Cu siguranță iubești să ai locuința sclipitor de curată, însă, cel mai probabil, acțiunea de a face curat nu este preferata ta. Fie din lipsa timpului, fie a energiei necesare, cu siguranță amâni din când în când curățenia. Din păcate, un program încărcat se reflectă întotdeauna în aspectul locuinței. O casă neîngrijită nu îți afectează însă doar ambianța, ci are efecte negative atât asupra sănătății tale fizice, cât și psihice. Suprafețele murdare sunt un mediu favorabil pentru bacterii și virusuri, iar persoanele cu o casă dezorganizată sunt mult mai predispuse la irascibilitate, anxietate și depresie.

Din aceste cauze, curățenia în casă este o prioritate. Nu trebuie să te lași copleșită de tot procesul și să te motivezi pentru a avea un spațiu cât mai curat și ordonat. Următoarele cinci metode te vor ajuta să fii mai eficientă și rapidă atunci când faci curățenie în grabă. Însă unul dintre cele mai importante sfaturi pentru un program haotic este să îți împarți sarcinile pe zi, astfel vei avea 10-15 minute pe zi de curățenie, în loc de câteva ore pe săptămână. Citește în continuare despre cele 5 metode pentru a face curățenie eficient pe fugă:

  1. Curăță podelele eficient

Aspiratul și spălatul podelelor ia cel mai mult timp din toate celelalte sarcini. Stii cât de mult timp necesită aspirarea covoarelor sau a mochetei mai ales dacă ai animale de companie. De aceea, trebuie să acorzi mai multă atenție modului în care îți cureți pardoselile. Unul din cele mai bune sfaturi oferite de specialiști pentru economisirea timpului este să aspiri și să speli pe jos toată casa deodată, în loc să cureți fiecare cameră pe rând. Astfel, indiferent de cât de mult timp vei mai avea la dispoziție, știi că o parte din curățenie este realizată în toată casa.

De asemenea, pentru a fi mai eficientă trebuie să îți alegi bine ustensilele. Un aspirator bun te va ajuta să faci curățenie mult mai rapid decât unul banal. În plus, dacă vrei să fii și mai eficientă, un aspirator clasic nu este cea mai indicată variantă. Ai putea opta pentru aspiratoare moderne, care să îți ofere mai mult decât să aspire, precum cele robot, cele cu abur sau cele 3 în 1, care aspiră, șterg și usucă.

  1. Organizează și apoi șterge praful

Înainte de a te apuca să ștergi suprafețele, încearcă să faci cât mai mult loc și să organizezi spațiul. Pune toate hainele în dulap, pune la spălat lenjeriile și hainele murdare, du cănile sau paharele în bucătărie și aruncă toate hârtiile de care nu mai ai nevoie.

Acum este timpul să ștergi praful și oglinzile. Potrivit Woman’s Day, e bine să folosești o lavetă din microfibră și să ștergi fiecare suprafață. La fel ca în cazul curățării pardoselilor, ar trebui să ștergi praful în toată casa. Astfel,vei termina mai rapid, decât dacă întrerupi ștersul prafului pentru a rezolva alte sarcini.

  1. Nu te limita la curățatul suprafețelor; dezinfectează-le

Pe lângă a șterge suprafețele de praf și murdărie, acestea trebuie dezinfectate. Astfel, te vei asigura că nu împarți locuința cu o mulțime de bacterii. De aceea, fiecare cameră, mai ales baia și bucătăria, trebuie dezinfectate cu grijă. Poți folosi substanțe speciale sau lucruri pe care deja le ai în casă, precum oțet, apă oxigenată, ulei de arbore de ceai sau bicarbonat de sodiu.

  1. Pregătește toate ustensilele și produsele necesare

Unele din sfaturile oferite de Nation wide este de a îți aduna toate cele necesare pentru curățenie într-o găleată sau coș. Astfel, nu va trebui să pierzi timp plimbându-te prin casă după tot felul de detergenți sau ustensile. De la mănuși, bureți și lavete, până la substanțe pentru mobilă, geamuri, baie și bucătărie, toate acestea ar trebui să le pui la îndemână. De asemenea, când termini curățenia, nu va trebuie să le cauți prin casă pentru a le pune la loc.

  1. Pregătește-ți un plan

Dacă ai foarte puțin timp la dispoziție, ai nevoie de un plan bun. Astfel, vei fi mai organizată și nu vei pierde timp prețios. Începe prin a organiza întreaga casa, punând lucrurile la loc. Apoi, șterge praful, dă cu aspiratorul și cu mopul în toate camerele. După ce ai terminat, ia fiecare cameră pe rând și rezolvă ultimele sarcini: spală vasele și suprafețele din bucătărie, spală cada sau dușul, chiuveta și bolul de toaletă din baie și aranjează dormitoarele și sufrageria.

Sursă foto: Shutterstock

Total
32
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda