Menopauza este un proces natural prin care trece fiecare femeie și care marchează sfâșitul fertilității. Deși vine cu multe simptome, menopauza nu trebuie privită ca o boală, ci ca un aspect firesc, ce apare odată cu înaintarea în vârstă. Odată înțeleasă, menopauza poate fi gestionată corect, astfel că simptomele pot fi resimțite mai ușor de organism.

Iată tot ce trebuie să știi despre menopauză: care sunt simptomele, cum se pune diagnosticul, care sunt posibilele complicații și când apare menopauza precoce:

I.Premenopauza
Ce este premenopauza și cum o recunoști

II.Menopauza
Simptomele menopauzei
Cauzele  menopauzei
Diagnosticul menopauzei
Tratamentul menopauzei
Riscurile și complicațiile menopauzei
Menopauza precoce

Menopauza marchează sfârșitul menstruațiilor în viața unei femei. Oficial, menopauza se instalează după ce a trecut un an de la ultima menstruație. Asta înseamnă cel puțin 12 luni consecutive fără menstruație.

Vârsta medie la care o femeie intră la menopauză este de 51 de ani, însă există un număr mare de factori care poate duce ca o femeie să intre la menopauză mult mai devreme, începând cu 40 de ani. Orice poate dăuna ovarelor sau producției de estrogen poate provoca menopauza timpurie. Printre acești factori se numără fumatul, chimioterapie sau operația de scoatere a ovarelor.

În lunile și anii dinaintea menopauzei apare o perioadă de tranziție, numită premenopauză. In acea perioada, producția de hormoni care provoacă ciclul menstrual se schimbă, astfel că femeile vor resimți o serie de simptome.

Fiecare femeie va experimenta premenopauza și menopauza într-un mod unic, așa că simptomele pot varia foarte mult de la o persoană la alta. Unele dintre acestea pot fi destul de neplăcute, precum bufeurile și creșterea în greutate.

I.Premenopauza

Ce este premenopauza și cum o recunoști

Perimenopauza sau premenopauza a fost definită diferit de-a lungul timpul, însă experții sunt în general de acord că începe cu cicluri menstruale neregulate – prin scăderea funcției ovariene – și se încheie la un an după ultima menstruație, când se instalează menopauza.

Perimenopauza variază mult de la o femeie la alta. Durata medie este de trei până la patru ani, deși poate dura doar câteva luni sau se poate prelungi, în cazul unor femei, până la un deceniu.

Toate schimbările care au loc în această perioadă sunt cauzate de modificările hormonale, în special variații ale nivelului de estrogen circulant.

În anii de reproducere, cantitatea de estrogen în circulație crește și scade pe tot parcursul ciclului menstrual. Nivelurile de estrogen sunt controlate în mare măsură de doi hormoni: hormonul de stimulare foliculară (FSH) și hormonul luteinizant (LH).

FSH stimulează foliculii – sacii plini de lichide din ovare care conțin ouă – pentru a produce estrogen. Când estrogenul atinge un anumit nivel, creierul semnalează hipofiza pentru a opri FSH și pentru a produce o creștere a LH. Acesta, la rândul lui, stimulează ovarul să elibereze ovulul din foliculul său (ovulație).

Foliculul rămas produce progesteron, pe lângă estrogen, în pregătirea sarcinii. Pe măsură ce progesteronul și estrogenul cresc, nivelurile de FSH și LH scad.

Dacă sarcina nu apare, progesteronul scade, menstruația are loc, iar ciclul începe din nou.

În timpul perimenopauzei, nivelul de estrogen va fi modificat, astfel vor apărea o serie de simptome. Acestea pot fi:

  • Menstruații neregulate – Ele pot fi mai lungi (pot ajunge până la 2-3 săptămâni) sau mai scurte decât de obicei. Menstruațiile pot fi mai abundente sau mai slabe, pot apărea mai des sau la diferență de 2-3 luni de la o menstruație la alta. De asemenea, pot apărea sângerări, foarte slabe, între menstruații. Sângele eliminat ar putea căpăta o culoare mai închisă, el devenind uneori maro.
  • Bufeuri – Stările de scurtă durată în care femeia simte un val de căldură în corp, mai ales în zona capului, gâtului și pieptului.
  • Transpirații nocturne
  • Probleme cu somnul
  • Pierderi de memorie
  • Dificultăți în urinare
  • Uscăciune vaginală
  • Schimbări în dorințele sexuale

Unele femei pot să nu experimenteze niciun simptom al perimenopauzei și pot sări brusc la menopauza.

II. Menopauza

Simptomele menopauzei

Majoritatea femeilor încep să simtă primele simptome ale menopauzei cu aproximativ 4 ani înainte de instalarea ei și durează încă 4 ani de la ultima menstruație.

Un număr mic de femei încep să simtă simptomele menopauzei chiar cu 10 ani înainte ca aceasta să apară, iar 1 din 10 femei resimte simptomele menopauzei timp de 12 ani de la ultima menstruație.

Menopauza apare în general între 45 și 55 de ani, iar vârsta medie la care se instalează este 51 de ani.

Simptomele menopauzei sunt de obicei mai severe atunci când ea apare brusc. Afecțiuni care au impact mare asupra sănătății ovarelor, precum cancerul sau histerectomia (scoatera uterului) sau alte alegeri în stilul de viață, precum fumatul, tind să înrăutățească simptomele și să crească durata lor.

Cele mai comune simptome ale menopauzei sunt bufeurile și uscăciunea vaginală. Aproximativ 75% dintre femei experimentează bufeuri la menopauză.

Bufeurile – Apar încă din perimenopauză și durează între trei și cinci ani. Ele sunt resimțite cel mai puternic în lunile următoare după încetarea menstruației. Femeile simt un val de puternic de căldură în partea superioară a corpului. Aproximativ 15% dintre femei pot experimenta bufeuri într-o formă mai severă. De obicei acestea sunt cele la care menopauza a apărut după o operație sau care iau pastile tamoxifen pentru a preveni cancerul la sân. Transpirațiile și pielea roz apar deseori după bufeuri și anunță că producția de estrogen a femeii a scăzut considerabil.

Diminuarea secrețiilor vaginale. Scăderea estrogenului poate face ca vaginul să fie mai scurt și mai îngust. Rezultatul constă deseori în uscăciune și iritare, care poate face actul sexual neplăcut. Pereții vaginului s-ar putea inflama, ceea ce ar putea cauza o afecțiune numită vaginită atrofică. Nu este o infecție, însă aceasta trebuie tratată, pentru că altfel va progresa și ar putea fi foarte dureroasă, provocând răni în vagin. Aceasta poate cauza inclusiv sângerări.

Menstruații neregulate. În primele etape ale menopauzei, menstruațiile vor fi mai scurte și vor veni mai repede. Menstruațiile pot fi mai abundente sau mai ușoare . Pot trece și trei luni între menstruații.

Schimbări de dispoziție. Unele modificări comune apar în timpul menopauzei, dar nu au neapărat legătură cu nivelul fluctuant al menopauzei. Cele mai frecvente modificări de ordin psihic pot fi resimțite sub formă de depresie, insomnie sau probleme de somn, probleme de memorie sau cognitive, declinul dorinței sexuale, dar și a funcției sexuale.

Alte modificări fizice care se dezvoltă în anii de mijloc includ creșterea în greutate, incontinența urinară, palpitațiile inimii, pielea uscată și dureri de cap. Pentru acestea, o legătură hormonală este posibilă, dar nu a fost dovedită.

Alte semne al menopauzei sunt: infertilitate, infecții urinare recurente, sâni inflamați, puls mărit, reducerea masei musculare, încheieturi rigide, sâni mai puțin plini, ochi uscați și gură uscată, căderea părului sau subțierea firului de păr.

Cauzele menopauzei

Menopauza este un proces natural care are loc atunci când ovarele îmbătrânesc și produc mai puțini hormoni de reproducere.

Corpul trece prin mai multe schimbări atunci când scade nivelul de estrogen, progesteron, testosteron, FSH și LH.

Cauzele apariției menopauzei induse sunt:

  • Reducerea chirurgicală a ovarelor
  • Ablația ovariană sau oprirea funcției ovarelor, care poate fi făcut prin tehnici hormonale, chirurgie sau tehnici de radioterapie la femeile cu tumori
  • Radiații pelvine
  • Leziuni pelvine care afectează grav sau distrug ovarul

Diagnosticul menopauzei

Dacă ai în jur de 45 de ani și te confrunți cu simptome asemănătoare menopauzei, poți merge la medic. Un nou test de sânge poate determina dacă o femeie a intrat la menopauză sau se apropie de menopauză, inclusiv în timpul perimenopauzei.

Medicul îți poate indica, de asemenea, să faci faci analize de sânge care să determine nivelul anumitor hormoni, de obicei FSH și o formă de estrogen, numită estradiol.

Creșterea constantă a nivelului de FSH, depășind 30 mUI/mL , combinată cu lipsa menstruației timp de un an consecutiv este de obicei confirmarea menopauzei.

Medicii pot indica, de asemenea, teste suplimentare pentru verificarea funcției tiroidei, funcției ficatului, a rinichilor, a lipidelor din sânge, testosteronul, progesteronul, prolactina, estradiol.

Tratamentul  menopauzei

Pentru a atenua simptomele menopauzei este posibil să fie nevoie să urmezi un tratament. Terapia cu hormoni este una eficientă în cazul femeilor sub 60 de ani, sau care au intrat la menopauză de cel mult 10 ani. Terapia cu hormoni ar putea reduce bufeurile, transpirațiile nocturne, atrofia vaginală, osteoporoza. Alte medicamente ar putea fi utilizate pentru a trata și alte simptome ale menopauzei, cum ar fi căderea părului și uscăciunea vaginală.

Medicamentele recomandate uneori de medici pentru a trata diverse simptome ale menopauzei sunt:

  • minoxidil topil 5% – utilizat o dată pe zi împotriva subțierii părului și a pierderii lui
  • șampon antimătreață
  • cremă topică cu clorhidrat de eflornitină – pentru părul nedorit
  • inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI) – mai ales paroxetina, pentru bufeuri, anxietate și depresie
  • cremă vaginală fără hormoni și lubrifiant
  • lubrifianți vaginali ce conțin o doză scăzută de estrogen
  • ospemifen -pentru uscăciunea vaginală și sex dureros
  • antibiotice profilactice pentru infecții urinare recurente
  • medicamente pentru somn – în caz de insomnie

Există câteva schimbări pe care o femeie la menopauză le poate face pentru a-i ușura simptomele:

  • să facă exerciții moderate, de 20-30 de minute pe zi, pentru a-și menține greutatea și să reducă numărul de calorii consumate zilnic
  • să apeleze la un psiholog, dacă e nevoie – poate discuta despre anxietate, tristețe, insomnie sau alte schimbări de ordin psihic ce au loc în acea perioadă
  • să ia suplimente alimentare – calciu, vitamina D și magneziu scad riscul apariției osteoporozei și îmbunătățesc nivelul de energie și somn. Cantitățile suplimentelor trebuie recomandate de medic.
  • Să aplice cremă hidratantă pe piele
  • să renunțe la fumat și să limiteze consumul de alcool. Expunerea la fum de țigară ar putea înrăutăți simptomele.
  • Să consume anumite alimente, care ar putea fi de ajutor. Potrivit unor studii, unele remedii naturiste ar putea atenua simptome ale menopauzei, precum: soia, vitamina e, melatonină și semințele de in. Deși se credea că acizii grași Omega-3 ar putea îmbunătăți simptomele vasomotorii asociate cu menopauza, un studiu a scos la iveală că nu există vreo dovadă în acest sens.

Posibile riscuri și complicații ale menopauzei

După instalarea menopauzei, riscul apariției anumitor afecțiuni medicale crește. Printre aceste afecțiuni se numără:

Boli cardiovasculare – pot apărea uneori atunci când nivelul de estrogen scade

Osteoporoza – în primii ani de la apariția menopauzei, femeile ar putea pierde din densitatea osoasă, având astfel un risc crescut de osteoporoză

Incontinență urinară – țesutul vaginului și al uretrei își pierde din elasticitate, astfel că nevoia de urina poate apărea brusc, iar dacă tușești sau râzi ai mai multe șanse de incontinență urinară. Exercițiile Kegel sunt benefice în acest caz.

Scăderea funcției sexuale – libido scăzut, alături de dureri în timpul actului sexual, inclusiv sângerări, ar putea afecta considerabil viața sexuală a femeii. Cremele vaginale și lubrifianții ar putea fi de ajutor în aceste situații.

Îngrășarea – Multe femei iau în greutate în timpul tranziției la menstruație, deoarece aceasta încetinește metabolismul.

Menopauza precoce

Menopauza precoce apare înainte de vârsta de 40 de ani, în cazuri rare putând apărea și de la 15 ani.

Menopauza prematură poate apărea din cauza unor afecțiuni preexistente sau poate fi indusă de anumite intervenții chirurgicale necesare pentru a trata anumite boli.

Menopauza precoce apare din cauza:

  • factorilor genetici
  • afecțiuni autoimune (poliatrită reumatoidă, spondilită anchilozantă)
  • afecțiuni tiroidine
  • boli inflamatorii intestinale
  • reducerea chirurgicală a ovarelor
  • ablația ovariană sau oprirea funcției ovarelor
  • radiații pelvine
  • leziuni pelvine care afectează grav sau distrug ovarul

Simptomele menopauzei precoce sunt foarte asemănătoare cu cele ale menopauzei normale, însă riscurile sunt mai crescute. O femeie care a intrat la menopauză prematur are un risc mai mare de boli cardiovasculare, osteoporoză, anumite forme de cancer (ovarian, mamar, de colon) și chiar Alzheimer.

Aceste femei pot primi, în schimb, tratamente individualizate de hormoni, care pot fi un real ajutor, acestea reducând riscurile și simptomele neplăcute.

Așadar, menopauza este procesul natural prin care ciclul menstrual al femeii se oprește, marcând sfârșitul fertilității. Deși menopauza își face simțită prezența prin mai multe simptome inconfortabile, acestea pot fi diminuate considerabil prin adoptarea unui nou stil de viață, mai sănătos.

Foto: Pixabay

Bibliografie:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5689497/

https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-permits-marketing-diagnostic-test-aid-determination-menopausal-status

https://www.nhs.uk/conditions/menopause/symptoms/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4072122/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4581591/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda