Persoanele care suferă din cauza alergiilor trebuie să acorde o atenție sporită curățeniei din locuință. Praful, mucegaiul ascuns, polenul sau alergenii impregnați în unele suprafețe pot declanșa rapid o criză alergică.

Însă, cu cât locuința în care stai este mai mare, cu atât îți este mai greu să faci curățenie-lună o dată pe săptămână și să te asiguri că ai eliminat din casă toți factorii cu potențial alergen. De aceea, iată câteva sfaturi care îți vor fi utile, indiferent că vrei să reduci timpul petrecut făcând curat sau să scapi de alergeni.

Aspiră suprafețele de două ori pe săptămână

Multe persoane încă mai preferă să folosească mătura pentru a strânge câteva firimituri sau a curăța o zonă anume din casă. Însă adeseori, măturatul nu face decât să ridice praful și să îl împrăștie. De aceea, atunci când încerci să previi o alergie, este indicat să aspiri suprafețele de cel puțin două ori pe săptămână. Academia Americană de Astm, Alergii și Imunologie ne recomandă să folosim un aspirator cu filtru HEPA, care poate reține particulele mai mici de un micron și previne recircularea acestora în aerul din locuință. Filtrul HEPA reține inclusiv particulele minuscule de polen sau praf, fiind util celor care vor să prevină alergiile cauzate de acestea.

Șterge praful cu o cârpă specială

Unul dintre cele mai bune sfaturi pentru cei care suferă de alergii este să șteargă praful cu ajutorul unei cârpe din microfibră. Acest tip de material are avantajul că poate reține particulele de praf, astfel încât acestea nu mai ajung în aer. Mulți dintre cei care se confruntă cu alergii știu că ștersul prafului este o adevărată provocare, una care le poate declanșa adeseori o criză de astm sau o alergie mai serioasă.

Schimbă așternuturile o dată pe săptămână

Chiar dacă așternuturile de pe pat arată curat și miros bine, ele sunt un magnet pentru alergeni. Iar dacă ai animale de companie, atunci cu atât mai mult ar trebui să fii strictă cu intervalul la care schimbi așternuturile. Acestea ar trebui spălate folosind un detergent blând, special creat pentru a nu provoca iritații sau reacții alergice, apoi depozitate într-un loc uscat și lipsit de praf.

Curăță perdelele și draperiile

Perdelele și draperiile sunt adeseori trecute cu vederea atunci când facem curățenie, însă pe ele se depun adeseori particule de praf, polen sau alți alergeni. Din acest motiv, este recomandat să le aspirăm de fiecare dată când facem curățenie. Cele mai multe aspiratoare au capete de schimb, printre care se regăsesc unele special create pentru a curăța și astfel de suprafețe.

Menține la cote reduse umiditatea din baie

Umiditatea din baie poate cauza apariția mucegaiului, iar uneori acesta apare în locuri greu accesibile sau fără vizibilitate, astfel că nu îți dai seama că ai mucegai în casă. Mucegaiul este responsabil de numeroase probleme pentru cei care suferă de alergii, însă chiar și persoanele care nu au o sensibilitate aparte pot întâmpina dificultăți respiratorii sau tuse din cauza acestuia. Curăță podeaua cu o cârpă absorbantă după fiecare duș, lasă ușa deschisă pentru a aerisi baia și, dacă ai posibilitatea, instalează un ventilator care să ajute la uscarea mai rapidă a aerului.

Dacă ții cont de aceste sfaturi, locuința ta va fi mai curată și mai sănătoasă pentru tine, în special dacă alergiile ți-au cauzat probleme în trecut. În plus, reține că este mai ușor să menții curățenia dacă faci zilnic mici lucruri pentru a scăpa de praful care se depune de pe o zi pe alta.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Kamil Macniak

Total
43
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda