locuri de vizitat Bucuresti

De câte ori te-ai simţit ca o turistă în oraşul tău? Dacă nu ai făcut niciodată acest experiment, e timpul să iei la pas Bucureştiul şi să faci cunoştinţă cu comorile lui mai puţin cunoscute.

Casa Miţa Biciclista
Balta Vrăjitoarelor
Casa Capșa
Carturesti Carousel
Castelul Ţepeş
Palatul CEC
Cea mai mare pictură murală din Bucureşti
Insula de pe Lacul Morii
Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”
Strada Xenofon

1. Casa Mița Biciclista

Bancurile cu Miţa Biciclista ascund şi o fărâmă de istorie în substraturile lor. Faimosul personaj a fost o femeie în carne şi oase, faimoasă datorită ţinutelor ei indecente (pedala în pantaloni pe Calea Victoriei) şi obiceiurilor ei lipsite de discreţie pe la 1900, fiind cunoscută drept curtezană de lux.

Casa Mitei Biciclista de lângă Piaţa Amzei, de pe Strada Cristian Tell nr. 9-11 poate fi, însă, admirată doar pe dinafară, având o faţadă art nouveau absolut minunată. Priveşte-o şi imaginează-ţi cum celebrul personaj ieşea cu bicicleta cu ghidon de argint de acolo şi atrăgea privirile tuturor trecătorilor. Oferită urmaşilor acesteia după procese îndelungate în timpul cărora clădirea servea ca adăpost pentru oamenii străzii, casa aparţine astăzi unor spanioli şi este în prezent goală.

2. Balta Vrăjitoarelor

Balta Vrăjitoarelor are doar 5 metri diametru şi aproximativ un metru adâncime şi se găseşte aproape de Cernica, în pădurea Boldu-Creteasca. Chiar dacă denumirea i se trage de la reuniunea vrăjitoarelor ce susţin că locul le oferă puteri magice, miturile legate de baltă sunt mult mai multe la număr şi încep cu decapitarea domnitorului Vlad Ţepeş. Istoricii nu confirmă însă acurateţea poveştii.

Animalele nu se adapă de aici şi o evită iar balta nu seacă niciodată. Se spune că autorităţile ar fi aruncat acolo toate rămăşiţele clădirilor distruse după cutremurul din 1977 şi acestea ar fi dispărut ca prin minune, ca şi cum ar fi fost o baltă fără fund. În plus, localnicii povestesc că puterea apei putea determina avort femeilor care nu-şi doreau copilul, în vechime.

3. Casa Capșa

Casa Capşa, astăzi un complex hotelier de renume de lângă Cercul Militar, a fost pe vremuri cea mai apreciată cofetărie, numită “La doi fraţi, Constantin şi Grigore Capsa”. Întâi, dulciurile orientale precum baclavele de afară special pentru a fi servite oaspeţilor de seamă. Abia în secolul XIX, au pătruns în România şi deserturile de la Paris precum bomboane de ciocolată fină.

Casa Capşa şi-a deschis propria fabrica de bomboane ce aproviziona chiar şi Curtea Domnească iar lucrătorii erau aduşi de la Paris. Dulciurile de-a doua zi erau vândute la preţ de cost angajaţilor astfel încât totul se servea proaspăt, atent aranjat. După cel de-al Doilea Război Mondial, oaspeţii bogaţi au fost înlocuiţi de artişti din diferite domenii însă reputaţia cofetăriei s-a păstrat.

Astăzi, Casa Capşa păstrează calitatea dulciurilor servite şi alege doar ingrediente naturale pentru a le realiza. Este accesibilă tuturor şi are chiar şi o pagină de prezentare pe net, unde poţi face comenzi.

4. Cărturești Carousel

Librăria de pe Strada Lipscani 55 este un loc iubit şi vizitat atât de tineri cât şi de cei maturi. Librăria Carturești Carusel este o construcție pe 6 nivele şi oferă spațiu pentru citit şi socializat, deopotrivă. În plus, locul oferă multe alte activități: un bistro, un centru media în subsol și o galerie de artă dedicată expozițiilor contemporane de la primul etaj.

Clădirea elegantă din secolul al XIX-lea a fost deținută de o familie de bancheri renumiți în 1903, dar a fost confiscată în perioada comunistă și transformată într-un magazin obișnuit. După 1990, clădirea a fost recuperată de actualul proprietar, Jean Chrissoveloni, care a inițiat un proiect ambițios de restaurare cu studioul One Square. “Folosind un limbaj contemporan, am minimizat elementele cromatice pentru a face loc jocului luminilor și umbrelor generate de luminătorul central. Forma sinuoasă a podelelor creează o atmosferă dinamică similară cu cea a caruselului în mișcare “, au spus arhitecții din Square One.

Poţi vizita oricând între ora 10 şi 22 librăria din centrul oraşului, fie că eşti în căutarea unei noi lecturi sau vrei doar să te bucuri de arhitectura excepţională.

Carturesti Carusel

5. Castelul Țepeș

Copie a cetăţii de la Poenari, Castelul Ţepeş a fost inaugurat în 1906 în Parcul Carol pentru a sărbători 40 de ani de la domnia regelui Carol I. El a comandat ca turnul fortăreţei, de 23 de metri înălţime, să adăpostească un rezervor de apă din fontă cu o capacitate de 200 m3. Bazinul de apă a devenit însă nefuncţional, la scurt timp după ce Regina Elisabeta a deschis Expoziţia ce a găzduit picturi religioase.

Castelul a servit pe rând drept cazarmă pentru corpul de gardă care apăra Mormântul Ostaşului Necunoscut, a găzduit muncitoarele ce lucrau la amenajarea parcului Carol, Corpul de gardă pentru o subunitate de jandarmi ce păzeau anumite bănci din Bucureşti iar astăzi este gol, deţinut de Mapn, însă inaccesibil publicului.

Priveliştea exterioară oferă însă o panoramă frumoasă şi poate fi un obiectiv pentru fotografii sau relaxare.

6. Palatul CEC

Pe Calea Victoriei, chiar la intrarea în Centrul Vechi, se află Palatul CEC, sediul băncii cu origini comuniste. Arhitectul Paul Gotterau a îmbinat stilul gotic cu arhitectura franceză de sfârşit de secol XIX, folosind în majoritate materiale româneşti din Dobrogea şi Bucureşti.

Clădirea are 5 cupole, dintre care 4 simetrice şi una centrala, în vechime cea mai mare din Bucureşti înainte de realizarea Palatului Parlamentului. Pe vremea când existau ghişee în clădire, putea adăposti chiar şi 400 de clienţi odată. Acum, însă, accesul este extrem de limitat din cauza riscului de a afecta interiorul preţios, în ciuda faptului că acesta a trecut cu bine atât de bombardamentele războaielor, cât şi de cele 2 cutremure prin care a trecut. Se poate vizita, însă, Muzeul CEC-ului din interior.

7. Cea mai mare pictură murală din București

Dacă îţi place arta stradală, trebuie să vezi cea mai mare pictură murală din Bucureşti ce măsoară nu mai puţin de 18 metri înălţime şi acoperă în jur de 360 de metri pătraţi de desen. Este o interpretare urbană a plăcerii de a asculta muzică şi a fost inaugurată în 2016.

Grafitti-ul se află în Regie şi este realizat de către cei de la Sweet Damage Crew, o echipă de grafferi cu peste 15 ani de experienţă în acest domeniu, cunoscuţi pentru desenul cu tema nocturnă de la Grădina cu Filme.

8. Insula de pe Lacul Morii

Între Crangasi şi Giuleşti se află Lacul Morii, o întindere de apă ce a acoperit locul unde obişnuia să fie o biserică şi un cimitir de ciumaţi. Comuniştii au turnat beton şi apă, în ideea de a realiza un loc de promenadă pentru plimbări şi relaxare, însă proiectul a rămas neterminat după 89.

Povestea bizară se leagă şi de insula de pe acest lac, unde tronează un pavilion în stil roman cu inscripţia “Ai grijă să nu te pierzi în timp ce te cauţi”. În plus, localnicii povestesc despre zgomotele ciudate auzite de pe insulă, asociate cu vechiul cimitir dar şi cu presupusele răzbunări ale clanurilor mafiote. Priveliştea dezolantă întreţine aceste mituri urbane, însă insula rămâne totuşi un loc foarte vizitat şi discutat.

9. Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu

Singurul observator public al municipiului București a fost terminat în 1910 şi a servit ca Observator Astronomic al Societății Astronomice Romane „Camille Flammarion”. A fost dotat cu o lunetă Zeiss de 150 mm diametru și distanță focală de 2,7 metri, a treia ca mărime din țară la data aceea. A intrat apoi în posesia Municipalităţii şi abia în 1952, s-a realizat o expoziţie de fotografii cu rezultatele observaţiilor astronomice realizate cu luneta.

Din 2008, Observatorul a fost dotat cu o lunetă care permite observarea Soarelui în altă lungime de undă, pentru a vedea erupțiile solare și corpurile cerești mult mai clar. Observatorul se găseşte pe Bulevardul Lascăr Catargiu şi este deschis publicului pentru vizite.

Strada Xenofon

Strada Xenofon este o străduţă în trepte, inaccesibilă maşinilor, dar deosebit de frumoasă, graţie tradiţiei de a fi pictată periodic. Asociaţia Iniţiative a înfrumuseţat cele 70 de trepte şi le-a oferit personalitate în 2014, când cele mai importante clădiri ale Bucureştiului au fost pictate acolo.

În 2015, o cascadă a luat locul clădirilor şi a atras vizitatorii şi fotografiile lor. Astăzi, pictura nu mai este într-o formă intactă, însă încă este un obiectiv apreciat.

strada xenofon Bucuresti

Iată propunerile noastre pentru o plimbare prin Bucureşti, începând cu Calea Victoriei şi Piaţa Amzei până la Lacul Morii sau Balta Vrăjitoarelor. Descoperă comorile ascunse ale capitalei şi uită de aglomeraţia oraşului pentru a te bucura de frumuseţea lui.

Sursa foto: Shutterstock

Total
19
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda