Redecorarea e o operațiune dificilă, care poate dura destul de mult. Nu e nevoie însă întotdeauna să înlocuiești tot mobilierul dacă vrei o schimbare în locuința ta. Poți obține același efect cu o simplă schimbare de ambianță. Uneori chiar și detaliile care ni se par mici pot avea un efect major asupra aspectului unei camere. Tocmai de aceea, atunci când vrei să faci schimbări în locuința ta ar trebui să pornești de la lucrurile simple. Munca ta va fi mult mai ușoară. Iată 4 lucruri simple, dar cu un rol major în decorul locuinței tale:

  1. Lumina

Felul în care este iluminată locuința contează foarte mult pentru decor și ambianță. În unele zone ale camerei lumina trebuie să fie puternică, iar în altele, aceasta trebuie să fie difuză, ca să nu îți obosească ochii.  Ai nevoie de corpuri de iluminat pentru acasa, pe care să le poți folosi în funcție de necesitățile din fiecare cameră.

Spre exemplu, în baie poate fi mai potrivită o lumină puternică, albă, care să nu facă multe umbre, în timp ce în dormitor poate fi mai potrivită o lumină caldă, ambientală. În funcție de modul în care alegi luminile poți schimba ambianța din locuința ta. Poți instala dimmere, cu care poți controla intensitatea luminii, poți schimba nuanța și chiar culoarea acesteia. Astfel, într-o lumină diferită, locuința ta își va schimba aspectul.

  1. Culoarea pereților

Culoarea pereților dintr-o locuință poate să ne afecteze foarte mult starea. Vei fi nevoită să privești de multe ori pereții din diferitele camere ale casei, așa că e important să alegi culorile și nuanțele care se potrivesc cu personalitatea ta.

Tocmai de aceea, ar trebui să știi cum îți pot influența starea diferitele culori:

  • roșu e o culoare foarte energică, potrivită pentru o petrecere de seară sau o cină intimă cu prietenii.
  • galben e o culoare vioaie și în același timp optimistă, foarte potrivită pentru bucătărie.
  • albastru e o culoare calmă și relaxantă, foarte potrivită pentru dormitoare sau băi.
  • verde este una din cele mai odihnitoare culori pentru ochi, lucru care o face potrivită în orice cameră a casei, datorită efectului să calmant.
  1. Covoarele

Covoarele pot să transforme complet o încăpere, atunci când sunt alese cu grijă. Acestea dau căldură încăperilor în care sunt plasate și îmbogățesc decorul unei locuințe. Conform The Spruce, covoarele pot fi folosite pentru a separa sau a delimita diferite spații dintr-o încăpere, cum ar fi zona de servit masa, zona de relaxare sau spațiul de lucru.

Cu ajutorul covoarelor adaugi un strat suplimentar la designul unei camere. Pe de o parte, poți aduce diversitate în decor, folosind covoare de diferite dimensiuni și culori; pe de altă parte, poți crea o stare de armonie, folosind un singur covor mai mare sau mai multe covoare monocrome, de aceeași dimensiune, plasate într-un tipar geometric.

  1. Perdelele și draperiile

Atât perdelele, cât și draperiile de la ferestre joacă un rol foarte important în designul unei camere și pot schimba semnificativ aspectul acesteia. Textura, culoarea, materialul de fabricație sau dimensiunea acestora sunt toate detalii foarte importante care trebuie luate în calcul înainte de a alege modelul potrivit.

Poți folosi perdele și draperii în culori vibrante, pentru da accente de culoare unei camere neutre sau în culori neutre pentru a tempera un decor mai aglomerat. Atunci când sunt alese cu griji, perdele și draperiile vor deveni o parte integrantă a decorului și vor contribui la crearea unei ambianțe plăcute și primitoare în locuința ta.

Sursă foto: Shutterstock

Total
54
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda