Pentru că, așa cum știi deja, prima călătorie hamsterească, la Cluj-Napoca, la numai 6 săptămâni a fost un succes, ideea următoarei aventuri a venit mai mult decât firesc. Viena este un oraș pe care îl iubesc din prea multe motive ca să le pot înșira aici, dar pe listă au fost câteva extrem de importante.
Un zbor de doar 1 oră și 20 de minute la ore care se potriveau mănușă cu programul de somn al hamsterului (dacă ai senzația acută că nu ai să mai ajungi vreodată să ai câteva ore de somn legate, nu dispera, cam pe la o lună orice bebeluș, cât ar fi de plângăcios, tot își face o rutină de somn după care te vei putea orienta).
La asta a mai contribuit și faptul că Viena este cel mai baby friendly oraș din Europa (poate chiar din lume, nu știm încă, lucrăm la verificările la fața locului). Practic, orașul acesta are turism special destinat copiilor, pe lângă faptul că absolut totul e făcut în așa fel încât să te descurci foarte ușor cu unul sau cu mai mulți copii, chiar dacă nu ai ajutor. De la rampe peste tot până la tramvaiele în care te poți urca cu ușurință cu un cărucior, toată infrastructura este gândită baby friendly, ceea ce e mereu un plus, chiar și într-un oraș minunat de la bun început precum Viena.
Hamsterul se îndrăgostește de Viena. Doar că nu în pași de vals, ci în cărucior
Destinația odată stabilită, am luat biletele de avion, care au costat mai puțin decât cele până la Cluj-Napoca. În 2016, când am mers noi, nu zbura nicio companie low cost spre Viena, acum zboară trei, din mai mute orașe ale țării. Ne-a ajutat mult faptul că am găsit bilet promoțional Red Ticket, la Austrian Airlines, care avea niște ore imposibile de zbor, dar ne-am descurcat. La momentul călătoriei, hamsterul avea 10 săptămâni și tocmai descoperise râsul în hohote. Era spre sfârșitul lunii mai și o nouă aventură era pe cale să înceapă.
Zborul de plecare a fost la 5 dimineața, așa că în aeroport am ajuns pe la 3 jumătate, cu un hamster morocănos și semi-adormit, care dintr-o dată nu mai aprecia luminile (a fost fascinat mereu de becuri, inițial pentru că, hipermetrop bine, ca orice bebeluș, vedea doar luminile foarte puternice, apoi a rămas cu pasiunea, din motive încă misterioase?), forfota din jur, și faptul că, iată, plecăm din nou într-o aventură. Din fericire, după ce am trecut de controlul de securitate a adormit, așa că atunci când am decolat era proaspăt și vesel, de parcă nici nu miorlăise sfâșietor cu puțin timp înainte.
De data aceasta am știut exact detaliile legate de procedurile de control de securitate și îmbarcare, deci totul a decurs rapid și eficient. Zborul a fost iar cu peripeții, de parcă cineva se hotărâse să ne testeze cu orice preț rezistența la senzații tari. Rezultatul de data aceasta a fost o oră de râs în hohote, pentru că, știe oricine, nu există nimic mai amuzant decât un avion scuturat destul de serios de turbulențe.
Am aterizat la Viena cu un hamster bucuros și gata de noi aventuri, care privea fascinat la forfota din jur, motiv numai bun să-l declarăm iremediabil îndrăgostit de acest oraș în care, practic, nu ajunsese încă. Zilele următoare nu au făcut decât să ne confirme faptul că aveam dreptate: da, și bebelușii se îndrăgostesc de locuri, în feluri adorabile.
Pentru că nu a existat plimbare prin Viena cu hamsterul în cărucior, în care să nu adoarmă în cel mult zece minute, de parcă toate clădirile din jur la care se uita cu interes aveau praf de somn pe ele. Și pentru hamster, nu există iubire mai mare decât somnul, deci nici declarație de amor mai eficientă decât să adoarmă atât de repede.
De ce buget ai nevoie pentru a vizita Viena cu un bebeluș
Biletul de avion, cumpărat cu cel puțin o lună înainte sau, dacă vrei să fii sigură că obții cel mai mic preț posibil vezi ce zic cei de la forbes.com despre asta, te poate costa pană în 30 de euro, de persoană, iar pentru copil nu ar trebui să plătești mai mult de 10-12 euro, cu toate avantajele despre care ți-am mai spus.
Rămân valabile și metodele eficiente de economisire la acest capitol, adică folosirea programelor de fidelitate, indiferent în ce formă vin acestea. Spre exemplu, dacă ești mare amatoare de cumpărături, acest lucru va fi în favoarea ta pentru că plătești cu cardul și strângi mile, care se vor transforma în bilete de avion. În plus, dacă alegi să vizitezi Viena primăvara sau toamna și nu vara, când toată lumea are concedii sau iarna, în timpul târgurilor de Crăciun, vei putea da pe biletul de avion un preț semnificativ mai mic.
Vizitează Viena primăvara sau toamna, nu doar pentru că temperaturile sunt mai plăcute, nu este la fel de aglomerat ca în perioada verii sau a târgurilor de Crăciun, ci și pentru că astfel bugetul necesar se va reduce semnificativ.
Cazarea este o adevărată plăcere în Viena, din mai multe motive. Indiferent dacă vei alege un hotel sau o casă particulară, curățenia este luată foarte în serios, spre deosebire de țări precum Franța sau Italia, unde poți avea surprize neplăcute. Așadar, dacă preferi să stai la hotel, nu este nevoie să alegi unul de patru sau cinci stele pentru a avea condiții bune, e suficient să stai și la unul de două stele.
În plus, nu arunca bani inutil doar pentru a sta în centru: transportul în comun în Viena este impecabil și la un preț decent, așa că vei putea face economii semnificative și aici. Noi am stat într-o casă găsită pe citiesreference.com, în apropiere de Schönbrunn, deci destul de departe de centrul orașului și ne-a costat 50 de euro pentru trei nopți, pentru 3 persoane. Rămâne și aici valabil sfatul ca, în măsura în care este posibil, să mergi în timpul săptămânii, nu în weekend, pentru economii suplimentare.
Per total, un city break (parinți + bebe) de 3 zile în Viena nu ar trebui să te coste mai mult de 250 de euro
Alte cheltuieli vor fi, cum este și firesc, cele cu mâncarea, transportul prin oraș și de la și spre aeroport, locurile pe care merită să le vizitezi și activitățile pe care le poți face cu un copil. O variantă extrem de prietenoasă cu bugetul este cardul Vienna Pass, care îți oferă, pe lângă posibilitatea de a folosi nelimitat transportul în comun timp de una, două, trei sau șase zile și intrare gratuită la 60 de muzee și galerii de artă din Viena. Dacă nu ai de gând să vizitezi non stop, poți alege variante doar pentru transportul în comunu sau pentru o singură zi cu muzee. Ține cont de buget și de planurile pe care le ai pentru perioada petrecută aici, pentru varianta care ți se potrivește.
Singurul lucru pe care nu îl poți face cu acest card este drumul cu metroul de la aeroport în oraș, dar, având în vedere că prețul unui bilet pe această rută este de doar 1,70 euro, chiar nu este o problemă. Este important de știut că orice copil cu vârsta de până la 6 ani are gratuitate la transportul în comun. Dacă decizi să folosești un card Vienna Pass și ai un copil mai mic de 6 ani, acesta se va bucura de toate beneficiile de pe cardul tău, fără să mai plătești ceva în plus.
Cheltuielile cu mâncarea nu vor fi nici ele exorbitante, dacă acorzi puțină atenție acestui aspect. Aproape toate variantele de cazare la hoteluri includ și micul dejun, multe restaurante au prețuri mai mici la meniurile speciale de prânz, iar street food în Viena nu este doar o încântare, ci și ceva ce trebuie să testezi, ca parte din farmecul locului.
Încearcă, pe lângă celebrele ștrudel cu mere și șnițel vienez (îți recomand varianta cu hrean, este pur și simplu o experiență…inițiatică, mai ales dacă nu ești obișnuită cu picanterii culinare) cârnații de la tonetele mobile. Käsekrainer, bosna, bratwurst, frankfurter sau currywurst, indiferent care ar fi preferințele tale, una dintre variante sigur ți se va părea irezistibilă. Aceștia costă între 1 și 4 euro și poți avea astfel parte de o masă îndestulătoare. Noi am testat variantele de aici și nu am fost dezamăgiți.
Per total, un city break de 3 zile în Viena (la noi au fost 3 nopți, dar la întoarcere am avut zborul foarte dimineață și am avut, practic, tot 3 zile de vizitat), pentru trei persoane, care să includă bilete de avion, două nopți de cazare, intrări la tot ce îți dorești să vizitezi și mâncare, nu ar trebui să te coste mai mult de 250 de euro. Aceiași bani i-am dat de multe ori pentru câte o ieșire de câteva zile pe Valea Prahovei.
Ce ne-a plăcut în Viena
Muzeul copiilor este cel mai tare loc de genul acesta pe care l-am vizitat noi până acum. Este un concept extrem de interesant. Copiii de la câteva luni până la 14 ani, are exponate care pot fi atinse, ateliere pentru toate vârstele, expoziții interactive și, mai ales oameni dedicați și capabili să transforme timpul petrecut acolo într-o experiență de neuitat. Hamsterul a adormit uitându-se la niște pitici care pictau cu tălpile și cineva ne-a adus imediat o păturică, pentru că era destul de frig în încăpere. Ai în vedere faptul că, dacă vrei să participi cu cel mic la un atelier, trebuie să îți faci rezervare online, cu ceva vreme înainte, pentru că altfel nu găsești locuri libere.
Grădina zoologică Schönbrunn este pur și simplu spectaculoasă și este un loc unde puteți petrece lejer o zi întreagă, fără să vă plictisiți. Există și un trenuleț cu care puteți face turul grădinii, câteva restaurate foarte child friendly, cu mâncare extrem de variată, chiar dacă știi că ai un copil mofturos. Dacă intri pe site vei găsi toate informațiile de care ai nevoie, inclusiv la ce ore sunt hrănite animalele sau când sunt spectacole cu foci.
Casa fluturilor este chiar în centrul Vienei, într-o clădire ea însăși de o frumusețe rară. Conceptul este unul spectaculos, cu fluturi exotici care zboară liberi într-un mediu foarte apropiat de cel natural, așa că ia în calcul faptul că în interior este foarte cald și destul de multă umezeală. Hamsterul nu a părut deranjat de fluturele albastru care i s-a așezat pe nas și care a stat acolo inclusiv când două mânuțe grăsuțe încercau să îl atingă.
Dschungel Café este chiar vizavi de Muzeul copiilor, în interiorul teatrului Dschungel. Este o cafenea spațioasă, cu terasă, cu spațiu de joacă generos, canapele și fotolii confortabile și mâncare special preparată pentru copii.
În Viena sunt o mulțime de locuri minunate pe care le poți vizita împreună cu copiii, dar pentru venerabila vârstă de 10 săptămâni a hamsterului aceste locuri au fost nu doar potrivite, ci și suficiente. Când voi scrie iar despre acest minunat oraș îți voi povesti despre tururile speciale pentru copii de la Schönbrunn, despre House of Music și duminici speciale la Albertina. Până atunci ne așteaptă Istanbul, următoarea noastră destinație și orașul în care hamsterul s-a împrietenit cu cele mai multe…pisici.
Vezi cum a început aventura noastră: Cu toddlerul în jurul lumii EPISODUL 1: zbor la Cluj-Napoca la doar 6 săptămâni