Conform unor statistici, femeile reprezintă un procent semnificativ din numărul total al fumătorilor care preferă țigările mentolate. Din acest motiv, ne așteptăm ca măsura luată de curând de Directiva UE să afecteze mai mult femeile. Despre ce măsură este vorba?

Uniunea Europeană a luat decizia de a interzice comercializarea țigaretelor mentolate și a celor care au capsulă cu mentol. Astfel, acest tip de produs a fost scos de pe rafturile magazinelor începând cu data de 15 iunie 2020, deși termenul inițial a fost 20 mai. Măsura este valabilă pentru toate piețele UE, inclusiv la punctele de vânzare duty-free.

Această decizie este discutată încă din 2016, demersul făcând parte dintr-un context mai larg. În 2016, odată cu intrarea în vigoare a Directivei Europene privind produsele din tutun (Tobacco Products Directive – TPD), au fost luate primele măsuri ale acelui act normativ. Această directivă UE este transpusă în România prin legea 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi prin modificarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Amintim că una dintre măsurile inițial aplicate a fost interzicerea comercializării țigărilor clasice și a tutunului pentru rulat cu arome caracteristice care ar putea atenua gustul și mirosul tutunului simplu.

De ce a fost nevoie de o astfel de decizie

Potrivit statisticilor, țigările mentolate și cele care au capsulă cu mentol tind să fie atractive pentru tineri, în special pentru minori. Așadar, măsura luată de Uniunea Europeană poate avea drept scop și descurajarea fumatului în rândul tinerilor. 

Ce alternative sunt încă acceptate

Interdicția vizează comercializarea țigărilor, a țigaretelor clasice, inclusiv a celor cu capsulă, și a tutunului pentru rulat cu arome mentolate. Însă, decizia nu se referă la dispozitivele heat-not-burn, de tipul IQOS sau Glo, și nici la țigările electronice. Așadar, aroma mentolată rămâne valabilă pentru produsele tip vaping și dispozitivele care încălzesc tutunul. 

Sursa foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda