Ți-a întârziat menstruația, ai grețuri matinale și te întrebi dacă ești însărcinată? Cea mai rapidă soluție este testul de sarcină. Acesta reprezintă o metodă eficientă (are o eficiență de circa 97%) pentru a vedea dacă ești sau nu însărcinată. 

Cum funcționează un test de sarcină?
Când este indicat să faci testul de sarcină?
De câte tipuri este testul de sarcină?
Cum se folosește testul de sarcină?
Cum interpretezi rezultatul?
Ce înseamnă rezultatele fals-pozitive?
Ce înseamnă rezultatele fals-negative?
Cât de precis este un test de sarcină?
Ce medicamente pot afecta rezultatul testului?

Cum funcționează un test de sarcină?

Un test de sarcină detectează Gonadotropină Corionică Umană (HCG), cunoscut și drept hormonul sarcinii. Acest hormon este prezent în sânge și urină la 6-10 zile de la fertilizare, după ce ovulul fertilizat s-a atașat de pereții uterului. 

Testul în sine constă într-o bandă care absoarbe urina pentru a identifica prezența sau absența HCG în urină. Un nivel sub 5 mlU/ml indică un test de sarcină negativ, iar un nivel al HCG peste 35 mlU/ml indică un test de sarcină pozitiv. 

Când este indicat să faci testul de sarcină?

Poți face testul de sarcină atunci când ți-a întârziat menstruația – atunci funcționează cel mai bine. 

Cu cât știi mai repede dacă ești însărcinată, cu atât ai mai mult timp la dispoziție să te gândești la opțiunile tale. În general este recomandat să faci testul de sarcină la 10 zile după sexul neprotejat. 

Aceste rezultate nu sunt 100% sigure și există riscul de rezultate fals-pozitive sau fals-negative. 

Dacă, de exemplu, ai menstre neregulate sau acestea lipsesc cu totul, cel mai bine (pentru o siguranță mai mare) este să faci testul de sarcină la 3 săptămâni de la sexul neprotejat. Mai jos sunt principalele cazuri în care ar trebui să faci testul de sarcină:

  • Dacă ți-a întârziat menstruația – dacă nu urmărești evoluția menstruației cu atenție, este dificil să îți dai seama dacă ți-a întârziat. Majoritatea femeilor au un ciclu de 28 zile. Cea mai la îndemână soluție este să faci testul dacă a trecut mai mult de o lună de la ultima menstruație. Este bine de știut că menstruația poate întârzia și ca urmare a stresului, dietei neregulate, exercițiilor fizice intense sau dacă suferi de o boală cronică. De asemenea, este bine să fii atentă la fluxul sanguin. De multe ori, femeile abia însărcinate au sângerări ușoare sau mici pete în primele săptămâni, atunci când ovulul fecundat se atașează de pereții uterului
  • Dacă ai crampe abdominale – atunci când ai crampe abdominale dar menstruația nu mai apare, cel mai bine este să faci testul de sarcină
  • Dacă sânii te dor – pe măsură ce sarcina începe să se dezvolte, corpul produce mai mult estrogen și progesteron. Există riscul de dureri ale sânilor, dar și ca aceștia să pară mai mari, datorită fluxului sanguin crescut în această regiune. Sfârcurile pot fi dureroase, iar venele vizibile să fie mai închise la culoare. Pentru că durerile de sâni apar și în primele zile ale menstruației, acest lucru nu indică mereu sarcină. 
  • Dacă ai și alte simptome – primele zile de sarcină se pot manifesta prin senzație de greață, detestarea unor alimente, senzația de extenuare fizică, urinări frecvente. Aceste simptome se mențin până la reglarea nivelului HCG, în primul trimestru
  • Dacă metoda contraceptivă folosită a dat greș – fie că folosești prezervativ sau anticoncepționale, acestea nu îți oferă protecție 100% împotriva sarcinii. Cu alte cuvinte, va exista întotdeauna un risc minor de sarcină, oricâte măsuri contraceptive ți-ai lua. Potrivit Planned Parenthood, 9 din 100 de femei pot rămâne însărcinate dacă nu urmează cu atenție instrucțiunile medicului atunci când vine vorba de anticoncepționale. În ceea ce privește prezervativul, 18 din 100 de femei care se bazează doar pe prezervativul masculin rămân însărcinate în fiecare an. Pentru mai multă siguranță în acest sens, ginecologii recomandă dispozitivele intrauterine; folosirea acestora se soldează cu mai puțin de o sarcină la fiecare 100 de femei care folosesc această metodă contraceptivă

La câte zile se face testul de sarcină?

Deși majoritatea testelor de sarcină promit rezultate sigure încă de la primele zile de întârziere a menstruației, este recomandat să faci testul la aproximativ o săptămână după ce ai observat întârzierea menstruației. 

Acest lucru este recomandat mai ales în cazul femeilor care au menstre neregulate, care pot apărea pe fond de stres, alimentație neregulată sau un stil de viață dezorganizat.  

În ce parte a zilei trebuie să faci testul de sarcină?

Rezultatul testului de sarcină poate fi influențat și de perioada din zi în care îl faci. În general, este recomandat să faci testul în primele ore ale dimineții (preferabil, la prima urină) deoarece atunci HCG are concentrația cea mai mare. 

De câte tipuri este testul de sarcină?

Testul de sarcină se poate face prin testarea urinii sau a sângelui. Testul de sarcină pe bază de urină poate fi luat de la supermarket sau farmacie. Îl poți face imediat sau la câteva zile de la întârzierea menstruației. 

Analiza de sânge presupune prelevarea unei probe de sânge, preferabil în primele ore ale dimineții. Proba este apoi trimisă pentru testare la laborator. Rezultatele le vei primi în 1-2 zile. 

Cum se folosește testul de sarcină?

Testarea în sine este destul de simplă. Introdu în test o cantitate mică de urină. Pune testul pe o suprafață orizontală și așteaptă aproximativ 5 minute (timpul poate varia așa că citește instrucțiunile de pe ambalaj cu atenție) pentru rezultate. 

Dacă testul este pozitiv, este bine să mergi la medic pentru a confirma printr-un test de sânge.

Cum interpretezi rezultatul?

Majoritatea testelor de sarcină funcționează pe același principiu. Dacă apare o liniuță roșie (în dreptul simbolului C) înseamnă că rezultatul este negativ (deci nu ești însărcinată). Două liniuțe (în dreptul simbolurilor C și T) indică un rezultat pozitiv. Dacă liniuța roșie nu apare sau dacă apare doar în dreptul simbolului T, testul este incert și trebuie repetat. 

Ce înseamnă rezultatele fals-pozitive?

De regulă, prezența liniuței pe testul de sarcină indică prezența sarcinii, însă există lucruri care pot influența testul (de exemplu, prezența unei tumori ovariene, afecțiuni ale ficatului sau rinichilor, un avort spontan) creând un rezultat fals-pozitiv. 

De asemenea, dacă urmezi un tratament cu hormoni HCG pentru a stimula ovulația pot apărea rezultate fals-pozitive. 

Mai mult, unele femei la perimenopauză au un nivel crescut al HCG, astfel că pot apărea rezultate fals-pozitive dacă faci testul. Pentru a lămuri situația este bine să vorbești cu un ginecolog. 

Ce înseamnă rezultatele fals-negative?

Un rezultat negativ înseamnă, de regulă, absența sarcinii, însă pot exista cazuri de rezultate fals-negative. 

De exemplu, atunci când testul nu a fost făcut corect, dacă urina este prea diluată, dacă testul este expirat sau dacă l-ai făcut prea devreme (la 1-2 zile după întârzierea menstruației sau nu ai așteptat timpul indicat pe ambalaj). 

Un alt lucru care poate influența rezultatul, este sensibilitatea testului la prezența hormonului HCG. 

Acest lucru poate determina un rezultat fals-negativ. De asemenea, dacă ai colectat urina mult prea devreme (mai mult de 30 minute) înainte de a face testul există un risc mai mare de rezultate fals-negative. 

Pentru mai multă liniște sufletească este recomandat să mergi la ginecolog pentru realizarea unor teste suplimentare. 

Cât de precis este un test de sarcină?

Dacă ești atentă la instrucțiunile de pe ambalaj și urmezi indicațiile cu atenție, testul de sarcină are o acuratețe de 90-99%. 

Pentru a alege un test de sarcină potrivit este bine să te consulți cu farmacistul. Prețul mai mare este, de regulă, asociat unei calități mai bune a produsului și unei sensibilități mai mari la hormonul HCG. 

Dacă tot nu ești sigură, poți merge la ginecolog pentru un test de sânge și o ecografie transvaginală (se realizează la trei săptămâni de la întârzierea menstruației) pentru a confirma sau infirma prezența sarcinii. 

Ce medicamente pot afecta rezultatul testului?

Rezultatul testului de sarcină poate fi afectat de unele medicamente pentru tratarea infertilității (în special clomifen sau pregnyl) sau de medicamente care conțin HCG. Anticoncepționalele orale sau antibioticele nu afectează acuratețea testului.

Realizat corect, testul de sarcină te ajută să afli dacă ești însărcinată. Urmărește cu atenție indicațiile de pe ambalaj și vei afla cu cea mai mare acuratețe răspunsul. Dacă nu este conclusiv, mergi la un ginecolog pentru analize suplimentare. 

Sursa foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda