Femeile de azi sunt, poate, mai puternice ca niciodată dar asta nu înseamnă că nu mai au de lucru la a schimba modul în care lumea le percepe forța, rostul și capacitatea de a transforma. IQOS ne-a propus să transformăm câteva „vulnerabilități“ preconcepute într-un bucket list prin care să descoperim, ca femei, viitorul.

Dacă ești în căutarea unor femei extraordinare, ale căror călătorii, povești și descoperiri să te inspire, te afli în locul potrivit. De altfel, ți-am pregătit și o listă cu 10 locuri pe care le poți vizita singură în deplină siguranță. Cât despre încurajări, să spunem că le preferăm pe cele argumentate și am găsit câteva care te vor face să vrei să ieși din zona de confort.

Nu e necesar să te fi săturat de compromisurile pe care le implică vacanțele în cuplu sau cu prietenii, pentru a da curs pornirii de a descoperi locuri, culturi și orizonturi noi de una singură, însă e suficient să îți dorești să faci asta.

Ignoră privirile uimite, dezaprobatoare și chiar îngrijorate. Prejudecățile legate de siguranța femeilor singure încă umblă cu nonșalanță în lumea modernă, chiar dacă preferăm să ne prefacem că nu le vedem. Dar nu lăsa asta să te oprească. De fapt, nu lăsa nimic să te oprească.

Caută, află și găsește-ți inspirația în experiența altor călătoare independente. Uite două de la care poți să pornești acum:

Orice călătorie impune pregătiri și planuri mai mult sau mai puțin stricte, iar pentru asta e nevoie să studiezi care sunt opțiunile și posibilitățile pe care le ai la dispoziție. Nu trata superficial această etapă și ascultă sfaturile femeilor care au făcut asta deja.

Cassie de Pecol, o americană care și-a petrecut 18 luni vizitând 196 de țări, a vorbit într-un discurs TED despre cât i-a luat să planifice această călătorie inedită: 3 ani, dublu față de timpul petrecut, efectiv, călătorind.

Poți urmări povestea ei mai jos, dacă vrei să iei o doză de curaj, pozitivism și inspirație înainte de a-ți începe aventura. Teaser: nu contează ce vârstă ai, ce experiențe anterioare ai avut, ce vise nutrești sau ce cred alții despre tine, important este propriul tău adevăr. Iar adevărul propriu este răspunsul la întrebarea:

Dacă ai putea face orice acum, ce ai face?”

Cassie nu este singurul exemplu demn de admirație și capabil să inspire. Sorelle Amore e o altă femeie care călătorește singură încă de când avea 18 ani. Și chiar dacă acum este influencer și trăiește din ceea ce îi place cu adevărat să facă, aventura ei a început fără un ban în buzunar.

Așadar, dacă ești în căutare de soluții pentru a călători constant fără să câștigi la loterie, poți afla câteva lucruri interesante dintr-un video al ei care a mai inspirat peste 400.000 de oameni: How to Afford a Life of Non-Stop Travel (Even if You’re Broke AF).

Iar dacă nu ții morțiș să duci această experiență în extreme, e suficient să știi câteva ponturi bune pentru a călători singură. Tot Sorelle Amore te va încuraja și îți va spune că nu e atât de greu precum pare, că prietenii și familia nu au nici un motiv să te compătimească sau să te eticheteze drept o ciudată singuratică și singură și că te poți descurca în orice situație dacă îți iei câteva măsuri de precauție.

Unul dintre sfaturile ei prețioase face referire la a nu face excese de alcool și la a nu purta căști atunci când te plimbi singură într-un loc necunoscut, pentru a te asigura că vei fi în alertă și pregătită pentru orice situație imprevizibilă sau cu potențial periculos – sfat care, de altfel, e la fel de bun și atunci când te afli în locul natal sau în orașul în care locuiești, pentru că situațiile neprevăzute nu reprezintă o caracteristică a locurilor noi.

Vezi aici și alte trips&tricks avizate, de la o femeie care a văzut 43 de țări singură.

De ce să călătorești singură? De ce nu?

 

Organizarea unei călătorii alături de cineva poate fi dificilă. Chiar dacă este vorba despre un singur însoțitor, va trebui să găsiți soluții pentru sincronizarea perfectă, să aveți preferințe similare pentru alegerea unei destinații care să vă satisfacă, să rezonați în privința caracteristicilor cazării perfecte și nu numai.

În situația cea mai bună, în care companionul ales nu va refuza sau contramanda totul din motive ce țin de timp liber sau buget, vei ajunge să îți petreci câteva zile negociind obiective turistice, restaurante, ore de trezire și nu numai. Și poate că acesta nu este tocmai cel mai bun mod de a-ți petrece o vacanță, chiar dacă la prima vedere îți poate oferi un oarecare confort și îți poate satisface anumite nevoi de stabilitate și de socializare.

Însă a călători singură nu presupune și a fi sau a te simți singură. Nu doar că ai posibilitatea să scapi de constrângeri și să decizi singură la ce oră te ridici din pat, ce locuri vizitezi, ce mănânci la prânz sau unde dormi, dar vei avea și posibilitatea să îți faci prieteni, să cunoști oameni noi, să înțelegi mai bine cultura și civilizația locului nou și fascinant pe care l-ai ales, de asemenea, singură.

Cum te poate schimba o astfel de experiență?

 

Dacă îți imaginezi că te vei simți singură și stingheră, că ai putea fi judecată în anumite situații, că nu vei putea face toate lucrurile pe care le-ai putea face cu cineva, nu doar că te înșeli, dar vei avea parte și de câteva revelații și surprize plăcute:

  • Vei descoperi că ești mai capabilă de adaptare decât credeai. Și îți vei exersa această calitate cu fiecare zbor amânat sau anulat și cu fiecare schimbare de plan. Și îți va folosi și în relațiile amoroase, și în situațiile sociale, și în carieră, în egală măsură.
  • Vei fi adesea pusă în situația de a găsi soluții, așa că îți vei exersa și crește și potențialul creativ. În plus, când mintea îți e stimulată de elemente și aventuri noi, dar și odihnită, e imposibil să nu funcționeze mai bine ca niciodată.
  • Vei învăța să negociezi. Dacă nu ai pe nimeni alături care să facă asta pentru tine când cumperi suveniruri de la vânzătorii stradali sau când încerci să obții o rezervare last minute, nu îți rămâne decât s-o faci singură și să-ți dezvolți abilitățile de negociere.
  • Vei învăța lucruri noi despre tine și vei ajunge să te cunoști mai bine, pentru că beneficiul principal al ieșirii din propria zonă de confort este acela de a-ți descoperi punctele forte și slăbiciunile.
  • Vei cunoaște oameni și îți vei face prieteni. Mai mult decât atât, vei cunoaște oameni ca tine, femei dornice să se bucure de libertatea și independența de care au fost private atâtea generații anterioare.

Cele mai inspirate destinații pentru a călători singură

Dacă ai urmărit discursul lui Cassie de Pecol în întregime, ai aflat deja că, în cazul unei călătorii sponsorizate în Coreea de Nord, singura posibilitate de a face dovada vizitării este aceea de a trimite o carte poștală propagandistă. Sau că ea însăși a fost la un pas de a rămâne blocată în Yemen, un stat aflat în război civil încă din 2015.

Pentru că însă nu credem că a călători singură este revelator doar dacă te pui în pericol, ți-am pregătit o listă cu 10 cele mai bune locuri de vizitat fără însoțitor:

1. Norvegia

De la orașe impresionante în care poți admira arhitectura nordică, precum Oslo sau Alesund, la fiorduri și ghețari, nu ai nici un motiv să nu vizitezi această țară; în plus, localnicii sunt foarte prietenoși și vorbesc perfect engleza, ca mai toți nordicii.

2. Japonia

E o țară sigură, cu oameni politicoși și dornici să te ajute în orice situație. În plus, poți vizita temple antice fără a te priva de o viață de noapte colorată și interesantă, în timp ce beneficiezi de cel mai avansat și mai prompt transport public.

3. Costa Rica

De la păduri tropicale la plaje pe malul oceanului, sunt o mulțime de lucruri de văzut în Costa Rica. Pont: zona din apropierea Pacificului este mai sigură și, implicit, preferabilă pentru călătorii individuale. În plus, peisajele sunt și ele mai spectaculoase decât în capitală, unde este destul de periculos să mergi chiar și însoțită.

4. Olanda

Dacă ești dornică să vizitezi o țară frumoasă și nu prea îndepărtată, Olanda e locul potrivit. Localnicii sunt open minded, prietenoși și buni vorbitori de engleză, iar plimbările cu bicicleta, castelele și peisajele rurale te vor cuceri definitiv.

5. Bali

Insula indoneziană te întâmpină cu ceaiuri și cafele alese, cu temple exotice impresionante, cu maimuțe prietenoase și cu unele dintre cele mai bine pregătite yoga retreats. În plus, este o destinație mai mult decât accesibilă și tot mai populară în ultimii ani.

6. Noua Zeelandă

Dacă te-au fascinat tărâmurile din Lord of the Rings, aici le poți admira în toată splendoarea. Poți merge la munte sau la mare, poți admira ghețarii și fiordurile, izvoarele geotermale sau poți alege să îți petreci vacanța pe una dintre cele mai frumoase insule Neo Zeelandeze.

7. Singapore

O experiență exotică și totodată una culturală, aceasta este una dintre cele mai cosmopolite și sigure destinații din lume. Are cea mai mică rată a criminalității din Asia, o arhitectură inedită și impresionantă, specialități culinare delicioase și o viață de noapte intensă.

8. Irlanda

Bariera lingvistică nu va fi o problemă într-o țară a cărei a doua limbă este engleza, iar localnicii prietenoși îți vor sări în ajutor cu orice ocazie. Te vei bucura de cele mai verzi și vii peisaje, dar poți vizita și celebrele lor castele, fără a întâmpina probleme în găsirea unui pub sau a unui restaurant cu specific.

9. Australia

Indiferent dacă mergi acolo să vizitezi pestrițele orașe Sydney sau Melbourne și să te bucuri de armonia diferitelor elemente culturale sau alegi viața sălbatică ori adâncurile pădurii tropicale a oceanului” – cum mai este numită Marea Barieră de Corali, Australia nu poate fi altceva decât o experiență de neuitat.

10. Canada

Vestiți în toată lumea pentru politețea de care dau dovadă și pentru spiritul prietenos, canadienii te vor întâmpina, în engleză sau în franceză, cu cele mai largi și mai sincere zâmbete. Te poți teme doar că ai putea să vrei să-ți petreci restul vieții într-o cabană în Munții Stâncoși.

Călătoriile fără însoțitori nu sunt pentru femei o provocare atât de mare cât este cea a renunțării la prejudecăți. Îndrăznește nu doar să visezi la locurile față de care simți o atracție aproape magnetică, ci și să le vezi singură, cu propriii ochi, fără a te lăsa tulburată de nimeni și nimic, fără a permite ca experiența să îți fie tulburată de factori externi, fie ei prieteni sau jumătăți.

iqos heat not burn

Sursă foto: Shutterstock

Total
381
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda