FMachiajul este cunoscut de cel puțin 6000 de ani și a evoluat de la produsele pe bază de ulei de măsline și apă de trandafiri, care aveau ca rol mai ales accentuarea trăsăturilor personale, la cosmeticele moderne care nu numai că ne pun în valoare calitățile ci ne și ascund micile defecte.

Care sunt diferențele dintre machiajul de zi și machiajul de seară?
Care sunt produsele de care ai nevoie?
Cum îți alegi machiajul în funcție de ținută?
Cum îți alegi machiajul în funcție de culoarea părului?
Cum îți alegi machiajul în funcție de culoarea ochilor?
Machiaj pentru ochii albaștri
Machiaj pentru ochii verzi
Machiaj pentru ochii căprui
Machiaj pentru ochii negri
Cum îți alegi machiajul în funcție de pigmentul pielii?
Cum îți poți pune în valoare trăsăturile?
Tipuri de machiaj de seară
Despre machiajul de seară profesionist
Tendințe în 2019
Galerie cu idei de machiaj de seară

Machiajul, în special cel de seară, a început să fie popular mai ales începând cu anii ‘20 când petrecerile în care femeile purtau paiete și rochii sclipitoare au cerut un machiaj pe măsură. Mai jos poți afla toate informațiile despre acesta, inclusiv ce aduce în plus față de machiajul de zi sau cum se potrivește cu ochii tăi.


Citește și : Cum alegi produsele cosmetice 


Care sunt diferențele dintre machiajul de zi și machiajul de seară?

Dacă machiajul de zi se concentrează asupra acoperirii micilor imperfecțiuni ale feței și constă într-un ruj cu o culoare naturală și un fard de pleoape în culori neutre, acestea trebuind să fie adaptate ținutei, locației evenimentului și vârstei, machiajul de seară se concentrează pe alte aspecte. Culoarea capătă un loc important iar buzele și ochii sunt în centrul atenției. Concentrează-te asupra ochilor folosind un fard de pleoape colorat, o mascara pentru gene și o linie de tuș. Oferă un strop de vitalitate pomeților cu ajutorul unei pudre iluminatoare și finalizează cu o culoare puternică pe buze. Evită să porți toate accesoriile pe care le ai în dotare și ai șansa de a atrage atenția prin bun-gust.

Sursă foto: Pinterest

Care sunt produsele de care ai nevoie?

Pentru a crea machiajul perfect pentru o seară ce se anunță a fi spectaculoasă, vei avea nevoie de câteva ingrediente pentru ca totul să iasă ca la carte. Mai jos este o listă cu cele mai importante, în ordinea în care trebuie să fie aplicate pentru un efect de durată.

 • Baza de machiaj – machiajul de seară trebuie să reziste cât mai mult. Din acest motiv baza de machiaj trebuie aplicată prima oară – acesta trebuie să fie într-o nuanță apropiată culorii fondului de ten;

 • Fondul de ten – ar trebui să aibă o textură mată și o acoperire medie, precum și rezistență la transfer;

 • Corectorul – după aplicarea fondului de ten, dacă încă se mai văd mici imperfecțiuni, acestea vor fi acoperite cu un corector – alege unul care să fie cât mai apropiat de culoarea pielii tale;

 • Pudra translucidă – se folosește după fond de ten și corector și are rolul de a acoperi liniile inestetice și de a oferi un plus de rezistență machiajului;

 • Fardul de obraz – aplicat după pudră, acest fard reprezintă prima pată de culoare din procesul de machiaj – celelalte produse vin în culori cu tente pale. Ține minte că trebuie aplicat dinspre tâmple spre pomeți;

 • Fardul de pleoape – se aplică întotdeauna înaintea mascarei, pentru că se întâmplă deseori să mai cadă pudră și pe gene. Trebuie spus că acesta se folosește doar după un anticearcăn sau fond de ten pentru că, în caz contrar, pleoapele vor crea mici pliuri inestetice;

 • Mascara – cel mai bun produs pentru a-ți scoate ochii în evidență este un rimel negru care să le confere volum genelor. Te poți distanța de clasic alegând o culoare care să contrasteze cu ținuta – încearcă acasă această tehnică pentru a fi sigură că se potrivește ochilor tăi;

 • Rujul – ultimul element al unui machiaj de seară bine făcut. Pentru mai multă precizie, aplică-l cu o pensulă, indiferent dacă alegi o nuanță închisă sau un model îndrăzneț.

Alege produse de calitate și nu uita să pui în coș și câteva pensule, și vei fi pregătită pentru a începe să te machiezi pentru petrecerea pe care o aștepți de câteva luni.

Sursă foto: Pexels

Cum îți alegi machiajul de seară în funcție de ținută?

După cum probabil te-ai aștepta, machiajul de seară depinde foarte mult de ținuta pe care o porți. Care, la rândul ei, depinde de eveniment. De exemplu, la petrecerea de după o lansare de carte vei purta o ținută mai sobră și un machiaj ceva mai discret în timp ce la petrecerea de sărbătorire a zilei de naștere vei vrea să strălucești (mai ales dacă este a ta!).

În cazul relației dintre machiajul de seară și ținută, trebuie să ai în vedere câteva lucruri.

 • Rujul – gândește-te la ce vei purta. Dacă porți o rochie cu o broșă superbă care vrei să fie observată de toată lumea, un ruj în nuanțe de roz pal îți va complimenta ținuta. Dacă, pe de altă parte, alegi să porți o pereche de blugi, un sacou și un tricou clasic, buzele au ocazia să strălucească – folosește un roșu intens. Fii îndrăzneață alegând un ruj portocaliu sau violet. Dacă vei purta o nuanță mai închisă pe buze, asigură-te că o lași mai moale cu mascara pentru că așa multe culori închise nu dau bine indiferent de față;

 • Fardul de pleoape – poate scoate în evidență ochii prin simpla folosire a unor culori surprinzătoare. Dacă fardul de pleoape și rujul au restricțiile lor, fardul de pleoape vine în orice culoare îți trece prin cap; trebuie să se potrivească cu ținuta și cu evenimentul la care participi. Singura regulă este aceasta: nu asorta fardul de pleoape cu hainele. De exemplu, dacă porți o cămașă albastră nu alege un fard de pleoape de aceeași culoare. Ce poți face? Ei bine, alege o culoare diferită sau complementară. Unui tricou verde, de exemplu, i se potrivește un fard de pleoape roz sau auriu;

 • Fardul de obraz – unele persoane se gândesc la fardul de pleoape doar ca la o pată roșie pe obraji. Dar această parte a machiajului de seară vine și în culori închise, pământii, precum și în nuanțe de violet sau roz. Ca și în cazul fardului de pleoape trebuie să eviți ca fardul de obraz să aibă aceeași culoare cu cea a hainelor. Dacă porți un tricou roz bombon, nu alege aceeași culoare pentru fardul de obraz. Vei părea mult mai sofisticată dacă alegi un fard de obraz în nuanțe pământii;

La fel de importante ca și ținuta sunt accesoriile. Nu asorta culoarea fardului de obraz cu eșarfa sau cu pălăria dar nici cu acel colier spectaculos pe care ți l-ai luat luna trecută și pe care vrei să îl inaugurezi la petrecere.

Cum îți alegi machiajul în funcție de culoarea părului?

Indiferent de culoarea părului, cuvântul de bază ar trebui să fie complementaritatea. Cu alte cuvinte, dacă ești brunetă machiajul de seară ar trebui să echilibreze discrepanța dintre culoarea părului și cea a pielii. Alege o bază de machiaj de calitate, folosește un rimel care să îți dea volum și mizează pe un luciu de buze strălucitor, pe care e obligatoriu să îl reaplici pe parcursul serii. Este bine de știut care sunt combinațiile bune între păr și culoarea ochilor: dacă ai ochii albaștri, fardul de obraz potrivit este cel în nuanțe de lila, persoanelor cu ochii verzi li se potrivesc farduri în nuanțe bej. Părului brunet și ochilor căprui li se potrivesc nuanțe de roz cu margini cafenii.

Pe de altă parte, dacă părul tău are o nuanță ceva mai deschisă, să spunem blond, vei avea nevoie de un machiaj îndrăzneț pentru a echilibra. Lasă negrul și optează pentru un gri perlat sau un cafeniu metalizat. Bejul accentuează strălucirea naturală și se potrivesc de minune chiar și în cazul machiajului de seară.

În cazul părului roșcat lucrurile stau puțin diferit. Intensitatea culorii se potrivește cu nuanțe neutre de machiaj care nu concurează cu podoaba capilară. Pentru un plus de culoare, fardul de obraz în culori pastelate și rujul în culori pământii sunt alegerile potrivite.

Cum îți alegi machiajul în funcție de culoarea ochilor?

Ca și în cazul alegerii machiajului în funcție de culoarea părului și în cazul culorii ochilor se mizează tot pe regula complementarității.

Machiaj pentru ochii albaștri

Strict coloristic, ochii albaștri sunt scoși în evidență prin folosirea unui fard de pleoape în nuanțe portocalii, însă rareori putem face acest lucru, pentru că nu avem această culoare sau pentru că nu se potrivește cu ținuta sau cu accesoriile pe care le purtăm. Atunci când ținutele sunt în culori neutre sau bej, persoanele cu ochi albaștri ar trebui să aleagă culori complementare pentru a nu cădea în capcana prostului gust asociind ochii albaștri cu fard în culori albastre.

Machiaj pentru ochii verzi

Pentru ochii verzi cele mai potrivite culori sunt variante de roșu (roșul pur este dificil de asortat cu forma feței, culoarea părului și ținuta), violet prună, cărămiziu sau roșu pământiu.

Machiaj pentru ochii căprui

Rămânând în limita bunului-simț, ochilor căprui li se potrivește aproape orice culoare. Pentru ca machiajul să fie reușit, este important să nu amesteci nuanțe diferite pentru a crea un aspect încărcat.

Machiaj pentru ochii negri

Deși ochilor negri li se potrivește o mare varietate de culori, cel mai bine le stă cu stilul smokey eyes, pentru că acest model le scoate în evidență cea mai distinctivă trăsătură. Aplică farduri în culori pământii cu margini în nuanțe gri atât pe pleoapa superioară cât și pe cea inferioară și conturează-ți ochii cu ajutorul unui creion dermatograf, pe linia interioară a pleoapelor inferioare. În apropierea colțului interior folosește un fard deschis la culoare pentru un plus de efect.

Cum îți alegi machiajul în funcție de pigmentul pielii?

Pe lângă ținuta serii și culoarea ochilor, important este și pigmentul pielii. Un ten deschis la culoare este echilibrat cu o culoare puternică iar tenul măsliniu trebuie balansat ușor cu ajutorul unor nuanțe nude. Citește mai jos pentru a afla mai multe despre care machiaj de seară se potrivește fiecărui tip de ten.

Machiaj de seară pentru ten palid

Vedete ca Dita von Teese, Emma Stone sau Cate Blanchett au tenul palid. Cu toate astea, la fiecare apariție, ele atrag privirile fie asupra ochilor fie asupra buzelor. Cea mai importantă regulă care trebuie urmată de acele persoane care au tenul deschis la culoare este alegerea unui fond de ten în nuanțe de roz deschis corai, oranj sau nuanțe metalice. Adaugă în baza de machiaj câteva picături de highlighter lichid pentru a da un plus de strălucire feței și folosește un dermatograf negru (dacă ai părul închis la culoare), sau gri (pentru părul blond sau șaten). De asemenea, alege un ruj într-o culoare puternică, de exemplu roșu sau grena, pentru a crea un contrast frumos între acestă culoare și nuanța tenului.

Machiaj de seară pentru ten cu pistrui

Pistruii apar în general la persoane cu pielea albă și cu ochii și părul deschise la culoare – mai exact, persoane cu pielea albă și ochii albaștri și persoanele roșcate natural. Iată ce trebuie să știi pentru a-ți face un machiaj de seară ca la carte chiar dacă ai pistrui.

 • ia-ți un fond de ten care se potrivește cu nuanța pielii și nu cu cea a pistruilor – pistruii vor fi acoperiți în totalitate iar pielea va avea un aspect natural; în caz contrar, un fond de ten mai închis la culoare va da senzația unui ten artificial;

 • dacă totuși vrei să scapi de pistrui folosește un concealer lichid de bună calitate care să aibă putere mare de acoperire. Aplică acest produs pe zonele problematice și nu va mai trebui să-ți faci griji că lumea este atrasă de atribute pe care vrei să le ascunzi;
 • aplică un fard de pleoape pal care să se potrivească atât cu nuanța pielii cât și cu pistruii. Pentru un efect deosebit alege auriu, piersică sau culori pământii. Dacă ești roșcată evită rozul;

 • folosește mascara în culori cafenii și farduri de pleoape care să fie complementare culorii ochilor. Stai departe de fardurile de pleoape cu o culoare asemănătoare pistruilor tăi;

 • pentru buze, alege un ruj în culori inedite, de exemplu prună, maro sau prună. Evită rozul și oranjul, care nu contrastează bine cu nuanța pielii.

Sursă foto: Pexels

Machiaj de seară pentru ten măsliniu

Unele persoane și-ar dori ten măsliniu pentru că știu că s-ar putea bronza mai ușor și mai uniform sau că ar avea mai puține probleme cu pielea la expunerea la soare. Însă persoanele care se bucură deja de această culoare a pielii au destule nemulțumiri. Dacă și tu te afli printre ele și vrei să știi ce machiaj de seară te avantajează, continuă să citești. Caută acele produse care sunt cât mai apropiate cu nuanța pielii tale; atunci când ești la un magazin dar nu găsești un fond de ten care să te avantajeze, încearcă să amesteci două nuanțe (din testere) și vezi ce iese. Alege culori intense pentru ochi pentru a-i scoate în evidență și pentru a pune a-ți pune în valoare tenul.

Alege nuanțe metalice, și variante ale lui mov (violet, prună, vișiniu). Finalizează cu un rimel negru pentru a-ți oferi un plus de volum. În cazul buzelor, cele mai potrivite rujuri sunt cele în culori precum roșu rubin, caramel, prună, sau nuanțe de fructe de pădure. Alege variantele de roșu intens doar dacă machiajul ochilor este ceva mai discret. Pentru fardul de obraz, culorile cele mai populare printre persoanele cu ten măsliniu (Jennifer Lopez, Salma Hayek, Jessica Alba) sunt corai, trandafiriu și tonuri pământii.

 

Cum îți poți pune în valoare trăsăturile?

Pentru a-ți pune în valoare trăsăturile de care ești cea mai mândră tot ceea ce ai de făcut este să te concentrezi pe acea zonă. Ai niște pomeți superbi, colorează-i (în limita bunului-gust) și oferă-le câteva picături de highlighter pentru un plus de strălucire. Dacă ești mândră de podoaba capilară, alege o coafură deosebită și machiaj neutru. Nu ești mulțumită de forma nasului? Folosește un fond de ten cu câteva nuanțe mai închise pentru a acoperi zona unde cad umbrele nasului – astfel se va crea iluzia unui nas mai mic – sau un ruj într-o culoare puternică. Urmează aceste sfaturi și zâmbește.

Sursă foto: Pinterest

Tipuri de machiaj de seară

Acum știi ce ți se potrivește în funcție de ținuta pe care o vei purta, de culoarea părului, a ochilor și a tenului. Ai o seară anume în oraș dar totuși nu ai idee ce fel de machiaj să abordezi sau ce să “ascunzi”? Poate că este vorba de o seară în club sau poate că un eveniment important a apărut la orizont. Află citind mai jos.

Machiajul în lumina reflectoarelor

Prin aplicarea la final a unei pudre iluminatoare vei contracara efectele negative ale luminilor din sală. Lumina se va reflecta pe pielea feței însă datorită acestui produs vei continua să strălucești și vei arăta minunat în poze.

Machiajul pentru o seară club

Serile în club presupun mult dans, distracție cât cuprinde și, în cele mai multe cazuri, temperaturi ridicate. Pentru ca machiajul tău să nu cedeze sau să se întindă, cel mai bună idee este să folosești o bază pentru machiaj. Acest produs are rolul de a oferi uniformitate feței, de a o pregăti pentru machiaj și de a prelungi viața sa. Având în vedere locația, poți fi mai îndrăzneață alegând să aplici peste fardul de pleoape puțin glitter.

Machiajul pentru evenimente în aer liber

Fie că e vorba de un festival sau un concert, alege ca la un astfel de eveniment să îți scoți în evidență ochii. Alege un fard de pleoape care să se potrivească culorii tenului și coafurii, folosește un rimel negru, și un ruj într-o culoare cât mai apropiată de cea a buzelor. În funcție de perioada anului în care are loc evenimentul, dacă bate vântul lasă acasă luciul de buze – folosirea acestuia va duce la depunerea prafului la cea mai mică adiere.

Despre machiajul de seară profesionist

Dacă totuși evenimentul la care participi este foarte important pentru tine sau nu ai încredere 100% în abilitățile tale de makeup artist, poți apela la un profesionist, care îți va garanta un machiaj spectaculos pentru seara cea mare.

Un makeup artist profesionist are ochiul format pentru a vedea care sunt atuurile tale (noi suntem de multe ori prea subiectivi) și a le pune în evidență; va folosi produse profesionale, potrivite tenului tău, machiajul fiind unul cu adevărat personalizat, iar rezultatul wow. Costul unui astfel de drum la un salon profesionist constă între 200 și 700 RON.

Sursă foto: Pexels

Tendințe pe 2019

În ultimii ani, culorile metalice, atât ale fardurilor cât și ale eyelinerelor, apar peste tot atunci când vine vorba de tendințe. Aceste trenduri nu lipsesc nici din 2018. Citește mai jos pentru a afla noile tendințe ale anului.

 • smokey eyes sunt în continuare la modă
 • liniile grafice desenate pe pleoapa superioară creează un efect deosebit
 • look-ul natural – fă o pauză măcar din când în când la culorile puternice, folosește o cremă hidratantă, și poartă machiaj neutru
 • luminozitatea pomeților este in – alege o cremă iluminatoare și vei străluci
 • culorile “altfel” – violet neon pentru pleoape sau roz zmeură pentru buze
 • luciul de buze – se poartă și oferă un plus de vitalitate întregului chip
 • colțul ochilor trebuie pus în valoare – de exemplu, poți folosi un eyeliner alb sau gri metalizat – îți va face ochii să pară mai mari și mai plini de viață
 • culorile metalizate – de la fardul de pleoape la blush și la culoarea rujului
 • fardul de pleoape verde sau albastru, asemănător celui purtat în anii ‘80
 • gene false păianjen – au făcut furori la Săptămâna Modei la Paris
 • eyelinerul negru – îți conferă un look misterios și vei atrage garantat toate privirile
 • auriul – a ajuns de la nuanța care definea pleoapele direct pe buze
 • pietrele semi-prețioase sunt la mare căutare – aplicate pe pleoapa inferioară, reprezintă un detaliu inedit care să îți completeze ținuta într-o seară care se anunță a fi explozivă.

Alegerea machiajului depinde de mai mulți factori (ținuta, culoarea ochilor, culoarea părului, pigmentul pielii, locația evenimentului, vremea) însă foarte importantă este atitudinea ta – zâmbește și fii încrezătoare, tot ceea ce ai de făcut este să te distrezi și să profiți de timpul petrecut într-un alt mediu decât cel familial.

Galerie cu idei de machiaj de seară

Lasă-te inspirată de galeria cu machiaje de seară de mai jos:

Sursa foto: Pexels

Total
4
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda