prințul de Wales, precum și datorită caracterului special al zonei, al tradițiilor și meșteșugarilor din zonă, acest castel se bucură de notorietate internațională. Printre altele, a apărut chiar și într-un articol realizat de Lonely Planet, cu privire la cele mai neobișnuite hoteluri ale Europei.

Servicii oferite:

  • Vizite organizate la Muzeul vieții transilvănene, în cinci zile pe săptămână, cu excepția zilelor de marți și joi, pentru o taxă de intrare între 15 și 10 lei.
  • Cazare în casele de oaspeți cu 11 camere, decorate cu piese tradiționale și construite cu resurse locale. Costul pentru un sejur all inclusive este de 118 EUR/persoană/noapte, iar copiii sub 14 ani beneficiază de 50% reducere, cei sub patru ani având gratuitate. Pentru cazare timp de o noapte, cu mic-dejun inclus, costul este de 39 EUR/persoană.
  • Servirea mesei într-o sală de mese – fosta cramă – care le oferă musafirilor prilejul de a socializa, iar bucatele sunt gătite de bucătărese din zonă, din produse locale; de asemenea, la cerere se pot organiza cine al fresco, pe deal;
  • Explorări în natură cu ghid specializat;
  • Închiriere de biciclete, echitație sau plimbare cu trăsura; aceste activități se desfășoară pe bază de rezervare, pentru un cost suplimentar detaliat pe pagina de prezentare.

Toate rezervările se pot face accesând pagina oficială a castelului: www.transylvaniancastle.com.

Imagini: Kalnoky Castle/Alex Boghian și Kalnoky Castle/Kocsis Janos

Castelul Sturdza

Aleea Prințesa Olga Sturdza, Miclăușeni, județul Iași | www.miclauseni.ro

Sturdza

Foto: Castelul Sturdza

Castelul Sturdza, situat pe domeniul Miclăușeni, a fost construit între anii 1880 și 1904 pentru George Sturdza și soția sa, Maria. La castel se găseau colecții de arme și costume medievale, bijuterii, piese rare de arheologie și numismatică, precum și o bibliotecă impresionantă. Însă în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, castelul a fost abandonat, iar majoritatea bunurilor de preț au fost furate. Asemenea altor castele, și acest monument este împrejmuit de un vast parc dendrologic, care face parte din lista monumentelor istorice ale județului Iași, alături de castel și de Mănăstirea Miclăușeni.

În anul 2003 a început renovarea castelului, cu scopul transformării acestuia în pensiune de lux.

Servicii oferite:

  • Vizitarea castelului și a Mănăstirii în tururi organizate, asistate de un ghid; vizitele pot avea loc de marți până vineri, pe bază de programare, sau sâmbătă și duminică, între orele 12-18.
  • Cazare în complexul cu 31 de camere, cu prețuri variate, în funcție de tipul camerei;
  • Restaurant și grădină de vară pentru servirea mesei și ofertă pentru mesele festive de Sărbători sau cu ocazia evenimentelor de afaceri ori a taberelor organizate;
  • Săli de seminarii și conferințe și găzduirea diverselor evenimente, de la cele cu caracter corporate, la petreceri private;
  • Sală de sport.

Rezervări și oferte pot fi obținute la cerere, apelând la datele de contact afișate pe pagina de prezentare a castelului.

Imagini: Castelul Sturdza

Acestea sunt doar câteva dintre castelele din România unde poți petrece zile și nopți deosebite, detașându-te pentru o clipă de ritmul nebun al secolului XXI. Bineînțeles, fiecare schimbare atrage după sine atât adepți, cât și critici, părerile fiind împărțite în privința utilizării în scop turistic și comercial a acestor monumente istorice, în vederea atragerii de vizitatori. Însă tocmai acest fapt ar putea salva unele dintre aceste castele de la ruină, din toate punctele de vedere.

Dar tu, ce părere ai, vei lua în calcul unul dintre aceste obiective pentru următoarea ta vacanță?

Total
4
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda