Amestec de primăvară cu sos dulce de lime
Sandviș cu legume și ou
Paste cu 5 secrete
Supă cremă de conopidă
Salată cu hrișcă și cartofi dulci
Pizza cu afine și ceapă caramelizată în miere
Involtini cu vinete
Supă cu ciuperci coapte
Salată cu portocale, rodie și brânză feta
Orez brun cu turmeric și cartofi dulci

Dacă gătești fără carne, de nevoie sau de plăcere, nu înseamnă că mâncarea ta va fi fără gust, ci că va trebui să fii ceva mai inventivă pentru a găsi acele combinații de legume (și fructe) și semințe care să îți ofere necesarul nutritiv și să te bucure cu gustul lor savuros. Mai jos găsești câteva idei care merită încercate în 2018 (și nu numai).

retetefaracarne@womenontop 2.1

Sursă foto: Pinterest

Amestec de primăvară cu sos dulce de lime

Vorba aceea, „curcubeu pe cerul gurii”. Însă de această dată vei avea un curcubeu și în farfurie datorită acestui amestec.

Ingrediente (pentru 4 porții)

Pentru sos:

  • 3 căței de usturoi
  • 2 linguri de oțet (din vin)
  • 4 linguri de zahăr brun
  • 70 ml de suc de lime
  • 70 ml ulei

Pentru amestecul de legume:

  • 200 g de tăieței din orez
  • mentă, busuioc și coriandru proaspete (au un gust senzațional dacă le amesteci)
  • piper după gust
  • alune mărunțite (cu un cuțit)
  • 1 avocado
  • 1 morcov
  • 1 ardei verde
  • brânză tofu

Mod de preparare:

  1. Pentru obținerea sosului: mixează toate ingredientele vegetale pentru sosul dulce de lime, într-un blender.
  2. Pentru ca tăiețeii din orez să îți iasă ca la carte (să nu se lipească unul de altul), trebuie să îi pui la înmuiat timp de circa 30 de minute în apă rece. Apoi, trebuie puși într-o oală cu apă la temperatura de fierbere pentru aproximativ două minute. Îi poți scoate cu ajutorul unei site, pentru a înlătura excesul de apă.
  3. Taie menta, busuiocul și coriandrul în bucăți cât mai mici.
  4. Mărunțește ardeiul iute (îl poți exclude dacă nu îți place mâncarea picantă).
  5. Taie julienne (în felii lungi și subțiri) morcovul, ardeiul verde și avocado.
  6. Amestecă tăiețeii cu sosul dulce, verdețurile mărunțite, legumele tăiate julienne, alunele și brânza tofu.

Dacă îți lipsesc unele ingrediente, poți oricând înlocui ardeiul verde cu fratele său, ardeiul gras, alunele cu migdalele și zahărul brun cu cel obișnuit.

retetefaracarne@womenontop 3.1

Sursă foto: Pinterest

Sandviș cu legume și ou

Acest sandviș ușor (sub 400 de calorii) îți va oferi toată energia (proteine și vitamina C) de care ai nevoie în diminețile supraaglomerate.

Ingrediente

  • 1 chiflă
  • 2 ouă medii
  • 10-15 frunze de spanac
  • 1 felie de brânză
  • 2 felii de roșii
  • 2 felii de avocado
  • sos (opțional)
  • sare (după gust)

Mod de preparare:

  1. Într-un bol rezistent la cuptorul cu microunde adaugă ouăle, frunzele de spanac și puțină sare. Pune-le la microunde pentru un minut și 30 de secunde (dacă ai un cuptor mai puternic, lasă-le mai puțin).
  2. Pune pe chiflă brânza și feliile de roșii.
  3. Întinde amestecul de ou cu spanac peste roșii, cu ajutorul unei linguri.
  4. Adaugă 1-2 felii de avocado, după gust.
  5. Opțional, poți finaliza rețeta cu sos dulce sau picant.

retetefaracarne@womenontop 4.1

Sursă foto: Pinterest

Paste cu 5 secrete

Fără fructe de mare, dar cu câteva ingrediente-cheie, pastele tale pot fi un real succes. Plus că rețeta se face în doar 15 minute.

Ingrediente

  • 230 g paste scurte (sau alt tip preferat de paste)
  • 45 ml de unt topit
  • 2 căței de usturoi zdrobiți
  • 350 g de baby spanac
  • 100 g parmezan ras
  • sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Gătește pastele potrivit indicațiilor de pe ambalaj.
  2. Scurge pastele de apă, lăsând deoparte circa 150 ml din această apă.
  3. În aceeași oală, topește untul la foc mediu.
  4. Adaugă usturoiul și lasă la foc potrivit timp de aproximativ 3 minute.
  5. Adaugă pastele și spanacul.
  6. Amestecă ușor cu o lingură până când frunzele de spanac încep să se înmoaie.
  7. Dacă pastele încep să se usuce, adaugă puțin din apa în care au fiert.
  8. Adaugă jumătate din cantitatea de parmezan și continuă să amesteci până când toate ingredientele se întrepătrund cu brânza.
  9. Adaugă sare și piper după gust.
  10. Așază preparatul într-un bol și decorează cu parmezanul care a mai rămas.
  11. Se servește imediat după preparare.

retetefaracarne@womenontop 5.1

Sursă foto: Pinterest

 

Supă cremă de conopidă

Această supă cu ingrediente exclusiv vegetale este ușor de preparat și este perfectă pentru o cină ușoară, dar sățioasă.

Ingrediente

Pentru supă:

  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 4 căței de usturoi
  • jumătate de ceapă
  • 1 conopidă tăiată mărunt
  • 500 ml borș de legume
  • 250 ml lapte vegetal (de nuci, caju sau migdale)
  • ½ linguriță de sare
  • piper după gust
  • 4 linguri de drojdie

Pentru borș de legume:

  • 1 ceapă tăiată mărunt
  • 2 țeline tăiate
  • 1 morcov tăiat rondele
  • 2 cartofi tăiați mare
  • 3-4 căței de usturoi tăiați în două
  • 1-2 foi de dafin
  • sare și piper după gust

Pentru laptele vegetal:

  • 1 cană migdale/nuci/caju înmuiate de seara
  • zahăr sau miere după gust
  • 250 ml apă
  • opțional, esență de vanilie

Mod de preparare

Borșul de legume:

  1. Se pune o oală cu apă la fiert.
  2. După ce apa a fiert, se adaugă toate ingredientele tăiate în prealabil (usturoiul se poate adăuga și întreg).
  3. Odată legumele fierte (se verifică textura ingredientelor înfigând o furculiță), se strecoară lichidul și se pune deoparte.

Laptele vegetal:

  1. Nucile, migdalele sau caju se lasă cel puțin 12 ore la înmuiat.
  2. Folosind un blender, se amestecă semințele înmuiate anterior cu 250 ml apă.
  3. Dacă rezultatul este prea consistent, se mai adaugă puțină apă.

Supa de conopidă:

  1. Adaugă într-o tigaie uleiul, ceapa și usturoiul.
  2. Lasă ingredientele la foc mediu până când ceapa și usturoiul capătă o ușoară culoare aurie.
  3. Adaugă conopida, borșul de legume și laptele vegetal și lasă-le pe foc până la fierbere.
  4. Mai lasă pe foc timp de 15-20 de minute sau până când conopida devine moale.
  5. Ia vasul de pe foc și lasă la răcit.
  6. Adaugă sarea, piperul și drojdia în blender, la viteză normală.
  7. Toarnă amestecul obținut peste supă.
  8. Se poate servi direct sau se poate decora cu mazăre, bucăți de migdale și piper negru, după care se poate consuma.

retetefaracarne@womenontop 10.1

Sursă foto: Pinterest

Salată cu hrișcă și cartofi dulci

O sursă inestimabilă de vitamina A și de multe alte nutrimente, cartoful dulce este genul de legumă completă care aduce un plus de gust oricărei rețete. Salata de hrișcă nu face excepție.

Ingrediente

Pentru prepararea cartofilor dulci:

  • 1 cartof dulce mediu
  • 1 linguriță ulei de măsline
  • un praf de rozmarin
  • un praf de sare

Pentru salata de hrișcă:

  • 700 ml apă
  • un praf de sare
  • 200 g hrișcă
  • 350 g spanac tăiat mărunt
  • 3 lingurițe semințe de floarea-soarelui
  • 50 g afine
  • 5 bucăți de miez de nucă, mărunțite

Mod de preparare

  1. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius (foc mediu).
  2. Spală cartoful dulce și taie-l în bucăți mici.
  3. Pune într-o tavă o hârtie de copt pe care ai aruncat câteva picături de ulei.
  4. Adaugă puțin rozmarin și sare.
  5. Lasă cartofii la copt timp de 25-30 de minute sau până când capătă o nuanță cafenie.
  6. Dă tava la o parte.
  7. Separat, pune apa și sarea într-o oală de dimensiuni medii și adu la fierbere.
  8. Adaugă hrișca și lasă totul pe foc pentru 25-30 de minute sau până e gata (uită-te pe ambalaj pentru detalii).
  9. Clătește hrișca gătită, sub apă rece.
  10.  Pune hrișca într-un bol peste care vei adăuga cartofii dulci, spanacul, semințele de floarea-soarelui, afinele și migdalele mărunțite.
  11. Dă bolul la frigider pentru cel puțin o oră înainte de servire.
  12. Salata poate fi ținută la rece cel mult cinci zile.

 

retetefaracarne@womenontop 6.1

Sursă foto: Pinterest

Pizza cu afine și ceapă caramelizată în miere

Această rețetă de pizza îți va da peste cap papilele gustative! Aroma acrișoară a afinelor combinată cu dulceața mierii îi va surprinde chiar și pe cei mai pretențioși invitați.

Ingrediente

  • blat de pizza din comerț
  • 1 linguriță ulei de măsline
  • 100 g ceapă roșie tăiată mărunt
  • 2 linguri de miere
  • 150 g ricotta
  • 150 g brânză feta
  • 200 g afine
  • spanac proaspăt
  • sare și piper după gust

Mod de preparare

  1. Preîncălzește cuptorul la aproximativ 180 de grade Celsius (treapta moderat).
  2. Pune hârtie de copt în tavă.
  3. Așază blatul de pizza pe tavă și stropește-l cu puțină apă. Pune tava deoparte.
  4. Pune uleiul de măsline într-o tigaie, la foc mediu.
  5. Adaugă ceapa mărunțită și pune puțină sare și piper (opțional).
  6. Gătește ceapa până când începe să se înmoaie (în jur de 3-5 minute).
  7. Adaugă mierea peste ceapă și lasă totul pe foc până când ceapa capătă nuanța caramelului. Ia tigaia de pe foc.
  8. Separat, amestecă ricotta cu feta într-un bol.
  9. Întinde amestecul de brânză peste blatul de pizza.
  10. Adaugă și întinde pe blat ceapa caramelizată.
  11. Decorează cu afine.
  12. Pune pizza pe tavă și dă-o la cuptor timp de aproximativ 10 minute sau până când afinele încep să se desfacă, brânza s-a topit, iar blatul s-a copt.
  13. Scoate-o de la cuptor, presară câteva frunze de spanac și servește-o caldă.

retetefaracarne@womenontop 7.1

Sursă foto: Pinterest

Involtini cu vinete

Celebrele involtini italienești (traduse la noi rulouri) vor face senzație în fiecare farfurie și, indiferent dacă gătești de ani buni sau de-abia ai învățat această rețetă, nu are cum să îți iasă altfel decât ca unui MasterChef.

Ingrediente

  • 1 vânătă mare
  • ulei de măsline
  • sos de roșii
  • smântână
  • parmezan
  • sare

Pentru umplutură:

  • 200 g pâine uscată sau crutoane din comerț
  • 250 g ricotta
  • sucul de la ½ lămâie
  • câteva frunze de cimbru
  • sare după gust

Mod de preparare

  1. Taie capătul vinetei (sau al vinetelor, dacă faci mai multe).
  2. Taie vânăta felii de circa 0,5 cm grosime (ar trebui să ai în jur de 12 felii).
  3. Pune sare pe fiecare parte a fiecărei felii.
  4. Așază vânăta într-un vas cu găuri pentru circa 1 oră.
  5. După cele 60 de minute, asigură-te că feliile de vinete s-au scurs bine, lipind o bucată de hârtie de bucătărie de una dintre felii.
  6. Toarnă ulei de măsline într-o tigaie adâncă și adu uleiul la temperatura de 180 de grade Celsius (foc mediu).
  7. Acoperă tigaia cu 3-4 felii de vânătă (sau câte încap) și lasă-le pe foc până când capătă culoare (3-4 minute).
  8. Transferă feliile de vânătă în vasul cu găuri curat, tapițat cu șervete de hârtie, pentru a fi sigură că nu mai sunt îmbibate cu ulei.
  9. Separat, vei prepara umplutura.
  10. Într-un bol, amestecă pâinea uscată (sau crutoanele), brânza ricotta, zeama de lămâie, cimbrul și sarea.
  11. Preîncălzește cuptorul la 220 grade Celsius (treapta superioară).
  12. Pune sos de roșii într-o tavă până când fundul este acoperit cu un strat subțire.
  13. Cu ajutorul unei linguri, pune umplutură la unul din capetele unei felii de vânătă.
  14. Rotește felia de vânătă și așaz-o în tavă, pe „podeaua” de sos de roșii.
  15. Unge-o cu puțină smântână pentru a o înmuia și mai mult.
  16. Urmează același procedeu cu toate feliile de vânătă.
  17. Lasă la foc potrivit până când sosul de roșii și-a schimbat culoarea, iar rulourile au căpătat o nuanță de caramel (20-25 de minute).
  18. Decorează cu parmezan înainte de servire.

retetefaracarne@womenontop 8.1

Sursă foto: Pinterest

Supă cu ciuperci coapte

Cum nu vrei să consumi carne, ciupercile sunt un bun înlocuitor, mai ales datorită conținutului de proteine.

Ingrediente

  • 500 g ciuperci tăiate în jumătate
  • 2 cepe mari, tăiate în patru
  • 3 căței de usturoi, zdrobiți cu furculița
  • 1-2 linguri de ulei de măsline
  • sare
  • piper
  • 8-10 frunze de rozmarin proaspăt
  • 8-10 frunze de cimbru
  • 1,5 litri de borș de legume
  • 1 kg fasole fiartă (făcută în casă sau cumpărată)
  • sare și piper după gust

Pentru borș de legume:

  • 1 ceapă tăiată mărunt
  • 2 țeline tăiate
  • 1 morcov tăiat rondele
  • 2 cartofi tăiați mare
  • 3-4 căței de usturoi tăiați în două
  • 1-2 foi de dafin
  • sare și piper după gust

Mod de preparare

Borșul de legume:

  1. Se pune o oală cu apă la fiert.
  2. După ce apa a fiert, se adaugă toate ingredientele tăiate în prealabil (usturoiul se poate adăuga și întreg).
  3. Odată legumele fierte (se verifică textura ingredientelor înfigând o furculiță), se strecoară lichidul și se pune deoparte.

Supa de ciuperci:

  1. Preîncălzește cuptorul la circa 230 de grade Celsius (temperatură înaltă).
  2. Așază ciupercile, usturoiul și ceapa într-o tavă, una lângă alta, neamestecate.
  3. Adaugă puțin ulei de măsline, sare și piper.
  4. Adaugă frunzele de rozmarin și cimbru.
  5. Lasă 10 minute la cuptor, întoarce ciupercile și mai lasă-le încă 15 minute.
  6. Separat, adaugă într-o oală mare borșul de legume, fasolea, ½ linguriță de sare, ½ linguriță de piper și câteva frunze de cimbru și dă-le la foc mediu.
  7. Învârte în oală până capătă o textură cremoasă (15-20 de minute).
  8. Adaugă ciupercile coapte în supă.
  9. Pune sare și piper după gust.
  10. Se servește caldă.

 

retetefaracarne@womenontop 9.1

Sursă foto: Pinterest

Salată cu portocale și rodie

Deși după nume ai spune că este o salată de fructe, această rețetă e departe de a fi doar dulce. Este sățioasă, ușor de făcut și are puține calorii. Ce îți poți dori mai mult?

Ingrediente

  • 300 g spanac
  • 3 portocale medii
  • boabele de la 1 rodie
  • 1 avocado mare tăiat felii
  • sucul de la ½ lămâie
  • 150 g brânză feta
  • 200 g migdale
  • 150 g zahăr

Dressing:

  • sucul de la 1 portocală
  • 1 linguriță de coajă de portocală dată pe răzătoare
  • 2 linguri oțet din vin
  • 1 lingură miere
  • un praf de sare
  • 30 ml ulei de măsline
  • piper după gust
  • opțional, 1 linguriță semințe de mac

Mod de preparare

  1. Spală spanacul, taie-l și lasă-l la uscat.
  2. Curăță portocalele și apoi taie-le în bucăți mici.
  3. Taie fructul de avocado.
  4. Stoarce puțin suc de lămâie peste feliile de avocado pentru a preveni oxidarea lor (altfel vor căpăta o nuanță cafenie).
  5. Amestecă într-un bol spanacul, portocalele, semințele de rodie și feliile de avocado.
  6. Pune într-o tigaie migdalele mărunțite și zahărul, la foc mediu.
  7. Zahărul se va topi și, la un moment dat (3-4 minute), se va lipi de migdale.
  8. Pune migdalele caramelizate la răcit, pe o bucată de foaie de copt.
  9. Amestecă într-un blender toate ingredientele pentru dressing.
  10.  Va avea o textură lichidă după amestecare.
  11. Amestecă migdalele caramelizate și brânza feta cu spanacul și fructele din bol.
  12. Adaugă dressing după gust.
  13. Opțional: presară semințe de mac.

retetefaracarne@womenontop 11.1

Sursă foto: Pinterest

Orez brun cu turmeric și cartofi dulci

Turmericul a fost de mult timp recunoscut ca având proprietăți antioxidante (datorită conținutului de curcuma), iar acum începe să fie din ce în ce mai folosit și în bucătărie. În rețeta de mai jos se simte din plin gustul său specific.

Ingrediente

  • 2 cartofi dulci mari, tăiați bucăți
  • ulei de măsline
  • 1-2 lingurițe de turmeric (se găsește la plic în zona de mirodenii din magazine)
  • 2 căței de usturoi
  • 1-2 ouă poșate
  • orez brun
  • câteva frunze de spanac
  • nuci pentru a decora
  • sare după gust
  • 500 ml borș de legume

Borș de legume:

  • 1 ceapă tăiată mărunt
  • 2 țeline tăiate
  • 1 morcov tăiat rondele
  • 2 cartofi tăiați mare
  • 3-4 căței de usturoi tăiați în două
  • 1-2 foi de dafin
  • sare și piper după gust

Dressing:

  • 50 ml suc de lămâie
  • 70 ml ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi, mici
  • 2 lingurițe de miere sau alt îndulcitor natural
  • câteva frunze de pătrunjel

Mod de preparare

Borșul de legume:

  1. Se pune o oală cu apă la fiert.
  2. După ce apa a fiert, se adaugă toate ingredientele tăiate în prealabil (usturoiul se poate adăuga și întreg).
  3. Odată legumele fierte (se verifică textura ingredientelor înfigând o furculiță), se strecoară lichidul și se pune deoparte.

Risotto cu turmeric și cartofi dulci:

  1. Pune cartofii dulci cu ulei de măsline într-o tigaie, la foc mediu.
  2. Adaugă turmericul și învârte cu o lingură din lemn.
  3. Pune usturoiul și borșul de legume.
  4. Lasă pe foc până când cartofii s-au înmuiat, iar lichidul a fost absorbit de legume.
  5. Pune cartofii într-un bol și pisează-i.
  6. Adaugă sare și piper după gust, opțional smântână.
  7. Separat, pentru a face dressingul, trebuie să adaugi toate ingredientele (de la dressing) într-un blender. Pune sare și piper după gust.
  8. Gătește ouăle într-o oală mică, fiind atentă să nu le dai drumul de sus.
  9. Fierbe orezul brun conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
  10. Decorează, în boluri, orezul brun cu spanac și cartofi dulci.
  11. Pune în fiecare bol un ou poșat.
  12. Împrăștie câteva nuci mărunțite, pentru un plus de savoare.

Așteptăm comentariul tău referitor la ce rețetă vrei să încerci mai întâi. Poftă bună!

Sursă main foto: Pexels

Total
96
Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*