În urma unei decizii a Curții de Justiție Europene, toate țigările mentolate și cele cu capsulă de mentol vor fi interzise începând cu data de 20 mai 2020 și vor fi scoase de la comercializare din toate punctele de vânzare din spațiul UE, dar și din punctele de tip duty-free. 

Această hotărâre este motivată de Directiva UE referitoare la produsele de tutun (Tobacco Products Directive – TPD), prin care se interzic țigările mentolate, dar și tutunul pentru rulat mentolat. De asemenea, interdicția se va aplica și țigaretelor care au o bilă de mentol sau a celor cu un gust sau miros sesizabil diferite de cele ale tutunului. 

De ce s-a decis interzicerea țigărilor mentolate

Potrivit punctului de vedere al inițiatorilor Directivei, țigaretele mentolate sunt atractive pentru minori, care ar putea deprinde obiceiul fumatului, atrași fiind de gustul acestora. În aceste condiții, interzicerea acestei categorii de produse din tutun i-ar descuraja pe minori să înceapă să fumeze și i-ar putea ajuta să se oprească pe cei care au deprins deja acest obicei. 

De aceea, până la data de 20 mai 2020, toate țigaretele mentolate, cele cu bilă de mentol sau tutunul pentru rulat cu gust mentolat vor trebui scoase de la comercializare din toate punctele de vânzare. 

Ce produse cu tutun nu sunt vizate de interdicție? 

Cu toate acestea, este important să menționăm faptul că interdicția nu se va adresa și produselor cu tutun de tip heat-not-burn (IQOS sau Glo) care încălzesc tutunul, nu îl ard și nici țigărilor electronice. Aceste produse nu vor fi afectate în vreun fel de interdicție și vor putea fi cumpărate în continuare, fără probleme, de către fumătorii adulți.

După 20 mai 2020, produsele mai sus menționate vor putea fi achiziționate din aceleași puncte de vânzare și vor avea același statut legal precum cele de dinainte de această dată. 

Sursa Foto: Shutterstock 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda