Pe parcursul mai multor episoade am să-ți povestesc de ce un copil nu îți schimbă radical viața așa cum ai crede, de ce este simplu să călătorești cu el și de ce este important să nu te transformwo într-o femeie care renunță la visuri, aspirații și stil de viață doar pentru că a devenit mamă. Personajul principal al seriei are 2 ani și 2 luni și a ajuns în mai mult de 15 țări până în momentul în care scriu acest text. Nu, nu suntem milionari, da, încă mai cumpărăm scutece, jucării, haine mici și lapte praf. Deci, da, se poate. Și am să vă spun exact și cum.

În ziua în care hamsterul sărbătorea patru luni de viață, molfăind plin de pasiune la jucăriile lui preferate și zdrăngănind cu avânt câteva ustensile de bucătărie pe care și le însușise autoritar, am aflat că trebuie să plec la Stuttgart în scop de job, ca să fac un interviu cu un celebru designer de automobile. Era o deplasare de trei zile, treabă aș fi avut, dar nu am putut rata ocazia să verific cum se întâmplă lucrurile într-un business trip, atunci când ai cu tine tot timpul o mogâldeață din ce în ce mai dornică să exploreze lumea.

Am făcut consiliu de familie, am stabilit că tatăl hamsterului poate merge cu noi (nici să fi vrut nu cred că aveam cum să îmi fac treaba acompaniată de chițăituri colorate) și am pornit la vânătoare de bilete ieftine de avion (chiar dacă o parte din cheltuieli îmi erau decontate, acest lucru s-a întâmplat după perioada deplasării, așa că bugetul prietenos a rămas un criteriu stabil al călătoriei noastre).

Spre Stuttgart au zboruri mai multe companii aeriene, una low cost și câteva de linie. Din motive de preț (mai mic la compania low cost) și de zbor direct (companiile de linie aveau cursele cu escală), alegerea a fost simplă. Durata petrecută în aer este de mai puțin de o oră și jumătate și nu trebuie să pleci musai din București, poți și din Sibiu, Cluj, Timișoara și Iași.  

Călătoria până la destinație a fost relativ fără incidente, dacă nu punem la socoteală faptul că în aeroport hamsterul a făcut pasiune pentru o doamnă de la curățenie, dar mai ales pentru mopul pe care îl manevra cu dexteritate și tot insista să îi atragă atenția. A mai fost o experiență interesantă în avion, unde am avut locul lângă un francez răcit cobză, care a strănutat și a tușit tot drumul, fără să se obosească să își acopere gura când a făcut asta. Parcă vedeam virusurile țopăind vesele pe lângă hamster, încercând să se agațe de fălcuțele lui simpatice. Am fost puțin îngrijorați că se va căptuși cu o răceală, pentru că era mic și sistemul lui imunitar nu părea pregătit pentru astfel de aventuri, dar până la urmă totul a fost în regulă și a scăpat fără să pățească ceva.

Când am aterizat în Stuttgart, vremea era mai degrabă de septembrie, decât de final de iulie, așa că am decis să luăm un taxi de la aeroport și nu trenul, care circulă impecabil de punctual, este curat și ne lăsa în gara centrală, în apropiere de locul unde aveam cazarea. Ne-am așezat frumos la coada din fața aeroportului, unde fiecare aștepta un taxi, doar că, atunci când ne-a venit rândul nu a vrut sa ne ia nimeni. Și nici prea dornici să ne explice din ce motiv nu au fost cei care ne refuzau, așa că, după alte zece minute de așteptat am mers la biroul de informații din aeroport, unde am aflat că trebuia să comandăm un taxi, nu să luăm unul la întâmplare, pentru că trebuie să aibă scaun pentru copil, deoarece în Germania e ilegal să ții un copil în brațe când ești în mașină, iar amenzile sunt extrem de mari.

Biblioteca Municipala din Stuttgart
Biblioteca Municipală din Stuttgart

În orașul de pe cele mai frumoase dealuri, muzeul Mercedes-Benz, Planetariul și centrul vechi l-au bucurat pe hamster ca pe un veritabil turist

Stuttgart este un oraș cu multă verdeață, cu podgorii spectaculoase, niște parcuri incredibil de frumoase și locul unde arhitectura futuristă și cea de secol X se îmbină în cel mai fericit și firesc mod.

Ai  o mulțime de moduri în care îți poți petrece timpul împreună cu un copil de orice vârstă, locuri unde te poți relaxa, restaurante baby friendly și o atmosferă care te cucerește din prima, deși ai fi tentat să crezi că nemții sunt prea reci pentru așa ceva.

Dacă mergi cu un copil foarte mic, sfatul meu este să nu folosești un cărucior pentru a explora orașul, pentru că este așezat pe dealuri și are străzi în pantă și milioane de trepte de urcat și coborât. Fie, nu au fost chiar milioane, dar așa au părut în lungile plimbări pe care le-am făcut prin Stuttgart în cele trei zile cât am stat acolo. Cu un sistem de purtare, viața ta va fi mult mai simplă. În plus, în oraș se construiește mult și din acest motiv există zone unde să treci cu un căruț este o acțiune care tinde spre imposibil.

În prima zi ne-am plimbat prin centrul orașului, am admirat Castelul Vechi, care datează din secolul X, am hoinărit pe lângă operă, am înconjurat lacul din fața ei și am privit cu interes rațele, florile de toate culorile și oamenii, apoi am decis să facem o vizită la Planetariu, unde hamsterul a privit cu gura căscată stele de toate mărimile, fascinat nu doar de imaginile în mișcare, ci și de vocea ghidului, care părea că spune povești cu praf de stele și somn, pentru că fix asta s-a întâmplat după 10 minute de la începerea călătoriei printre astre. Și despre relația de iubire dintre hamster și somn am tot povestit până acum.

După amiaza ne-am petrecut-o la muzeul Mercedes-Benz, un loc senzațional, care, pe lângă prezentarea destul de fidelă a 130 de ani de istorie automobilistică este o experiență în sine, pe care o vor aprecia nu doar adulții, ci și copiii suficient de mari pentru a fi pasionați de mașini. Dincolo de exponate, aici se petrec și tot felul de acțiuni interactive.

De ce buget ai nevoie

Biletul de avion pornește de la 40 de euro pentru un adult și te va costa doar 12 euro pentru prichindel, dacă nu a împlinit doi ani și nu are loc desemnat în avion.  Dacă nu te grăbești și ai suficientă răbdare, poți aștepți perioadele când companiile aeriene au oferte la biletele de avion. Compania low cost care are zboruri spre Stuttgart are măcar o dată pe lună reducere de 15% la biletele spre toate destinațiile pe care operează, deci e posibil să dai pe ele și undeva la 30 de euro.  Programele de fidelitate rămân și de data aceasta o variantă de luat în calcul.

Cazarea nu este tocmai ieftină în Stuttgart, dar, dacă ții cont de câteva sfaturi, nu va fi tocmai o povară financiară. Nu alege să stai în centrul orașului, rețeaua de transport în comun este foarte bună și eficientă, plus că orașul este spectaculos cam peste tot, așa că te poți caza practic oriunde și te poți deplasa ușor peste tot. Caută variante de cazare pe citiesreference, housetrip și airbnb și compară prețurile, pentru că este posibil ca aceeași proprietate să fie listată pe mai multe site-uri.

Alte cheltuieli vor fi legate de transport, mâncare, muzee (care sunt destul de ieftine in Stuttgart) și suveniruri, care sunt mai scumpe decât în orașele turistice cu tradiție. Așa cum spuneam și mai sus, transportul în comun din oraș este unul dintre cele mai eficiente din Europa. Este organizat pe zone și, dacă intenționezi să călătorești numai în oraș, un bilet pentru zona 1 îți va fi suficient. Costa 1,4 euro, este valabil timp de 3 ore și poți schimba mai multe mijloace de transport în comun, cu condiția să continui să mergi în aceeași direcție.

Aeroportul se află în zona 3. Biletele pot fi cumpărate de la automate sau de la șoferii de autobuz sau îți poți descărca aplicația dedicată, alegi varianta de bilet care ți se potrivește și plătești cu telefonul. Dacă nu intenționezi să mergi foarte mult (3 stații cu U Bahn sau cu autobuzul sau o stație cu S Bahn) există și varianta unor bilete mai ieftine pentru acest tip de călătorii. U Bahn și S Bahn sunt trenurile lor ușoare, primul este galben și circulă în oraș, al doilea este roșu și face legătura cu orășelele din jur. Mijloacele de transport în comun circulă de la 5 dimineața până la 1 noaptea, apoi, în intervalul de 4 ore rămas există autobuze de noapte, mai numeroase ca în alte zone ale Europei.

Mâncarea este de toate felurile și pentru toate gusturile, de la șnițel cu cartofi prăjiți până la preparate fusion cu aspirații de restaurant cu stele Michelin. Currywurstul este absolut senzațional, cel mai bun din toată Germania, costă doar 2 euro și poate reprezenta o masă sățioasă. Ce ne-a plăcut foarte mult este că peste tot prin oraș găsești locuri unde se prepară sucuri proaspete de fructe și de unde poți cumpăra fructe curățate și tăiate bucățele, numai bune de consumat pe post de gustare, într-un parc sau pur și simplu mergând pe stradă. Prețurile pentru acestea, în funcție de tipul de fructe (găsești absolut orice, de la banalele mere până la cele mai exotice specii) încep de la 1 euro și pot ajunge până la 7-8 euro. Și un extra sfat: încearcă vinurile locale. În Stuttgart există podgorii spectaculoase și se face vin incredibil de bun, așa că nu rata ocazia să îl testezi, fie la un restaurant, fie cumpărat din supermarket.

Per total, pentru două nopți de cazare, avion, cheltuieli suplimentare, pentru doi adulți și o mogâldeață bugetul a fost de 250 de euro.

Ce ne-a plăcut în Stuttgart

Planetariul este incredibil de interesant și de spectaculos. Dacă alegi să mergi într-o vizită între 10 și 12 dimineața, prețul unui bilet este de 5 euro, iar pentru intervalul 12-21.30 este de 8 euro. Copiii sub 6 ani au intrarea gratis, dar plătesc dacă vor să participe la workshopurile organizate zilnic aici. Toate show-urile și prezentările sunt disponibile și în engleză, așa că tot ce ai de făcut este să ceri la intrare audio ghid și căști.

Muzeul Mercedes-Benz este locul unde poți petrece lejer o zi întreagă și nu te-ai plictisi nici tu, ca adult, nici copiii. Pe lângă mașinile expuse și adevăratele lecții de istorie pe care le primești alegând un tur clasic, există zeci de lucruri pe care le poți face în acest uimitor muzeu. Spre exemplu, cei mici pot lua parte activ la dezmembrarea unui motor și există de la ateliere pentru copii, la tururi tematice. Intrarea costă 10 euro și dacă îți achiziționezi online biletul ai reducere de 5%  la orice îți cumperi din muzeu și reduceri semnificative la tururile tematice despre care îți spuneam. Copiii de până la 7 ani au o masă gratis la restaurantul muzeului și cei de până la 14 ani nu plătesc bilet de intrare.

Gaststatte Distelfarm este un restaurant senzațional, aflat în vârful unui deal de unde se văd spectaculoasele podgorii ale orașului. Mâncarea este buna, prețurile sunt mai mult decât decente, personalul este extrem de amabil și de săritor, iar terasa este locul perfect pentru o cină sau cel puțin pentru a savura un pahar de vin făcut în zonă. Nu au în micuțul tău, așa că au un punct în plus pentru acest lucru.

Killesberg Park este cel mai mare parc din Stuttgart și locul unde îți poți petrece liniștită o zi cu copiii. Pe lângă mulțimea de locuri de joacă, piscină, terenurile de sport, grădinile japoneze și turnul de observație de unde poți vedea tot orașul, aici este și o mini gradină zoologică unde cei mici pot hrăni și mângâia animalele. Și ce este mai amuzant decât să vezi o alpaca în mijlocul unui parc din Germania? După părerea hamsterului, nimic.

Muzeul porcilor este unul dintre cele mai amuzante locuri pe care le-am întâlnit vreodată în călătoriile mele. Are 50.000 de exponate de tot felul, de la jucării și miniaturi cu celebra Pepa, până la statui și locuri de joacă sub forma grăsunului rozaliu. Aici ai ocazia să afli inclusiv istoria acestui animal, rolul pe care l-a jucat în diverse culturi alea lumii și, cum altfel, să mănânci la restaurantul muzeului feluri de mâncare cu carne de porc, din mai multe zone ale lumii.

Wilhelma este o combinație unică în Europa de grădină botanică și grădină zoologică și are în fiecare an peste două milioane de vizitatori. Este casă pentru peste 1000 de specii de animale și peste 7000 de varietăți de plante, este organizată în zone distincte și ușor de explorat, iar casa maimuțelor este un loc absolut fascinant, unde copiii se vor bucura de giumbușlucurile primatelor în deplină siguranță. Hamsterul s-a uitat minute în șir la un cimpanzeu care se dădea în leagăn in timp ce mânca… înghețată. De fapt, o bucată de pepene care fusese în prealabil congelat.  Tot aici găsești și cea mai întinsă plantație de magnolii din Europa, așa că, dacă mergi în aprilie, spectacolul florilor este impresionant.

Pentru că în una dintre zilele petrecute în Stuttgart am avut ceva mai multă treabă, am ajuns la biblioteca municipală, care este un loc atât de spectaculos încât merită să faci o vizită, nu musai să citești, ci doar să faci un tur. Este situată în  Mailänder Platz, locul unde crește un centru cultural impresionant.

Cu un hamster deja experimentat în materie de călătorii, Stuttgart s-a dovedit o destinație ofertantă, care ne-a făcut poftă de vizitat și alte orașe din Germania, chiar dacă vremea nu a fost cea mai prietenoasă. Cu acest lucru în minte, următoarea destinație a fost cu atât mai greu de ales, având atât de multe variante de locuri minunate, aflate la doar o oră sau două de mers cu avionul. 

Sursa foto principală: Shutterstock

Total
91
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda