Arome care trezesc simţurile amorţite de frigul de afară şi care îţi induc o stare de bine, după ce ai ajuns acasă – un mediu care miroase plăcut poate oferi o senzație de confort și fericire.
Unii cercetători sunt de părere că parfumurile pot chiar schimba comportamentul. În multe companii din Japonia, de exemplu, se folosește puterea aromelor pentru a influența starea de spirit a angajaților. Astfel, dimineața, sisteme electronice difuzează în aer arome de citrice, care au un efect de stimulare. Spre sfârșitul programului, se folosesc arome specifice pădurii, pentru a diminua oboseala și a combate stresul. Unele companii sunt de părere că, astfel, angajații sunt mai eficienți, mai productivi.
Alte studii, realizate în SUA sugerează că unele arome sunt utile în tratarea unor patologii precum depresia, pentru care s-au testat cu succes arome de citrice și insomnia, în combaterea căreia au fost folosite esențe de trandafiri, santal și pin.
Parfumarea locuințelor este o practică extrem de veche. În Antichitate, se foloseau diverse rășini parfumate în acest sens. În prezent, metoda cea mai simplă pentru a face acest lucru este folosirea odorizantelor de cameră. Totuși, majoritatea acestora pot conțin substanțe care afectează starea de sănătate, nefiind recomandate, de exemplu, celor care suferă de o sensibilitate sau alergie a sistemului respirator. Lumanarile parfumate realizate în casă pot fi o alternativă mult mai sănătoasă.
Cum să faci lumânări parfumate acasă
Lumânările parfumate sunt obiecte decorative care pot înmiresma locuința, dar pot fi și un cadou excelent, se fac extrem de simplu, cu materiale puține, într-un timp relativ scurt.
În mod concret, se folosește o bucată de ceară de albine sau fulgi de ceară de soia, un fitil din bumbac cu bază metalică, uleiurile esențiale preferate şi un colorant ecologic, dacă doreşti. Mai ai nevoie de un pahar sau o formă de silicon pentru lumânare – iar acum poţi profita pentru a recicla ce ai în casă, o spatulă, două caserole, pentru că ceara va fi topită pe bain-marie şi un cântar de bucătărie.
Orientativ, pentru o lumânare mică, respectiv un amestec de 200 de mililitri, ai nevoie de 140 de grame de ceară de soia şi 20 de picături de ulei esențial. O mare atenţie trebuie să fie acordată uleiurilor esenţiale, al căror punct de aprindere trebuie să fie superior temperaturii de 65°C, pentru ca lumânarea să nu ia foc cu totul. Astfel, trebuie să fie studiată cu atenţie eticheta unor uleiuri precum cele de eucalipt, citronella, cedru de Atlas, mentă piperată şi paciuli. În ceea ce priveşte coloranţii, trebuie să ştii că pigmenţii puri pot satura fitilul. Există, însă, uleiuri esenţiale natural colorate, precum muşeţelul albastru (marocan) şi uleiuri vegetale nuanțate, precum cel de avocado sau pudre din plante macerate. În mod similar, se pot folosi extract de ceai şi condimente precum scorţişoara, care oferă şi aromă şi culoare.
Procedura de fabricare propriu-zisă
Ceara se topește pe bain-marie, se ia de pe foc. Fitilul tăiat la o lungime corespunzătoare se pune în ceara fierbinte timp de 1-2 minute, se scoate cu ajutorul unui clește, se lasă la uscat pe un suport și se introduce în congelator.
Se adaugă în ceara topită uleiurile esențiale, coloranții, uleiurile vegetale, dacă este cazul și se amestecă bine toată compoziţia.
Se scoate fitilul din congelator, dacă a devenit rigid, se atașează baza metalică.
Se varsă ceara, care este încă lichidă, în pahar, se plasează fitilul și se lasă lumânarea la temperatura camerei, timp de câteva ore, pentru a se întări.
Apoi, tot ceea ce trebuie să faci este să o aprinzi și să te bucuri de aroma care se răspândește în locuință. Sau să o ambalezi frumos și să o oferi unei persoane dragi.
Sursa foto: Pexels.com, Pixabay.com, Unsplash.com