Chiar dacă ai un venit stabil și nu îți faci probleme cu rambursarea ratei lunare la timp, faptul că ai un împrumut pe care la un moment dat va trebui să-l achiți integral poate genera stres financiar. De asemenea, îți impune și anumite limite în ceea ce privește modul în care îți cheltuiești banii. 

 

Dacă îți dorești să scapi de aceste limite și să ai o mai mare flexibilitate financiară, descoperă în cele ce urmează cum poți să-ți faci un plan de rambursare anticipată a datoriilor.

1.Refinanțează creditul

Una dintre cele mai populare soluții din prezent pentru rambursarea anticipată a unui împrumut este refinanțarea. Aceasta presupune accesarea unui nou credit care are condiții mai avantajoase, pentru rambursarea anticipată a împrumutului inițial. Partea bună este că, spre deosebire de ceea ce cred mulți, refinanțarea nu se aplică doar în cazul creditelor ipotecare. Poți alege atât refinanțare pentru creditul de nevoi personale, cât și refinantare card cumparaturi.

 

Totuși, înainte de a lua o decizie, citește cu atenție contractul de credit. Este important ca dobânda creditului pe care îl accesezi pentru refinanțare să fie mai mică decât cea a creditului actual, deoarece în acest mod poți face economii pe termen lung.

2.Economisește regulat

Dacă mai ai o perioadă scurtă de timp de plătit rate la creditul actual și nu ți se pare profitabil să optezi pentru o refinanțare, atunci poți începe să economisești regulat pentru a rambursa anticipat creditul. 

 

În acest scop, poți deschide un cont de economii pentru a beneficia de o dobândă avantajoasă. Astfel, în funcție de suma pe care o depui lunar și de dobânda practicată de banca aleasă, vei reuși să-ți crești economiile fără efort, iar suma de bani provenită din dobândă o poți folosi pentru rambursarea creditului. Și, ca să creezi o rutină de economisire, setează transferuri automate din contul tău principal în contul de economii. Astfel, o parte din veniturile tale va fi pusă automat deoparte în fiecare lună, fără să trebuiască să te gândești la asta. Această metodă îți garantează că economisești regulat și nu cheltuiești banii pe alte lucruri inutile.

3.Adoptă obiceiuri sănătoase de consum

Ca să poți să economisești cât mai mult în fiecare lună, începe să adopți obiceiuri sănătoase de consum. Asta înseamnă că, în loc să-ți setezi anumite limite de cheltuială, te concentrezi pe dezvoltarea unor practici financiare sustenabile și responsabile. Iată câteva obiceiuri pe care le poți adopta:

 

  • Înainte de a face o achiziție, întreabă-te dacă este cu adevărat necesară și dacă se încadrează în bugetul tău. Evită cumpărăturile impulsive, care pot adesea să ducă la cheltuieli neplanificate și inutile. Fă o listă de cumpărături și respect-o atunci când mergi la magazin.

 

  • Caută alternative mai ieftine ale unor produse pe care le folosești. Compară prețurile la diferiți furnizori și alege varianta care oferă cel mai bun raport calitate-preț. 

 

  • Folosește-te de opțiunea de cash back pe care ți-o pun la dispoziție anumite magazine. Astfel, de fiecare dată când faci cumpărături în unul din magazinele respective, vei primi înapoi un anumit procent din suma cheltuită. Procentul respectiv, ai ghicit, îl poți depune în contul de economii.

 

  • Monitorizează-ți regulat cheltuielile și economiile pentru a vedea cum progresezi. Ajustează-ți obiceiurile financiare în funcție de rezultatele obținute și de obiectivele tale pe termen lung. Dacă, de exemplu, obiectivul tău este să îți rambursezi anticipat creditul în 12 luni, analizează progresul în fiecare lună și asigură-te că procesul de economisire se desfășoară conform planificării.

 

În concluzie, realizarea unui plan de rambursare anticipată care să includă obiceiuri sănătoase de consum te va ajuta să economisești mai eficient și să îți gestionezi finanțele într-un mod responsabil. Pe termen lung, aceste practici nu numai că te vor ajuta să îți atingi obiectivele financiare în ceea ce privește rambursarea anticipată a creditului, ci te vor ajuta și să îți îmbunătățești stabilitatea financiară și să-ți creezi un viitor prosper.

 

Sursă foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda