Nu, nu ne referim la ochelarii de soare, care au propria lor istorie și despre care toată lumea știe că sunt cool.

Despre ochelarii de vedere, mulți nu au însă aceeași părere. Asta pentru că nu au văzut-o pe Gal Gadot în Wonder Woman sau pe Meryl Streep în Diavolul se îmbracă de la Prada, nu știu ce senzație au făcut ochelarii lansați de Christian Dior în anii ‘70 și nici nu au descoperit cele mai noi modele de rame.

O scurtă istorie a ochelarilor. Când au devenit un accesoriu statement

Primii ochelari au apărut în Italia, în jurul anului 1290, iar prima imagine a unei persoane purtând ochelari este un portret realizat în 1352, de către pictorul italian Tommaso da Modena.

Multă vreme, în Europa, ochelarii au rămas un accesoriu util purtat mai degrabă în spațiul privat, la citit, sau în timpul spectacolelor de teatru, nu pe stradă. Monoclul și lornieta erau simplu de folosit, în acest sens, pentru că puteau fi oricând ascunse în buzunar. Nu este neapărat și cazul spaniolilor, care credeau că ochelarii îi fac să pară importanți.

Ochelarii au început să fie purtați mai des în secolul 19, iar la începutul secolului 20 au fost create primele lentile moderne – Zeiss, care au fost utilizate multă vreme. Cu toate acestea, până la începutul anilor ‘70, nimeni nu vedea în ochelarii de vedere mai mult decât un dispozitiv menit să corecteze o deficiență.

Totul până la Christian Dior. În 1969, faimosul creator lansa un model de ochelari de soare – Calypso – care, mai pe românește, a rupt gura târgului. Deși era vorba despre ochelari de soare, acest tip de ramă a început să fie folosit curând și pentru ochelarii de vedere, care au intrat astfel, de-a binelea, în modă.

Ce purtăm astăzi

Sigur, îi putem aduce un omagiu și lui Dior, dar putem alege dintre multe alte branduri. Printre designerii și casele de modă care au dezvoltat, de asemenea, colecții de ochelari de vedere se numără Gucci, Burberry, Prada, Michael Kors.

Iată care sunt principalele tendințe, în 2018:

  • Una dintre tendințele momentului este legată chiar de ochelarii de inspirație vintage, trend pe care îl vom revedea probabil an de an, pentru că, să recunoaștem, ce e vechi este, de multe ori, și bun. Un exemplu sunt aceste modele de rame de la Edel Optics, în special cele supradimensionate.

shutterstock 549509701

Sursa foto: yvontrep, Shutterstock

  • Accentele aurii, în combinație cu nuanțe de brun, verde sau albastru.

shutterstock 717273427

Sursa foto: Kietisak Yaemklebbua, Shutterstock

  • Ramele transparente.

shutterstock 793032271

Sursa foto: Damir Khabirov, Shutterstock

  • Revin ramele metalice subțiri.

shutterstock 594555353

Sursa foto: Sonia Dubois, Shutterstock

Sursă main photo: Bruce Mars, Pexels

Total
27
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda