Toți prietenii mei știu că am o slăbiciune pentru Istanbul, pe care l-am descoperit destul de târziu, dar de care m-am îndrăgostit iremediabil. Aici revin de fiecare dată când simt nevoia să fac o pauză de la viața mea obișnuită și vreau să mă încarc cu energie. Așadar, era firesc să ajung și cu hamsterul în orașul de pe două continente, în periplul lui prin lume.
Zborul până acolo durează doar o oră, iar aeroportul Ataturk, pe care aterizează avioanele companiilor de linie este destul de aproape de oraș. Mai exista și varianta unui zbor low cost, dar, la momentul în care am fost noi, deși biletele erau semnificativ mai ieftine, zborul de dus era seara și cel de întors era dimineața devreme, așa că asta implica două nopți în plus de cazare, ceea ce ar fi depășit diferența de bani de la biletele de avion. Trebuie să știi că sunt 6 zboruri zilnice din București, operate de mai multe companii aeriene, așa că variantele de city break sunt numeroase și le poți alege în funcție de prețurile biletelor.
La data zborului hamsterul împlinise 3 luni, avea deja preferințe legate de cum își petrecea timpul între mese și somn și descoperise că își poate folosi vocea. Rezultatul? Niște chiote și țipete războinice, pe care nu se sfia să le exerseze, spre disperarea pasagerilor semiadormiți de pe zborul foarte matinal pe care l-am ales pentru plecarea noastră la Istanbul. Din fericire, l-a salvat de supărarea pasagerilor mutra simpatică de bebeluș și o însoțitoare de bord care i-a dat un ursuleț de pluș, care a ajuns imediat între gingiile lui știrbe și l-a ținut ocupat mai bine de jumătate de zbor.
Despre hamster și pisici, în cel mai colorat oraș din Europa
La mijloc de iunie, Istanbul este o poezie de oraș. Plin de flori, culoare și arome, cu temperaturi mai mult decât rezonabile, cu un vibe minunat și un gen de haos care te face imediat să uiți de tine și să devii parte dintr-o poveste cu un aer oriental. De acord, este aglomerat, destul de murdar, să ai un cărucior pentru copil este sinucidere curată (doar în cartierul Galata ai de urcat sute de trepte sau străduțe în pantă pe care s-ar antrena lejer orice alpinist), iar kitschul este o adevărată religie aici. Doar că, dincolo de asta, Istanbul este un oraș viu, cu oameni care te ajută oricând ai nevoie, cu o istorie impresionantă și lucruri de vizitat pe alese.
Și chiar dacă Istanbul nu este nici pe departe child friendly, turcii iubesc mult copiii și fac tot posibilul să îți ușureze viața.
Primul contact al hamsterului cu orașul nu a fost pe drumul de la aeroport la hotel, pentru că atunci era ocupat să doarmă profund după un zbor pe timpul căruia făcuse vocalize entuziaste, dar și epuizante, ci după amiaza, când am ieșit la masă. Fiind weekend, zona europeană a orașului, unde sunt concentrate majoritatea obiectivelor turistice era extrem de aglomerată. Doar că, obișnuit fiind deja cu oamenii, supra stimularea nu a părut să îl deranjeze pe hamster, care privea fascinat valurile de turiști care treceau pe lângă noi. La un moment dat, când am intrat pe o străduță lăturalnică, pentru a ajunge la unul dintre restaurantele mele preferate, hamsterul a început să scoată niște sunete pline de entuziasm.
Ora mesei trecuse cu bine (doar vederea unui biberon plin îl mai încânta într-o astfel de măsură) și strada era pustie, deci nu o față prietenoasă era cea care îi atrăsese atenția. Atunci, care era sursa bucuriei? Am descoperit-o în câteva secunde: o gașcă de pisici leneșe (unele dintre ele cântăreau mai mult decât hamsterul dolofan, în vârstă de 3 luni) care stăteau la soare, înșirate lângă o bordură.
Ne-am oprit lângă ele, dar, în ciuda chițăiturilor vesele ale hamsterului nu s-au mișcat nici măcar un milimetru. În restaurantul unde am mâncat, trei pisici își făceau siesta într-o vitrină scăldată din belșug în lumină. Și alte câteva care nu păreau de-ale locului erau alungate cu apă, de către chelneri, dar reveneau de fiecare dată parcă mai indiferente. Nu a fost greu să ne dăm seama că blănoasele l-au entuziasmat din nou pe cel mic, așa că ne-am apropiat de pisici și i-am lăsat să se împrietenească. A fost dragoste hamsterească la prima vedere, ar fi stat acolo ore întregi fără să se plictisească, chiar dacă mâțele, creaturi independente, nu au dat doi bani pe entuziasmul lui. Povestea de dragoste neîmpărtășită dintre hamster și pisici a durat toate cele trei zile cât am stat în Istanbul.
De ce buget ai nevoie
Biletul de avion va reprezenta cea mai semnificativă cheltuială din povestea aceasta, pentru că prețul lui rar scade sub 70 de euro, la companiile de linie. O variantă mai puțin costisitoare ar fi un zbor cu o campanie low cost, dar doar în perioadele din an în care acesta (este una singură către Istanbul, din București) are zboruri care nu implică o noapte sau două în plus de cazare, pentru că atunci diferența de preț nu se mai justifică. Pentru cel mic, prețul biletului nu va depăși 15 euro, indiferent de varianta pe care o vei alege. Pentru această destinație programele de fidelitate despre care ți-am spus de fiecare dată ar putea să facă diferența în materie de costuri, așa că apelează cu încredere la ele. Oricum, chiar dacă vei găsi variante avantajoase pentru voi, biletele de avion este puțin probabil (dar nu imposibil) sa va coste mai puțin de 160 de euro, pentru toți trei.
Cazarea este un aspect la care ar trebui să fii ceva mai atentă în Istanbul, din mai multe motive. Orașul este imens și chiar dacă rețeaua de transport în comun (care cuprinde inclusiv vapoare) nu este cea mai rea din lume, o să fie destul de complicat să stai în partea asiatică a orașului și să vii în partea europeană, unde sunt majoritatea lucrurilor care merită vizitate. Apoi ar trebui să citești cu mare atenție review-urile, pentru că, deși prețurile pentru cazare sunt foarte mici, poți la aceeași bani să găsești o cameră impecabilă sau una foarte murdară. Poți folosi cu încredere site-urile de rezervări despre care ți-am spus în poveștile din celelalte călătorii, dar poți încerca să îți cauți cazare și pe booking.com, spre exemplu. Noi am folosit pentru acea călătorie momondo.ro și trivago.ro și am găsit cazare exact lângă Moscheea Albastră, la doar 36 de euro camera dublă, cu mic dejun, pe noapte.
Alte cheltuieli ar trebui să fie destul de mici, pentru că în Istanbul transportul și mâncarea sunt ieftine și în 3 zile nu vei apuca să intri în foarte multe muzee, cu atât mai mult cu cât vei avea cu tine un copil foarte mic. Pentru transport, prețul unui jeton sau al unui bilet de hârtie este de 5 lire pentru o călătorie (aproximativ 0,90 euro), dar cel mai bine este să îți iei un Istanbulkart, un card reîncărcabil, al cărui preț este 6 lire și pe care poți pune bani. Îl găsești la automate în aeroport și în oraș, dar și la chioșcuri de ziare sau în magazine. Uita-te după stikere cu Istanbulkart sau cu Akbil (așa se numea cardul înainte și turcii sunt foarte rezistenți la schimbare; ai să vezi că, deși au trecut 13 ani de la denominarea lirei, uneori prețurile ți se vor spune tot în milioane de lire).
Mâncarea este delicioasă și pentru toate gusturile, vei găsi o mulțime de locuri de tipul „împinge tava”, dar și restaurante pentru toate buzunarele. Îți recomand să nu ratezi peștele în chiflă, din port, preparat chiar când îl cumperi pe niște bărci frumos pictate. Pentru numai 6 lire (1 euro) vei avea parte de o masă delicioasă și sățioasă. Mai trebuie să încerci și gözleme (cele cu spanac sunt preferatele mele) și carnea de miel. Nu te grăbi să zici că nu îți place, turcii o gătesc într-un mod aproape spectaculos, deci, e posibil să ai o surpriză plăcută.
Intrările la muzee nu depășesc 20-25 de lire (4-5 euro), așa că bugetul de cheltuieli pentru trei zile, cu mâncare, câteva muzee, transport (majoritatea locurilor de vizitat sunt în partea europeană a orașului și poți ajunge la ele pe jos) și suveniruri nu ar trebui să fie mai mare de 50-60 de euro.
Pentru 3 zile pline în Istanbul, cu biletele de avion, cazarea pentru două nopți și alte cheltuieli, vei plăti cel mult 300 de euro, pentru voi și bebe.
Ce ne-a plăcut în Istanbul
Basilica Cisterna este unul dintre cele mai spectaculoase locuri din Istanbul și merită să îl vizitezi. Este unul dintre rezervoarele de apă ale orașului, are 336 de coloane, două statui impresionante ale Meduselor, creaturile mitice pe care, dacă le priveai, erai transformat în piatră și o mulțime de pești grăsani, care trăiesc în apa de jumătate de metru care este în cisternă, în semiîntuneric. Hamsterul a fost fascinat de lumina difuză, de picuratul apei, care sună ca o melodie fascinantă și de zumzetul turiștilor care se mirau vocal de spectaculozitatea locului.
Miniaturk Museum este unul dintre cele mai interesante muzee din Istanbul, locul unde cei mici se vor bucura de o lume în miniatură, care cuprinde de la monumente istorice esențiale din Istanbul până la corăbii ale piraților sau avioane.
Delfinariul este un loc pe care nu trebuie să îl ratezi, pentru că cei mici vor fi încântați de spectacolele cu delfini, foci mustăcioase și pinguini. Este cel mai mare delfinariu din Europa și indiferent de ziua sau de ora când alegi să îl vizitezi, vei găsi un spectacol în desfășurare, la care să asiști. Hamsterul a fost cucerit de salturile delfinilor și în momentele în care aceștia aterizau și apa zbura peste tot scotea niște sunete care rivalizau cu cele ale mamiferelor, de parcă erau rude care se revăzuseră după ani buni de absență.
Chiar dacă în Istanbul restaurantele sunt departe de a fi baby friendly, la restaurantul Erhan a fost minunat, nu doar pentru că mâncarea otomană este excelentă și prețurile mai mult decât decente, ci pentru că oamenii de acolo fac tot posibilul să te simți cât se poate de bine. Cât am mâncat noi, hamsterul a fost distrat de chelneri, pe rând, și s-a împrietenit cu pisicile locului, așa că mai bine de două ore nici nu am știut că avem un bebeluș cu noi.
Desigur, Istanbul este și despre minunatele sale palate, mai ales Beylerbeyi și Dolmabahçe, despre Moscheea Albastră, Sfânta Sofia și turnul Galata, dar și despre bazaruri spectaculoase, baclavale și mirodenii. Iar parcurile sunt adevărate oaze, începând cu Gülhane, care are inclusiv grădină zoologică și muzeu al tehnicii și până la cele din partea asiatică a orașului, care te poartă prin diferite povești vegetale. Și ca să fie totul perfect, o croazieră pe Bosfor nu este doar extrem de spectaculoasă, ci și destul de ieftină, pe lângă faptul că este o experiență memorabilă pentru copii și adulți deopotrivă.
Chiar dacă aventura noastră la Istanbul a trecut într-o clipă, ne așteaptă Stuttgart, cu dealurile sale spectaculoase, cu parcurile în care poți să hoinărești ore întregi și cu forfota unui oraș care îmbină într-un mod mai mult decât fericit istoria și modernitatea.
Vezi cum a început aventura noastră: Cu toddlerul în jurul lumii EPISODUL 1: zbor la Cluj-Napoca la doar 6 săptămâni