Te-ai hotărât să urmezi o cură de slăbire? În primul rând, trebuie să consulți medicul nutriționist pentru a te îndruma în mod corect și pentru a te ajuta cu sfaturi prețioase legate de un plan alimentar și sa incepi antrenamente fizice.

Una din principalele probleme atunci când vine vorba de pierderea în greutate este legată de consumul de zahăr, tocmai de aceea căutăm de cele mai multe ori un indulcitor natural sanatos. Alimentele dulci au valori calorice mari de aceea sunt și surse bune de energie, însă pot da dependență și ne împiedică să obținem rezultatele dorite. Unele produse care nu conțin zahăr, au totuși multe calorii, așadar trebuie să fii atentă la etichetă, verificând întotdeauna numărul de calorii conținut.

Când vine vorba de înlocuirea zahărului, nu de puține ori alegem îndulcitorii artificiali, care conțin într-adevăr mai puține calorii, însă, pe termen lung au un efect nociv asupra organismului. Aceștia cresc apetitul și te pot încurca mai mult decât pot ajuta în procesul de slăbire, având în final efect de îngrășare.

Pentru a evita creșterea poftei de mâncare, dar și apariția diverselor boli, specialiștii recomandă mai degrabă îndulcitorii naturali, precum mierea, care are numeroase minerale și antioxidanți, nectarul de agave, siropul de arțar sau melasa.

Îndulcitorii artificiali sunt substanțe chimice sau compuși naturali care asigură alimentelor gustul dulce fără a transmite organismului un număr ridicat de calorii, dar sunt totuși substanțe chimice care, consumate în exces pot avea efecte adverse asupra organismului.  Pot apărea migrene, amețeli, atacuri de panică și dereglări ale sistemului nervos. Produsele alimentare care au în compoziție îndulcitori artificiali au mai puține calorii decât cele cu zahăr, din aceast motiv deseori sunt recomandate în timpul dietelor pentru slăbit sau pentru menținerea greutății corporale.

Studiile au demonstrat faptul că îndulcitorii artificiali pot avea un efect toxic asupra bacteriilor intestinale, cărora le îngreunează sarcina de a crește și de a se reproduce. Printre cei mai folosiți îndulcitori artificiali se numără: zaharina, aspartamul, sucraloza, și acesulfamul de potasiu.

Aceștia nu au valori nutritive, nu aduc vitamine sau minerale folositoare organismului, iar folosirea lor se asociază cu un risc crescut de obezitate, diabet sau boli cardiovasculare. Un studiu realizat pe șobolani a dovedit faptul că aceștia creează dependență – atunci când li s-a dat posibilitatea de a alege dintre cocaină și zaharină, cei mai mulți au ales zaharina.

Este important să menționăm că îndulcitorii artificiali au și câteva beneficii: au un conținut foarte scăzut de calorii și o putere de îndulcire mai ridicată. Asta înseamnă că nici nu cresc glicemia și nici nu trebuie folosiți în cantități foarte mari.

Zaharina 

Este un tip de îndulcitor artificial care trebuie consumat cu moderație deoarece poate declanșa reacții alergice provocate de sulfonamide și pot include dureri de cap, dificultăți de respirație, erupții cutanate și diaree. Este mai dulce cam de 300 de ori decât zahărul și are un conținut caloric foarte scăzut. De cele mai multe ori, zaharina este utilizata în produsele de patiserie, în guma de mestecat, în anumite produse de igiena personala: pasta de dinti, luciu de buze, apa de gură, dar și în anumite suplimente alimentare (vitamine). 

Aspartamul

Este un tip de indulcitor artificial care poate fi găsit în mai mult de 6.000 de alimente, inclusiv sucuri, gume de mestecat, bomboane, alimente pentru diabetici, cereale, dulciuri, vitamine și chiar unele medicamente, fiind unul din cei mai controversați îndulcitori, deoarece poate declanșa apariția mai multor tipuri de afecțiuni: dureri de cap, depresie, creșterea apetitului alimentar sau chiar cancer.

Sucraloza 

Este unul din cei mai noi îndulcitori de pe piață, conține un număr ridicat de calorii, fiind de  600 de ori mai dulce decât zahărul. Cea mai periculoasă componentă a sucralozei este clorul, fiind o substanță cancerigenă utilizată ca dezinfectant și este prezent în compoziția gazelor toxice, pesticidelor și a materialelor plastice. Efectele adverse asociate consumului de sucraloza ar fi: tulburări gastrointestinale (balonare, diaree, greață,), iritații ale pielii, respirație , tuse, secreții nazale, dureri în piept, palpitații, anxietate, depresie.

Acesulfamul

Se prezintă sub forma unor cristale incolore sau a unei pulberi cristaline de culoare albă și se poate folosi în majoritatea produselor alimentare: băuturi, produse lactate, produse de patiserie, ciocolată etc., aportul său energetic fiind nul. Acesulfamul poate creste pofta de mancare, prin pacalirea semnalelor de satietate ale organismului nostru. Nu are aport caloric și este foarte stabil la temperaturi ridicate, de aceea se folosește frecvent la prepararea produselor de patiserie si cofetarie. 

Este important de știut că avem alternative sănătoase, pentru care putem opta oricând, fără să ne afecteze sănătatea și care ne vor ajuta și în procesul de pierdere în greutate.

Dacă dorești să nu mai consumi zahăr, cel mai sigur mod de a face acest lucru este să scazi treptat cantitatea de zahăr consumată sau să îl înlocuiești cu îndulcitori naturali precum mierea, siropul de arțar, nectarul de agave, siropul de stevia și melasa, dar în cantități moderate.

Surse foto: freepik.com .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda