Ochelarii au fost de-a lungul timpului subiectul multor prejudecăți. Majoritatea sunt despre ochelarii de vedere, însă sunt și câteva care au în centrul lor ochelarii de soare. De la aspect, la funcționalitate, există suficiente mituri despre care e bine să afli adevărul, în special dacă porți ochelari. Iată care sunt informațiile despre ochelari pe care nu trebuie să le accepți ca atare și explicațiile din spatele lor:

  1. Nu e cool să porți ochelari de vedere

Moda s-a schimbat radical. Dacă înainte exista teama de a fi tachinată atunci când începeai să porți ochelari, în prezent există rame atât de cool încât le poartă și persoane care nu au nicio problemă cu vederea. Unii apreciază aspectul ochelarilor și schimbarea de stil și imagine care vine odată cu ei. Spre exemplu, studiile arată că persoanele care poartă ochelari sunt considerate mai inteligente și mai profesioniste de cei din jurul lor. În plus, poți opta pentru rame de ochelari de vedere create de mari case de modă, cum ar fi acești ochelari stilați de la Boss, Dolce & Gabbana, Gucci, Tom Ford, Tommy Hilfiger și nu numai.

  1. Ochelarii de vedere pot da dependență

Ideea conform căreia ochelarii dau dependență și că poți vedea mai rău fără ei, odată ce începi să îi porți, este un mit, conform Universității Utah. Cel mai probabil, această idee a apărut din cauza subiectivismului. Odată ce putem compara vederea noastră încețoșată cu cea clară pe care o aveam atunci când purtăm ochelari, prima ni se pare mai imprecisă (cu toate că situația a rămas identică cu cea dinainte de a purta ochelari).

  1. Îți poți răni ochii dacă porți lentile cu dioptrii nepotrivite

O altă idee preconcepută despre ochelarii de vedere pornește de la consecințele lentilelor cu dioptrii care nu ți se potrivesc. Se spune că îți poți „strica” ochii dacă porți ochelarii altcuiva. În realitate, urmări există, însă nu sunt nici dramatice, nici permanente. De fapt, nu vei vedea la fel de bine ca în cazul unei perechi potrivite pentru tine și, dacă o porți suficient de mult, te poți confrunta cu dureri de cap și amețeli.

  1. Ochelarii de soare te protejează automat de razele UV

Nu toți ochelarii de soare te protejează de razele UV. Nu te orienta după nuanța lentilelor: așa cum există ochelari cu lentile închise care nu îți oferă niciun fel de protecție, există ochelari de vedere cu protecție UV excelentă. Protecția împotriva razelor UV nu are de-a face cu culoarea lentilei, ci cu anumiți agenți care au rolul de a le bloca, potrivit VPS Direct.

  1. Ai nevoie de pauze de la purtat ochelarii

Ochelarii sunt pur și simplu instrumente care ne permit să vedem mai bine. Ochii nu au nevoie de o pauză de la ochelari. Nu este nicio problemă dacă îi purtăm  mai multe ore decât suntem obișnuite. De fapt, dacă nu faci asta, ochii îți vor obosi mai repede decât dacă i-ai fi purtat.

  1. Cu alimentația potrivită, nu ai nevoie de ochelari

Probabil ai auzit că dacă mănânci mulți morcovi, nu vei mai avea nevoie de ochelari. Acest mit pornește de la un aspect real: morcovii conțin vitamina A, care este benefică pentru vedere. Alte alimente benefice pentru ochi sunt verdețurile și fructele proaspete. Acestea pot ajuta la prevenirea unor afecțiuni, cum ar fi cataracta sau degenerescența maculară. Din păcate, niciun aliment nu te poate ajuta să corectezi probleme de vedere precum miopia, așa că nu poți scăpa pur și simplu de ochelari, indiferent cât de sănătoasă este alimentația ta.

Sursă foto: Shutterstock

Total
6
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda