Ce este o placă de păr
Istoria plăcii de păr
Ce tipuri de placă de păr există
Cum se folosește placa de păr
Riscuri
Recomandări 

Forma firelor de păr este dată de foliculii care stau la baza capului, iar ei depind de moștenirea noastră genetică. De cele mai multe ori, femeile ajung să își dorească ceea ce nu au în mod natural: părul lor drept să fie plin de bucle sau părul lor creț să fie îndreptat. Aici intervine placa de păr, inventată în 1872 de către Marcel Grateau și perfecționată la forma actuală de către Jennifer Bell.

Astăzi, există o multitudine de plăci, cu funcții și roluri diferite, pentru a acoperi toată gama de nevoi ale părului.

Ce este o placă de păr

Placa de păr este un instrument ce utilizează căldura pentru a schimba forma părului. Fie că îndreaptă, ondulează sau creponează, temperatura de aproximativ 150 de grade Celsius are rolul de a rearanja lanțurile de kerati, proteina conținută de păr care face părul puternic și rezistent în fața stresului cotidian.

Însă folosirea excesivă a plăcii de păr, la temperaturi foarte mari și fără protecție, produce daune iremediabile asupra podoabei capilare.

Istoria plăcii de păr

În 1872, Erica Feldman a folosit primul dispozitiv de întindere pentru a-și modela părul. Ea a utilizat tije de fier încălzite, fiind inspirată de un instrument inventat de parizianul Marcel Grateau. Erica nu a creat practic placa de păr, dar ea este amintită ca prima persoană care a folosit-o pentru a-și schimba textura părului.

În 1909, Isaac K. Shero a folosit două bucăți aplatizate de fier pentru călcarea rufelor pentru a încălzi șuvițele de păr din două părți, concomitent.

Lady Jennifer Bell Schofield este considerată inventatoarea dispozitivului de îndreptare a părului. Ea l-a inventat când avea 30 de ani, în 1912, pentru că avea părul creț și își dorea ceva diferit. A îmbinat ideile lui Grateau și Shero și a realizat două bucăți de plăci metalice prinse de o tijă comună. Primele modele ale prototipului erau foarte periculoase pentru că se încălzeau la foc și produceau daune mari părului.

Pentru că nu aveau acces la această invenție, femeile au continuat pentru mult timp să folosească fierul de călcat pentru haine pentru a-și îndrepta părul, însă plăcile de păr comerciale au devenit o modă în anii ’90.

Ce tipuri de plăci pentru păr există

Deși majoritatea plăcilor de păr vin la pachet cu accesorii și ustensile adiționale pentru a acoperi nevoile mai multor tipuri de păr și pentru a obține mai multe forme, ele se împart în câteva categorii principale, în funcție de criteriul ales.

tim mossholder 285543

Tipuri de plăci de păr în funcție de înveliș (protecție)

Plăcile de păr funcționează la temperaturi ridicate și supun părul unei presiuni termice filtrate apoi, în mod obligatoriu, printr-un înveliș protector. În funcție de gradul de protecție și de material, plăcile au înveliș de ceramică/metalic/de sticlă/cu aburi/cu ioni.

Indiferent de alegerea ta, trebuie să te asiguri că faci cea mai bună selecție care se încadrează în bugetul tău. Plăcile de ceramică au fost populare timp de 20 de ani și asta se datorează calităților lor, însă tehnologiile alternative vin din urmă.

Placă de ceramică

Plăcile din ceramică pot fi integral din ceramică sau pot avea un înveliș de ceramică și structură de metal la interior. Deși au aspectul plăcilor de ceramică, acestea nu au puterea de a rămâne fierbinți și de a distribui uniform căldura, pe toată suprafața părului, așa cum sunt programate cele realizate doar din ceramică.

Plăcile din ceramică au opțiuni de reglare a temperaturii, nu se încing într-un singur loc și au un risc mai mic de rupere a părului. Sunt recomandate pentru toate tipurile de păr.

Placă metalică

Titanul este un metal de tranziție a cărui calitate este că nu afectează atât de tare vârfurile părului, pentru că nu transferă o cantitate mare de căldură. Plăcile de păr din titan sunt ușoare, se încing rapid și sunt recomandate femeilor cu fir gros, sănătos și rebel.

Dacă placa este realizată din metal, însă nu din titan, există un risc ridicat de a nu da randamentul dorit, pentru că se încălzește greu și deteriorează părul cu ușurință. Sunt, însă, și cele mai ieftine.

Placa de păr din sticlă

Materialul folosit este o sticlă termorezistentă, iar recomandarea specialiștilor este să fie folosită pe părul perfect uscat, în combinație cu produse de protecție a părului, și să nu depășească trei secunde de aplicare pe lungimea firului de păr.

Placa de păr cu aburi

Placa de păr care folosește aburi este un derivat al plăcii ceramice care netezește delicat șuvițele rebele și elimină efectul antistatic. Se încălzește în doar 15 secunde, are o putere mare de întindere și acționează ca o placă profesională. Poate fi folosită atât pe păr uscat, cât și pe păr umed și lasă șuvițele lucioase, dar și hidratate, datorită aburilor degajați.

Placa de păr cu ioni

Placa cu ioni, numită și „tourmaline”, este recomandată pentru părul aspru pentru că reduce frecarea în timpul utilizării, iar părul este lăsat neted și fără efect antistatic. Turmalina este o piatră semiprețioasă care este sfărâmată și introdusă în învelișul ceramic sau de titan al plăcii.

Tipuri de plăci de păr în funcție de utilizare

În ciuda faptului că cele mai populare plăci de păr sunt cele dedicate îndreptării acestuia, există și alte tipuri de instrumente care, cu ajutorul căldurii, ondulează sau creponează părul.

Placa pentru îndreptat părul

Placa de păr pentru îndreptare folosește temperatura ridicată pentru a distruge lanțul de keratină și pentru a oferi părului o linie netedă, în cazul femeilor cu păr ondulat sau creț.

Placa de păr pentru bucle

Placa de păr pentru bucle (sau ondulatorul) are o istorie chiar mai veche decât cea de îndreptare a părului, o formă rudimentară a sa fiind folosită încă de acum mai bine de 2000 de ani, de pe vremea Imperiului Roman.

Oamenii obișnuiau să își onduleze cu o bucată de fier sau bronz încins bărbile, perucile și părul natural. Dar abia în 1866 a fost patentată prima invenție dedicată ondulării. Astăzi, plăcile de ondulat sunt realizate din aceleași materiale precum cele de îndreptat și au funcții diferite, pentru a oferi mai multe variante de bucle.

Placă de creponat

Placa de creponat seamănă cu cea de îndreptat părul, însă are în plus niște plăci în zig-zag, pentru a-i oferi textura specifică. Este realizată din aceleași materiale precum cea de îndreptat, însă se folosește exclusiv pe părul uscat.

Creponarea se realizează prin presarea unei șuvițe de aproximativ 5 cm cu placa, pentru câteva secunde, începând de la rădăcină.

Cum se folosește placa de păr

Pentru a obține un look ca la salon, poți folosi placa de păr acasă, ținând cont de câteva reguli de bază:

– Spală-ți părul și folosește un balsam de calitate;

– Aplică un spray de protecție termică pe toată suprafața părului supusă temperaturii ridicate;

– Împarte părul în straturi și secțiuni, pentru a lua fiecare șuviță pe rând;

– Setează aparatul la temperatura potrivită tipului și lungimii părului, conform manualului;

–  Îndreaptă fiecare secțiune sau strat de păr pe rând și verifică într-o oglindă.

Riscuri

În timp ce aranjarea părului cu o placă poate oferi un aspect îngrijit și grațios părului, folosirea nepotrivită a acestui instrument poate produce daune ireversibile podoabei capilare. Iată câteva dintre riscurile la care se supun femeile care folosesc placa de păr:

1.       Unul din cele mai frecvente efecte secundare este uscarea excesivă a părului. Utilizarea uscătorului de păr face situația și mai gravă. Părul își pierde umiditatea naturală într-o mare măsură;

2.       Alergiile sunt frecvent asociate cu îndreptarea părului. Acestea apar mai ales din cauza reacțiilor chimice. În acest caz, efectul secundar poate apărea imediat după tratament sau la câteva zile după. Unele dintre alergiile cauzate de îndreptarea părului includ mâncărime pe piele și scalp, roșeața scalpului, erupții cutanate, mâncărimi ale ochilor și ochi roșii. Consultarea imediată a unui medic se recomandă în cazul în care orice efect secundar persistă mai mult de o zi.

3.       Un alt efect clinic secundar al îndreptării părului este căderea severă a părului. Mulți oameni care și-au îndreptat părul au experimentat acest lucru. Folosirea unor substanțe chimice de slabă calitate și o tehnică necorespunzătoare de utilizare a plăcii pentru păr afectează rădăcinile. Pe termen lung, foliculii firelor păr devin slabi și părul cade excesiv.

4.       Arsuri la nivelul scalpului sau urechilor, precum și riscul de arsuri la copiii mici aflați în preajmă. Plăcile pentru păr ating temperaturi ridicate, iar folosirea lor nepotrivită sau un moment de neatenție poate afecta adânc pielea.

Recomandări

Pentru a evita accidentele și consecințele nocive ale folosirii plăcii de păr, este recomandat să:

1.    Alegi mărimea potrivită a plăcii – acest lucru va contribui la manevrarea mai ușoară a instrumentului, precum și la folosirea lui corectă, pentru sănătatea părului; dacă ai părul scurt, folosește o placă mai mică, iar dacă ai părul lung sau voluminos, alege una mai mare, dar și ușoară, pentru a o putea mânui cât mai mult timp;

2.    Selectezi temperatura conform tipului tău de păr – alege un instrument cu temperatură variabilă, astfel încât să setezi placa la aproximativ 95 de grade Celsius dacă ai părul subțire sau deteriorat, la 150 de grade Celsius dacă ai părul normal și până la 200 de grade dacă firul de păr este gros și părul voluminos;

3.    Alegi materialul plăcii cu atenție, merită să investești mai mult într-un produs cu un risc mai mic de deteriorare a părului;

4.    Folosești protecție, sub formă de spray sau mască, imediat după ce te-ai spălat pe păr.

pete bellis 171229

Credem că am adunat în acest ghid cele mai importante informații care stau la baza alegerii unei plăci de păr, iar decizia de a-ți aranja părul va include și prioritatea de a-l proteja, înainte de această operațiune.

Sursa foto: Unsplash

Moda