Curățarea și dezinfectarea suprafețelor din casă poate contribui la limitarea răspândirii germenilor și bacteriilor.

De la declararea pandemiei de Covid-19, majoritatea statelor lumii au luat măsuri restrictive pentru a stopa înmulțirea cazurilor de infectare cu coronavirus. „Stai acasă“ a devenit mottoul acestei perioade. Se presupune că locuințele sunt medii sigure, în care oamenii se pot simți protejați. Însă casa trebuie curățată și dezinfectată în permanență, pentru a nu permite formarea germenilor și bacteriilor. De la mânerele ușilor până la mobila pentru baie, fiecare suprafață din locuință trebuie să fie perfect curată.

Chiar dacă am respectat măsurile impuse de autorități și am limitat ieșirile din locuință, nu suntem în afara pericolului. Telefoanele mobile, încălțămintea și hainele sunt principalele obiecte prin care germenii pot ajunge din comunitate în propriile locuințe. De aceea, este important să ne formăm obiceiuri sănătoase atunci când ne întoarcem de la cumpărături sau de la serviciu, unde am intrat în contact cu alte persoane.

Igiena personală și distanțarea socială

Cu toate că cercetările despre noul coronavirus sunt încă în desfășurare, până acum se știe că acest virus se transmite prin contact direct cu picăturile respiratorii ale unei persoane infectate (prin strănut și tuse) și prin atingerea suprafețelor contaminate. Virusul poate supraviețui pe o suprafață între câteva ore și câteva zile. Vestea bună este că o dezinfectare corectă îl va ucide.

Igiena personală este importantă pentru a proteja sănătatea întregii familii și a celorlaltor persoane cu care intrăm în contact. Experții recomandă să evităm să ne atingem fața (ochii, gura și nasul), mai ales când mergem la cumpărături, să nu tușim și să nu strănutăm în palmă, ci în cot, atunci când nu avem la îndemână o batistă cu care să ne acoperim gura, și să ne spălăm cât mai des pe mâini, cu apă și săpun, pentru cel puțin 20 de secunde.

Curățarea și dezinfectarea locuinței

Curățarea și dezinfectarea suprafețelor pe care le atingem frecvent este una dintre cele mai importante precauții pentru a reduce riscul de infectare. Printre acestea se numără mânerele ușilor, mesele, scaunele, balustradele, robinetele, întrerupătoarele, telefoanele mobile, tabletele, tastaturile, telecomenzile, jucăriile și mobilierul din baie și bucătărie.

Dacă suprafețele sunt murdare, acestea trebuie mai întâi curățate cu apă și săpun sau detergent, după care trebuie dezinfectate cu un produs conținând alcool (cel puțin 70%) sau înălbitor.

Dezinfectarea, dacă este făcută corect, va ucide organismele microscopice, astfel încât acestea să nu mai poată face rău

La fel de important este să nu aducem virusurile acasă. Pentru a evita această situație, este important să stabilim o rutină de curățare și dezinfectare. Toți cei care intră în casă ar trebui să se spele imediat pe mâini cu apă și săpun, iar prosoapele obișnuite ar trebui înlocuite cu unele de hârtie, de unică folosință. De asemenea, este important să se descalțe imediat ce au ajuns acasă, pentru că încălțămintea a atins multe locuri potențial contaminate. Totodată, este important să dezinfectăm obiectele pe care le-am avut asupra noastră, precum cheile, telefoanele, portofelele și poșetele. Hainele purtate ar trebui imediat spălate, mai ales dacă am fost într-un mediu cu risc ridicat de contaminare, cum ar fi camera de urgență sau locurile foarte aglomerate.

Pentru a fi protejați în propria locuință, este important să ne asigurăm că toți membrii familiei respectă regulile. Copiii trebuie să conștientizeze importanța spălării mâinilor după folosirea toaletei, înainte de a mânca și ori de câte ori situația o impune. În plus, membrii familiei care merg în continuare la serviciu și intră în contact cu alte persoane trebuie să fie atenți și să respecte distanța socială pentru a nu contracta virusul.

Sursă foto: Drpixel/ Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda