Prima zi la un nou loc de muncă este una memorabilă, dar poate fi și cea mai stresantă din întreaga ta carieră, mai ales dacă nu ai schimbat multe joburi până acum. După ce ai trecut printr-un proces riguros de selecție, ai petrecut ore întregi perfecționându-ți CV-ul și ai făcut tot ce ți-a stat în putință pentru a impresiona angajatorul, îți dorești să le arăți oamenilor că au făcut o alegere bună când te-au angajat.

„Mulți dintre noi își amintesc prima zi de la fiecare job tocmai prin prisma acestei presiuni resimțite, aceea de a impresiona”, spune autoarea Lynn Taylor, într-un interviu pentru Business Insider. „Însă îți poți reduce anxietatea fiind la fel de meticuloasă în a te pregăti pentru prima zi la job cum ai fost atunci când te-ai pregătit pentru interviu”, adaugă ea. Iată care sunt metodele prin care poți face o bună impresie și îți poți atrage simpatia colegilor:

Să ajungi la timp la serviciu

Una dintre marile greșeli pe care le poți face în prima zi de lucru este să ajungi târziu. Indiferent de scuza pe care o ai pentru că ai întârziat, oamenii și-ar putea face o părere despre tine tocmai în baza acestui fapt, și nu va fi o una tocmai bună. Interesează-te din timp de traseul pe care trebuie să îl parcurgi de acasă la serviciu și ia-ți o marjă de timp suficient de mare pentru a te asigura că vei ajunge cu 15 minute înainte de începerea programului.

Poartă o ținută adecvată și profesională

Dacă la interviu trebuie să te prezinți într-o ținută office, care să inspire seriozitate și profesionalism, când începi să lucrezi efectiv în companie, poți respecta dress code-ul pe care îl au și colegii tăi. Sigur, acest dress code depinde și de natura muncii tale, însă te poți ghida după stilul pe care îl adoptă cei din jur pentru a-ți face o idee despre ce ținute sunt agreate. În prima zi la noul loc de muncă nu ai cum să dai greș dacă alegi o ținută smart-casual, cu o pereche de pantaloni eleganți, o pereche de pantofi cu toc mediu și una dintre aceste bluze de dama cu design original, simple, dar rafinate. După cum vezi, acestea sunt perfecte pentru a-ți pune în valoare stilul și a-ți complimenta silueta, fără să dea însă senzația că te-ai străduit prea mult.

Pregătește-te să pui întrebări

Nimeni nu se așteaptă să începi munca în forță încă din prima zi, așa că poți profita de această perioadă de acomodare pentru a te pune la curent cu practicile din interiorul companiei, scara ierarhică sau procesul decizional. Impresia pe care vrei să o transmiți celor din jur este aceea că ești o fire curioasă și dornică să învețe. Pregătește-te să pui întrebări legate de responsabilitățile pe care le vei avea și ai grijă să iei cu tine o agendă pentru a-ți nota toate detaliile importante.

Fii gata să socializezi

Unul dintre cele mai importante, dar și dificile aspecte ale unui job nou este acela de a-ți cunoaște colegii și de a încerca să stabilești o punte de comunicare cu ei. Oricât de timidă sau retrasă ai fi, prima zi poate fi un moment-cheie în modul în care va decurge pe viitor relația cu colegii de la serviciu. Fii pregătită să observi interacțiunile sociale dintre aceștia: grupurile care par unite și prietenoase, oamenii mai timorați, care preferă să stea la birou și să nu se amestece cu restul, modul în care oamenii se comportă unii cu ceilalți, cine face glume, cine nu le gustă. Acest lucru te va ajuta să îți dai seama cum să te comporți cu fiecare persoană în parte, dar te poate ajuta și să îi identifici pe oamenii interesanți, de la care ai ce învăța sau cu care te-ai putea împrieteni pe viitor.

Arată-ți interesul și disponibilitatea

Este inutil să spunem că în prima zi la un nou loc de muncă ar trebui să lași telefonul deoparte și să eviți să folosești rețelele sociale, să faci sau să răspunzi la apeluri. În principiu, vrei să le arăți oamenilor de la noul tău job că ești dispusă să te acomodezi cât mai rapid și să îți demonstrezi abilitățile. Fii cu ochii și urechile în patru la discuțiile din jur, fii atentă la problemele care pot apărea și oferă-te să rezolvi lucrurile de care te simți pregătită să te ocupi. Orice persoană va aprecia ajutorul unui om nou venit în companie, mai ales dacă nu trebuie să îl ceară, iar un astfel de gest îți poate atrage simpatia noilor tăi colegi.

Tu cum te pregătești pentru prima zi la un job nou? Care crezi că este cel mai important lucru în a face o bună impresie celor din jur?

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: George Rudy

Total
11
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda