Vara bate la usa și ai nevoie, mai mult ca niciodată, de soluții rapide pentru o piele fină. În plus, e greu să găsești produsul perfect, care să-ți ofere rezultate rapide și pe termen mai lung. Am analizat pentru tine toate metodele de epilare, astfel încât tu să alegi ce ți se potrivește cel mai bine.
Cum descoperi ce metodă de epilare ți se potrivește?
Metode de epilare – avantaje, dezavantaje și sfaturi
Metode de epilare de scurtă durată
Metode de epilare durabile
Metode de epilare definitive
Cum alegi metoda de epilare potrivită pentru tine
Cum descoperi ce metodă de epilare ți se potrivește?
Dacă vrei să descoperi care este metoda de epilare care ți se potrivește cel mai bine, va trebui, în mod sigur, să încerci mai multe variante. Pe de o parte, în funcție de situație, există metode care se pretează mai bine pentru o ocazie sau alta (spre exemplu, în funcție de timpul pe care îl ai la dispoziție sau de cât de mult ai nevoie să dureze efectul). Pe de altă parte, dacă nu încerci diverse variante, nu vei ști suficient de multe despre tine ca să ai criteriile corecte pentru alegere.
Citește și : Cum alegi produsele cosmetice
Astfel, cu timpul, va fi nevoie să poți răspunde la următoarele întrebări:
Ce tip de piele ai?
În ce situații se irită? Cât de mult durează iritarea? Faci vreo alergie? Faci foliculită? Pielea ta are atât de mult colagen încât firele de păr cresc în piele? Le poți scoate ușor la suprafață?
Ce tip de păr ai?
Cât de des crește? Cât de gros este firul? Ce pigmentație are? Cât de mult se decolorează la soare? L-ai observat vreodată rărindu-se sau îndesindu-se în anumite situații?
Ce nivel de durere suporți?
De ce tip poate fi durerea suportabilă? Cât de mare este suprafața pe care poți suporta durerea și pentru cât timp? Cum variază intensitatea durerii în funcție de porțiunea de piele de pe care smulgi firele?
O estimare a intensității durerii pe care o implică diverse metode de epilare este foarte greu de făcut. Există femei care suportă mai ușor durerea cauzată de un aparat epilator electric decât cea creată de fâșiile sau benzile de ceară, altele consideră ceara mai suportabilă din punctul de vedere al durerii provocate. Diferențele de percepție pot fi foarte mari de la o persoană la alta, așa că, dacă vrei să știi ce ți se potrivește cel mai bine, ar trebui să le încerci pe toate, măcar pe niște porțiuni mai mici de piele. E posibil să ai surprize.
Cât de îndemânatică ești?
Ce metode de epilare poți folosi singură, acasă? Dacă ajungi la concluzia că preferi, de exemplu, ceara fierbinte, o poți aplica și smulge singură de peste tot? O poți prepara singură? Poți curăța ușor totul în urma ta? (Da, teoretic, știm că poți, dar mai ai timp și pentru asta?) Dacă nu, te avantajează varianta de a merge la salon?
Ce stil de viață ai?
Nu în ultimul rând, stilul de viață îți va influența și el necesitățile și disponibilitatea. Vei alege o metodă sau alta în funcție de timpul pe care îl ai la dispoziție, în funcție de gradul tău de comoditate, de cât de des ai nevoie să fii epilată perfect, de felul în care te organizezi și în care preferi să-ți petreci timpul. Dacă stăm să ne gândim, o vizită la salonul de cosmetică poate însemna pentru unele dintre noi o bătaie de cap, un drum în plus și o sursă de disconfort, în timp ce pentru altele poate reprezenta un interval de timp destinat răsfățului și relaxării. Tu ce preferi?
Metode de epilare – avantaje, dezavantaje și sfaturi
Cea mai utilă clasificare a metodelor de epilare este în funcție de cât de mult durează efectele fiecăreia. Metodele de scurtă durată sunt o soluție pe termen scurt, putând fi eficiente timp de maximum câteva zile. Cele de durată îți pot rezolva problema pentru două-trei săptămâni sau chiar mai mult. În final, epilarea definitivă este o soluție relativ permanentă, după cum vom vedea mai departe.
Metode de epilare de scurtă durată
Lama de ras
Metoda cea mai simplă, mai ieftină și mai nedureroasă este epilarea cu lama sau cu aparatul de ras. Rezultatele optime pot fi obținute dacă înainte de epilare stai sub apă măcar 15 minute, pentru ca firele să se înmoaie și să fie tăiate ușor, evitând eventualele iritații ale pielii. De asemenea, săpunul/loțiunea de ras aplicată pe zona în cauză ajută lama să alunece mai bine și te ferește de tăieturi.
Dezavantajul major al acestei soluții este faptul că părul crește la loc foarte repede. Dacă ai firele groase și închise la culoare, există riscul ca rădăcinile lor să fie vizibile deja a doua zi după epilare și să fii nevoită să reiei procesul. Mai mult decât atât, dacă acesta devine un obicei, firele de păr se îngroașă și devin mai dese.
Prin urmare, această metodă este recomandată în cazuri de urgență și cu precădere pentru persoanele cu păr rar, cu firul slab sau deschis la culoare.
Cremele depilatoare
Cremele depilatoare acționează la fel ca lama, la suprafața pielii. Avantajele lor sunt durata scurtă a procesului (în general, trebuie să aștepți să acționeze crema timp de 15 minute după aplicare, apoi te speli și gata, ai terminat) și faptul că nu riști vreo tăietură. În schimb, trebuie să ai grijă să testezi acea cremă pe o suprafață mică de piele pentru a verifica dacă nu ai alergii sau reacții secundare la substanțele chimice din ea.
De asemenea, mirosul puternic este un factor care ar putea să te deranjeze. Mai trebuie să ai în vedere și faptul că nu este indicat să folosești cremă decât la trei zile după folosirea lamei de ras.
Efectul epilării cu cremă este similar cu cel al raderii: firele de păr sunt dizolvate de la suprafața pielii, ceea ce înseamnă că vor crește la loc la fel de rapid.
Metode de epilare durabile
Aparatul epilator
Aparatele epilatoare clasice prind firele de păr cu ajutorul unor pensete și discuri ceramice foarte subțiri montate pe un tambur și le smulg din rădăcină în timpul rotirii acesteia. După smulgere, firul de păr se regenerează mai lent, iar în urma smulgerilor repetate, firele de păr se răresc și rădăcina slăbește.
Poți considera aparatul epilator o investiție bună, atât în ceea ce privește costurile, cât și ca timp acordat procedurii. Prima epilare cu ajutorul acestuia poate dura mult, deoarece capul cu lame are doar câțiva centimetri lățime și îți va lua ceva timp să acoperi toate suprafețele. În schimb, efectul este și el de durată și conduce, pe termen lung, la slăbirea părului.
Astfel, epilarea devine cu timpul din ce în ce mai rapidă și mai puțin dureroasă, mai ales atunci când revii periodic pentru retușuri asupra firelor de păr care cresc sporadic și pe care le smulgi instantaneu. Dacă folosești epilatorul în mod constant, poți fi perfect epilată tot timpul, cu atât mai mult cu cât lamele celor mai multe modele prind și smulg cu succes chiar și fire de câțiva milimetri.
Epilatoarele mai prezintă și alte avantaje. Sunt micuțe și ușor de strecurat în orice bagaj, pot fi folosite oriunde și oricând. Unele dintre ele nu au nevoie de alimentare electrică, funcționând pe baterie, iar unele pot fi folosite fără probleme chiar și sub apă.
Majoritatea modelelor actuale de epilatoare au diverse funcții și accesorii utile: mai multe trepte de viteză, atenuatoare de durere, LED-uri pentru luminarea zonei de epilat, capete de epilare de dimensiuni și forme diferite pentru zone delicate, cum ar fi axilele, zona inghinală sau chiar fața, capete pentru ras, capete sau mănuși pentru exfoliere, accesorii pentru masaj, pentru tuns sau pensete. Ele vin la pachet și cu huse și cu periile necesare pentru curățarea capetelor de epilare.
Uneori, epilarea cu aparatul electric poate produce iritații ale pielii în zonele sensibile și poate determina creșterea firelor sub piele. De asemenea, nu funcționează bine pe părul foarte lung, așa că dacă ai ajuns în această situație e mai bine să încerci o altă metodă și să revii cu epilatorul atunci când firele de păr ajung la o lungime intermediară.
Procedeul poate fi destul de dureros, în special în zonele mai sensibile. Dacă durerea îți pune probleme, încearcă soluțiile propuse pentru atenuarea ei (viteze diferite, folosirea atenuatorului, epilarea când firele sunt mai scurte).
Epilarea cu ceară fierbinte
Epilarea cu ceară fierbinte este metoda care ajută cel mai mult la rărirea și slăbirea firelor de păr (cu excepția, desigur, a noilor tehnologii de epilare definitivă).
Ceara trebuie aplicată pe pielea curată și uscată, în sensul creșterii firelor de păr.
După ce aștepți câteva secunde ca să se usuce și să se solidifice, tragi de benzile de ceară cu putere, în direcția inversă creșterii părului. După epilare, pielea poate rămâne iritată, așa că este recomandat să folosești o loțiune calmantă.
Această metodă este destul de rapidă, fiindcă elimină părul de pe o suprafață destul de mare cu o singură fâșie. De asemenea, elimină și un strat de celule moarte de la suprafața pielii.
Dezavantajul este faptul că e destul de dureroasă și nu se poate efectua cu succes decât la intervale de câteva săptămâni, în care părul trebuie lăsat să crească suficient de mult încât ceara să îl poată smulge. De asemenea, e foarte probabil să nu ai acces, pentru o epilare eficientă cu ceară, la toate zonele pe care dorești să le epilezi și să fie nevoie să mergi la un salon, lucru care poate face procesul destul de costisitor.
Ceara poate fi refolosibilă sau de unică folosință, efectul este același.
Epilarea cu benzi de ceară rece
Diferența principală dintre epilarea cu ceară rece și cea cu ceară fierbinte este aceea că ceara rece se poate cumpăra sub formă de fâșii mai mici deja pregătite pe câte o folie de plastic și care trebui încălzite timp de câteva secunde între palme, înainte de aplicare. Pentru a îndepărta urmele de ceară și a calma pielea, folosește uleiul special care vine la pachet cu benzile.
Este o soluție bună pentru zone mai reduse ca dimensiune, altfel procesul poate să dureze destul de mult din cauza suprafețelor mici ale fâșiilor.
Epilarea cu zahăr
Epilarea cu zahăr folosește o rețetă străveche bazată pe un amestec de zahăr, apă și lămâie. Pasta rezultată se aplică la fel ca ceara, e la fel de dureroasă și are rezultate similare. Reziduurile sunt solubile și ușor de curățat.
Așadar, care este rețeta magică? Două cești de zahăr, trei lingurițe de suc de lămâie și un sfert de ceașcă de apă. Și, desigur, nelipsita loțiune de calmare a pielii.
Zahărul, sucul de lămâie și apa se adaugă într-o cratiță cu pereți înalți și se amestecă până când compoziția începe să fiarbă. După ce fierbe la foc mediu timp de 5-8 minute, amestecul va căpăta la o culoare maro. Acesta este momentul în care cratița trebuie luată de pe foc și lăsată să se răcească. După ce se răcește, pasta obținută e gata de folosire.
Metode de epilare definitive
Epilarea definitivă se obține prin tratamente cu laser, prin electroliză sau cu lumină intens pulsată (IPL) care distrug rădăcinile firelor de păr, împiedicându-le să se regenereze. Deși rezultatul este aproape de ideal, putând ajunge la o eliminare a firelor de păr de până la 90-95% (gradul de reușită depinde de fiecare zonă a corpului), aceste metode nu sunt tocmai accesibile, fiind încă destul de scumpe, iar costurile variază mult în funcție de numărul de ședințe necesare.
Procesul este unul destul de îndelungat și se poate întinde chiar și pe o perioadă de doi ani până la obținerea rezultatelor maxime posibile.
Nu te entuziasma prea tare dacă mergi pe o ofertă conform căreia în cinci ședințe problema ta va fi rezolvată cu metoda X sau Y – cel mai probabil, informația nu e completă.
Toate soluțiile de epilare definitive sunt mai degrabă semipermanente: părul reapare în unele zone, dar mult mai rar și mai slăbit. Tratamentul este noninvaziv, iar pielea este afectată foarte puțin.
Epilarea cu lumină intens pulsată (IPL)
Epilarea IPL este probabil cea mai de succes metodă de epilare definitivă: cea mai puțin dureroasă dintre toate și cea mai eficientă din punct de vedere al costurilor.
Tehnologia folosită se bazează pe aplicarea delicată, pe piele, a unor impulsuri de lumină intens pulsată. Lumina este absorbită de melanină (pigmentul din păr) și condusă până la rădăcina firului de păr, stimulând foliculul să intre în stare latentă și împiedicând reapariția părului după epilare.
Este foarte important de înțeles de la început că nu există o formulă de epilare definitivă prin metoda IPL valabilă pentru oricine. Numărul de tratamente necesare și rezultatele finale variază de la o persoană la alta, depinzând de tipul de păr și de contrastul dintre pigmentul acestuia și pigmentul pielii. Cu cât acest contrast este mai mare, cu atât mai mare și mai rapid este succesul tratamentului.
Implicit, persoanele blonde sau roșcate cu pielea deschisă la culoare vor obține rezultate mai slabe, la fel și cele cu fire albe sau cu pielea foarte închisă la culoare (spre negru). De asemenea, tratamentele trebuie reluate la diverse intervale de timp pe aceeași zonă, iar părul se va rări în mod progresiv pe parcursul acestora.
Un avantaj semnificativ al acestei metode este acela că nu necesită neapărat tratamente la salon. Există epilatoare IPL care pot fi folosite cu foarte mare ușurință și acasă. Unele dintre ele sunt concepute special pentru epilarea anumitor zone, altele, în schimb, pot fi folosite pe orice suprafață de piele, inclusiv pe față.
Dacă ești interesată de un epilator IPL, trebuie să fii foarte atentă la câteva aspecte, mai ales că investiția este una mare. Verifică zonele destinate tratamentului și media de eficiență a aparatului pe fiecare dintre ele. De regulă, cele mai bune rezultate se obțin pe gambe și în zona inghinală, cele mai slabe pe față (undeva în jur de 50%).
Ia în considerare autonomia de funcționare a aparatului, măsurată în numărul de pulsații. La majoritatea modelelor aceasta este limitată, iar lampa va trebui înlocuită după consumarea pulsațiilor. Unele aparate sunt dotate cu acumulator și se pot reîncărca. Verifică treptele de reglare, filtrele UV și capetele de iradiere. Unele aparate sunt echipate și cu un senzor de nuanță pentru siguranța pielii.
Dezavantajul acestei metode este acela că trebuie să fii foarte atentă la modul în care setezi aparatul în timpul tratamentului, astfel încât să ajungi la rezultatele optime.
Înainte de epilare trebuie să ai grijă și să protejezi pielea de radiațiile UV, folosind creme cu factor de protecție peste 30 cu cel puțin două săptămâni înaintea tratamentului. Trebuie evitate și băile fierbinți și peelingurile agresive în această perioadă.
Epilarea cu laser
Epilarea cu laser funcționează pe un principiu similar cu al epilării IPL. În funcție de clinică și de tehnologia folosită, epilarea cu laser poate fi mai scumpă decât varianta IPL sau poate avea același preț, iar efectele finale sunt cam aceleași.
Epilarea prin electroliză
Epilarea prin electroliză este cea mai veche metodă de epilare definitivă, care poate asigura acum îndepărtarea părului în proporție de 100%.
Procedura implică introducerea unor ace lângă rădăcina firului de păr. Impulsurile electrice transmise prin acestea distrug rădăcinile, în timp ce tu simți doar niște furnicături ușoare. Având în vedere că funcționează indiferent de structura firului de păr sau de culoarea pielii, această metodă reprezintă soluția potrivită pentru persoanele care nu pot utiliza laserul sau IPL.
Tratamentul se poate aplica doar pe porțiuni destul de mici, așa că în cazul zonelor mari (brațe, picioare) e recomandată pentru efect complementar. Electroliza este ideală pentru eliminarea părului nedorit de pe față.
Cum alegi metoda de epilare potrivită pentru tine
Dacă ai citit atent până aici, probabil că deja ți-ai răspuns parțial la această întrebare. După ce îți clarifici o serie de criterii, devine destul de clar ce ai putea încerca și ce iese din discuție.
Câteva sfaturi generale pentru a avea cele mai bune rezultate:
- Înainte de orice epilare bazată pe radere sau smulgere se recomandă o exfoliere pentru eliberarea eventualelor fire crescute sub piele și pentru îndepărtarea stratului superficial de celule moarte.
- Nu te limita la o singură metodă de epilare. Cele mai bune rezultate le ai combinând mai multe, în funcție de necesități. Spre exemplu, dacă ai părul lung, poți folosi lama pentru o epilare inițială, iar apoi să intervii cu aparatul epilator după câteva zile, când firele au ajuns la o dimensiune mică și sunt ușor de smuls.
- Dacă ai părul des și nu te-ai epilat de mult timp, te poți curăța cu fâșii mari de ceară fierbinte, care smulg firele de păr de pe suprafețe întinse deodată, pentru a folosi epilatorul pentru retușuri, pe măsură ce acestea încep să crească la loc. Poți lua în considerare schimbarea metodei și în funcție de zonele corpului, în funcție de cât de sensibile sau accesibile sunt și de densitatea părului din fiecare zonă.
- Nu abuza de lamă și de crema depilatoare. Chiar dacă ai părul blond, slab și rar, pe termen lung sunt soluții dezavantajoase.
- Dacă îți dorești să încerci epilarea definitivă, nu alerga la primul salon la care găsești o ofertă. Discută cu specialistul, interesează-te ce tehnologie folosește, ce contraindicații există și ce rezultate se preconizează. Respectă întocmai indicațiile date de acesta.
- Dacă te gândești să combini diverse metode de epilare definitivă, asigură-te întâi că acestea sunt compatibile și verifică la ce intervale de timp pot fi aplicate tratamentele diferite. În orice caz, nu lua decizii pripite.
- În ceea ce privește rezultatele epilării definitive, să nu ai așteptări mari, idealiste, dar e important și să nu renunți pe parcurs dacă vezi că așteptările nu ți se împlinesc. Efectul tratamentelor este variabil în timp (poți avea la un moment dat senzația că ai dat înapoi), iar de fiecare dată când părul reapare, va fi mai puțin și mai slab. Chiar dacă nu ajungi la eliminarea lui completă, vei înregistra cu siguranță progrese.
Acestea fiind spuse, îți dorim mult succes! Ți-ai stabilit deja strategia, nu-i așa?
Sursa foto: Shutterstock