Articol realizat împreună cu


Cea mai veche semnalare a folosirii machiajului datează încă din anii 3100-2907 î.Hr., în Egipt. În zilele noastre, femeile folosesc machiajul în fiecare zi pentru a-și colora buzele, obrajii, dar și pleoapele, având ca scop evidențierea calităților fizice și estomparea micilor defecte.

Cât de nocive sunt ingredientele chimice din cosmetice?
Cum sunt afișate ingredientele pe o etichetă?
Care sunt cele mai toxice substanțe din cosmetice
Sfaturi utile de care să ții cont pentru a alege cosmetice sigure

În fiecare zi femeile folosesc o mulțime de produse cosmetice aplicate pe față, pe pielea corpului, dar și pe păr. Chiar dacă nu îți dai seama, de fiecare dată când folosești un astfel de produs este posibil să-ți pui sănătatea în pericol.

Cumpără Apă micelară BIODERMA🛒Preț : 49,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de dermatocosmetice

 

Produsele cosmetice fac parte din viața noastră de zi cu zi, iar folosirea acestora a devenit indispensabilă. Unele produse cosmetice te ajută să îți ascunzi micile defecte, altele îți scot în evidență calitățile, iar altele sunt făcute pentru a-ți proteja pielea sau părul. De aceea, renunțarea la produsele cosmetice nu este tocmai o opțiune de dorit și nici nu ar trebui să fie. Soluția perfectă ar fi să existe doar produse care nu îți afectează în niciun fel sănătatea, însă cum acest lucru nu se întâmplă încă, nu ne rămâne de făcut decât să ne informăm.


Citește și : Cum alegi produsele cosmetice


Te vom ajuta să afli care sunt ingredientele dăunătoare din cosmetice și cum te afectează acestea atât pe tine, direct, cât și mediul înconjurător.

Cât de nocive sunt ingredientele chimice din cosmetice?

Atunci când mergem la cumpărături în magazinele de cosmetice, căutăm produse care promit rezultate rapide și nemaipomenite. Indiferent de ceea ce promite produsul însă, calitatea sa este dată în primul rând de ingredientele pe care le conține.

Cumpără BB Cream BEMA🛒Preț : 39,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de dermatocosmetice

 

Spre deosebire de producătorii medicamentelor și anumitor alimente, producătorii de cosmetice nu sunt obligați prin lege să specifice pe etichete exact ce substanțe nocive sau cancerigene ar putea conține un produs.

În general, cosmeticele nu au un nivel atât de ridicat de substanțe nocive încât acestea să poată provoca cancer, însă aceste ingrediente pot crește riscul îmbolnăvirii de cancer și pot provoca efecte negative precum iritarea pielii sau apariția unor inflamații ușoare. De aceea, trebuie să fim atenți atunci când ne achiziționăm cosmeticele și să căutăm produsele care nu conțin substanțe dăunătoare.

shutterstock 324532202

Cum sunt afișate ingredientele pe o etichetă?

Ordinea în care sunt afișate ingredientele pe o etichetă este următoarea: primele ingrediente sunt cele prezente în cea mai mare concentrație (de exemplu: apă sau un ulei). Apoi, sunt ceilalți compuși chimici (conservanți, lubrifianți), scriși în ordinea descrescătoare a cantității acestora. Ingredientele cu o concentrație mai mică de 1% nu sunt listate într-o ordine anume, ci sunt listate aleator.

Acest lucru nu se întâmplă și la produsele care funcționează ca și un tratament împotriva matreții sau tratamente împotriva eczemelor. Primul ingredient din lista este ingredientul pricipal, adică agentul activ. Apoi sunt listate și ingredientele în ordine descrescătoare.

Cumpără Cremă tonifiantă pentru ochi și buze SABIO🛒Preț : 33,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de dermatocosmetice

Care sunt cele mai toxice substanțe din cosmetice

Pielea absoarbe inclusiv substanțele toxice din cosmetice, care ajung apoi în sânge și produc efecte negative asupra sănătății noastre. Cele mai toxice produse cosmetice de pe piață sunt cele care conțin ingrediente periculoase atât pentru organismul nostru, cât și pentru mediul înconjurător. Ingredientele periculoase despre care vorbim se găsesc în unele produse precum: fond de ten, cremă hidratantă, șampon, fard de pleoape, fard de obraz, dar și multe altele.

Cumpără Cremă de zi regeneratoare SABIO🛒Preț : 70,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de dermatocosmetice

 

1. Hidroxianisol butilat (BHA) și hidroxitoluen butilat (BHT)

Scopul substanțelor: stabilizatori, conservanți, ingredient „parfum”.

Reacții adverse posibile: iritarea pielii, tulburări hormonale.

Unde găsim BHA și BHT: rujuri, farduri de pleoape.

2. Dietanolamină (DEA)

Scopul substanței: agent de emulsionare, agent de spumare.

Reacții adverse posibile: afectează hormonii, afectează funcționarea și dezvoltarea celulelor. Unde găsim DEA: spumă de ras, șampoane, geluri de duș, loțiuni, creme, produse cosmetice de curățare, vopsea de păr, detergenți de vase.

Compușii DEA sunt: cocamide DEA, cocamide MEA, fosfat DEA-cetilic, DEA Oleth-3 fosfat, lauramide DEA, linoleamide MEA, myristamide DEA, oleamide DEA, stearamide MEA, TEA sulfat de lauril, trietanolamină (TEA).

Cumpără Apă micelară BIOTHERM🛒Preț : 89,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de dermatocosmetice

 

3. Dibutil ftalat (DBP) și dimetil ftalat (DMP)

Scopul substanțelor: ingredient „parfum”, plastifiant, solvent.

Reacții adverse posibile: afectează sistemul reproducător masculin, pot interfera cu sistemul endocrin.

Unde găsim DBP și DMP: în ojă/lac de unghii, spray de păr, parfum, loțiuni de corp, săpunuri, șampoane.

4. Parabeni (în special parabenii: propil-, izopropil-, butil-, izobutil-)

Scopul substanței: conservant, previn contaminarea microbiană.

Reacții adverse posibile: tulburări hormonale.

Unde găsim parabeni: produse de machiaj, creme hidratante, șampoane, balsamuri, loțiuni, produse pentru curățarea tenului, geluri de duș, produse pentru bărbierit etc.

Parabenii sunt unii dintre cei mai periculoși conservanți, cu toate acestea sunt utilizați chiar și în unele loțiuni pentru bebeluși.

Producătorii de cosmetice folosesc parabeni deoarece aceștia opresc în mod eficient dezvoltarea bacteriilor, însă parabenii sunt periculoși, ducând chiar și la dezvoltarea tumorilor canceroase maligne.

Cumpără Gel de duș natural SABIO🛒Preț : 38,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de dermatocosmetice

 

5. Sulfat lauryl de sodiu (SLS) și Sodium Laureth Sulfate (SLES)

Scopul substanțelor: agent de curățare, agent de emulsionare.

Reacții adverse posibile: iritarea pielii, răspândirea impurităților.

Unde găsim SLS și SLES: pastă de dinți, șampon, săpun.

SLS este folosit datorită capacității sale de a produce spumă.

Nu multă lume știe faptul că această substanță ajunge foarte repede la inimă, plămâni, ficat sau creier, prin piele.

Cumpără Demachiant delicat bifazic SABIO🛒Preț : 53,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de dermatocosmetice

6. Coloranți

Scopul substanțelor: de a colora produsele.

Unde găsim coloranții: în toate tipurile de cosmetice.

Cei mai mulți dintre coloranții artificiali sunt cancerigeni și utilizarea lor trebuie să se supună celor mai stricte reguli, înainte de a fi introduși în compoziția unui produs.

7. Gudronul de cărbune

Reacții adverse posibile: crește riscul de cancer, irită pielea, provoacă uneori căderea părului, poate provoca erupții cutanate.

Unde găsim gudronul de cărbune: în componența a peste 70% dintre vopselele de păr de culoare închisă și în șampoanele antimătreață.

Cumpără Săpun natural cu ovăz și gălbenele SABIO🛒Preț : 53,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de dermatocosmetice

8. Formaldehida

Scopul substanței: dezinfectant, conservant. 

Reacții adverse posibile: iritarea pielii, crește riscul de cancer, de alergii, amețeli, dureri de cap. Unde găsim formaldehidă: șampon, lac de unghii, produse pentru creșterea părului, în întăritorii pentru unghii.

Acest ingredient este uneori mascat și mai apare pe etichete și sub numele de formalină sau MDM.

9. Petrolatum

Scopul substanței: agent de condiționare.

Reacții adverse posibile: reacții alergice, iritații ale pielii, crește riscul de cancer.

Unde găsim petrolatum: balsam de buze, rujuri, în produsele de îngrijire a părului.

Specialiștii spun că produsele care conțin această substanță pot „ascunde” petrolatum pe etichete sub numele de „ulei mineral” sau de „jeleu de ulei mineral”.

Cumpără Exfoliant facial cu aur ORGANIQUE🛒Preț : 99,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de dermatocosmetice

10. Triclosan

Scopul substanței: efect antifungic, antibacterian.

Reacții adverse posibile: intoxicarea organismului, provoacă dezechilibre hormonale, provoacă alergii sau astm, favorizează rezistența la antibiotice.

Unde găsim triclosan: în săpun, cosmetice, deodorant, pastă de dinți, apă de gură, cremă de ras, gel de ras, gel dezinfectat pentru mâini, detergenți de vase.

Triclosanul provoacă dezechilibre hormonale, mărind cantitatea și acțiunea testosteronului în organismul unei femei, iar acest lucru poate duce la creșterea masei musculare. Triclosanul crește rezistența bacteriilor la antibiotice, fiind o substanță nocivă pentru sănătatea noastră.

Cumpără Loțiune intimă ORGANIQUE🛒Preț : 99,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de dermatocosmetice

11. Talc

Scopul substanței: abraziv, absorbant, agent de umplere, conferă opacitate, protector pentru piele, agent de alunecare.

Reacții adverse posibile: poate să provoace cancer ovarian, declanșează probleme de respirație și posibil cancer pulmonar.

Unde găsim talcul: în produsele pentru față și corp, precum și în produsele contraceptive (prezervative).

Deoarece este un compus anorganic de silicat de magneziu, atunci când este folosit în zona genitală poate să cauzeze cancer ovarian.

Cumpără Apă micelară BIODERMA 🛒Preț : 69,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de dermatocosmetice

 

12. Padimate-O sau PABA – substanța chimică din cremele cu factor de protecție solară

Scopul substanței: agent de formare.

Reacții adverse posibile: crește riscul de cancer.

Padimate-O, PABA sau octil-dimetil este o substanță pe care o găsim în cremele cu factor de protecție solară. Această substanță este un agent de formare a nitrozaminelor, favorizând producerea acestora sub influența ultravioletelor și ducând la creșterea riscului de cancer.

13. Siloxani (ciclotetrasiloxan, ciclopentasiloxan)

Scopul substanței: înmuiere, netezire, hidratare.

Reacții adverse posibile: afectează ficatul și funcția endocrină.

Unde găsim siloxanii: produse pentru păr, creme hidratante, produse de machiaj.

Cumpără Pudră pentru albirea dinților SABIO 🛒Preț : 71,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de dermatocosmetice

Sfaturi utile de care să ții cont pentru a alege cosmetice sigure

  • Dacă achiziționezi produse pentru tine, ai grijă să cumperi produse realizate din ingrediente cât mai naturale.
  • Dacă produsele pe care le achiziționezi sunt pentru a le oferi cadou, ai grijă ca persoana respectivă să nu fie alergică la niciunul dintre ingredientele trecute pe etichetă.
  • Citește cu atenție eticheta produsului și nu uita să ții cont de faptul că producătorii nu sunt obligați să afișeze toate ingredientele folosite!
  • Informează-te în legătură cu fiecare ingredient în parte și vei vedea că, după o perioadă de timp, vei ști să eviți ingredientele dăunătoare și substanțele toxice și nesănătoase.
  • Dacă ești însărcinată sau alăptezi, evită orice produs care nu este făcut numai și numai din ingrediente naturale!

Sursa foto: Shutterstock și Pinterest

Total
40
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda