Atunci când balerinii sau pantofii nu-ți mai acomodează cum trebuie picioarele, ai de-a face, cel mai probabil, cu o problemă a picioarelor umflate. Dar dincolo de aspectul inestetic, cauza și tratamentul sunt principalele lucruri pe care trebuie sa le iei în calcul.

Picioarele umflate pot semnala o serie de probleme medicale – unele trecătoare, altele foarte serioase – deci este important să găsești sursa acestui disconfort. Și cum diavolul se ascunde în detalii, află în continuare cum stilul de viață poate pune presiune pe aspectul picioarelor tale și cum poți trata acest sindrom păcătos. 

Simptomele picioarelor umflate
Ce se întâmplă sub piele
De ce se umflă picioarele
Boli și complicații
Cum se stabilește diagnosticul medical
Variante de tratament – medicamentos si naturist
5 metode de prevenție

Simptomele picioarelor umflate

Fie că ai mers mult pe jos sau, din contră, ai parcurs un drum luuung cu mașina, că te confrunți cu retenție de apă în organism sau o problemă medicală mai serioasă, simptomele sunt foarte supărătoare:

  • Umflarea țesuturilor, urmată de semne lăsate pe piele de la șosete sau încălțăminte 
  • Senzație de picioare grele, la propriu
  • Durere la mers, oboseală nejustificată
  • Pete roșiatice sau porțiuni decolorate, ce modifică aspectul picioarelor
  • Gleznele își măresc vizibil volumul

Ce se întâmplă sub piele

Oricare ar fi cauza, umflarea propriu-zisă apare ca urmare a acumulării de lichid în țesuturile picioarelor, afecțiune ce poartă denumirea de edem periferic. Acumularea este adesea cauzată de o problemă a sistemului circulator sau a sistemului limfatic. 

Într-un sistem circulator sănătos, arterele transmit sânge bogat în nutrienți și oxigen către extremități, iar venele pompează sânge deoxigenat înapoi la inimă și plămâni pentru reînnoire. Venele se bazează pe o serie de supape minuscule, unidirecționale, care se deschid și se închid pentru a permite sângelui să treacă și apoi să-l împiedice să curgă înapoi.

Problemele apar atunci când aceste valve nu reușesc să se închidă corespunzător, ceea ce permite sângelui să revină în vene și să zăbovească. Această afecțiune, numită insuficiență venoasă cronică este cauza principală a varicelor, dar este adesea și cauza cea mai răspândită a picioarelor și gleznelor umflate cronic.

La nivelul vaselor și capilarelor circulă lichidul limfatic, un fluid bogat în proteine care apară sistemul imunitar. Destinația limfei este tot inima, iar atunci când sistemul limfatic este blocat, efectul este vizibil la nivelul picioarelor. Nu întâmplător, se recomandă masajul de drenaj limfatic, dar mai multe despre asta în secțiunea despre remedii și tratament. 

De ce se umflă picioarele

Umflarea țesuturilor poartă denumirea de edem, echivalentul retenției de lichid în limbaj uzual, și este cel mai des întâlnită la nivelul picioarelor, fie că este vorba despre laba piciorului, glezne, gambe, spre coapse sau toate porțiunile. 

Cu precădere vara sau la temperaturi atmosferice ridicate, membrele rețin apa și se umflă. Această reacție supărătoare se numește edem de caldura. Mai specific, vasele de sânge se dilată și, din cauza lipsei de mișcare, se manifestă retenția de apă în zona picioarelor.

Cauzele pot fi numeroase, însă câteva au o incidență mai mare:

#1 Statul în picioare versus sedentarismul 

Ambele sunt la fel de nocive pentru organism. Dacă statul ocazional în picioare o perioadă îndelungată cauzează umflături la nivelul picioarelor ce se atenuează prin comprese și repaus, lipsa de mișcare în general și statul la birou ore în șir au efecte nedorite pe termen lung. 

Tratament: Exerciții fizice regulate, pierderea în greutate în cazul surplusului, alimentația sănătoasă, mersul pe jos, diminuarea consumului de sare și creşterea consumul de potasiu reduc simptomele de picioare umflate.

#2 Excesul de sare în alimentație

La fel ca sedentarismul, surplusul de sare în organism concurează în lista cauzelor de deces despre care nu se vorbește suficient de mult sau sunt subestimate. Excesul de sare stă ascuns inclusiv în alimente aparent inofensive, precum legumele congelate, deliciosul cașcaval și tot ce înseamnă mâncare procesată. 

Tratament: citește etichetele alimentare și controlează aportul zilnic de sare.

#3 Sindrom premenstrual sau sarcină

În ambele situații, adesea picioarele umflate sunt un simptom inevitabil și trecător. Organismul femeilor tinde să rețină mai multă apă în aceste ipostaze ca urmare a fluctuațiilor hormonale. Consumul de apă este o soluție contra intuitivă, dar foarte eficientă în cazul retenției de apă în organism. 

Tratament: Pernuțele sub picioare în pat, încălțămintea confortabilă, compresele medicinale și odihna ar trebui să reducă și disconfortul și să contribuie la scăderea umflăturii. 

#4 Probleme cu circulația sângelui

Sistemului circulator transportă sângele cu oxigen și nutrienți esențiali către fiecare celulă din corp. Cheagurile de sânge din venele picioarelor îngreunează circulația spre inimă, iar acest blocaj este vizibil prin inesteticele vene sparte sau tromboza venoasă profundă. Ambele sunt sisteme de alarmă și trebuie adresate medicului.

Tratamant: asistență medicală, un diagnostic corect și tratament specializat. Prevenția se poate face prin comprese și îmbrăcăminte lejeră, reducerea aportului de sare, stil de viață activ și evitarea poziției picior peste picior. 

#5 Probleme cu circulația limfatica sau Limfoedem

Blocajul sistemului limfatic cauzează senzațiile de greutate în picioare, furnicături ale extremităților și încălzire a țesutului. Drenajul limfatic, ceaiurile diuretice și hidratarea temeinică descongestionează blocajele. Ai băut suficientă apă azi?

Tratament: exerciții fizice care să pună în mișcare limfa și să întărească musculatura, sesiuni de masaj de drenaj limfatic și evitarea jeans-ilor strâmți, fără elastic.

#6 Boli cardiace, hepatice sau renale

Disconfortul fizic și estetic poate semnala o problemă mai serioasă de sănătate. 

  • Insuficiența cardiacă apare atunci când inima nu mai pompează sângele cum trebuie
  • Insuficiența renală cauzează retenția apei, sării și toxinelor în organism
  • Boala hepatică cauzează scurgerea sângelui din vasele sanguine în țesuturi

Tratament: medicamentație prescrisă de medic.

#7 Efecte secundare ale unor medicamente

În lista de efecte adverse ale unor medicamente, umflarea picioarelor poate fi cel mai inofensiv dintre toate. Cu toate astea, iată câteva medicamente cu incidență mare asupra umflăturilor la nivelul memebrelor:

  • medicamente pentru tensiune arterială
  • medicamente pentru diabet
  • hormoni, precum estrogen și testosteron
  • steroizi
  • antidepresive

Tratament: doar un medic poate schimba dozajul medicamentelor sau prescrie medicamente alternative. 

Boli și complicații asociate

Dacă simptomele persistă și se agravează, acestea pot semnala probleme medicale mai serioase, precum boli de inimă, afecțiuni ale ficatului și ale rinichilor, diabet sau infecții ale pielii. 

De asemenea, umflarea cronică a membrelor poate genera complicații ale pielii de forma ulcerelor de piele. Aceste leziuni creează la rândul lor probleme cu denumiri și efecte foarte neplăcute dacă nu sunt tratate la timp, precum abcese, celulită infecțioasă, fascită nectrotizantă. 

Cum se pune un diagnostic medical

Orice neplăcere care persistă semnalează și cere atenția unui medic. În cazul afecțiunilor ce implică senzație de greutate și umflături ale picioarelor, investigațiile medicale care stabilesc diagnosticul sunt:

  • Anamneză și examinare clinică
  • Analize de sânge și de urină
  • Electrocardiogramă în cazul unor suspiciuni legate de funcționarea inimii
  • Radiografia membrelor afectate

Cum tratezi picioarele umflate 

Odată identificată cauza problemei, sunt o serie de metode de vindecare și pași pe care trebui să-i introduci în rutina zilnică. Există pe de-o parte tratamentul medicamentos, disponibil doar la prescripția medicului, apoi remediile naturiste și măsurile alternative care se pot dovedi foarte eficiente dacă sursa simptomelor nu este cronică. 

Farmacia de buzunar 

În funcție de afecțiunea sau boala care care cauzează umflături ale picioarelor, medicul  prescrie tratamentul medicamentos potrivit.

Simptomele pot fi atenuate cu ajutorul medicamentelor diuretice, care stimulează eliminarea lichidelor blocate în organism sau a analgezicelor și inflamatoarelor, dacă durerile devin insuportabile. În orice caz, simptomele de picioare grele sau umflate care persistă ascund alte afecțiuni care trebuie tratate corespunzător și adaptat fiecărei situații. 

Remedii din cămara bunicii

Dacă sursa problemei este precis retenția de lichide, poți apela la diuretice naturiste. Adică, ceaiurile bunicii din compendiul de plante medicinale. Toate ceaiurile sunt bune pentru hidratare și eliminarea toxinelor, însă câteva plante sunt recunoscute pentru efectele diuretice: păpădia, păducelul, ceaiul negru și ceaiul verde. 

O altă plantă minune este ghimbirul pentru efectul antioxidant, antiinflamator și diuretic. Ghimbirul este foarte aromat sub formă de pudră în mâncăruri, dar pentru a profita la maximum de efectele vindecătoare asupra retenției de apă și sodiu, consumă-l în formă lichidă, în ceaiuri sau siropuri. Cea mai sănătoasă opțiune este ceaiul de ghimbir. 

Un alt obicei naturist și foarte relaxant sunt infuziile cu săruri, aplicate la nivelul tălpilor. Chiar dacă sarea în organism nu este benefică, sarea amară Epsom are efect emolient dacă este adăugată într-un lighean cu apă în care îți scufunzi picioarele pentru aproximativ 15 minute. Atenție, sarea Epsom este sulfat de magneziu și nu este comestibilă!

Obiceiuri alternative vindecătoare 

Masajul de drenaj limfatic, o dietă echilibrată și exercițiile fizice recurente sunt cheia către combaterea picioarelor umflate, a durerilor, dar și a altor afecțiuni supărătoare. Dacă mișcarea și dieta trebuie să devină un stil de viață, relaxarea la masaj poate fi un răsfăț care îți face bine pe toate planurile – fizic, emoțional și spiritual. 

Înotul este exercițiul ideal pentru oricine suferă de picioare inflamate. Orice formă de exercițiu îmbunătățește circulația sângelui, fie că este yoga, înot sau alergare. Avantajul la înot este că nu solicită excesiv picioarele, fiind alegerea perfectă pentru o rutină fizică sănătoasă și câteva clipe de detașare de “lumea terestră” dezlănțuită. 

5 metode de prevenție

Dacă te confrunți cu inflamarea picioarelor doar în anotimpul călduros sau când ai perioade mai aglomerate la birou, poți apela la câteva trucuri de prevenție. Iar prin trucuri, ne-am gândit la un lifestyle sănătos care o să se reflecte pozitiv și în alte aspecte ale vieții.

Iată to do-ul în 5 pași, pentru care picioarele tale o să-ți mulțumească mai târziu:

#1 Poartă încălțăminte comodă

#2 Ține sub control consumul de sare

#3 Bea apă, bea apă, bea apă

#4 Pune musculatura în mișcare în fiecare zi

#5 No smoking, no vaping 

Picioarele tale merită un tratament special, asemeni tenului, părului și oricărei părți din tine. În plus, picioarele duc tot greul cotidian, deci asigură-te că le pui în mișcare și le acorzi grija cuvenită.

Sursă foto Unsplash 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda