Femeile de azi sunt, poate, mai puternice ca niciodată dar asta nu înseamnă că nu mai au de lucru la a schimba modul în care lumea le percepe forța, rostul și capacitatea de a transforma. IQOS ne-a propus să transformăm câteva „vulnerabilități“ preconcepute într-un bucket list prin care să descoperim, ca femei, viitorul.

Încă de la cele mai fragede vârste, educația este diferită pentru sexul frumos. Dacă băieții sunt învățați din fragedă pruncie să fie curajoși, să se afirme, să lupte pentru ceea ce își doresc, fetele sunt mai mereu protejate de părinți, atenționate cu privire la eventualele pericole, educate să rămână în zona de confort.

Lecția 1: Fii curajoasă, nu perfectă

Mama protectoare care ți-a spus să ocolești bălțile pentru a nu-ți murdări rochița, tatăl care te-a tras de mânecă să nu te urci în copaci pentru că ai putea să-ți julești genunchii perfecți, bunicii care nu te lăsau să te îndepărtezi prea mult de casă – toate acestea ne-au rămas întipărite, iar memoria perfecțiunii și a veșnicei protecții este una colectivă în rândul femeilor.

Despre asta vorbește și Reshma Saujani la TED și despre impedimentele cu care ne-am ales încă din copilărie și de care ne putem dezice cu greu chiar și în ziua de azi. Înainte de a urmări discursul ei integral, trebuie să știi câte ceva despre autoare: Reshma conduce o organizație nonprofit denumită Girls Who Code, cu ajutorul căreia inițiază tot ma multe femei tinere în lumea tehnologiei și a programării. Ținta pentru viitorul apropiat este aceea de a reuni, până în 2020, un milion de tinere pasionate de acest domeniu într-o comunitate unită, curajoasă și inovatoare.

Lecția 2: Luptă pentru ceea ce îți dorești

Nu poți obține ceea ce îți dorești lăsându-te dominată de idei sociale preconcepute, de presiunile familiei, de ușurința de a te descurca fără a-ți atinge idealurile. Există o mulțime de prejudecăți care îți vor spune că femeile și bărbații gândesc diferit și de aceea nu pot face toate lucrurile la fel de bine, dar și cutume care îți vor spune că bărbații sunt cei care furnizează și femeile cele însărcinate cu îngrijirea casei și a familiei.

Femeile au fost excluse timp de secole din bresle în care era nevoie de putere și rezistență fizică și sunt în continuare considerate mai fragile decât bărbații, deși nu există studii care să poată demonstra că asocierea cu anumite domenii este științific bazată pe diferențele biologice dintre femei și bărbați.

O statistică publicată în 2012 de Camera Comună a Parlamentului Marii Britanii arată că, deși lupta pentru egalitate a femeilor e tot mai sonoră, diferențele profesionale dintre cele două sexe sunt încă uriașe:

  • În timp ce numărul bărbaților care muncesc cu normă întreagă este de 13,58 milioane, cel al femeilor din aceeași categorie este de doar 7,68 milioane.
  • La locurile de muncă part time, femeile sunt fruntașe, numărul lor fiind aproape triplu față de cel al bărbaților – 5,86 milioane, respectiv 2,01 milioane.
  • 58% din forța de muncă este reprezentată de bărbați, femeile acoperind doar 42% din aceasta.
  • Meseriile cele mai uzuale în rândul femeilor sunt cea de jurnalist, autor, profesor, tehnician de laborator, terapeut, editor, librar sau bibliotecar, bărbații deținând încă monopolul pe piața joburilor din domenii precum IT-ul, arhitectura sau științele.

Lecția 3: Îndrăznește să îți asculți chemarea

Gândește-te la unul dintre cele mai populare mituri privind diferențele de potență dintre femei și bărbați, la mitul pentru care suntem adesea șicanate sexist, la acela care a ținut multă vreme femeile departe de locurile de muncă în domeniul transporturilor.

Chiar credeai că femeile sunt, statistic sau biologic, șoferi mai puțin pricepuți decât bărbații? Un studiu norvegian din 2017 demonstrează contrariul, sub argumentul că sexul puternic este mai neatent și mai ușor de distras, iar acest lucru se poate reflecta în performanțele la volan.

Femeile încep să facă ce își doresc, iar acest lucru este tot mai vizibil. Bureau of Labor Statistics a alcătuit chiar și o listă a joburilor în care tot mai multe femei își fac simțite prezența și competențele, joburi ocupate preponderent de bărbați până la un punct:

  • Contabili și auditori
  • Planificatori/ organizatori de întâlniri și convenții
  • Manageri financiari
  • Agenți de asigurări
  • Cercetători în domeniul medical
  • Administratori în domeniul educației
  • Examinatori fiscali, colectori și agenți de venituri
  • Medici veterinari
  • Manageri de resurse umane
  • Analiști financiari
  • Manageri de publicitate
  • Manageri medicali și în servicii de sănătate
  • Evaluatori, examinatori și investigatori
  • Manageri în servicii sociale și de comunitate
  • Specialiști financiari
  • Piloți de avion

Lecția 4: Nu te lăsa înfrântă de antecedente și obiceiuri

Da, există domenii la care femeile abia îndrăznesc să viseze și poziții care par intangibile din orice unghi, pentru că istoria ne arată că au fost ocupate, de-a lungul timpului, de numeroși bărbați și de prea puține femei.

Dar asta nu înseamnă că tu nu poți fi director executiv, inginer, pilot, programator, arhitect, șef de șantier, pompier, militar sau controlor de trafic aerian. Dacă ești pregătită din punct de vedere al educației și al experienței pentru un loc de muncă, nu există regulă care să te oprească din a-l obține.

Există 3 posibile explicații pentru faptul că femeile ajung mai rar decât bărbații acolo unde își doresc în ierarhiile profesionale:

  1. Nu sunt suficient de pregătite sau experimentate pentru a conduce;
  2. Nu își doresc să atingă culmile în ceea ce privește cariera;
  3. Sunt împiedicate structural și organizațional să ajungă la joburile de vârf.

Așadar, dacă nu te afli în primele două situații descrise mai sus, nu îți rămâne decât să verifici dacă te afli în locul potrivit și să obții un răspuns de la angajatorul tău pentru următoarele întrebări:

  • Cărei cauze se datorează diferența numerică dintre femeile și bărbații aflați la conducerea instituției?
  • Există o cultură organizațională conform căreia femeile le sunt inferioare bărbaților în ceea ce privește abilitățile profesionale?
  • Sunt femeile mai puțin capabile să îndeplinească atribuțiile acelui post?
  • Nu își doresc femeile, în general, să ocupe poziția respectivă?
  • Sau este vorba despre altceva care le stă în cale femeilor?

Lecția 5: Negociază pentru ceea ce îți dorești

Un studiu realizat de Salary.com arată că doar 44% dintre salariați negociază pentru salariul pe care și-l doresc. Dacă te numeri printre ceilalți 56%, este timpul să faci o schimbare. Desigur, angajatorii vor fi fericiți dacă nu vei negocia, dar tu vei fi fericită? Îți vei dori să rămâi în locul și poziția respective pe termen lung? Vei cumula frustrări sau vei simți că ești remunerată insuficient pentru ceea ce faci?

Iată 5 obiceiuri ale oamenilor care spun ce vor înainte de a încheia o convenție cu un angajator și urmează-le exemplul:

I. Fă-ți temele

Interesează-te care este salariul mediu pentru nișa în care activezi și cum arată piața pentru poziția pe care ți-o dorești. Setează-ți obiectivele tangibile în funcție de aceste aspecte și gândește-te pentru ce alte beneficii ai fi dispusă să faci compromisuri în ceea ce privește salariul.

II. Găsește-ți puncte comune cu intervievatorul

Nu, faptul că îți place cămașa pe care o poartă nu este un punct comun, iar complimentele pot părea deplasate sau lingușitoare în contextul unui interviu. Dar dacă menționează o carte, un hobby sau un curs despre care știi, legătura dintre voi ar putea să devină mai puternică dacă discutați despre asta.

III. Învață să ceri cu încredere și cu argumente

Nu te eschiva atunci când ești întrebată care este suma pe care o consideri corectă pentru munca ta și folosește-te de cifre pentru a o argumenta. În cazul în care oferta nu coincide cu valoarea la care te-ai gândit, cere mai multe informații legate de felul în care angajatorul a ajuns să aloce bugetul pentru postul respectiv.

IV. Folosește-te de pauze, nu le evita

Pauzele în comunicare sunt la fel de importante precum cele din muzică. Tăcerile din timpul unui interviu nu trebuie să fie stânjenitoare, ci trebuie să vă dea timp, atât ție, cât și angajatorului, să vă calculați răspunsurile și să le formulați într-un mod coerent și transparent.

V. Nu pierde timpul

A pleca este mereu o opțiune când vine vorba despre interviuri. Dacă simți că nu poți obține ceea ce îți dorești, că e posibil să nu ai libertatea de a-ți face treaba cât poți de bine, că nu rezonezi cu cultura organizațională sau că e imposibil să ajungi la un consens financiar cu intervievatorul, scuză-te politicos și nu îți pierde timpul. La urma urmei, negocierea presupune posibilitatea ajungerii la o înțelegere, iar atunci când acest lucru este imposibil, nu vei reuși decât să pierzi timp prețios pentru tine și pentru angajator.

Nu există „meserii potrivite pentru femei” și „meserii potrivite pentru bărbați”. Poți face orice îți dorești, dacă ești pasionată, te implici și ai determinarea necesară să o faci bine. Nu lăsa prejudecățile să te oprească și nu permite nimănui să te demoralizeze și să îți spună că ceea ce îți dorești nu e potrivit pentru tine.

iqos heat not burn

Sursă foto: Shutterstock

Total
110
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda