Anticiparea apropierii unei vacanțe este unul dintre cele mai plăcute sentimente. Visăm cu ochii deschiși la acele zile de dolce far niente, ne facem planuri mii și mii, căutăm trasee și obiective pe care să le putem vedea în drumul nostru și vânăm cele mai avantajoase oferte de călătorie.

deanna ritchie 227649

Foto: Unsplash

Cu bagajul, în schimb, e o altă poveste… În acel moment se întâmplă adesea să ne copleșească grijile și o oarecare teamă de necunoscut. „Cu ce situații neprevăzute ne vom întâlni? Cum va fi vremea? Dar dacă n-am împachetat tot ce trebuie?” Lăsându-ne pradă emoțiilor, începem să punem în bagaj mult prea multe haine, aproape toate produsele de igienă personală și întreaga trusă de machiaj (dacă e cazul), pentru orice eventualitate. Nici nu ar fi aceasta cea mai mare problemă, în afara faptului că ne îngreunăm inutil bagajul, însă pe fondul acestei stări de stres riscăm să uităm tocmai lucrurile esențiale, precum buletinul, pașaportul sau portofelul.

Cea mai bună cale de a nu ne lăsa copleșiți de griji este să acordăm atenție planificării.

Etapa planificării – aspecte principale:

  • Întocmește o listă

Pentru a ne ușura munca și a ne bucura cu adevărat de fiecare parte a vacanței, inclusiv de etapa de pregătire a bagajului, avem în primul rând nevoie de o listă. În mod ideal, această listă ar trebui întocmită cu minimum o săptămână înainte de plecare, pentru a ne acorda suficient timp să cumpărăm ce ne mai trebuie și să ne asigurăm că avem totul la îndemână, de la haine la aparatură electronică încărcată, până la gustările necesare pentru drum. În acel interval de o săptămână, avem timp să reevaluăm acea listă și să adăugăm tot ce ne-a scăpat inițial sau să renunțăm la acele lucruri incluse în bagaj pe baza unui impuls de moment.

pexels photo 297755

Foto: Pexels

  • Ia în considerare mijlocul de transport

În funcție de mijlocul de transport ales, dar depinzând și de durata călătoriei și de spațiul disponibil, bagajul va trebui făcut în moduri diferite.

Dacă alegi să călătorești cu avionul, e necesar să verifici restricțiile în vigoare, în privința obiectelor ascuțite sau a cantității de lichide pe care o poți transporta. De asemenea, va trebui să repartizezi în mod strategic obiectele pe care le iei cu tine, împărțindu-le între geanta de mână și bagajul de cală. Bineînțeles, include în bagajul de mână obiectele de valoare și cele de care vei avea nevoie pe parcursul călătoriei, precum și un schimb de haine, care-ți va fi necesar în cazul în care bagajul de cală se rătăcește… În plus, dacă ai ales avionul ca mijloc de transport și nu vrei să plătești taxe suplimentare pentru un bagaj prea voluminos, te vei gândi de două ori înainte să incluzi în bagaj ceva care nu se justifică.

Dacă preferi să călătorești cu mașina, trenul sau autobuzul, vei avea nevoie de ceva care să te țină ocupat: un playlist pentru muzica preferată sau o carte, precum și un pachet cu gustări. Va trebui, de asemenea, să te gândești bine la greutatea bagajului pe care ești dispus să îl iei după tine. Deplasarea cu mașina personală ar putea oferi o mai mare libertate la acest capitol, dar și în acest caz, un bagaj prea greu sau prea voluminos te poate încurca, îngreunând mașina în mod inutil.

Bineînțeles, ține cont de faptul că în oricare dintre aceste situații va trebui să aloci un anumit spațiu și pentru cumpărăturile cu care te vei întoarce din călătorie.

Pam the van

Foto: Instagram

  • Pregătește-te pentru tipul destinației alese

Încă din momentul alegerii destinației, vei ști deja la ce tip de activități te poți aștepta. Dacă mergi la mare, de exemplu, geanta ta va arăta cu totul altfel decât dacă optezi să faci drumeții pe munte. Astfel, vei putea pregăti totul în avans, asigurându-te că nu vei fi nevoit să risipești prima zi de concediu la cumpărături, căutând și cumpărând la suprapreț tot ce îți trebuie.

În plus, deși starea vremii este de multe ori imprevizibilă, îți recomandăm să verifici prognozele pentru a-ți pregăti garderoba în concordanță cu datele meteo și pentru a te asigura că nu se anunță fenomene atmosferice periculoase. În orice caz, fii mereu pregătit cu un set de haine mai groase, respectiv mai lejere decât crezi că ți-ar trebui, alături de o pelerină de ploaie sau o umbrelă.

shutterstock 592616270

Foto: Shutterstock

  • Împărtășește itinerarul tău cu o persoană apropiată

Pentru orice eventualitate, mai ales dacă vei călători singur(ă), împărtășește-le celor dragi planurile tale de călătorie și lasă-le o hartă a parcursului  tău, indicându-le care vor fi opririle pe care le vei face și unde te vei caza. De asemenea, notează-le numărul de telefon și adresa pensiunii sau hotelului la care vei sta. Astfel, vei putea porni în următoarea ta aventură turistică cu un sentiment de siguranță.

  • Nu-ți uita actele!

Ai grijă să ai la îndemână (dar puse în siguranță) documentele personale de care vei avea nevoie, precum buletinul, pașaportul, biletele etc. Pentru maximă siguranță, fă un set de copii după acestea și pune-le în bagaj, dar trimite-ți-le și prin e-mail.

Acum, după lămurirea tuturor acestor aspecte, e momentul să începi să împachetezi.

Etapa împachetării – principii de bază:

  • Include lucruri multifuncționale, pe cât posibil

Poți reduce considerabil volumul bagajului gândindu-te la utilitatea fiecărui lucru. Dacă ai de ales între o piesă de îmbrăcăminte pe care vei putea s-o porți într-o singură ocazie, cum ar fi o rochie elegantă, sau o piesă vestimentară versatilă, asemenea unei rochițe de vară, alege-o pe cea de-a doua. Între o pereche de sandale cu toc și o pereche fără toc, vei avea cu siguranță mai multe ocazii de a o purta pe cea de-a doua decât pe prima. Același principiu se aplică și în cazul electronicelor, fiind de preferat să incluzi un adaptor de priză universal și un încărcător potrivit pentru mai multe dispozitive, decât să iei cu tine tot sertarul de cabluri.

convertibil

Foto: Shonmodern

  • Folosește spațiul în mod eficient

Rulează hainele în loc să le împăturești în stilul clasic, pentru că astfel vor fi mai compacte și nu se vor șifona atât de ușor. Un alt mod de a face economie de spațiu este să pui obiectele mici în diferitele buzunare și compartimente laterale ale bagajului tău, precum și în pantofi. În ceea ce privește obiectele grele și voluminoase, precum cărți sau sticle de parfum, renunță la acestea și împachetează o versiune mult mai practică a acestora, cum ar fi un eReader sau o mostră de parfum.

  • Ia cu tine o haină cu multe buzunare

Alege o jachetă cu buzunare care se potrivește cu majoritatea articolelor de îmbrăcăminte din bagaj și care este în ton cu starea preconizată a vremii. Ai grijă ca buzunarele să se închidă bine cu fermoar sau capse, pentru a nu pierde obiectele importante pe care le ai asupra ta. Îmbrac-o în timpul călătoriei și pune în buzunare lucrurile esențiale de care știi că vei avea nevoie pe parcursul drumului, cum ar fi biletele, o sumă de bani, buletinul etc.

  • Puține perechi de pantaloni și pantofi, dar confortabile

Mereu supraestimăm numărul și varietatea modelelor de pantofi și pantaloni care ne vor fi necesare și ne întoarcem cu ele neatinse. Bineînțeles, piesele pe care le alegi depind foarte mult de genul de concediu pe care ți l-ai planificat. Dacă mergi la mare, probabil că nu vei avea nevoie de bocanci și pantaloni flaușați, iar la munte pantalonii prea eleganți sunt inutili, pe când pantofii cu toc sunt chiar periculoși.

  • Pregătește-ți un set de produse de îngrijire esențiale în format travel-size

Atunci când ai ocazia, alcătuiește-ți un set de miniproduse esențiale, special pentru acest gen de ocazii. Nu merită să iei după tine produse de îngrijire în format mare pentru că îți vor îngreuna simțitor bagajul și, în plus, s-ar putea să-ți fie confiscate la aeroport. Însă, deși vei putea cumpăra produse de îngrijire de oriunde, produsele în format de călătorie sunt o opțiune excelentă, pentru orice eventualitate. Mai ales dacă folosești creme specializate pentru diferite afecțiuni sau ai o rutină de îngrijire de la care nu vrei să faci rabat, nu te baza pe ceea ce vei găsi pe drum sau la hotel, ci adaugă aceste miniproduse în bagaj.

Obiecte esențiale, în funcție de destinație:

1. Pentru orice fel de călătorie

bagaj

Foto: Pinterest

Pe lângă cele câteva schimburi de haine și pantofi, nu uita să iei cu tine:

  • Documente personale: buletin, pașaport sau carnet de conducere, dacă vei conduce sau vei închiria o mașină;
  • Bilete;
  • Portofel și bani la îndemână, dar și o sumă de bani sau câteva carduri repartizate în locuri diferite din bagajul pe care îl vei avea lângă tine pe tot parcursul călătoriei;
  • Telefon și încărcător, eventual laptop și încărcător, pe lângă un set de căști;
  • Geantă de mână sau rucsac pentru ieșiri în oraș ori drumeții;
  • Pelerină de ploaie sau umbrelă, indiferent de vreme;
  • O trusă de prim-ajutor și medicamente, inclusiv contraceptive;
  • O trusă cu miniproduse de îngrijire: periuță și pastă de dinți, geluri de curățare, creme și, eventual, câteva produse de machiaj;
  • Ochelari de soare și ochelari de vedere sau lentile de contact, dacă e cazul;
  • O cremă cu factor de protecție solară, pentru a fi aplicată indiferent de vreme;
  • Un adaptor de priză universal;
  • Câteva gustări pentru menținerea energiei și a glicemiei la un nivel optim;
  • Superglue pentru a repara orice obiect, în caz de nevoie.

Cum le împachetezi:

Membrii echipajelor de zbor de la Aeroportul Heathrow (Londra) au devenit experți în materie de împachetat, prin natura meseriei lor, și au câteva sfaturi deosebit de utile:

  • Mai întâi, așază pantofii în bagaj.
  • Rulează obiectele mici, cum sunt șosetele, și pune-le în pantofi și în spațiile goale.
  • Rulează sau intercalează hainele pentru a maximiza spațiul și a nu se șifona.
  • Pune obiectele casante în mijlocul genții pentru a le proteja.
  • Plasează hainele elegante deasupra pentru a se păstra cât mai bine până la destinație.

2. Pentru un sejur la plajă

hat

Foto: Pexels

Pe lângă obiectele necesare pentru orice fel de călătorie, vei mai avea nevoie de:

  • Un rucsac încăpător sau o geantă de plajă;
  • O pălărie de soare sau o șapcă;
  • Costume de baie;
  • Un pareo sau un chimono pentru plimbările pe plajă și câteva articole lejere de îmbrăcăminte, în funcție de durata sejurului;
  • Sandale sau șlapi care să-ți protejeze picioarele de nisipul încins;
  • Ochelari de soare și creme care oferă o protecție solară ridicată;
  • Prosop de plajă și prosop de corp;
  • Cărți sau reviste cu care să-ți ocupi timpul de stat la plajă;
  • Elastice și perie de păr;
  • Sticlă de apă;
  • Șervețele umede;
  • Repelent de insecte.

Câteva principii de care să ții cont:

  • Alege costume de baie ale căror piese sunt interșanjabile.
  • O eșarfă ușoară cu un imprimeu bogat este multifuncțională: poate fi purtată ca atare, dar ține și locul unui chimono sau o poți purta pe cap asemenea unei bandane, pentru a te proteja de soare.
  • Alege articole vestimentare în culori și nuanțe apropiate, care să se preteze la o varietate de combinații.

3. Pentru drumeții și camping la munte

scott goodwill 359336

Foto: Unsplash

Pe lângă obiectele necesare pentru orice fel de călătorie, vei mai avea nevoie de:

  • Un rucsac pentru drumeții;
  • Cort și sac de dormit;
  • Folie de supraviețuire și saltea din izopren;
  • Haine cu protecție termică pentru interior și alte articole vestimentare adaptate în funcție de sezon și condiții climaterice;
  • Jachetă și pantaloni waterproof pentru exterior și suficiente perechi de șosete;
  • Bocanci impermeabili în picioare și o pereche de schimb în bagaj;
  • Bidon cu apă;
  • Hrană solidă, sub formă de gustări bogate în calorii și ustensile pentru gătit, dacă e cazul, în funcție de durata călătoriei;
  • Chibrit, lanternă, cordelină și un cuțit multifuncțional;
  • Hartă și busolă;
  • Șervețele umede și hârtie igienică;
  • O cremă puternic hidratantă.

Cum le împachetezi:

  • Pune obiectele ușoare și maleabile, precum salteaua din izopren sau perna de camping, în partea de sus a rucsacului, pentru a-ți proteja capul și zona cervicală.
  • Plasează obiectele cele mai grele în centrul rucsacului, astfel încât greutatea să fie bine distribuită pe spate.
  • Folosește toate buzunarele exterioare pentru a grupa obiectele pe care vrei să le ai la îndemână.

Pe lângă aceste recomandări, include în bagaj orice consideri că-ți va fi de folos, încercând să vizualizezi șirul activităților și evenimentelor care vor avea loc pe parcursul acestei vacanțe. Alcătuiește lista cu o săptămână înainte, revizuiește-o, iar în ziua de dinaintea plecării verifică bagajul de cel puțin două ori, parcurgând lista punct cu punct. Oricum, ia suficienți bani la tine pentru a face față cu brio micilor situații neprevăzute.

Apoi, după toată această planificare și organizare, tot ce îți mai trebuie este o doză de bună dispoziție și un dram de noroc pentru ca acest concediu să fie unul grozav!

Total
29
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda